Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Σύσταση πώλησης για την μετοχή των ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων (Καθημερηνή, Ημηρεσία) αλλά και ηλεκτρονικών μέσων τόσο η Goldman Sachs όσο και η Merrill Lynch διατηρείται η σύσταση πώλησης για την μετοχή των ΕΛΠΕ. Αναδημοσιεύουμε από τον reporter.gr το παρακάτω άρθρο με ημερομηνία δημοσίευσης 17/9/2007 (αναλογο άρθρο υπήρχε την ίδια ημερομηνία και στο euro2day.gr):
Την άποψη ότι τα ΕΛΠΕ είναι μία εταιρεία με χαμηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου διύλισης στον κλάδο και είναι λιγότερο πιθανό να ευνοηθεί από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της με ημερομηνία 14/9 για τον ευρωπαϊκό κλάδο πετρελαϊκών εταιρειών.
Μάλιστα σημειώνει πως υποβάλλεται σε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για το οποίο πιστεύει ότι είναι σημαντικά πάνω από τον προϋπολογισμό και η αποτίμησή της είναι απαιτητική. Ο οίκος προσθέτει τη μετοχή στην Conviction Sell List με τιμή στόχο τα 11,50 ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται με 18% premium έναντι του κλάδου.
Στην ίδια έκθεση ο οίκος αναβαθμίζει τη μετοχή της Motor Oil σε ουδέτερη σύσταση από πώληση και την αφαιρεί από την Conviction Sell List. Παράλληλα αύξησε την τιμή στόχο κατά 13% και στα 21,5 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 19%. Η πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής, αφαίρεσε το premium που είχε και τώρα ο οίκος πιστεύει πως αντανακλά η τιμή της την υψηλή ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων στον κλάδο διύλισης.
Αν και η τρέχουσα τιμή έχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, λόγω του ότι η ισχύς της στα περιθώρια διύλισης δεν είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο και υπάρχουν άλλες με υψηλότερη, ο οίκος δίνει την ουδέτερη σύσταση
.
Από την ίδια πηγή και το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 27/9/2007
Τη μεταμόρφωση των Ελληνικών Πετρελαίων σε ηγέτη και ανταγωνιστικό ενεργειακό όμιλο στη Νότια Ευρώπη επιθυμεί η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αναλυτές της Merrill Lynch, οι οποίοι πρόσφατα επισκέφθηκαν την εταιρεία.
Η διοίκηση σκοπεύει να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-11 προκειμένου να αυξήσει τη λειτουργική ισχύ της στη διύλιση στα επίπεδα που υπάρχουν στην Ευρώπη, να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες όπως η ενέργεια και να αυξήσει τη λειτουργική της κερδοφορία.
Ωστόσο ο οίκος αναφέρει πως τα οφέλη είναι δύσκολο να υλοποιηθούν πριν το 2011. Στο μεσοδιάστημα διατηρεί τις αποστάσεις από τη μετοχή καθώς εκτιμά πως η αποτίμηση είναι απαιτητική. Η σύσταση πώλησης διατηρείται
Υπενθυμίζουμε ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ την Παρασκευή 28/9/2007 έκλεισε στα 11.20 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: