Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στην Ισοτιμία στις 16/4/09:
Της Ρίτας Ζαχαριάδου
Κινούμενη άμμο χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες το περιβάλλον στο οποίο καλούνται σήμερα να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των εργαζομένων και των επιχειρήσεών τους. Σε πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Hay Group αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι μάνατζερ την κρίση, η πλειοψηφία (οι έξι στους 10) απάντησε πως στην παρούσα φάση δεν αντιδρά, αλλά κινείται με βάση το σκεπτικό «βλέποντας και κάνοντας».
Στο ερώτημα αν θα παραμείνουν καθηλωμένοι περιμένοντας να περάσει η κρίση ή αν θα επιδιώξουν να αδράξουν τις προκλήσεις και τις νέες ευκαιρίες, οι απόψεις διίστανται. Σε μια δύσκολη κατά γενική ομολογία περίοδο τα στελέχη (CEO) καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα η έρευνα παρουσιάστηκε σε στενό κύκλο ανώτατων στελεχών-μελών της ΕΕΔΕ και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, στην οποία μετείχαν ως ομιλητές οι κ. Νίκος Καραμούζης (EFG Eurobank), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Ανδρέας Ταπραντζής (ΕΛΤΑ), Μιχάλης Παγίδας (Όμιλος Σαρακάκη) και Χρήστος Τσάγκος (Micrοsoft Ελλάς).
Ο ρόλος όμως των CEO στην παρούσα φάση πρέπει να είναι ενθαρρυντικός, προτρεπτικός και να αναδεικνύει τη θετική πλευρά σε κάθε επόμενο σχέδιο, επισήμανε ο Luis Reis, εκ των συμβούλων της Hay Group, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως μέσα από την κρίση θα υπάρξουν ευκαιρίες για αναδιανομή μεριδίων και ανακατατάξεις σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο.
Υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα δεχτούν ότι η διαδρομή είναι μαραθώνιος. Εξετάζοντας μια εταιρεία που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, ο ίδιος πρότεινε στις επιχειρήσεις τέσσερα εναλλακτικά βήματα. Το κυρίως ζητούμενο είναι οι ξεκάθαροι στόχοι και η άμεση ανταπόκριση. Συγκεκριμένα προτείνει: α) Σταματάς την αιμορραγία, β) Αναλαμβάνεις εντατική φροντίδα, γ) Επιδιώκεις την ανάκαμψη, δ) Υποστηρίζεις την ανάκαμψη.
Πρόκληση
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, κοινή ήταν η πεποίθηση των ομιλητών ότι μια περιφερειακή χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεχόμενη την πρόκληση της Ενωμένης Αγοράς υποχρεώθηκε να διαμορφώσει την οικονομική πολιτική της στο πλαίσιο της Ενιαίας Αγοράς. Και σήμερα καλείται να βρει διέξοδο από την κρίση.
Στον κομβικό ρόλο των τραπεζών έκανε αναφορά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Νίκος Καραμούζης και έκρινε αναγκαία τη λήψη πρωτοβουλιών από τον τραπεζικό κλάδο. Αναφερόμενος στα στελέχη των τραπεζών και στις συζητήσεις που γίνονται περί bonus, σχολίασε πως τον τελευταίο καιρό στα τραπεζικά πηγαδάκια γίνονται πλέον αγωνιώδεις αναφορές στο κατά πόσο θα εξακολουθήσουν τα ίδια άτομα να απασχολούνται στις θέσεις εργασίας τους.
Αναφορικά με τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τόνισε πως η διατραπεζική αγορά υπό τις παρούσες συνθήκες δουλεύει με χρονικό ορίζοντα επτά ημερών. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες έχουν μερίδιο ευθύνης στη σημερινή εικόνα που προβάλλουν και βγαίνουν οι ίδιες τραυματισμένες από την κρίση.
Κατά συνέπεια απαιτείται σημαντική προσπάθεια ώστε οι τράπεζες να κτίσουν εκ νέου το προφίλ τους και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών. Το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα έχει και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Ανδρέας Ταπραντζής, ο οποίος σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα έδωσε ένα δείγμα και των επιμέρους δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η κρίση περιόρισε δραματικά και το «διαφημιστικό ταχυδρομείο», ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως στις προθέσεις τους είναι και η αξιοποίηση νέων ευκαιριών, όπως η διάθεση τραπεζικών υπηρεσιών περιλαμβανομένης και της ασφάλισης των προϊόντων που διακινούν, εφαρμόζοντας σύστημα ανάλογο με αυτό της Ελβετίας.
«Στην κρίση ο μηχανικός δεν βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, αλλά διαπιστώνει ότι το ποτήρι είναι δύο φορές μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε να είναι», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και έσπευσε να τονίσει πως για τον όμιλο η προτεραιότητα δίνεται στη μείωση του κόστους, στο cash flow, ώστε να αντιμετωπίζονται οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Οι εταιρείες δεν καταρτίζουν εικοσαετή πλάνα όπως στο παρελθόν, αλλά κινούνται με θέα τους επόμενους μήνες.
Από την άλλη, ο ίδιος εκτίμησε πως η παρούσα κρίση είναι ένας κύκλος που θα κλείσει και έκρινε πως στην παρούσα φάση δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους. Αναφορικά με τις αμοιβές των στελεχών ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως «αμείβονται όσοι και όσο πρέπει».
Με δυναμικές κινήσεις απαντά στην πρόκληση της εποχής και ο όμιλος Σαρακάκη, αφού όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλός του Μιχάλης Παγίδας η διοίκηση προχωρεί στην αλλαγή των μεθόδων διαχείρισης των αποθεμάτων, καταργώντας ουσιαστικά τους dealers.
Παράλληλα, η διοίκηση εξαιτίας της κάμψης των πωλήσεων έως 30% οδηγείται επί του παρόντος σε συγκράτηση ως προς σχέδια επέκτασης των εργασιών. Αισιόδοξη ως προς το μέλλον, η διοίκηση της Σαρακάκη εκτιμά πως θα υπάρξουν ευκαιρίες καθώς τα μερίδια στην πίτα θα μεγαλώσουν για όσους αντέξουν και παραμείνουν στην αγορά. Αναφερόμενος στα θέματα μισθοδοσίας και bonus ο Μιχάλης Παγίδας διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της επιχείρησης οι περικοπές.
Μεγαλύτερη έμφαση στους πελάτες
Στην έμφαση που δίνει στον τομέα R&D (research & development) έκανε αναφορά ο διευθύνων σύμβουλος της Micrοsoft Ελλάς, Χρ. Τσάγκος, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα κινείται στο ασφαλές περιβάλλον του ευρώ, γεγονός που της προσφέρει τη δυνατότητα να μην κυνηγά απλά το καθημερινό μεροκάματο.Η ανάπτυξη της Microsoft σε παγκόσμια κλίμακα δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη της σε 24ωρη βάση να έχουν εικόνα της τάσης που επικρατεί διεθνώς. Στην παρούσα φάση δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους πελάτες, ενώ τα επενδυτικά πλάνα μπαίνουν προς το παρόν στο ψυγείο.