Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Απίθανα σενάρια τα περί μείωσης του ποσοστού του δημοσίου

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:

Απάντηση στα δημοσιεύματα που φέρουν το ελληνικό δημόσιο να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού του, στα ΕΛΠΕ έδωσαν χθες στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, κορυφαίες πηγές της διοίκησης της εταιρείας.

Αν και το θέμα αφορά το βασικό μέτοχο, δηλαδή το ίδιο το δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών, οι συγκεκριμένες πηγές χαρακτήρισαν ως σενάρια χωρίς βάση και απίθανα να πραγματοποιηθούν τα περί μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο από πρακτικής πλευράς, προσέθεσαν με νόημα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, βρίσκεται σε ευθεία γραμμή συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με το εποπτεύον υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η προοπτική μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ είναι Ελληνικό Δημόσιο 27,460%, ΔΕΚΑ 8,02%, Paneuropean Oil & Industrial Holdings 36,014%.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί μετά βεβαιότητας για τη ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ μετέχουν σε ποσοστό 35%. Έτσι τουλάχιστον από την πλευρά του ομίλου, το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί από το δημόσιο ένα επιπλέον ποσοστό της εταιρείας ή να προχωρήσει η διαδικασία μόχλευσης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ή ακόμη και να υπάρξει διάθεση ποσοστού στο χρηματιστήριο, αποτελούν προτάσεις τις οποίες τα ΕΛΠΕ ως ενδιαφερόμενο μέρος και εταίρος της ΔΕΠΑ, θα εξέταζαν.

Σε σχέση πάντως με τις χθεσινές επιλογές για τα μέλη του Δ.Σ. που εκπροσωπούν Δημόσιο και μετόχους μειοψηφίας, εκείνο που προκύπτει είναι ότι διατηρείται το υφιστάμενο status quo, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ως προς τις ισορροπίες των βασικών μετόχων. Εκείνο που φαίνεται ότι έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση είναι η ενεργή παρουσία και ανάμειξη στο “everyday running” της εταιρείας του εκτελεστικού προέδρου κ. Τ. Γιαννίτση, ο οποίος έχει ήδη ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο ενημερωτικών επαφών με στελέχη και εργαζομένους του ομίλου.