Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΕΛΠΕ: Aυξημένη ανταπόκριση στην εθελούσια έξοδο

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου σχετικά με το πρώτο πακέτο εθελούσιας που πρόσφεραν τα ΕΛΠΕ. Αναμένεται και άλλο, πιο ελκυστικό περί τον Νοέμβριο, ανάλογα βέβεια με τις γενικότερες εξελίξεις:

Ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, αίτηση για έξοδο από την υπηρεσία υπέβαλαν στα ΕΛΠΕ περίπου 160 άτομα, σε σύνολο 2.500 εργαζομένων, ενώ στην ΕΚΟ πλέον των 120 ατόμων, στο σύνολο των 680 ατόμων.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των ΕΛΠΕ έληξε στις 10 Ιουλίου, ενώ στις 31/7 ολοκληρώθηκε και η προθεσμία για την ΕΚΟ.

Οι αιτήσεις αυτές τελούν υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιριών έως τα τέλη Αυγούστου, αφού αξιολογηθούν πρώτα από τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπό αυτήν την έννοια θεωρείται ότι ενδεχομένως να μην είναι και τα τελικά νούμερα. Στους εργαζομένους που συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τις εταιρίες δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, τα οποία λειτούργησαν θετικά για την υποβολή των αιτήσεων.

Τόσο η διοίκηση των ΕΛΠΕ όσο και της ΕΚΟ δεν είχαν ανακοινώσει συγκεκριμένους στόχους για τον επιθυμητό αριθμό των προς αποχώρηση εργαζομένων, συνεπώς, δεν μπορεί να διατυπωθεί επίσημα εκτίμηση για την προσέλκυση που καταγράφεται.

Πάντως, αν στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων το νούμερο των 160 ατόμων ίσως να φαίνεται μικρό σε σχέση με το σύνολο των απασχολουμένων στην εισηγμένη, αντίθετα, στην ΕΚΟ είναι αξιοπρόσεκτο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του συνόλου των εργαζομένων στη θυγατρική.

Πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί αναστάτωση στη λειτουργία της εταιρίας, μετά την αποχώρηση στελεχών και μέχρι την οριστική αντικατάστασή τους.

Ένα άλλο στοιχείο που επίσης δεν είναι γνωστό, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι το τελικό κόστος της εθελούσιας. Κι αυτό θα συναρτηθεί εντέλει με το τελικό νούμερο των εργαζομένων, των οποίων θα εγκριθεί η αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι ένα ενδεικτικό κόστος θα πρέπει να ανακοινωθεί στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του 6μήνου των ΕΛΠΕ που θα γνωστοποιηθεί στις 27 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: