Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Προκαταρκτική εξέταση Σανιδά για ΔΕΗ

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο από τον Ενεργειακό του "Reporter":

Προκαταρκτική εξέταση κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και απιστίας με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι κατήγγειλαν κακοδιαχείριση στην ΔΕΗ.

Ειδικότερα η έρευνα αφορά τις ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Προμήθειας και το γενικότερο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, έχουν σαν συνέπεια η ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά το ρεύμα στη χονδρική και να είναι υποχρεωμένη να το πωλεί πολύ φθηνότερα, στη λιανική, με συνέπεια να ζημιώνεται. Περαιτέρω, ο κ. Σανιδάς ζητά να διερευνηθεί αν η απόφαση αυτή έχει σαν συνέπεια αντί να ενισχύεται η λειτουργία του ανταγωνισμού, να διευκολύνονται κάποιοι να πλουτίζουν ανόμως σε βάρος της ΔΕΗ και εντέλει σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.

Επιπλέον, ο κ. Σανιδάς ζητά να διερευνηθεί, πως ενώ χορηγήθηκε στην εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" άδεια αυτοπαραγωγού - που είχε σαν συνέπεια μάλιστα να λάβει οικονομικές ενισχύσεις για να προμηθεύει το εργοστάσιο της παραγωγής αλουμινίου με ηλεκτρικό ρεύμα- εκείνη πέτυχε να μεταλλαχθεί η άδεια σε "ανεξάρτητου παραγωγού". Ο κ. Σανιδάς ζητάει να διερευνηθεί αν η μετατροπή της άδειας έγινε σύννομα, ενόψει και του γεγονότος- όπως αναφέρει- ότι επιτυγχάνει πλέον η εταιρεία να αγοράζει από τη ΔΕΗ φθηνό ρεύμα και να πωλεί το παραγόμενο από το εργοστάσιό της σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Ο Ενεργειακός

energiakos@reporter.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: