Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Νέο σύστημα αξιολόγησης

Με αφορμή το σχόλιο συναδέλφου στην προηγούμενη ανάρτηση με θέμα "Περί εισαγγελέων" σκεφτήκαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να προκαλέσουμε ένα διάλογο για το θέμα του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Καταρχάς το νέο σύστημα δείχνει να είναι σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο και αυτό για τους παρακάτω λόγους:
  1. Δεν υπάρχει -τουλάχιστον στα φανερά- η ηλίθια ποσόστωση που ήθελε υποχρεωτικά ο ένας στους δύο εργαζόμενους να είναι από Γ και κάτω (αφού τα Α θα ήταν 20% και τα Β μέχρι 30%).
  2. Η υποχρεωτική τεκμηρίωση των 1, 4, 5 καθώς και η αποδοχή της αξιολόγησης από τον αξιολογούμενο δημιουργεί ένα εποικοδομητικό διάλογο. Στην περίπτωση όπου ο αξιολογητής είναι ο προϊστάμενος και όχι συνάδελφος της βάρδιας αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητηθούν πράγματα που σε άλλη περίπτωση δεν συζητιούνται.
  3. Τέλος πολύ καλό είναι το ότι υπάρχουν σχόλια και προτάσεις και από τον αξιολογούμενο.

Στα αρνητικά του νέου συστήματος είναι τα ακόλουθα - τα οποία ελπίζουμε ότι τόσο το Σωματείο - όσο και οι ίδιοι εμείς οι εργαζόμενοι θα τονίσουμε και θα προσπαθήσουμε να απαληφθούν.

  1. Η ποσόστωση εξακολουθεί να ισχύει αφού οι εποπτεύοντες αρκετές φορές αδικαιολόγητα δεν αποδέχονται τις βαθμολογίες των αξιολογητών.
  2. Ειδικά για το 2007 (οι τρέχουσες αξιολογήσεις) αλλά και για το 2008 (οι αξιολογήσεις που θα γίνουν του χρόνου και θα αφορούν την φετινή χρονιά που τελειώνει) δεν μπορούν να "σταθούν" αφού το σύστημα επιβάλλει στην αρχή της χρονιάς να έχει προηγηθεί συζήτηση μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου όπου τίθενται οι στόχοι και η αξιολόγηση έρχεται ως απολογισμός. Δηλαδή σου ζήτησα αυτά εσύ έκανες αυτά άρα το ισοζύγιο είναι θετικό (πάνω από 3) ή αρνητικό (κάτω από 3).
  3. Η ηλεκτρονική υπογραφή με το ΑΦΜ σε συνδυασμό με την 5βάθμια κλίμακα αξιολόγησης όπου το 3 είναι το στάνταρ φέρνει ύποπτους συνειρμούς. Συγκεκριμένα έντονα ακούγεται ότι στο άμεσο μέλλον θα συνδεθεί η αξιολόγηση με το πριμ παραγωγής. Έτσι βαθμός 3 σημαίνει 3 επιπλέον μισθούς βαθμός 4 θα σημαίνει 4 επιπλέον μισθούς ενώ βαθμός 2 θα σημαίνει 2 επιπλέον μισθούς. Το σενάριο αυτό μάλιστα ακούγεται ότι εφαρμόζεται στα Διευθυντικά στελέχη. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, αφού οι μισθοί των Διευθυντών όταν αυτοί προάγονται σε στελέχη από εργαζόμενοι με την ΣΣΕ προκύπτουν ως εξής: Υπολογίζονται οι ετήσιες τακτικές απόδοχές (17.2 μισθοί, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του πριμ παραγωγής) και το νούμερο που προκύπτει διαιρείται με 14 (όσοι είναι οι μισθοί των Διευθυντών). Συνήθως ο μισθός αυτός που προκύπτει στρογγυλοπειείται προς τα πάνω για να καλυφθούν κάποιες απώλειες από την μη καταβολή υπερωριών. Σε αυτό το μισθό υπάρχει πριμ 20 -30% ανάλογα με την αξιολόγηση του κάθε στελέχους.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας. Στο θέμα θα επανέρθουμε.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

5,4,3,2,1 Νέα κόλπα!
Α,Β,Γ,Δ,Ε Παλαιά κόλπα!

Άμα είσαι μάγκας πάρε 4, δηλαδή Β ή πολύ καλός με τα παλαιά!
Το 5, το άριστα δηλαδή, ανήκει μόνο στο θεό!
Με το παλαιό είχαμε 10% -νομίζω-άριστους και μπόλικους πολύ καλούς!

Τώρα είμαστε όλοι απλώς "καλοί".

Καλό βράδυ και μην βγάλετε τις κάλτσες απόψε γιατί σαν κρυολογημένοι μου φαινόσαστε! Δεν εξηγείται αλοιώς.

Ανώνυμος είπε...

g

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον προηγούμενο σχολιαστή!

Απλά θέλουν και την δική μας συναίνεση τώρα πια με την υπογραφή μας (και το ΑΦΜ μας… ) για να ευλογήσουμε τις δικές τους (των αξιολογητών μας και των προϊσταμένων τους κατά προέκταση) προειλημμένες αποφάσεις τους για εμάς και να λένε μετά αφού κι εσύ συμφώνησες ότι είσαι φελλός … φελλοί με την υπογραφή μας δηλαδή… και αυτοί Πόντιοι Πιλάτοι και ουδεμία ευθύνη φέρουμε… όπως επίσης και δεν γίνονται και τυπικά κακοί…

Γιατί μην μου πει κανείς ότι θα τολμήσει να αμφισβητήσει τις προειλημμένες αποφάσεις τους με ενστάσεις και τρίχες κατσαρές κτλ. Απλά θα σκύβουμε το κεφάλι πικραμένοι με κάποια χαλαρά επιχειρήματα και στο τέλος θα φεύγουμε διπλά ταπεινωμένοι γιατί θα έχουμε και μόνοι μας υπογράψει την καταδίκη μας…

Και κάποιοι σύμβουλοι (βλ. Golden Βoys…) που μας πούλησαν τα νέα συστήματα θα τα έχουν κονομήσει και τα αφεντικά θα τρίβουν τα χέρια τους που θα μας έχουν βάλει κ εμάς -με τις υπογραφές μας- μέσα στο βρόμικο παιχνίδι τους...

Και στο τέλος, για δυσμενείς μεταβολές στο μέλλον (απολύσεις, περικοπές πριμ κτλ) θα έχουν ένα επιπλέον ισχυρό επιχείρημα για το ποιους θα διαλέξουν να πληρώσουν το μάρμαρο: «Αφού κ εσείς οι ίδιοι υπογράψατε ότι είστε ανεπαρκείς…τι διαμαρτύρεστε τώρα!»

Ανώνυμος είπε...

1. Αξιολόγηση χωρίς περιγραφή θέσεων εργασίας δεν νοείται.
2. Το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι μία πρόχειρη αποσπασματική αντιγραφή από ελληνικά και αμερικάνικα βιβλία (πχ Κάντας, Bailey κλπ).
3. Οι περισσότεροι Διευθυντές δέχονται την βαθμολογία μόνο οταν ο μέσος ορος της βαθμολογίας δύο εργαζομένων είναι 3. Δηλαδή αν βάλει στον ένα 4 πρέπει να βάλει στον άλλο 2. (επιστημονική αξιολόγηση!!!)
4. Η αξιολόγηση του προσωπικού από τον προϊστάμενο προϋποθέτει και την αξιολόγηση του προϊστάμενου από το προσωπικό.!!!!
5. Το βασικό στοιχείο σε ενα πρόγραμμα αξιολογησης είναι ο αξιολογητης, οι κρίσεις του οποίου αποτελούν την βάση της αξιολόγησης. Υπάρχει κλίμανα αξιολόγησης που να αντισταθμίζει τους ανίκανους και ανεκπαίδευτους αξιολόγητές;
6. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι δυναμική δηλαδή πρέπει να αποβλέπει οχι στο να 'διαπιστώσει' απλώς αλλά να προεξασφαλίσει την επιτυχία. Αρα πρεπει να είναι συνεχής, εξελιξιμη, προσαρμόσιμη και ευέλικτη, και ο ρολος του εργαζόμενου να είναι πρωταγωνιστικός.
7. Ασ δώσουνε λοιπον τα κλιμάκια εκεί που θέλουνε ή εκει που εχουνε υποχρεώσεις και ας μας αφήσουνε στην ησυχία μας να κάνουμε την δουλειά μας

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο σχολιαστή...κλιμάκιο έτσι ή αλλιώς δεν πρόκειται να δούμε. Ότι βαθμολογία και να παρεις. Όσο για την υπογραφή μου, αμα δε συμφωνώ με αυτά που μου γράφουν δεν υπογράφω. Τι θα μου κάνουν? θα μου κόψουν το κλιμάκιο ή την καλημέρα?

Ανώνυμος είπε...

Με τα ερωτηματολόγια ξέρει κανείς τι γίνεται? Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα? Ακόμα το μαγείρεμα?

Ανώνυμος είπε...

ΖΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΗΓΩ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ ΣΟΡΡΥ ΜΑΓΚΕΣ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΜΙΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΕΚΔΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Κ Υ Ρ Ι Ω Σ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΛΟ ΛΙΓΟ ΚΑΛΟ...ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟ ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΥΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΑΝ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΑΙ..