Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΕΛΠΕ: Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων


Από το Capital η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Α' εξαμήνου των ΕΛΠΕ. Είναι προσανατολισμένη περισσότερο στο πνεύμα της ανακοίνωσης της εταιρείας παρά σε αυτά που περιλαμβάνονται στην οικονομική επιστήμη. Αν δεν την διαβάσετε, δεν θα χάσετε τίποτε:

Βελτιωμένα εμφανίζονται τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΠΕ στο α΄ εξάμηνο του 2009, αν και -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να κινούνται υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι σε συγκρίσιμη βάση τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Α’ εξαμήνου του 2009 αυξήθηκαν κατά 24%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε €215 εκατ.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σημείωσαν επίσης άνοδο 6% στα €114 εκατ., κυρίως λόγω του υψηλότερου μέσου περιθωρίου διύλισης, της ισχυροποίησης του δολαρίου καθώς και των κερδών από το Πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μετεξέλιξης του Ομίλου, τα οποία και ανήλθαν σε €25 εκατ., συνολικά στο Α΄ εξάμηνο του 2009.

Τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA Α’ εξαμήνου του 2009 συμπεριλαμβάνουν κέρδη ύψους €75 εκατ. από την αύξηση τιμών αργού και προϊόντων και προβλέψεις ύψους €39 εκατ. που αφορούν την πρόσφατη εφαρμογή εκτάκτου προγράμματος οικειοθελούς πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τα αντίστοιχα κέρδη EBITDA του Α’ εξαμήνου του 2008 περιελάμβαναν κέρδη ύψους €136 εκατ. από την άνοδο των τιμών αργού και προϊόντων πετρελαίου και έσοδα ύψους €26 εκατ. από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την κυβέρνηση της π.Γ.Δ.Μ. σχετικά με την ΟΚΤΑ.

Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας στο Α’ εξάμηνο του 2009 εμφάνισε συγκρίσιμο EBITDA €173 εκατ. αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι στο Β’ τρίμηνο του 2009, παρά τα οφέλη από τη βελτίωση του προγράμματος ανταγωνιστικότητας και των αυξημένων μεριδίων αγοράς, καθώς και τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στα περυσινά επίπεδα, τα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν αρνητικά από την πτώση των διεθνών περιθωρίων διύλισης.

Στην Εμπορία, η αύξηση του όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο και η βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων οδήγησε σε αύξηση κατά 11% των κερδών EBITDA στην Ελλάδα, παρά την πτώση των πωλήσεων καυσίμων αεροπορίας και ναυτιλίας.

Οι διεθνείς δραστηριότητες μας επηρεάσθηκαν από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στα Βαλκάνια, ωστόσο ο όγκος πωλήσεων και τα μερίδια μας στις αγορές του εξωτερικού όπου δραστηριοποιούμαστε, ενισχύθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω της ανάπτυξης των δικτύων πρατηρίων και της επιτυχημένης ενσωμάτωσης προσφάτων εξαγορών.

Στον κλάδο των Πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση συμπίεσε τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2009, αλλά παρατηρείται βελτίωση στις συνθήκες αγοράς σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του έτους.

Όσον αφορά τις συμμετοχές μας σε συνδεδεμένες εταιρείες, που ενοποιούνται μέσω της καθαρής θέσης, η συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου από τους κλάδους Ενέργειας και Φυσικού Αερίου επηρεάστηκε από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη και τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2009, ίσο με το αντίστοιχο του 2008.

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχολίασε:

«Στη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2009 εντείναμε τις προσπάθειες μας σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους όπου δραστηριοποιούμαστε, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του Ομίλου, μέσα σε ένα δύσκολο και έντονα ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταφέραμε να επιτύχουμε περιθώρια διύλισης υψηλότερα των διεθνών περιθωρίων και να διατηρήσουμε σταθερό τον όγκο πωλήσεων. Επιπλέον, προωθήσαμε το πρόγραμμα βελτίωσης απόδοσης του Ομίλου, που ενίσχυσε τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2009 κατά €25εκ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το Α’ εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν αύξηση 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα στα €215εκ., ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% στα €114εκ. Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές του Ομίλου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μας και προϋπολογισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, υλοποιούμε το πρόγραμμα λειτουργίας κοινών υποστηρικτικών υπηρεσιών, τη μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων του Ομίλου και ένα έκτακτο πρόγραμμα οικειοθελούς πρόωρης συνταξιοδότησης. Τέλος, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης μας στη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών, πρόσφατα ήρθαμε σε συμφωνία για την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της BP Hellas. Η συμφωνία αυτή θα προσδώσει στον Όμιλο επιπλέον αξία και θα βελτιώσει περαιτέρω τις υπηρεσίες και τα προϊόντα προς όφελος των καταναλωτών στη χώρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: