Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Τίνα Μπιρμπίλη: Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ...


... με Υφυπουργούς τον Γιάννη Μανιάτη και τον Θάνο Μωραίτη.
Για την νέα Υπουργό διαβάζουμε:
Η μια εκδοχή είναι ότι γνωρίστηκαν με τον πρόεδρο στο... γυμναστήριο. Η άλλη ότι τους έφερε σε επαφή ο Ανδρίκος Παπανδρέου, εκτιμώντας τις σπουδές της σε θέματα περιβάλλοντος. Ο,τι κι αν ισχύει, η Τίνα Μπιρμπίλη (που ξεκίνησε ως συνεργάτης του Δημ. Αβραμόπουλου στο δήμο της Αθήνας) είναι -αυτή τη στιγμή- «άνθρωπος του προέδρου». Εργασιομανής, απαλλαγμένη από πολιτικές βλέψεις, με καλά στοιχεία χαρακτήρα, κάνει τα πάντα και συμφέρει.

Οι πολέμιοί της τής καταλογίζουν την προτίμησή της στα φθαρμένα τζιν, ακόμη κι αν πρόκειται να εμφανιστεί σε επίσημες εκδηλώσεις. Οι υπεραπιστές της πάλι λένε ότι αν δεν ήταν νέα και συμπαθής και στη θέση της ήταν ένας άνδρας με χαρακτηριστικά παραδοσιακού στελέχους, η αντιμετώπιση απέναντί της θα ήταν πιο καλοπροαίρετη. Αμφίβολο...
Έχει επίσης συνεργασθεί με τον Ανδρίκο Παπανδρέου στο ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) ως διδάκτωρ στα Έργα Υποδομής, ενώ έχει συνσυγγράψει με τον συγκοινωνιωλόγο Θάνο Βλαστό, μελέτη για το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις.

Ο Γιάννης Μανιάτης, είναι βουλευτής Αργολίδας, γεννηθείς το 1956, από το Άργος, Τοπογράφος Μηχανικός.

Ο Θάνος Μωραίτης είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γεννηθείς το 1971 στο Αγρίνιο, με σπουδές Οικονομίας και Διοίκησης.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Motor Oil - Shell μαζί με ΕΛΠΕ - BP θα ελέγχουν το 54% των λιανικών πωλήσεων και το 100% της διύλισης


Η αναφορά της εφημερίδας "Το Παρόν" στα ΕΛΠΕ, είναι είδηση, μιάς και η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε να αναφέρει έστω και το όνομα των ΕΛΠΕ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2007. Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο:
Μετά την εξαγορά του δικτύου της BP από τα ΕΛΠΕ τον Ιούνιο, που εκκρεμεί προς εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο δεύτερος καθετοποιημένος όμιλος της αγοράς, η Motor Oil-AVIN, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξαγόρασε έναντι 245,5 εκατ. ευρώ την ελληνική Shell, που ελέγχει 700 πρατήρια και ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αποθηκευτικών χώρων σε όλη τη χώρα. Η συμφωνία προβλέπει ότι το ισχυρό σήμα της Shell θα παραμείνει στα πρατήριά της για μία πενταετία μετά την εξαγορά.
Μετά και από αυτήν την εξαγορά:
- Τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil ήδη ελέγχουν απόλυτα το στάδιο της διύλισης, λόγω της πρόβλεψης υποχρεωτικής τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας από τους εισαγωγείς, που ουσιαστικά λειτουργεί απαγορευτικά για εισαγωγές φθηνότερων καυσίμων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «περίκλειστη αγορά».
- Με συνολικό μερίδιο αγοράς 22% στη λιανική, το νέο συγκρότημα Motor Oil - Shell γίνεται ο δεύτερος ισχυρός πόλος της αγοράς, πίσω μόνο από την ΕΛΠΕ - BP, που θα έχει μερίδιο 32%, με βάση στοιχεία του 2008. Τα δύο συγκροτήματα θα ελέγχουν ασφυκτικά και τους αποθηκευτικούς χώρους, που έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην αγορά καυσίμων, καθώς οι μικρότερες εταιρείες εμπορίας υποχρεώνονται να συνεργάζονται με τις μεγάλες για να εισέρχονται σε τοπικές αγορές, όπου δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους. Και είναι κοινό μυστικό στην αγορά ότι, όταν νοικιάζεις αποθηκευτικό χώρο, αποφεύγεις να ανταγωνίζεσαι με χαμηλές τιμές την εταιρεία που τον παραχωρεί.
- Οι δύο ισχυροί πόλοι της αγοράς ήδη διεισδύουν με αξιώσεις και στην εκμετάλλευση ιδιόκτητων πρατηρίων λιανικής (BP, Shell, EKO και Motor Oil έχουν ήδη ιδρύσει θυγατρικές με αρκετά ιδιόκτητα πρατήρια).
Το «μπαλάκι» στην Επιτροπή
Ανταγωνισμού…
Το κλειδί των εξελίξεων πλέον κρατά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που καλείται να αξιολογήσει τις δύο μεγάλες συμφωνίες, έχοντας τη δυνατότητα να μην επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους, δυνατότητα που
όμως είναι μάλλον θεωρητική, αν κρίνει κανείς από το παρελθόν
ατολμίας της Επιτροπής και τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται. Η άλλη δυνατότητα που έχει η ανεξάρτητη αρχή είναι να επιβάλει αυστηρούς όρους για να επιτρέψει τις δύο συμφωνίες, ενώ αυτό που
επιδιώκουν οι δύο όμιλοι είναι να
επιβληθούν μόνο μερικοί όροι μικρής σημασίας, όπως η υποχρεωτική πώληση ορισμένων πρατηρίων.
Η νέα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό τον πρώην αρεοπαγίτη Δ. Κυριτσάκη, δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα γραφής για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει στην εφαρμογή του Δικαίου του Ανταγωνισμού.
Ουδείς γνωρίζει πώς θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση, αν επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη είχε τονίσει ότι δεν σκοπεύει να κρατικοποιήσει τα ΕΛΠΕ, που πλέον ελέγχονται από τον όμιλο Λάτση, αλλά σκοπεύει να υιοθετήσει αυστηρή πολιτική σε θέματα ανταγωνισμού!
Ν. Χ.