Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ: Μοιράζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ... εθελουσία σε αργόμισθους δημοσιογράφους!


Από το Press-gr αναδημοσιεύουμε:

Δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αργόμισθους δημοσιογράφους για να ... αποχωρήσουν με εθελουσία!!! Μέχρι και 300.000 ευρώ καθαρά θα πάρουν ορισμένοι. Τις ξέρουν αυτές τις λαμογιές Λάτσης και Χατζηδάκης; Και τι λένε;

.
Από τον Πέτρο Μυλωνά
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έθεσαν πριν από λίγο καιρό σε εφαρμογή, όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) με επιπλέον κίνητρα για τους εργαζόμενους που θα εντάσσονταν σε αυτό.
Το ...άγνωστο είναι ότι μεταξύ εκείνων που αποχωρούν, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, συμπεριλαμβάνονται -σύμφωνα με καθ' όλα ακριβείς πληροφορίες- και ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
Ορισμένοι μάλιστα εξ' αυτών θα εισπράξουν με την αποχώρησή τους έως και ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (300.000) ευρώ στο χέρι. Καθαρά!!!
Ορισμένοι επίσης από τους "τυχερούς" αυτούς, είναι ζήτημα αν γνωρίζουν και κατά πού ...πέφτουν τα ΕΛΠΕ (σιγά μην πήγαιναν στον ...Ασπρόπυργο!) αφού μόνο την αργομισθία τους εισέπρατταν -επί χρόνια- και τίποτε άλλο!
Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα μικρό (ή και μεγάλο, ενδεχομένως) σκάνδαλο. Και μάλιστα με...

πολλές πτυχές...
-Η εθελουσία έγινε για να θησαυρίσουν και διάφοροι τεμπέληδες και αργόμισθοι;
-Αν φεύγουν με εθελουσία ΔΕΚΑ δημοσιογράφοι, πόσους άλλους δημοσιογράφους έχουν στο μισθολόγιό τους τα ΕΛΠΕ; Σε ποιες θέσεις, με ποιες αρμοδιότητες και με ποιους μισθούς;
-Ποιές ήταν οι αποδοχές των συγκεκριμένων δημοσιογράφων που αποχωρούν και θα πάρουν τώρα, ορισμένοι, έως και 300.000 ευρώ στο χέρι; Προφανώς καθόλου ευκαταφρόνητες...
Όλα αυτά τα "κόλπα" τα γνωρίζει όχι τόσο ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου, όσο ο κύριος μέτοχος που είναι το δημόσιο, δια του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που πλάσσάρεται ως ...νέας αντίληψης πολιτικός, αλλά και ο Σπύρος Λάτσης; Κι αν τα ξέρουν, συμφωνούν με τέτοιες "λαμογιές";
Για τον υπέργηρο κ. Χριστοδούλου δεν μας κάνει τίποτε εντύπωση διότι η περί αυτόν διοίκηση φρόντισε να τα βρει μια χαρά με τους "πράσινους" μόλις ανέλαβε τα ηνία των ΕΛΠΕ από το 2004. Διατήρησε τα προνόμια και τις αργομισθίες που είχαν από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και τώρα τους ...αποζημιώνει κι από πάνω με "τρελό χρήμα"!
Εν κατακλείδι, είπαμε σεμνότητα και ταπεινότητα από την κυβέρνησή σας, κ. Καραμανλή. Αλλά όχι τόσο πολύ...

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Ο Αιγυπτιώτης μάνατζερ που άλλαξε τα ΕΛΠΕ

Από την Ισοτιμία αναδημοσιεύουμε το άρθρο το Χάρη Φλουδόπουλου:

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 2007 όταν σε ένα κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, στο καθιερωμένο δείπνο των ΕΛΠΕ για τα μέσα ενημέρωσης, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στον πληθωρικό πρόεδρο Τίμο Χριστοδούλου. Κάποιοι που δεν βρήκαν θέση στο κεντρικό τραπέζι, την επόμενη μέρα θα αισθάνονταν πιο τυχεροί, καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκείνο το βράδυ ως μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπο της Πετρόλα το νέο διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο. Έχοντας πλέον είκοσι μήνες στο τιμόνι των ΕΛΠΕ ο εκρηκτικός Αιγυπτιώτης μάνατζερ, με θητεία σε μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι σε θέση να επιδείξει έναν μακρύ κατάλογο πεπραγμένων, που είναι αλήθεια ότι άλλαξαν πολλά στον όμιλο του τζίρου των 10 δισ. και των 5,5 χιλιάδων εργαζομένων.

Τελευταίο και πιο τρανταχτό παράδειγμα, η «ντρίμπλα» των 359 εκατ. ευρώ με το mega deal ΕΛΠΕ και BP. Σε μια περίοδο που όλη η αγορά βούιζε για την επικείμενη αποχώρηση της Shell και ενώ για τη βρετανική BP είχαν τηρηθεί πολύ χαμηλοί τόνοι, το απόγευμα της 26ης Ιουνίου, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά: «τα ΕΛΠΕ πήραν τη BP», ήταν η είδηση πίσω από την οποία βρισκόταν ο μέχρι το 2007 εξ απορρήτων του Ομίλου Λάτση. Και όπως εκμυστηρεύεται ο ίδιος, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές με τη BP, υπήρχε στο συρτάρι του γραφείου του και ένας δεύτερος φάκελος με την προσφορά των ΕΛΠΕ για τη Shell.

Εκείνο που ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο τομέας των εξαγορών μόνο καινούργιος δεν είναι για το Γιάννη Κωστόπουλο. Για μία πενταετία, οπότε διετέλεσε ανώτερο στέλεχος της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Booz Allen & Hamilton με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με έργα στρατηγικών αναδιαρθρώσεων και εξαγορών.

Το επαγγελματικό βιογραφικό του Γιάννη Κωστόπουλου περιλαμβάνει θητεία σε γνωστές διεθνείς επιχειρήσεις από τον τραπεζικό κλάδο, τα ποτά έως τα χημικά και τα καλλυντικά, με τελευταίο σταθμό τα πετρέλαια και τα ΕΛΠΕ. Για μια τριετία από το 1979 μέχρι το 1982 εργάστηκε στην Procter & Gamble Γενεύης. Ακολούθησε από το 1982 μέχρι το 1986 ο τραπεζικός κλάδος, καθώς κατέλαβε διευθυντικές θέσεις στην Chase Manhattan Bank, τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο, στους τομείς Χρηματοδότησης και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων. Την περίοδο 1986 μέχρι και 1991 βρέθηκε στην Booz Allen & Hamilton όπου εκτός των εξαγορών διεύθυνε διάφορα έργα για μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στους τομείς ανάπτυξης και εφαρμογής επιχειρησιακών στρατηγικών και βελτιστοποίησης διαδικασιών και συστημάτων.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1991 ανέλαβε διάφορες διευθυντικές θέσεις: διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΑΞΑ ΑΕΒΕ (1991-1997). Διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Hellas ΑΕ και περιφερειακός διευθυντής της Johnson & Johnson Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (1998- 2000).

Το 2001 ξεκινά η σταδιοδρομία του στον Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση και ταυτόχρονα η στενή ενασχόλησή του με την αγορά πετρελαίου. Ο ίδιος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη και ήταν από τους στενούς συνεργάτες του αείμνηστου Γιάννη Λάτση, σχέση που συνεχίστηκε και με το Σπύρο Λάτση. Το 2002 η χρονιά κλείνει για την Πετρόλα εντυπωσιακά καθώς καταγράφει τετραπλασιασμό των κερδών πορεία που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2003. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, παρέμεινε μέχρι το Μάιο του 2003 όταν και πραγματοποιήθηκε η πολύκροτη συγχώνευση με τα ΕΛΠΕ.

Μετά τη συγχώνευση και με βάση τους όρους της συμφωνίας Λάτση Δημοσίου, παρέμεινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τον Ιούνιο του 2006 ορίστηκε εκτελεστικό μέλος - μαζί με τον Θόδωρο Βάρδα ως εκπρόσωποι του ομίλου Λάτση. Το Δεκέμβριο του 2007 και αφού προηγουμένως παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε σε εταιρείες του ομίλου Λάτση ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου και κοινή επιλογή με το στρατηγικό επενδυτή.

Άλλωστε στο πρόσωπό του Γιάννη Κωστόπουλου, ο Όμιλος Λάτση και το ελληνικό δημόσιο βρήκαν τη λύση στο γρίφο της ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς και την επόμενη μέρα του ομίλου. Κοινή γραμμή τόσο της κυβέρνησης όσο και του Ομίλου Λάτση, είναι ότι Δημόσιο και στρατηγικός επενδυτής έχουν κοινούς στόχους, οι οποίοι περνούν μέσα από το διοικητικό δίδυμο του Τίμου Χριστοδούλου και του Γιάννη Κωστόπουλου.

Το μεγάλο deal στην εγχώρια αγορά καυσίμων

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ του τρόπου λειτουργίας και διοίκησης των ΕΛΠΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει ο Γιάννης Κωστόπουλος, στη θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος. Το εγχείρημα μετουσιώνεται σε πράξη μέσω του ανασχεδιασμού της εταιρικής δομής.

Αυτό που προσπαθώ να κάνω και σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει είναι ότι είμαστε ένας ενιαίος, συγκροτημένος και ευθυγραμμισμένος όμιλος. Υπάρχουν μεγάλες συνέργιες ανάμεσα στις θυγατρικές του ομίλου και λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια μιας ομιλικής στρατηγικής, τονίζει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα τρέχει πρόγραμμα μετασχηματισμού που επικεντρώνεται στις κύριες δραστηριότητες του ομίλου. Ξέρουμε τι σημαίνει διύλιση, ξέρουμε να χτίζουμε διυλιστήρια, ξέρουμε να τα συντηρούμε, να τα λειτουργούμε με ασφάλεια και σεβασμό προς το περιβάλλον. Σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι της έρευνας και παραγωγής, δεν έχει ποτέ αυτός ο όμιλος παραγάγει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έλεγε σε συνέντευξή του. Λίγες εβδομάδες αργότερα ολοκληρωνόταν η πώληση έναντι τιμήματος 151 εκατ. δολ. των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής που είχαν αποκτήσει τα ΕΛΠΕ στη Λιβύη από το 2003 σε κοινοπραξία με την Repsol και τη Woodside.

Πάντως το μεγαλύτερο στοίχημα, ίσως λόγω και παρελθόντος, εντοπίζεται στο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, για την αναβάθμιση των Διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Ειδικά η αναβάθμιση του διυλιστηρίου της πρώην Πετρόλα, έχει περάσει από σαράντα κύματα, όμως σε κάθε ευκαιρία ο Γ. Κωστόπουλος υπερασπίζεται την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της επένδυσης, που τα ΕΛΠΕ επιθυμούν να προχωρήσουν άμεσα, παρά το περιβάλλον κρίσης που μαστίζει την οικονομία και έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στον όμιλο.

Ως άνθρωπος των εξαγορών έχει να επιδείξει επί θητείας του και το μεγαλύτερο deal καθώς με τη συμφωνία με την BP τα ΕΛΠΕ παίρνουν υπό τον έλεγχό τους 1.200 πρατήρια καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 170 χιλ. κυβικών μέτρων, καθώς και ένα ευρύ πελατολόγιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών της BP. Στον ηλεκτρισμό, επί ημερών του ολοκληρώθηκε η στρατηγική συνεργασία με την Edison και αποφασίστηκε η επέκτασή της και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στις διεθνείς δραστηριότητες ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα ΕΛΠΕ να περιληφθούν στους τρεις μεγαλύτερους παίκτες των αγορών αυτών, ενώ επανεξετάζονται οι αποδόσεις, βάσει συγκεκριμένων στόχων απόδοσης κεφαλαίων. Το 2008 ο όμιλος πραγματοποίησε τζίρο 10,131 δισ. ευρώ, και από πλευράς κύκλου εργασιών αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική επιχείρηση.

Αυξήθηκαν 6% τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου

«ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ την προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του ομίλου σε ένα δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο Γιάννης Κωστόπουλος, ανακοινώνοντας μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου. Στάθηκε στο γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ πέτυχαν περιθώρια διύλισης υψηλότερα των διεθνών και ταυτόχρονα διατήρησαν σταθερό τον όγκο πωλήσεων. Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ο όμιλος βελτίωσε τις επιδόσεις του. Το υψηλότερο μέσο περιθώριο διύλισης αλλά και η ισχυροποίηση του δολαρίου συνετέλεσαν ώστε τα κέρδη EBITDA να αυξηθούν κατά 24%, στα €215 εκατ. ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σημείωσαν επίσης άνοδο 6% στα €114 εκατ. Ωστόσο, ρόλο έπαιξε και το πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μετεξέλιξης του Ομίλου με όφελος 25 εκατ. ευρώ.

Στα κέρδη EBITDA του εξαμήνου περιλαμβάνονται επίσης κέρδη €75 εκατ. από την αύξηση των τιμών του αργού αλλά και προβλέψεις ύψους €39 εκατ. για το έκτακτο πρόγραμμα οικειοθελούς πρόωρης συνταξιοδότησης. Στη διύλιση, τον εφοδιασμό και εμπορία το συγκρίσιμο EBITDA αυξήθηκε κατά 35%, αν και στο β΄ τρίμηνο τα περιθώρια διύλισης ση- μείωσαν πτώση εξαιτίας της αντίστοιχης πτώσης των διεθνών περιθωρίων. Στην εμπορία παρατηρήθηκε αύξηση όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 11%.

Οι διεθνείς δραστηριότητες επηρεάσθηκαν την οικονομική κρίση που πλήττει και τα Βαλκάνια, ωστόσο οι όγκοι πωλήσεων και τα μερίδια παρουσίασαν αύξηση. Στον κλάδο των Πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση συμπίεσε τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά παρατηρείται βελτίωση στις συνθήκες αγοράς. Όσον αφορά τις συμμετοχές σε συνδεδεμένες εταιρείες, η συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου από τους κλάδους Ενέργειας και Φυσικού Αερίου επηρεάστηκε από την προσωρινή δια- κοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη και τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Και βέβαια προχωρούν τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης ενώ υλοποιείται πρόγραμμα λειτουργίας κοινών υποστηρικτικών υπηρεσιών, μετεγκατάστασης των κεντρικών γραφείων αλλά και το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Who is who

Γεννημένος στην Αίγυπτο, ο 53χρονος μάνατζερ των ΕΛΠΕ πήρε το πρώτο του πτυχίο στη Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο του Southampton (Bsc) ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη φημισμένη σχολή οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Εκτός από τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «Φουρλής Συμμετοχών ΑΕ» ενώ ακόμη είναι μέλος του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΟΒΕ. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Όπως δημοσιεύεται στην Ισοτιμία της 29ης Αυγούστου 2009.

Ανάκληση αδείας για Λιθουανούς εργάτες


Από την Ελευθεροτυπία το παρακάτω κείμενο:

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Στην ανάκληση των αδειών διαμονής αλλοδαπών εργατών (από Λευκορωσία και Λιθουανία), που απασχολεί η τεχνική εταιρεία «Αθηνά» για την κατασκευή 4 δεξαμενών στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, ύστερα από σχετική σύσταση του υπουργείου Απασχόλησης, λόγω μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
Το συνδικάτο μετάλλου είχε καταγγείλει ότι οι εργάτες απασχολούνται σε εξειδικευμένες εργασίες χωρίς να έχουν άδεια για τις συγκεκριμένες ειδικότητες και αμείβονται με βάση όσα ισχύουν στις χώρες τους, επισημαίνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με την εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν «από το παράθυρο». Υστερα από αυτή την εξέλιξη το συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

ΕΛΠΕ: Μείωση καθαρών κερδών κατά 17,8%

Αρκετά πιό κοντά στην πραγματικότητα το παρακάτω άρθρο της Ναυτεμπορικής σχετικά με τα κέρδη Α' εξαμήνου των ΕΛΠΕ:

Στα 106 εκατ. ευρώ, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Ελληνικά Πετρέλαια στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 σημειώνοντας πτώση κατά 17,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα εξαιτίας των της πτώσης των τιμών πετρελαίου.

Τα «συγκρίσιμα» καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου του ομίλου, που δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων, διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ, έναντι 60 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, αυξημένα κατά 5%.


ΕΛΠΕ: Βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων


Από το Capital η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Α' εξαμήνου των ΕΛΠΕ. Είναι προσανατολισμένη περισσότερο στο πνεύμα της ανακοίνωσης της εταιρείας παρά σε αυτά που περιλαμβάνονται στην οικονομική επιστήμη. Αν δεν την διαβάσετε, δεν θα χάσετε τίποτε:

Βελτιωμένα εμφανίζονται τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΠΕ στο α΄ εξάμηνο του 2009, αν και -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να κινούνται υψηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι σε συγκρίσιμη βάση τα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Α’ εξαμήνου του 2009 αυξήθηκαν κατά 24%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν σε €215 εκατ.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σημείωσαν επίσης άνοδο 6% στα €114 εκατ., κυρίως λόγω του υψηλότερου μέσου περιθωρίου διύλισης, της ισχυροποίησης του δολαρίου καθώς και των κερδών από το Πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και μετεξέλιξης του Ομίλου, τα οποία και ανήλθαν σε €25 εκατ., συνολικά στο Α΄ εξάμηνο του 2009.

Τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA Α’ εξαμήνου του 2009 συμπεριλαμβάνουν κέρδη ύψους €75 εκατ. από την αύξηση τιμών αργού και προϊόντων και προβλέψεις ύψους €39 εκατ. που αφορούν την πρόσφατη εφαρμογή εκτάκτου προγράμματος οικειοθελούς πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τα αντίστοιχα κέρδη EBITDA του Α’ εξαμήνου του 2008 περιελάμβαναν κέρδη ύψους €136 εκατ. από την άνοδο των τιμών αργού και προϊόντων πετρελαίου και έσοδα ύψους €26 εκατ. από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την κυβέρνηση της π.Γ.Δ.Μ. σχετικά με την ΟΚΤΑ.

Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας στο Α’ εξάμηνο του 2009 εμφάνισε συγκρίσιμο EBITDA €173 εκατ. αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι στο Β’ τρίμηνο του 2009, παρά τα οφέλη από τη βελτίωση του προγράμματος ανταγωνιστικότητας και των αυξημένων μεριδίων αγοράς, καθώς και τη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στα περυσινά επίπεδα, τα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν αρνητικά από την πτώση των διεθνών περιθωρίων διύλισης.

Στην Εμπορία, η αύξηση του όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο και η βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων οδήγησε σε αύξηση κατά 11% των κερδών EBITDA στην Ελλάδα, παρά την πτώση των πωλήσεων καυσίμων αεροπορίας και ναυτιλίας.

Οι διεθνείς δραστηριότητες μας επηρεάσθηκαν από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στα Βαλκάνια, ωστόσο ο όγκος πωλήσεων και τα μερίδια μας στις αγορές του εξωτερικού όπου δραστηριοποιούμαστε, ενισχύθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω της ανάπτυξης των δικτύων πρατηρίων και της επιτυχημένης ενσωμάτωσης προσφάτων εξαγορών.

Στον κλάδο των Πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση συμπίεσε τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου 2009, αλλά παρατηρείται βελτίωση στις συνθήκες αγοράς σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του έτους.

Όσον αφορά τις συμμετοχές μας σε συνδεδεμένες εταιρείες, που ενοποιούνται μέσω της καθαρής θέσης, η συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου από τους κλάδους Ενέργειας και Φυσικού Αερίου επηρεάστηκε από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη και τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την διανομή προμερίσματος €0,15 ανά μετοχή για την χρήση 2009, ίσο με το αντίστοιχο του 2008.

Ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχολίασε:

«Στη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2009 εντείναμε τις προσπάθειες μας σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους όπου δραστηριοποιούμαστε, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του Ομίλου, μέσα σε ένα δύσκολο και έντονα ευμετάβλητο επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταφέραμε να επιτύχουμε περιθώρια διύλισης υψηλότερα των διεθνών περιθωρίων και να διατηρήσουμε σταθερό τον όγκο πωλήσεων. Επιπλέον, προωθήσαμε το πρόγραμμα βελτίωσης απόδοσης του Ομίλου, που ενίσχυσε τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2009 κατά €25εκ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το Α’ εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν αύξηση 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα στα €215εκ., ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% στα €114εκ. Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές του Ομίλου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μας και προϋπολογισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, υλοποιούμε το πρόγραμμα λειτουργίας κοινών υποστηρικτικών υπηρεσιών, τη μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων του Ομίλου και ένα έκτακτο πρόγραμμα οικειοθελούς πρόωρης συνταξιοδότησης. Τέλος, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης μας στη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών, πρόσφατα ήρθαμε σε συμφωνία για την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της BP Hellas. Η συμφωνία αυτή θα προσδώσει στον Όμιλο επιπλέον αξία και θα βελτιώσει περαιτέρω τις υπηρεσίες και τα προϊόντα προς όφελος των καταναλωτών στη χώρα».


Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

EKO: Δεν κάναμε καμία συμφωνία


Από το κυπριακό InbusinessNews αναδημοσιεύουμε την απάντηση των ΕΛΠΕ στο προηγούμενο θέμα:

Τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, με σημερινή ανακοίνωση δίνουν τη δική τους απάντηση σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού το οποίο έκρινε ένοχη την ΕΚΟ πως μαζί με τις άλλες εταιρείες παραβίαζαν τους νόμους περί ανταγωνισμού για την περίοδο Οκτωβρίου του 2004 – Δεκεμβρίου του 2006.

Η ΕΚΟ αναφέρει πως δεν προέβη σε καμία συμφωνία ή σύμπραξη ή εναρμονισμένη πρακτική με τις άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή με τους πρατηριούχους της.

Περαιτέρω, η εταιρεία προτίθεται να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία του ονόματος, της φήμης και της αξιοπιστίας της ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις εργασίες της στην Κύπρο με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο και σε συμμόρφωση με τους νόμους.


ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ! 17-8-2009


Από το Stop Cartel αναδημοσιεύουμε:

Την ώρα που οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν άλλη μια φορά τη βενζίνη σε τιμές σαμπάνιας, κατά τη θερινή τους έξοδο για τις διακοπές του Αυγούστου, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Κύπρου εξαρθρώνει το καρτέλ των εταιρειών καυσίμων της Μεγαλονήσου, στο οποίο φέρεται ότι συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ.

Ο κορυφαίος καθετοποιημένος όμιλος καυσίμων στην Ελλάδα, με τα τρία τέταρτα της αγοράς στη διύλιση και σχεδόν το ένα τρίτο στην εμπορία, μετά και την εξαγορά της BP θα τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) της Κύπρου, για τη συμμετοχή της σε οριζόντιες και κάθετες εναρμονισμένες πρακτικές των τεσσάρων εταιρειών πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στην αγορά της χώρας.

Μαζί με τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», θα τιμωρηθούν η ρωσική Lukoil, η αμερικανική ExxonMobil και η κυπριακή Petrolina (Συγκρότημα Λευκαρίτη), καθώς η ΕΠΑ διαπίστωσε ότι το 2005, έτος το οποίο καλύφθηκε από την έρευνα, παραβίασαν τις βασικές διατάξεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, λειτουργώντας εις βάρος του καταναλωτικού κοινού:

Οι εταιρείες διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι συνεννοούνταν άτυπα μεταξύ τους για τον καθορισμό των τιμών χονδρικής πώλησης στα πρατήρια των δικτύων τους (οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική), ενώ καθόριζαν και τις τιμές λιανικής πώλησης από τα πρατήρια (κάθετη εναρμονισμένη πρακτική). Ουσιαστικά, δηλαδή, είχαν «κλείσει» με καταχρηστικές πρακτικές όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων, μη αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο υγιούς ανταγωνισμού για τη διαμόρφωση των τιμών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, οι τέσσερις ξεχωριστές αποφάσεις έχουν ήδη κοινοποιηθεί στις εμπλεκόμενες εταιρείες και αναμένεται να προσδιορισθούν τα πρόστιμα, που αναμένεται να είναι υψηλά. Βάσει της νομοθεσίας, η ΕΠΑ έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως και 10% του κύκλου εργασιών για κάθε περίοδο παράβασης.

Ακριβά στην Κύπρο, ακριβότερα στην Ελλάδα

Η έρευνα της ΕΠΑ στην Κύπρο άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια περίοδο έντονης δυσφορίας των καταναλωτών για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Η αγορά καυσίμων της Κύπρου έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς δεν υπάρχει εθνική παραγωγή διυλισμένων προϊόντων και τα καύσιμα εισάγονται με κόστος που επιβαρύνεται από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας.

Στην Κύπρο, οι τιμές των καυσίμων είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (χωρίς τους φόρους, που παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10 Αυγούστου 2009), η απλή αμόλυβδη βενζίνη στην Κύπρο είχε τιμή 500,7 ευρώ το χιλιόλιτρο (χωρίς φόρους), πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο στην Ευρώπη των 27 (470,7 ευρώ) και στην Ευρωζώνη (486,7).

Το περίεργο, που ίσως λέει πολλά για το επίπεδο ανταγωνιστικής λειτουργίας της ελληνικής αγοράς, είναι ότι στην Ελλάδα, που ως γνωστόν έχει επαρκή παραγωγή τελικών προϊόντων από δύο διυλιστήρια, οι τιμές προ φόρων των καυσίμων είναι υψηλότερες από αυτές της Κύπρου! Σύμφωνα με το ίδιο στατιστικό δελτίο της Επιτροπής, η προ φόρων τιμή της απλής αμόλυβδης έφθανε τα 504,79 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην τιμή του ντίζελ κίνησης (493 ευρώ στην Κύπρο, 533 ευρώ στην Ελλάδα!).

Ακόμη και στις τελικές τιμές (με τους φόρους) οι Κύπριοι καταναλωτές είναι κερδισμένη: στην Κύπρο η απλή αμόλυβδη πωλείτο στις 10 Αυγούστου έναντι 0,931 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ελλάδα έναντι 1,099 ευρώ! Αν στην Κύπρο οι υψηλές τιμές ήταν αποτέλεσμα της νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού, αντιλαμβάνεται κανείς τι μπορεί να συμβαίνει με τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά καυσίμων.

Εκκρεμότητα και στην Ελλάδα

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Κύπρο έχει προκαλέσει αίσθηση στους κύκλους των πετρελαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που τα ΕΛΠΕ έχουν σοβαρές εκκρεμότητες και με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς περιμένουν την έγκρισή της για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς του δικτύου της BP στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη προχωρήσει στην κοινοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς στην Επιτροπή, αλλά ο σχετικός φάκελος κρίθηκε ελλιπής και ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Επιτροπή δεν θα προλάβει με την παρούσα σύνθεση της Ολομέλειας να εξετάσει την υπόθεση και αυτό θα γίνει με τη νέα σύνθεσή της, που θα ορισθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο.

Τα ΕΛΠΕ είχαν στην Ελλάδα κατά παράδοση «ελαστική» αντιμετώπιση από την αντιμονοπωλιακή αρχή της χώρας. Μόνο σε μια περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρεία, όπως και στην Motor Oil, για εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά αεροπορικών καυσίμων, το οποίο διατηρήθηκε και μετά την προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο. Όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απέφυγε να ελέγξει ακόμη και τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, που δημιούργησε έναν κολοσσό με δεσπόζουσα θέση στην διύλιση, με το πρόσχημα ότι επρόκειτο περί αποκρατικοποίησης, η οποία ξέφευγε από τις ελεγκτικές αρμοδιότητας της Επιτροπής!

Οι πρακτικές του ομίλου των ΕΛΠΕ έχουν εξετασθεί κατ΄ επανάληψη, όπως και συνολικότερα η λειτουργία της αγοράς καυσίμων, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά τα αποτελέσματα των πολυετών αυτών ερευνών ήταν ασήμαντα. Τώρα, η Επιτροπή καλείται να εγκρίνει μια συγχώνευση, με την οποία τα ΕΛΠΕ δεν θα έχουν πλέον μόνο δεσπόζουσα θέση στη διύλιση, αλλά θα «φλερτάρουν» με τη δεσπόζουσα θέση και στο στάδιο της εμπορίας, έχοντας επιπλέον και απευθείας πρόσβαση στη λιανική αγορά, μέσω των ιδιόκτητων πρατηρίων του δικτύου τους.


Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Στις πύλες των ΕΛΠΕ οι κομμουνιστές

Από τον Ριζοσπάστη αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

ΘΑΝΑΤΟΣ 28ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
Στις πύλες των ΕΛΠΕ οι κομμουνιστές

Εξόρμηση την ώρα που έμπαινε η πρωινή βάρδια των εργατών έκανε χτες η ΚΟ Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ

Μαζική εξόρμηση έξω από την κεντρική πύλη των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ασπρόπυργο μία μόλις μέρα μετά το θάνατο του 28χρονου Παναγιώτη Λίγγου έκαναν χτες το πρωί μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ. Ο 28χρονος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έπεσε στο κενό από το πατάρι στο οποίο ανέβηκε για να ανοίξει βάνα νερού.

Τα μέλη του Κόμματος με ντουντούκες και μοιράζοντας ανακοινώσεις χέρι - χέρι στους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας, που πέρναγαν την πύλη για να πιάσουν δουλειά, κατήγγειλαν το θάνατο του συναδέλφου τους. Κατήγγειλαν την εργοδοσία για την εντατικοποίηση της δουλειάς με ατελείωτα 12ωρα και την κάλυψη των κενών εργασιακών θέσεων με «φτηνούς» εργαζόμενους εργολάβων, που θα προκαλέσουν και νέα εργατικά εγκλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της εταιρείας με ανακοίνωση έσπευσε να εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός, διευκρινίζοντας ότι ο εργάτης εκτελούσε «απλή εργασία», «μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του» και «έφερε όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας», συμβουλεύοντας ουσιαστικά τους εργάτες να γυρίσουν σελίδα και να ξεχάσουν το γεγονός. Οι κομμουνιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο και ο τραγικός θάνατος του 28χρονου να γίνει αφετηρία για να διεκδικήσουν: Αυστηρότερη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καλύτερη εκπαίδευση, κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, κατάργηση της εργολαβοποίησης και 5ήμερο - 8ωρο, κατάργηση των 12ωρων.

«Η σημερινή μας διαμαρτυρία γίνεται για να καταγγείλουμε τα συνεχιζόμενα εγκλήματα και στο χώρο των ΕΛΠΕ, αλλά και γενικότερα» τόνισε μιλώντας στον «Ρ» ο Μανώλης Περάκης, μέλος της ΚΟ Πετρελαίων. Ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο δυστύχημα, είπε ότι «αν ήθελε η εργοδοσία να το αποφύγει, θα μπορούσε να είχε αυτοματοποιήσει το άνοιγμα της βάνας ώστε να μη χρειάζεται να σκαρφαλώνουν οι εργαζόμενοι καθημερινά. Τέτοιου είδους μέτρα όμως δεν μπορούν να παρθούν με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος εξουσίας που τα διυλιστήρια θα είναι λαϊκή περιουσία και θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας».

Παρέμβαση για το θάνατο του εργάτη πραγματοποίησαν χτες και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, προχωρώντας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το διευθυντικό στέλεχος Ριζάκο, ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος.


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Εργατικό ατύχημα στην ΕΛΠΕ


Θλίψη προκάλεσε στους εργαζόμενους των ΒΕΑ ο θάνατος την ώρα της δουλειάς του συναδέλφου Λίγγου Παναγιώτη του Βασιλείου, ετών 28, κατοίκου Ελευσίνας. Το τραγικό περιστατικό έγινε μετά τις 9:00 πμ κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασίας ρουτίνας στην μονάδα απόσταξης 2100. Ο άτυχος συνάδελφος, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έχασε την ισορροπία του και έπεσε με το κεφάλι από πατάρι με κιγκλίδωμα ύψους 4,5 μέτρων. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Σημειώνεται ότι ο συνάδελφος είχε προσληφθεί στην ΕΛΠΕ τον Μάρτιο του 2008. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο αυτόφωρο οδηγήθηκε ο Διευθυντής Λειτουργίας και ο υπεύθυνος Μηχανικός της μονάδας.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων αιφνιδίων θανάτων συναδέλφων, από παθολογικά αίτια, τα οποία όμως κλονίζουν το ηθικό των εργαζομένων και δημιουργούν μια φιλολογία για ¨θανατικό" που γυροφέρνει τα ΕΛΠΕ. Ο σχετικός προβληματισμός επιτείνεται από το γεγονός του επερχόμενου turnaround που θα γίνει στα ΒΕΑ τον επόμενο μήνα.
Από τον Reporter αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο:
Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου της Εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Σε σχετική ανακοίνωση, η Διοίκηση της εκφράζει τη βαθιά της λύπη, τα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή της στους οικείους του θανόντος χειριστή λειτουργίας Παναγιώτη Λίγγου.

Ειδικότερα, ο θανών έπεσε από μόνιμη σκάλα με προστατευτικό κιγκλίδωμα που οδηγεί σε εξέδρα των εγκαταστάσεων του Διυλιστηρίου σε ύψος περίπου 5 μέτρων. Αμέσως μετά την πτώση του ο χειριστής, συνοδεία γιατρού της εταιρίας, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

''Ο συνάδελφος εκτελούσε, στα πλαίσια των καθηκόντων του, συνήθη απλή εργασία της παραγωγικής διαδικασίας και έφερε όλα τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας,'' επισημαίνει η ΕΛΠΕ στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται πως η συσταθείσα Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ΕΛΠΕ, παράλληλα με τους φορείς της πολιτείας, που ενημερώθηκαν αμέσως μετά το συμβάν από την Εταιρία, διερευνούν τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος.


Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΕΛΠΕ: Aυξημένη ανταπόκριση στην εθελούσια έξοδο

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου σχετικά με το πρώτο πακέτο εθελούσιας που πρόσφεραν τα ΕΛΠΕ. Αναμένεται και άλλο, πιο ελκυστικό περί τον Νοέμβριο, ανάλογα βέβεια με τις γενικότερες εξελίξεις:

Ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, αίτηση για έξοδο από την υπηρεσία υπέβαλαν στα ΕΛΠΕ περίπου 160 άτομα, σε σύνολο 2.500 εργαζομένων, ενώ στην ΕΚΟ πλέον των 120 ατόμων, στο σύνολο των 680 ατόμων.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των ΕΛΠΕ έληξε στις 10 Ιουλίου, ενώ στις 31/7 ολοκληρώθηκε και η προθεσμία για την ΕΚΟ.

Οι αιτήσεις αυτές τελούν υπό την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των δύο εταιριών έως τα τέλη Αυγούστου, αφού αξιολογηθούν πρώτα από τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπό αυτήν την έννοια θεωρείται ότι ενδεχομένως να μην είναι και τα τελικά νούμερα. Στους εργαζομένους που συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τις εταιρίες δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, τα οποία λειτούργησαν θετικά για την υποβολή των αιτήσεων.

Τόσο η διοίκηση των ΕΛΠΕ όσο και της ΕΚΟ δεν είχαν ανακοινώσει συγκεκριμένους στόχους για τον επιθυμητό αριθμό των προς αποχώρηση εργαζομένων, συνεπώς, δεν μπορεί να διατυπωθεί επίσημα εκτίμηση για την προσέλκυση που καταγράφεται.

Πάντως, αν στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων το νούμερο των 160 ατόμων ίσως να φαίνεται μικρό σε σχέση με το σύνολο των απασχολουμένων στην εισηγμένη, αντίθετα, στην ΕΚΟ είναι αξιοπρόσεκτο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του συνόλου των εργαζομένων στη θυγατρική.

Πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr εξέφρασαν την άποψη ότι δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί αναστάτωση στη λειτουργία της εταιρίας, μετά την αποχώρηση στελεχών και μέχρι την οριστική αντικατάστασή τους.

Ένα άλλο στοιχείο που επίσης δεν είναι γνωστό, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι το τελικό κόστος της εθελούσιας. Κι αυτό θα συναρτηθεί εντέλει με το τελικό νούμερο των εργαζομένων, των οποίων θα εγκριθεί η αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι ένα ενδεικτικό κόστος θα πρέπει να ανακοινωθεί στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του 6μήνου των ΕΛΠΕ που θα γνωστοποιηθεί στις 27 Αυγούστου.

Βγήκε πετρέλαιο από τον Βόρειο Πρίνο!

Από το Πρώτο Θέμα αναδηοσιεύουμε το άρθρο του Σ. Χιωτάκη:

Πάνε 10 χρόνια από τότε που η κοινοπραξία NAPC εγκατέλειπε τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο, τα οποία μετρούσαν ήδη μια 25ετία παραγωγής. Η πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με το ότι τα κόστη εξόρυξης στην Ελλάδα δεν ήταν αμελητέα, αποτελούσαν ένα αντικίνητρο για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, η οποία …στις δόξες της, στα μέση της δεκαετίας του ΄80 έδινε ακόμη και 30.000 βαρέλια την ημέρα.

Η περιοχή αυτή στη συνέχεια παραχωρήθηκε για έρευνα και εκμετάλλευση στην εταιρεία Καβάλα Όιλ, μια κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν η ελληνική εταιρία Ευρωτεχνική με ποσοστό 67% και το Σωματείο των εργαζομένων της NAPC με ποσοστό 33%. Η κοινοπραξία αυτή πέτυχε παραγωγή περίπου 4.000 500 βαρελιών και κέρδη περί τα 25 εκατ. ευρώ το 2000, αλλά στα επόμενα έτη, η παραγωγή μειώθηκε σταδιακά, φθίνοντας μέχρι τα σημερινά 1.400 βαρέλια.

Το 2002, η Ευρωτεχνική περνούσε στην Regal του πολυσυζητημένου Ρουμάνου Φρανκ ΤιμΙς , η οποία πραγματοποίησε 2 νέες ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ το Δεκέμβριο του 2007 η εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου, συμφερόντων του εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου και του μηχανικού πετρελαίων Μαθιού Ρήγα εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της Ευρωτεχνικής, η οποία είχε τον έλεγχο της Καβάλα Όιλ.

Η συνολική παραγωγή του Πρίνου από το 1981 έως το 2007 είχε ξεπεράσει τα 116 εκατ. βαρέλια και, απολογιστικά, τα οφέλη για την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε περίπου 600 εκατ. δολάρια.

Αλλά το νέο σχήμα φαίνεται ότι γράφει …ιστορία, καθώς η γεώτρηση που ολοκλήρωσε σε μήκος 4.400 μέτρων το μισθωμένο νορβηγικό γεωτρύπανο στον Βόρειο Πρίνο έφερε το ποθητό αποτέλεσμα: από το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουλίου ξεκίνησε η παραγωγή από ένα κοίτασμα, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει συνολικά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια και καθημερινή παραγωγή που μπορεί να πιάσει τα 1.700 βαρέλια.

Τα νούμερα σίγουρα είναι μικρά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη παραγωγή, την οποία αγοράζουν βάσει νόμου τα Ελληνικά Πετρέλαια, μαζί με την υφιστάμενη του Πρίνου, δεν φτάνουν ούτε για το 1/100 των συνολικών αναγκών της χώρας, οι οποίες ξεπερνούν τις 400.000 βαρέλι ημερησίως.

Αλλά η συγκεκριμένη εξέλιξη επιτρέπει να κρατηθεί «ζωντανή» για τα επόμενα χρόνια η παραγωγική δραστηριότητα και μαζί οι δουλειές 400 περίπου εργαζομένων αλλά και μιας ολόκληρης «κοινωνίας» που εξαρτάται από τα πετρέλαια του Πρίνου.

Πάνε και στο «Ε»

Ωστόσο, η Ενεργειακή Αιγαίου, οι άνθρωποι της οποίας έχουν εκτιμήσει ότι είναι πιθανό να επενδύσουν ακόμη και 150 εκατομμύρια ευρώ στην υπόθεση, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει και νέα γεώτρηση, αυτήν την φορά στο λεγόμενο κοίτασμα «Ε», το οποίο είναι το πλέον ελπιδοφόρο της περιοχής αλλά και ταυτόχρονα το πλέον δύσκολα εκμεταλλεύσιμο.

Το γεωτρύπανο «Energy Exerter» ήδη αναχώρησε για την Αίγυπτο και την θέση του θα πάρει συντομα άλλο, πιο σύνθετο και προηγμένο μηχάνημα, καθώς αυτό θα πρέπει να κατεβεί σε βάθος 5.500 μέτρων, σε μία περιοχή όπου παλαιότερα οι σχετικές δοκιμές είχαν δώσει ενδείξεις για δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 2.000 βαρελιών ημερησίως τουλάχιστον. Παράλληλα, άλλα 700 βαρέλια εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει η εκμετάλλευση παλαιότερου κοιτάσματος στην παραδοσιακή περιοχή του Πρίνου.

«Με το πετρέλαιο σε τιμές μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι», λέει στο ‘b.s’ άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, «τέτοιες γεωτρητικές προσπάθειες δείχνουν βιώσιμες οικονομικά, παρόλο που τα βάθη των γεωτρήσεων είναι μεγάλα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φθινόπωρο του 1997 στο πλαίσιο διαγωνισμών που είχε πραγματοποιήσει η υπό κρατικό έλεγχο τότε ΔΕΠ – ΕΚΥ, είχαν υπογραφεί συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου, με την Κοινοπραξία: Enterprise Oil Exploration (βρετανική, ως επικεφαλής), Union Texas Hellas (αμερικάνικη), MOL (ουγγρική) και Ελληνικά Πετρέλαια (Ελλ.Πε.) για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της ΒΔ Πελοποννήσου, (6200 km2) καθώς και με την Triton International Petroleum Co. (βρετανική) και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τις περιοχές του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου (2100 km2) και της Αιτωλοακαρνανίας (3.650 km2).

Τα Ελλ.Πε. συμμετείχαν στις κοινοπραξίες με 12%, αλλά από τις συγκεκριμένες έρευνες ουδέποτε προέκυψε παραγωγή, αφού βάρυνε στην αρνητική εξέλιξη και το ότι στις αρχές της δεκαετίας η διεθνής τιμή του πετρελαίου έπεφτε κάτω και από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα γεωτρύπανα έπρεπε να πάνε σε μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “b.s.”, πάντως, στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες αίτημα της Ενεργειακής Αιγαίου για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του 75% των δικαιωμάτων που κατέχει η εταιρεία Calfrac – είναι η καναδέζικη πρώην Dennison – σε περιοχές στον Άθω και στην θέση Αμμώδης, μεταξύ της Χρυσούπολης και του Πρίνου.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, το 25% των δικαιωμάτων των οποίων έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στην δεκαετία του ’80, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχουν από δικές τους έρευνες σεισμικών οι άνθρωποι της Ενεργειακής Αιγαίου τους έπεισαν για το ότι αξίζει μία νέα γεωτρητική προσπάθεια, η οποία φυσικά θα ανεβάσει σημαντικά και το ύψος των επενδυόμενων κεφαλαίων.

Μας …ερευνούν από το 1903

Όσο, πάντως, και αν γύρω από τα πετρέλαια της Ελλάδος έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μύθοι, είναι δεδομένο ότι ξένες εταιρείες πρωτοξεκίνησαν τις έρευνες το …1903 και, προφανώς, κάτι θα είχαν «μυριστεί».

Στην δε περσινή έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) με αντικείμενο τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό είχαν περιληφθεί εκτιμήσεις κατά τις οποίες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές αξιοποιήσιμες στην εκμετάλλευση πετρελαίου, οι οποίες μπορούν να δώσουν ακόμη και 200.000 βαρέλια ημερησίως, τουτέστιν περί το 40% των συνολικών εγχώριων αναγκών.

Άλλωστε, στο διεθνούς φήμης ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών γεωλόγων πετρελαίου που είχε πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2007 στην Αθήνα, ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Chevron και η Royal Dutch Shell είχαν διοργανώσει ειδικές εκδηλώσεις για τον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων της χώρας,


Στις δε προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να καταστεί και πάλι ελκυστική η όλη διαδικασία για ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον χώρο. Για αυτόν τον λόγο, έχει προκριθεί τόσο η μείωση της φορολόγησης των εσόδων από την συγκεκριμένη δραστηριότητα, όσο και η χρήση της διαδικασίας του open door, κατά την οποία οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν τις προς παραχώρηση περιοχές της χώρας.

Τα μηνύματα που έρχονται για ενδεχόμενο ενδιαφέρον εταιρειών αναφέρονται και πάλι στην Δυτική Ελλάδα αλλά και σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος.

Για την ώρα, όμως, το δεδομένο είναι ένα: ξεκινά παραγωγή πετρελαίου από τον Βόρειο Πρίνο.

Φθηνά στη Σ. Αραβία, ακριβά στην Ελλάδα

Το κόστος των ερευνών για την ανακάλυψη και παραγωγή υδρογοναναθράκων ποικίλλει, από χώρα σε χώρα. Για την Σαουδική Αραβία πχ., που είναι μια ιδιαίτερα προνομιούχος χώρα με τεράστια κοιτάσματα κοντά στην επιφάνεια και ευνοϊκές γεωλογικές δομές, το κόστος ερευνών για την ανακάλυψη και ανάπτυξη ενός στόχου 1 δισεκ. βαρελιών εκτιμάται κατά μέσον όρο σε 0,2 δολάρια/βαρέλι ή μια συνολική επένδυση 200 εκατ. δολαρίων. Στην Ελλάδα, λόγω της δύσκολης και περίπλοκης γεωλογικής δομής του υπεδάφους, το κόστος ερευνών εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει τα 3-4 $/βαρέλι.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι μια χερσαία γεώτρηση μικρού βάθους (<2500>4000 μ.) κοστίζουν αντίστοιχα 6-10 και 15-40 εκατ. δολάρια. Οι θαλάσσιες γεωτρήσεις είναι πιο δαπανηρές: γεωτρήσεις σε μέσο βάθος νερού κοστίζουν 10-20 εκατ. δολάρια, ενώ οι γεωτρήσεις σε βαθιά νερά μπορεί να φθάσουν τα 30-50 εκατ. δολάρια και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια.