Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ναι στην πυρηνική ενέργεια από τον CEO των ΕΛΠΕ

Από την Αξία αναδημοσιεύουμε το άρθρο το Σ. Χιωτάκη:

"Oι ανανεώσιμες πηγές, η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και πιθανόν τα πυρηνικά μπορούν να δώσουν λύση στην ηλεκτροπαραγωγή, με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι 70%".

H εκτίμηση ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννη Κωστόπουλο και διατυπώθηκε στην διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την οικονομία, παρούσης μάλιστα στο ίδιο πάνελ της υπουργού περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

Ο κ. Κωστόπουλος, ο οποίος - θυμίζουμε - εκπροσωπεί στην διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων το ελληνικό Δημόσιο, προσέθεσε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα ως το 2030 η κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 40 % και κατά ανάλογο ποσοστό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην δική της τοποθέτηση η κα Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κατηγορηματικά έχει ταχθεί κατά της χρησιμοποίησης των πυρηνικών ως μεθόδου παραγωγής ηλεκτρισμού στην χώρα μας, περιέγραψε ως προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65 %, την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού λιγνίτη αλλά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου, τον νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με έμφαση στην αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας καθώς και την πληροφόρηση για τις επιπτώσεις των επιλογών των πολιτών στο περιβάλλον.

Ωστόσο, η δήλωση Κωστόπουλου ίσως έχει πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται στο προσκήνιο διοικητικές εξελίξεις στον όμιλο.

Άλλωστε, αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων με την ατζέντα να αναφέρεται και στην παραίτηση του προέδρου κ. Τίμου Χριστοδούλου ο οποίος, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το axiaplus.gr, πρόκειται να αντικατασταθεί από την πρώην υπουργό καθηγητή κ. Τάσο Γιαννίτση.

Για δε την παραμονή του κ. Κωστόπουλου στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αξιόπιστες πηγές εξακολουθούν να παρουσιάζουν τις πιθανότητες ως μοιρασμένες.