Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Στις πύλες των ΕΛΠΕ οι κομμουνιστές

Από τον Ριζοσπάστη αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

ΘΑΝΑΤΟΣ 28ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
Στις πύλες των ΕΛΠΕ οι κομμουνιστές

Εξόρμηση την ώρα που έμπαινε η πρωινή βάρδια των εργατών έκανε χτες η ΚΟ Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ

Μαζική εξόρμηση έξω από την κεντρική πύλη των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ασπρόπυργο μία μόλις μέρα μετά το θάνατο του 28χρονου Παναγιώτη Λίγγου έκαναν χτες το πρωί μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ. Ο 28χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έπεσε στο κενό από το πατάρι στο οποίο ανέβηκε για να ανοίξει βάνα νερού.

Τα μέλη του Κόμματος με ντουντούκες και μοιράζοντας ανακοινώσεις χέρι - χέρι στους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας, που πέρναγαν την πύλη για να πιάσουν δουλειά, κατήγγειλαν το θάνατο του συναδέλφου τους. Κατήγγειλαν την εργοδοσία για την εντατικοποίηση της δουλειάς με ατελείωτα 12ωρα και την κάλυψη των κενών εργασιακών θέσεων με «φτηνούς» εργαζόμενους εργολάβων, που θα προκαλέσουν και νέα εργατικά εγκλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της εταιρείας με ανακοίνωση έσπευσε να εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός, διευκρινίζοντας ότι ο εργάτης εκτελούσε «απλή εργασία», «μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του» και «έφερε όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας», συμβουλεύοντας ουσιαστικά τους εργάτες να γυρίσουν σελίδα και να ξεχάσουν το γεγονός. Οι κομμουνιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο και ο τραγικός θάνατος του 28χρονου να γίνει αφετηρία για να διεκδικήσουν: Αυστηρότερη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καλύτερη εκπαίδευση, κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, κατάργηση της εργολαβοποίησης και 5ήμερο - 8ωρο, κατάργηση των 12ωρων.

«Η σημερινή μας διαμαρτυρία γίνεται για να καταγγείλουμε τα συνεχιζόμενα εγκλήματα και στο χώρο των ΕΛΠΕ, αλλά και γενικότερα» τόνισε μιλώντας στον «Ρ» ο Μανώλης Περάκης, μέλος της ΚΟ Πετρελαίων. Ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο δυστύχημα, είπε ότι «αν ήθελε η εργοδοσία να το αποφύγει, θα μπορούσε να είχε αυτοματοποιήσει το άνοιγμα της βάνας ώστε να μη χρειάζεται να σκαρφαλώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά. Τέτοιου είδους μέτρα όμως δεν μπορούν να παρθούν με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος εξουσίας που τα διυλιστήρια θα είναι λαϊκή περιουσία και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας».

Παρέμβαση για το θάνατο του εργάτη πραγματοποίησαν χτες και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προχωρώντας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το διευθυντικό στέλεχος Ριζάκο, ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπορούσανε να μπούνε μέσα και να ρωτήσουν τους συντρόφους τους για τα 12ωρα και τους εργολαβικούς. Φαίνεται οτι το ΠΑΜΕ εχει άλλη πολιτική έξω απο τη πύλη και άλλη μεσα.

BENEAS GEORGIOS είπε...

Κουμμούνιααααα

Χα χα χα !!!

NEFELIM είπε...

ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ... ΡΕ ΑΕΙ ΣΤΗΝ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ ΣΑΣ