Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Ισχυρό ρόλο και λόγο θέλει το Δημόσιο

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου της 18/12/09:

Το Δημόσιο προτίθεται να διατηρήσει ισχυρό ρόλο και λόγο στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ανεξαρτήτως ποσοστών, με δεδομένη τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία, αλλά και λόγω των σημαντικών κεφαλαιακών επενδύσεων που έχει κάνει ως τώρα.

Σύμφωνα με τη νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ, στις άμεσες προτεραιότητές της συμπεριλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του ομίλου και ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Ωστόσο, η νέα στρατηγική θα οριστικοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση της νέας διοίκησης.

Ένα δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται το Δημόσιο τον ρόλο του στον όμιλο των ΕΛΠΕ είναι και το γεγονός ότι οι διοικήσεις των θυγατρικών εταιριών αναμένεται να οριστούν από το ίδιο.

Ήδη, ο κ. Τάσος Γιαννίτσης, εκτός από εκτελεστικός πρόεδρος στα ΕΛΠΕ ανέλαβε και πρόεδρος στην εταιρία Ελληνικά Καύσιμα, πρώην BP Hellas, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Σωτήρη Χριστογιάννη. Η εταιρία θα διατηρήσει τα σήματα της BP στα πρατήριά της πέντε χρόνια, έχοντας οψιόν για άλλα τρία.

Η ενσωμάτωση στον όμιλο της Ελληνικά Καύσιμα και η απόφαση να συστεγαστεί, μαζί με τις διοικητικές υπηρεσίες της ΕΛΠΕ, την ΕΚΟ και τον τομέα της έρευνας και των χημικών, έχουν δημιουργήσει ανάγκες για περισσότερο χώρο. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται σε αυτήν τη φάση και η μίσθωση ενός ακόμη κτιρίου, το οποίο γειτνιάζει με αυτό που έχει ήδη μισθωθεί στο Μαρούσι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η μετακόμιση έχει πάρει μικρή αναβολή, αλλά πάντως αναμένεται να γίνει στους πρώτους μήνες του 2010.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη επένδυση στην Ελευσίνα, διαμηνύεται ότι προχωρά κανονικά και επισημαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού.

Εξαγορές

Η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να ισχύει σε επίπεδο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιτρέπει σε αυτήν τη φάση νέες επενδύσεις στον τομέα αυτόν από την Elpedison. Έτσι κι αλλιώς η σύμπραξη ΕΛΠΕ - Edison θα έχει στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιό της στα τέλη του καλοκαιριού πάνω από 800 MW, μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία της μονάδας της Θίσβης.

Ωστόσο, ένα νέο πεδίο ανάπτυξης για την Elpedison θεωρούνται οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα αιολικά έργα. Ήδη, γίνονται διαπραγματεύσεις για την εξαγορά αιολικών περί τα 50 - 60 MW, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, πρόκειται για τα αιολικά της εταιρίας ΕΛΤΕΧ Άνεμος, που ανήκει στον όμιλο της Ελλάκτωρ. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάκτωρ συμμετέχει ως μέτοχος στην Elpedison Power.