Με αφορμή το σχόλιο συναδέλφου στην προηγούμενη ανάρτηση με θέμα "Περί εισαγγελέων" σκεφτήκαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να προκαλέσουμε ένα διάλογο για το θέμα του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Καταρχάς το νέο σύστημα δείχνει να είναι σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο και αυτό για τους παρακάτω λόγους:
Δεν υπάρχει -τουλάχιστον στα φανερά- η ηλίθια ποσόστωση που ήθελε υποχρεωτικά ο ένας στους δύο εργαζόμενους να είναι από Γ και κάτω (αφού τα Α θα ήταν 20% και τα Β μέχρι 30%).
Η υποχρεωτική τεκμηρίωση των 1, 4, 5 καθώς και η αποδοχή της αξιολόγησης από τον αξιολογούμενο δημιουργεί ένα εποικοδομητικό διάλογο. Στην περίπτωση όπου ο αξιολογητής είναι ο προϊστάμενος και όχι συνάδελφος της βάρδιας αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητηθούν πράγματα που σε άλλη περίπτωση δεν συζητιούνται.
Τέλος πολύ καλό είναι το ότι υπάρχουν σχόλια και προτάσεις και από τον αξιολογούμενο.
Στα αρνητικά του νέου συστήματος είναι τα ακόλουθα - τα οποία ελπίζουμε ότι τόσο το Σωματείο - όσο και οι ίδιοι εμείς οι εργαζόμενοι θα τονίσουμε και θα προσπαθήσουμε να απαληφθούν.
Η ποσόστωση εξακολουθεί να ισχύει αφού οι εποπτεύοντες αρκετές φορές αδικαιολόγητα δεν αποδέχονται τις βαθμολογίες των αξιολογητών.
Ειδικά για το 2007 (οι τρέχουσες αξιολογήσεις) αλλά και για το 2008 (οι αξιολογήσεις που θα γίνουν του χρόνου και θα αφορούν την φετινή χρονιά που τελειώνει) δεν μπορούν να "σταθούν" αφού το σύστημα επιβάλλει στην αρχή της χρονιάς να έχει προηγηθεί συζήτηση μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου όπου τίθενται οι στόχοι και η αξιολόγηση έρχεται ως απολογισμός. Δηλαδή σου ζήτησα αυτά εσύ έκανες αυτά άρα το ισοζύγιο είναι θετικό (πάνω από 3) ή αρνητικό (κάτω από 3).
Η ηλεκτρονική υπογραφή με το ΑΦΜ σε συνδυασμό με την 5βάθμια κλίμακα αξιολόγησης όπου το 3 είναι το στάνταρ φέρνει ύποπτους συνειρμούς. Συγκεκριμένα έντονα ακούγεται ότι στο άμεσο μέλλον θα συνδεθεί η αξιολόγηση με το πριμ παραγωγής. Έτσι βαθμός 3 σημαίνει 3 επιπλέον μισθούς βαθμός 4 θα σημαίνει 4 επιπλέον μισθούς ενώ βαθμός 2 θα σημαίνει 2 επιπλέον μισθούς. Το σενάριο αυτό μάλιστα ακούγεται ότι εφαρμόζεται στα Διευθυντικά στελέχη. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, αφού οι μισθοί των Διευθυντών όταν αυτοί προάγονται σε στελέχη από εργαζόμενοι με την ΣΣΕ προκύπτουν ως εξής: Υπολογίζονται οι ετήσιες τακτικές απόδοχές (17.2 μισθοί, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του πριμ παραγωγής) και το νούμερο που προκύπτει διαιρείται με 14 (όσοι είναι οι μισθοί των Διευθυντών). Συνήθως ο μισθός αυτός που προκύπτει στρογγυλοπειείται προς τα πάνω για να καλυφθούν κάποιες απώλειες από την μη καταβολή υπερωριών. Σε αυτό το μισθό υπάρχει πριμ 20 -30% ανάλογα με την αξιολόγηση του κάθε στελέχους.
Περιμένουμε τα σχόλιά σας. Στο θέμα θα επανέρθουμε.
Αμηχανία μας προκάλεσε η απόφαση του ΔΣ του ΠΣΕΕΠ να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, όπως είπε, κατά των διαχειριστών του blog. Αφορμή ήταν το 6ο σχόλιο της ανάρτησης εδώ. Ο συνάδελφος Ι. Λάσκος θεώρησε ότι θίγεται και στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΣΕΕΠ στις 7 Οκτωβρίου έθεσε δύο θέματα : Πρώτον, την ασφαλή λειτουργία του FCC και δεύτερον, το προσβλητικό σχόλιο της εν λόγω ανάρτησης. Για το μεν πρώτο, δεν μας πέφτει ιδιαίτερος λόγος μιας και είναι στα χέρια των ειδικών. Για το δεύτερο, παρότι ο συνάδελφος δεν είναι εκλεγμένος στο ΔΣ, ζήτησε την παρέμβαση του για να κληθεί ο εισαγγελέας, αν και μπορούσε να προσφύγει ο ίδιος στην δικαιοσύνη. Από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΠΣΕΕΠ, καμία δεν έφερε αντίρρηση, καθώς δεν ήθελαν να υπάρξει έστω και υπόνοια ότι υπάρχει κάποιου είδους συγχρωτισμός με το blog. Εμείς να αναφέρουμε ότι όσο ανάρμοστο και αν ήταν το σχόλιο σε βάρος του συναδέλφου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί κακουργηματική πράξη, βάσει της οποίας ο εισαγγελέας θα μπορούσε να ζητήσει από την Google τα στοιχεία του σχολιαστή. Μερικές μέρες αργότερα, κάποιος "ανώνυμος" σχολιαστής, στην ανάρτηση εδώ θεώρησε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά επωνύμων συναδέλφων. Τα σχόλια αυτά διαγράφηκαν. Επίσης τέθηκε σε εφαρμογή η ρύθμιση που επιτρέπει σχόλια μόνο σε όσους διαθέτουν λογαριασμούς Google. Εδώ να σημειώσουμε ότι είτε σχολιάζει κάποιος "ανώνυμα" είτε μέσω λογαριασμών Google, στην περίπτωση που γίνει κάποιο αδίκημα ο εντοπισμός γίνεται το ίδιο εύκολα μέσω της Google. Απλά, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει η ψευδαίσθηση της ανωνυμίας, ενώ στην δεύτερη όχι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija, απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερα από 100 βυτιοφόρα των διυλιστηρίων της θυγατρικής εταιρίας των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ΟΚΤΑ στο Κόσοβο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου του Κοσόβου ο λόγος της απαγόρευσης εισόδου των βυτιοφόρων είναι η χαμηλή ποιότητα των καυσίμων. Στην ουσία πρόκειται για μια επανάληψη της έμπρακτης πολεμικής της κυβέρνησης των Σκοπίων σε βάρος ελληνικών οικονομικών συμφερόντων που η αντιμετωπισή της πλέον, είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα και όχι να κρύβεται η πολιτική ηγεσία πίσω από τον "μύθο" της διαπραγμάτευσης για τό όνομα καθώς ό,τι ισχύει για εμάς θα έπρεπε να ισχύει και γι αυτούς. Εμπορικός πόλεμος σε βάρος της ΟΚΤΑ είχε και πάλι ενεργοποιηεθί το 2003 μετά την εκλογική νίκη του Μπράνκο τσερνβέκοφσκι, που απειλούσε να κλείσει την εταιρία αλλά οπισθοχώρησε όταν η διεθνή διετησία επέβαλε πρόστιμο στη σκοπιανή κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό επανέφερε τώρα ο κ. Γκρούεφσκι.
Το ακόλουθο Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΛΠΕ:
Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ προχωράει σε μια απαξίωση της εταιρείας με το σταδιακό κλείσιμο του κερδοφόρου τομέα της Έρευνας υδρογονανθράκων. Όταν πριν 5 χρόνια ο στρατηγικός εταίρος εισήλθε στο Δ.Σ. της εταιρείας βρήκε τον τομέα Έρευνας να αναπτύσσεται σε 5 χώρες με 35 περιοχές παραχωρήσεων και αποδόσεις 30-40%. Σήμερα η εταιρεία αποχωρεί από την δραστηριότητα αναζήτησης πρώτης ύλης και έχει μείνει με 2 μόνον ενεργές περιοχές έρευνας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΛΠΕ θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στη Διοίκηση, ώστε να μάθουν οι μέτοχοι, το κράτος και τα κόμματα για τη στρατηγική της εταιρείας:
1. Γιατί χωρίς να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής από το Δ.Σ. της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος αλλάζει τον πενταετή σχεδιασμό προς επενδύσεις διύλισης κυρίως;
2. Γιατί η εταιρεία δεν πληροφορεί τους επενδυτές για κλείσιμο της έρευνας παρά διαδίδει ότι αναπροσαρμόζει το χαρτοφυλάκιό της;
3. Απαλλάσσεται το Δ.Σ. από την ευθύνη, αν η επένδυση στην Ελευσίνα καθυστερήσει για 2 χρόνια και χαθούν 400 εκατ. ευρώ; Υπάρχει εναλλακτικό σενάριο αν η επένδυση αυτή δεν προχωρήσει;
4. Πιστεύει η Διοίκηση ότι η κερδοφορία θα συνεχιστεί, εφόσον δεν έχει κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την απόκτηση πρώτης ύλης;
5. Θεωρείται σωστό επιχειρηματικά να απαξιώνεται το προσωπικό με μεθόδους όπως η εργολαβοποίηση εργασιών, η χρήση συμβούλων για το αυτονόητο, η υπερβολική στελεχοποίηση σε άδειες διευθύνσεις;
Ο Σύλλογος πιστεύει ότι η ύπαρξη έρευνας & ανάπτυξης (R&D) και μακροπρόθεσμης στρατηγικής επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα δώσουν πνοή και προοπτική στην εταιρεία, ενώ η μονολιθική επιμονή σε παλαιές τεχνολογίες, όπως ο άνθρακας και το ντίζελ θα αποφέρουν βραχυπρόθεσμα κέρδη αλλά και βαριά φορολόγηση για τη χώρα από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Θεωρούμε ότι η εταιρεία πρέπει να αναπροσαρμόσει το νέο πενταετή σχεδιασμό της και να επικεντρώσει σε επενδύσεις έρευνας αερίου, κατασκευής δικτύων αερίου, τεχνολογίας υδρογόνου και ηλεκτροπαραγωγής. Είναι επιτακτικό τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους, διότι ο ενεργειακός κλάδος δεν μπορεί να βρίσκεται έρμαιος στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, όταν η διεθνής ενεργειακή κρίση αποσταθεροποιεί τα κεφάλαιά τους.
Για το Δ.Σ. του ΠΣΠ-ΕΛΠΕ Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από την εφημερίδα "Ανεξάρτητος" των Σερρών. Περιγράφει ανάγλυφα το χάλι της ΔΕΗ και κάνει αναφορά για το όφελος των ΕΛΠΕ σε βάρος της ΔΕΗ λόγω της Οριακής Τιμής Συστήματος.
14.10.08
του Παύλου Μουρουζίδη
Το ναυάγιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής , ακόμη και στην περίπτωση της πλέον κερδοφόρας πρώην ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ Α.Ε., επισημοποίησε ουσιαστικά την προηγούμενη Κυριακή το απόγευμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αθανασόπουλος, όταν με ανακοίνωσή του προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους, η επιχείρηση θα έχει ακόμη μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που είχε στο πρώτο εξάμηνο, οπότε και ανέρχονταν στα 99 εκ.ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικά χρόνια η επιχείρηση παρουσίαζε ετήσια κέρδη ύψους μισού δις ευρώ (!!!). Οι λόγοι που ,σύμφωνα με την ίδια τη διοίκηση, (και τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω), οδηγούν σε αυτή την κατρακύλα, είναι οι αυξημένες δαπάνες για καύσιμα,οι αυξημένες εισαγωγές ρεύματος,η μειωμένη εξόρυξη λιγνίτη, η μειωμένη παραγωγή ρεύματος, οι αγορές ενέργειας από τρίτους ιδιώτες παραγωγούς καθώς και η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που υπερβαίνουν σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις της ΔΕΗ. Έτσι τα παραπάνω κόστη έρχονται να υπερκαλύψουν κατά πολύ τα έσοδα από τις αυξήσεις των τιμολογίων κατανάλωσης. Δεν έφταναν οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις για τη ΔΕΗ Α.Ε., η σπουδή που επέδειξε να ανακοινώσει την παραπάνω πρόβλεψη ο κ. Αθανασόπουλος, είχε σαν αποτέλεσμα την κατρακύλα της μετοχής της εταιρίας στο χρηματιστήριο κατά 22%! Συνολικά 3,8 εκ. μετοχές άλλαξαν χέρια σε μία μόνο μέρα και από κεφαλαιοποιητική αξία 8,8 δισ. ευρώ που είχε όταν έμπαινε στο Χρηματιστήριο, κατρακύλησε στα 2,3 δις! Με την ανακοίνωσή της αυτή η διοίκηση της ΔΕΗ αφενός προλειαίνει το έδαφος για να ζητήσει και νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της (ούτως ή άλλως από το 2009 πρόκειται να αυξηθούν 5,5% με 6% χάρη στη ρήτρα καυσίμων), αφετέρου επιχειρεί να αποδώσει τις όποιες ευθύνες για τον οικονομικό κατήφορο της εταιρείας σε εξωγενείς παράγοντες, και όχι στο μάνατζμεντ και στην ακολουθούμενη πολιτική της επιχείρησης. Στην παραδοχή της καταστροφικής πορείας της επιχείρησης, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απάντησε με εξώδικο προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, καταθέτοντας παράλληλα και μήνυση στον Άρειο Πάγο για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Τόσο στο κείμενο της μήνυσης όσο και στο εξώδικο, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επικεντρώνεται στην «αλχημεία της Οριακής Τιμής Συστήματος». Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 128 εκατ. ευρώ από την πώληση βιομηχανικού ρεύματος υψηλής τάσης στις βιομηχανίες! ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Μαθητευόμενος μάγος αποδείχτηκε μπροστά στις δυνάμεις που απελευθέρωσε ο κ. Αθανασόπουλος την προηγούμενη Κυριακή με την ανακοίνωσή του, καθώς φέρεται πλέον «τελειωμένος» από το Υπουργείο Ανάπτυξης . Η αψυχολόγητη πρόβλεψή του για αυξημένες ζημιές της ΔΕΗ Α.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο έναντι του προηγούμενου , έφερε πανικό και σοβαρές απώλειες της μετοχής της επιχείρησης. Ακόμη κι αν πρόκειται για «εθελουσία έξοδο» όπως ήδη φημολογείται, τού για την ώρα, διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της εταιρίας, πρόκειται για το τέλος του δρόμου μπροστά στο αδιέξοδο της ανάλγητης νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υπερασπίζεται ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, και στο φόβο της λαϊκής δυσαρέσκειας που φαίνεται να αρχίζει να ζυγίζει η κυβέρνηση από την άλλη. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του λοιπόν. Οι διαθέσεις του κ. Αθανασόπουλου έγιναν καθαρές με την αύξηση που έδωσε στο μισθό του κατά 100% με το καλημέρα στο τιμόνι της επιχείρησης , ενώ φροντίζει να μας τσιτώσει λίγο ακόμα και στο κλείσιμο (;) της θητείας του, ορίζοντας επιπλέον επίδομα 1500 ευρώ στα διευθυντικά στελέχη! Δεν έφταναν βλέπετε τα 26.000 ευρώ του μηνιαίου μισθού του σε μια επιχείρηση που κατέστη ζημιογόνα επί της θητείας του και χαρατσώνει τους καταναλωτές με συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (30% σε δύο χρόνια!). Αλλά ας μην είμαστε άδικοι. Πολύ «βρώμικη δουλειά» βγήκε στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και κατά τη διάρκεια της θητείας του νυν προέδρου της εταιρίας. Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα , φυσικά δε γίνεται λόγος ούτε ακροθιγώς για τα αίτια της κατάρρευσης. Σύμφωνα με τη διοίκηση για το χάλι της ΔΕΗ απλά φταίνε οι τιμές των καυσίμων,η απεργία της ΓΕΝΟΠ για το ασφαλιστικό και οι κινητοποιήσεις στον Άγιο Δημήτριο!!! Όταν όμως η διοίκηση αποδίδει τις ζημιές της επιχείρησης στη μειωμένη παραγωγή ρεύματος και στις αυξημένες εισαγωγές και αναφέρεται σε αυτές σα να πρόκειται για αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, απλώς συσκοτίζει την αλήθεια. Κι αυτό γιατί ήταν καθαρή πολιτική επιλογή των διοικήσεων της ΔΕΗ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όλη τη δεκαετία που μεσολάβησε (από την υπογραφή της συμφωνίας για την απελευθέρωση της ενέργειας στις αρχές του 1998 ως σήμερα), κατά τη διάρκεια της οποίας υποχρεωτικά και λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης πάγωσε κάθε προγραμματισμός κατασκευής και ένταξης νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στο σύστημα. Οι μονάδες που παραδόθηκαν στο σύστημα εως το 2003 (ΑΗΣ Λαυρίου-Μελίτης-Κομοτηνής) είχαν προγραμματιστεί και εξαγγελθεί πριν το 1998, για να ανακοινωθούν νέες μόλις εντός του μήνα, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια δηλαδή! Επομένως τη μειωμένη παραγωγή και τις αυξημένες εισαγωγές ρεύματος τις χρεώνονται εξολοκλήρου οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της ΔΕΗ που εφάρμοσαν την ευρωπαϊκή οδηγία και μείωσαν στο 80% την κάλυψης της ενεργειακής κατανάλωσης, παραδίδοντας το υπόλοιπο 20% στους μελλοντικούς ιδιώτες παραγωγούς. Το δεύτερο μέρος του σχεδίου, δηλ. το «καταστήστε τη ΔΕΗ ζημιογόνα», είναι πιο ευφάνταστο και αφορά την παχυλή επιδότηση που δίνει στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΛ.ΠΕ-Λάτσης,Αλουμίνιον Ελλάδος-Μυτιληναίος και λοιπά στελέχη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας), μέσω της κομπίνας που επίσημα αποκαλείται «Οριακή Τιμή Συστήματος » (ΟΤΣ). Πρόκειται για την υποχρέωση της ΔΕΗ να αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα των ιδιωτών την ίδια στιγμή που είναι σε θέση να το παράγει πολύ πιο φθηνά. Σατανικά απλό και εξαιρετικά αποτελεσματικό! Έτσι για παράδειγμα το σωτήριο ,για τον Λάτση και τα ΕΛ.ΠΕ, έτος 2006 η ιδιωτική μονάδα των ΕΛ.ΠΕ στη Θεσσαλονίκη διέθεσε στο δίκτυο και η ΔΕΗ υποχρεώνεται (βάσει της «Ευρωπαικής Οδηγίας ενάντια στα μονοπώλια») να αγοράζει το ρεύμα των ΕΛ.ΠΕ στα 60-75 ευρώ τη μεγαβατώρα ,τη στιγμή που ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου παρήγαγε με 28 ευρώ τη μεγαβατώρα!!!Κάτι που επιβάρυνε τη ΔΕΗ, και ζέστανε ταυτόχρονα το ταμείο της ιδιωτικής μονάδας των ΕΛ.ΠΕ, με τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ ,μόνο για το έτος 2006!!! Πανομοιότυπη με την προηγούμενη η περίπτωση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η οποία είχε άδεια αυτοπαραγωγού, δηλαδή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για εξυπηρέτηση αναγκών των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων. Φέτος και παρά την κατακραυγή, η εν λόγω εταιρεία μετέτρεψε την άδεια της σε άδεια συμπαραγωγού αντιγράφοντας τη συνταγή κερδοφορίας που περιγράψαμε παραπάνω ,επιβαρύνοντας μόνο για φέτος με άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ τα ταμεία της ΔΕΗ! Χαρακτηριστικό της έκτασης του προβλήματος είναι ότι μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων, το μέσο έσοδο της ΔΕΗ ανά μεγαβατώρα, η τιμή πώλησης δηλαδή στους μικρούς καταναλωτές, φτάνει στα 100 ευρώ στη λιανική. Την ίδια περίοδο η «ΟΤΣ», η τιμή που αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ από τους ιδιώτες και η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζήτηση,τζογάρεται κανονικά δηλαδή, κυμαίνεται μεταξύ 35 και 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών υψηλής ζήτησης του καλοκαιριού και ειδικά σε συνθήκες καύσωνα (!) είχε εκτοξευθεί και στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα!!! Με λίγα λόγια, οι αετονύχηδες της αγοράς παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια έως και 75% της «επένδυσης» και παριστάνουν τους μεγαλόσχημους μπίζνεσμεν,με εξασφαλισμένη πελατεία και εγγυημένη κερδοφορία. Εδώ και χρόνια δηλαδή η ΔΕΗ «επιδοτεί» τους ιδιώτες ανταγωνιστές της εις βάρος της κερδοφορίας της! Και σα να μη φτάνει αυτό, οι ιδιώτες αποφασίζουν και εκβιάζουν αν χρειαστεί, ανάλογα με το που κυμαίνεται η τιμή της ΟΤΣ, αν τους συμφέρει να μπουν για να πουλήσουν ρεύμα ή όχι στο δίκτυο. Μονά-ζυγά δικά τους! Φυσικά, ο κατάλογος της «καλής δουλειάς», πέραν των προαναφερθέντων εταιριών, μακραίνει χρόνο με το χρόνο, με τους μέχρι στιγμής υποχρεωτικούς προμηθευτές ρεύματος της ΔΕΗ, τη ΘΕΡΜΗ Σερρών Α.Ε., την ΗΡΩΝ να έχουν μπει στο δίκτυο και άλλους ομίλους-κολοσσούς (Εndesa, Edison) να ετοιμάζονται πυρετωδώς για την είσοδό τους στο ενεργειακό φαγοπότι...συγγνώμη, στην ενεργειακή αγορά της χώρας. Τόσα χρόνια μας λέγανε ότι τα κέρδη της ΔΕΗ θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα αν γινότανε ορθολογική διαχείριση με τα περίφημα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κλπ. Στην ουσία,χωρίς να το λένε ανοιχτά, μας λέγανε πως η ΔΕΗ και κάθε πρώην ΔΕΚΟ αν απαλασσότανε από το «φορτίο» του κοινωνικού χαρακτήρα,θα εκτινασσότανε τα οικονομικά της, αλλά τελικά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επιπλέον η επιχείρηση, με την αναπόφευκτη μετατροπή σε ζημιογόνα, εμπίπτει αυτόματα στις διατάξεις της τροπολογίας του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο «ξεπουλάω-δε μασάω» υπουργός Κ.Χατζηδάκης,σύμφωνα με την οποία οι ζημιογόνες επιχειρήσεις πάνε για εκκαθάριση και μπορούν να απολύουν το προσωπικό τους χωρίς αποζημίωση! Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» : «Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3429/2005 και η τροπολογία Αλογοσκούφη για τις προβληματικές ΔΕΚΟ με μηδενικές αυξήσεις, κατάργηση των ΣΣΕ και απολύσεις!» Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, άμεσα συνδεδεμένη με την εξασφάλιση «ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής», καταρρέει οικονομικά,διαλύεται σε θυγατρικές για να συμπράξει ή να εξαγοραστεί κατά περίπτωση από πολυεθνικές εταιρίες, οριακά πλέον εξασφαλίζει την ηλεκτροδότηση της χώρας, με τις αυξανόμενες χρόνο με το χρόνο καταναλώσεις να απειλούν με μπλακ άουτ, αναγκαστικά θα μειώσει τα στάνταρ ασφάλειας και τα κονδύλια συντήρησης όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων στην ηλεκτροπαραγωγή,ενώ το επενδυτικό της πρόγραμμα είχε υποχρεωτικά παγώσει. Η ψευδεπίγραφη ελεύθερη αγορά ορίζει και μετατρέπει τη ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο υποχρεωτικά σε πελάτες-αγοραστές πανάκριβου ρεύματος, ρίχνοντάς τους έτσι στα νύχια επιχειρηματιών που δε ρισκάρουν απολύτως τίποτα,εξασφαλίζοντας την κερδοφορία τους εσαεί. Το απόφθεγμα «οικονομικός σοσιαλισμός - όλα τα κέρδη στους επιχειρηματίες (και με την εγγύηση του δημοσίου) και κοινωνικοποίηση των ζημιών για τους πολλούς» που έγινε συνείδηση πλατιών λαικών μαζών εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και των έκτακτων μέτρων που εξαγγέλθηκαν σε ΗΠΑ και Γαλλία με την πρόταση για «Ταμείο Βοήθειας» (!) τραπεζικών κολοσσών και ασφαλιστικών μεγαθηρίων, βρίσκει την πλήρη του εφαρμογή στην περίπτωση της ΔΕΗ και των άλλων μέχρι πρότινος ΔΕΚΟ, (Ολυμπιακή, ΟΣΕ,κλπ). ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ Η ιδιωτικοποίηση, η πολυδιάσπαση και η παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες και στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση των υποδομών χάριν του γρήγορου και εύκολου κέρδους. Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου στις ΗΠΑ και στη Γερμανία ευθύνεται για τα μεγάλα μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια (όπου η ενέργεια παραδόθηκε στη χρηματιστηριακή ΕΝΡΟΝ, γνωστή για το μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο), στη Νέα Υόρκη (όπου σάπιζαν οι υποδομές) και στις δυτικές περιοχές της Γερμανίας, με ευθύνη και της RWE. Η βίαιη, απότομη και άναρχη «αποβίβαση» της χώρας από το λιγνίτη δεν οφείλεται, όπως λένε, στην πραγματική μείωση των αποθεμάτων, στην οποία οδήγησε η ληστρική εκμετάλλευσή του για τρεις δεκαετίες, αλλά στον ανταγωνισμό της ΕΕ με τις ΗΠΑ και στην επιλογή Ελλάδος για συμμαχία κυρίως με τη Ρωσία, με εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η «εμπλοκή» αυτή, πέραν του ότι θα οδηγήσει σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση, θα φέρει πιο κοντά την κατάρα του πολέμου, όπως έδειξε το Ιράκ και τώρα η Γεωργία. Ήδη, η χώρα από αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια, με το χάος που επέφεραν τα πρώτα βήματα ιδιωτικοποίησης, μετατράπηκε σε εισαγωγέα. Όλα αυτά θα έχουν σαν συνέπεια, τα κέντρα ενέργειας να διασπαστούν και να μεταφερθούν από το Λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης σε άλλες περιοχές, χωρίς καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους των περιοχών. Σχεδιάζεται το κλείσιμο μονάδων, που θα σπείρουν την ανεργία, την απαξίωση και την ερήμωση της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δημιουργία κλάδου – αγωγού φυσικού αερίου από το Πλατύ προς την Πτολεμαΐδα – Κοζάνη, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Η καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων 30 χρόνων έφερε τεράστια, άναρχη και απότομη αύξηση των ενεργειακών αναγκών. Πρόκειται για μια οικονομία ενεργοβόρας κατανάλωσης, που δε διστάζει να κάνει τσιμέντο τις πόλεις και να καταστρέφει το αστικό πράσινο, που δεν διστάζει να κάνει ακόμα και εμπόριο ρύπων ,να παράγει και να πουλά τζιπάρες των 4.000 κ.ε., ενώ υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Έτσι, δημιουργήθηκε το έδαφος για την τωρινή, παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η οποία, ειδικά στην Ελλάδα, παίρνει τις χειρότερες μορφές. Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα για τη λαϊκή κατανάλωση, η οποία θα καλύπτεται από τα διάφορα «ευέλικτα πακέτα» των ανταγωνιστών, όπως με την τηλεφωνία. Η «απελευθέρωση», δηλαδή ο ανταγωνισμός, δεν θα φέρει μείωση, αλλά αύξηση των τιμών, όπως αποδείχτηκε στην ακτοπλοΐα, στα είδη διατροφής κ.α. Μπροστά στις φανερές πλέον συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο νεοφιλελευθερισμός πλέον αρχίζει να αμφισβητείται από αναλυτές κι εργαζόμενους. Κι ενώ το κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται, όταν μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης κρατικοποιούνται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες κολοσσοί, ενώ ήδη πολύ πριν τα μπλακ άουτ σε ΗΠΑ-Καλιφόρνια,Ιταλία και Μ. Βρετανία καθώς και η επανεθνικοποίηση του ΟΣΕ Μ. Βρετανίας είχαν σηματοδοτήσει τη χρεωκοπία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων, οι ντόπιοι κυβερνώντες συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο αταλάντευτα και ξεπουλάνε ότι βρούνε μπροστά τους, μέχρις εσχάτων(;) «τοις φιλελευθέρων ρήμασι πειθόμενοι»!
Από την εφημερίδα "Η Αξία" του Σαββάτου 11/10/2008 αναδημοσιεύουμε:
Όργιο κερδοσκοπίας στα καύσιμα με τις τιμές του πετρελαίου να καταρρέουν.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν καταρρεύσει από τα 147 δολάρια του Ιουλίου στα 85 δολάρια το βαρέλι αυτές τις ημέρες Αλλά οι τιμές στην εγχώρια αγορά καυσίμων δεν λένε να πέσουν σε επίπεδα που δικαιολογούν οι διεθνείς τιμές. Και δεν είναι μόνο η βενζίνη, έρχεται χειμώνας και το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Όσο κι αν η άνοδος το δολαρίου είναι μια δικαιολογία, τα πράγματα είναι πολύ απλά: αντί να βάζουμε πλαφόν σε εκατοντάδες πρατήρια διασκορπισμένα στα νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει και μηχανισμός να ελεγχθούν, γιατί δεν βλέπουμε τι γίνεται στα διυλιστήρια; Με λίγα λόγια η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο!
Τέσσερα είναι όλα κι όλα, κύριε Φώλια, κύριε Βλάχο και κύριε Ζησιμόπουλε της Επιτροπής (Μη) Ανταγωνισμού, στην ουσία δύο όμως είναι οι επιχειρήσεις, ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης.
Εδώ όμως φαίνεται ότι είναι τα δύσκολα, γιατί κανείς δεν δείχνει να έχει το ανάστημα να σταθεί απέναντι τους. Και την ώρα που οι οδηγοί πληρώνουν πανάκριβα τη βενζίνη, τα διυλιστήρια κάνουν παρουσιάσεις σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και επιχαίρουν ότι τα περιθώρια κέρδους τους είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Και βέβαια, ουδέναν απασχολεί το γεγονός ότι στα Ελληνικά Πετρέλαια, που έχουν περάσει στον έλεγχο Λάτση, μέτοχος είναι και το ελληνικό Δημόσιο. Το οποίο είναι συνυπεύθυνο για την κερδοσκοπία. Και μάλιστα Πετρόλα - Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil "καλύπτονται" πίσω από το ότι, όπως προπαγανδίζουν, οι τιμές των καυσίμων στα διυλιστήρια βγαίνουν από διεθνείς φόρμουλες.
Αυτά όμως είναι δικαιολογίες πίσω από τις οποίες καλύπτονται άτολμοι πολιτικοί. Αντί λοιπόν να κάνει ουσιαστικά "ρουσφέτι" η κυβέρνηση στους μεγοαλοεπιχειρηματίες - δια της απουσίας οποιασδήποτε παρέμβασης - εις βάρος των πολιτών αλλά και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, ας τους καλέσει να ρίξουν τις τιμές και να σταματήσουν να κερδοσκοπούν.
Από το "E-Artemis" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:
Νέα προσπάθεια από Lukoil να μπει στην ελληνική αγορά Στο στόχαστρο του πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil μπαίνει ακόμη μία φορά η ελληνική αγορά πετρελαίου. Μετά την περσινή εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Μότορ Οϊλ, θέμα για το οποίο συνεχίζονται οι επαφές, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «ακτινοσκοπεί» εκ νέου την αγορά λιανικής για τον έλεγχο δικτύου διανομής. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Οικονομία», ήδη βολιδοσκοπήθηκαν 2 ελληνικές εταιρείες εμπορίας, μεσαίου μεγέθους, και από τις παλαιότερες της αγοράς, με ικανοποιητική διασπορά πρατηρίων. Αμφότερες διαθέτουν υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς, που τους προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Συζητήσεις Η μία από αυτές συνεχίζει τις συζητήσεις με τη Lukoil, ενώ η δεύτερη, μετά τις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Χωρίς να είναι βέβαιο ποια θα είναι η εξέλιξη του εγχειρήματος, καθώς και κατά το παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες κινήσεις, δεδομένο είναι ότι η Lukoil επιδιώκει τον έλεγχο μεγάλων ποσοστών στις αγορές της Βαλκανικής, ασκώντας επιθετική εμπορική πολιτική, με ορμητήριο το διυλιστήριο Νεφτοχίμ της Βουλγαρίας το οποίο ελέγχει από το 1999. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στις περιοχές που την ενδιαφέρουν, όπως Σερβία, Βουλγαρία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, η Λουκόιλ ασκεί εμπορική πολιτική πολύ χαμηλών τιμών. Αξιοποιώντας το διυλιστήριο Νεφτοχίμ στο Μπουργκάς, δυναμικότητας 7 εκατομμυρίων τόνων, και την τεράστια οικονομική της επιφάνεια αναπτύσσει στρατηγική εμπορικής επέκτασης και χτυπά τις τιμές με στόχο την οικονομική εξουθένωση του ανταγωνισμού. Ηδη τα ΕΛΛ.ΠΕ. παρά το ότι διαθέτουν δικό τους διυλιστήριο στα Σκόπια, αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τη Lukoil στη χώρα αυτή, όπως επίσης και στο γειτονικό Κόσοβο. Ταυτόχρονα στις εμπορικές κινήσεις που κάνουν τα ΕΛΛ.ΠΕ. σε Βουλγαρία και Σερβία, και πάλι βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους τη Λουκόιλ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι κινήσεις τους. Από το 2000 Σύμφωνα εξάλλου με πηγές της αγοράς, η πρόσφατη εμπλοκή με τη διακοπή εξαγωγών καυσίμων της ΟΚΤΑ (θυγατρική των ΕΛΛ.ΠΕ. στα Σκόπια) προς το Κόσοβο δεν αποκλείεται να υποκρύπτει δάκτυλο της Lukoil. Αναφορικά με το ενδιαφέρον της Lukoil για την ελληνική αγορά, η βολιδοσκόπηση της ξεκίνησε από το 2000, όταν εξαγόρασε το διυλιστήριο της Νεφτοχίμ που μέχρι τότε ανήκε στο βουλγαρικό Δημόσιο. Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον έγινε πολύ πιο συγκεκριμένο μετά και τη συμμαχία που έγινε τότε μεταξύ Lukoil και Λάτση για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΛ.ΠΕ. Ωστόσο οι διαφορετικές επιχειρηματικές στρατηγικές των «συνεταίρων», ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ήθελαν οι Ρώσοι, αλλά και οι φόβοι της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά στη Lukoil του ελέγχου των ΕΛΛ.ΠΕ., ακύρωσαν τη συνεργασία, για να προχωρήσει στη συνέχεια μόνος του ο Λάτσης. Από τότε, η Λουκόιλ επανέκαμψε πριν από περίπου 1 χρόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Μότορ Οϊλ, μετά την πώληση των ποσοστών που κατείχε η Αράμκο στον Ομιλο Βαρδινογιάννη. Μέχρι στιγμής οι συζητήσεις καρκινοβατούν, καθώς σύμφωνα με πληφορορίες αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά προτείνει όχι απλώς συμμετοχή στρατηγικού μετόχου, αλλά και έλεγχο του μάνατζμεντ της επιχείρησης, κάτι που δεν αποδέχεται η πλευρά Βαρδινογιάννη. Τέλος, αναφορικά με την επιμονή της ρωσικής εταιρείας να ελέγξει δίκτυο διανομής, παράγοντες της αγοράς το χαρακτηρίζουν ως πρώτο βήμα για έλεγχο σημαντικού μέρους της αγοράς, προκειμένου να αποκομίσει περισσότερα κέρδη από τη διάθεση της παραγωγής των διυλιστηρίων της στη Βουλγαρία και τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους που έχει η ελληνική αγορά.
Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο από τον Ενεργειακό του "Reporter":
Προκαταρκτική εξέταση κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και απιστίας με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι οποίοι κατήγγειλαν κακοδιαχείριση στην ΔΕΗ.
Ειδικότερα η έρευνα αφορά τις ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, που σε συνδυασμό με τον Κώδικα Προμήθειας και το γενικότερο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, έχουν σαν συνέπεια η ΔΕΗ να αγοράζει ακριβά το ρεύμα στη χονδρική και να είναι υποχρεωμένη να το πωλεί πολύ φθηνότερα, στη λιανική, με συνέπεια να ζημιώνεται. Περαιτέρω, ο κ. Σανιδάς ζητά να διερευνηθεί αν η απόφαση αυτή έχει σαν συνέπεια αντί να ενισχύεται η λειτουργία του ανταγωνισμού, να διευκολύνονται κάποιοι να πλουτίζουν ανόμως σε βάρος της ΔΕΗ και εντέλει σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.
Επιπλέον, ο κ. Σανιδάς ζητά να διερευνηθεί, πως ενώ χορηγήθηκε στην εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" άδεια αυτοπαραγωγού - που είχε σαν συνέπεια μάλιστα να λάβει οικονομικές ενισχύσεις για να προμηθεύει το εργοστάσιο της παραγωγής αλουμινίου με ηλεκτρικό ρεύμα- εκείνη πέτυχε να μεταλλαχθεί η άδεια σε "ανεξάρτητου παραγωγού". Ο κ. Σανιδάς ζητάει να διερευνηθεί αν η μετατροπή της άδειας έγινε σύννομα, ενόψει και του γεγονότος- όπως αναφέρει- ότι επιτυγχάνει πλέον η εταιρεία να αγοράζει από τη ΔΕΗ φθηνό ρεύμα και να πωλεί το παραγόμενο από το εργοστάσιό της σε πολύ υψηλότερη τιμή.
Το άρθρο που ακολουθεί είναι του Μ. Καϊταντζίδη από την "Ναυτεμπορική". Είναι του ιδίου περιεχομένου με τα δύο προηγούμενα, διαφέρουν κατά βάσιν στον τίτλο. Επίσης η Διοίκηση δεν συσχετίζει πια την κερδοφορία - που θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση του έργου της Ελευσίνας - με τον μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού και τον "κακό δαίμονα" της εταιρείας, που δείχνει να θεωρεί τους εργαζόμενους.
Σε διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2012 στοχεύει η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με κύριο μοχλό την αύξηση των περιθωρίων διύλισης, και την περαιτέρω επέκταση της διεθνούς εμπορίας.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην παρουσίαση που έκαναν χθες σε θεσμικούς επενδυτές ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Τίμος Χιστοδούλου και Ιωάννης Κωστόπουλος, αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η διοίκηση.
Αναφορικά με τα περιθώρια διύλισης, η διοίκηση εκτιμά ότι αυτά με βάση το υπάρχον σχήμα (με τη σημερινή μορφή των διϋλιστηρίων σε Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Σκόπια) θα αυξηθούν κατά 1-1,5 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το 2012.
Η βελτίωση της απόδοσης, θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής βέλτιστων λειτουργικών πρακτικών και τη μείωση των σταθερών και μεταβλητών εξόδων. Ειδικότερα, οι μονάδες διύλισης των ΕΛ.ΠΕ. θα λειτουργούν σε δύο κέντρα δραστηριότητας (hubs), στο Βορρά και στο Νότο, ενώ στο Βόρειο κέντρο, θα ενσωματωθεί και το διϋλιστήριο των Σκοπίων, το οποίο ως γνωστόν τροφοδοτείται μέσω αγωγού από τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.
Περιθώρια διύλισης
Ωστόσο περαιτέρω σημαντική βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, αναμένεται με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των διϋλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και τη διατήρηση του υψηλού τεχνολογικού επιπέδου του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, στο οποίο συνεχίζονται οι επενδύσεις σε επιμέρους παραγωγικά τμήματα.
Ειδικότερα, με την επένδυση στο διϋλιστήριο Ελευσίνας, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί η επεξεργασία αργού πετρελαίου μέσου και χαμηλού θείου, οι τιμές του οποίου είναι πλέον συμφέρουσες.
Ταυτοχρόνως, θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του θείου κατά 70,2% και θα μηδενιστεί η παραγωγή μαζούτ που σήμερα ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια τόνους, η οποία θα υποκατασταθεί από ισόποση παραγωγή λευκών προϊόντων (1,5 εκατομμύρια τόνοι ντίζελ και 500.000 τόνοι κυρίως νάφθας).
Ηγετική θέση
Σε ό,τι αφορά στην εμπορία καυσίμων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω ελεγχόμενων δικτύων, επιδιώκεται η διατήρηση της ηγετικής θέσης της ΕΚΟ στην ελληνική αγορά, αλλά και ο εξορθολογισμός του δικτύου πρατηρίων. Ηδη από το 2004 εφαρμόζεται πρόγραμμα περιορισμού του αριθμού τους (από περίπου 1.300 σήμερα είναι στα επίπεδα των περίπου 1.200), και με αύξηση του ποσοστού των πρατηρίων που ελέγχονται αμέσως από την εταιρεία.
Στο εξωτερικό
Οσο για την εμπορία στο εξωτερικό, ο συνολικός αριθμός των πρατηρίων θα αυξηθεί σε 500 το 2012, έναντι των 274 που ήταν στο εξάμηνο του 2008. Στόχος της διοίκησης είναι οι εμπορικές εταιρείες του ομίλου σε Κύπρο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Γεωργία, Μαυροβούνιο και Σερβία, να καταλάβουν μία από τις 3 πρώτες θέσεις σε κάθε χώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι θυγατρικές των ΕΛ.ΠΕ. σε Κύπρο, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο κατέχουν αντιστοίχως μερίδια 35%, 97% και 45%, ενώ σε αγορές όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Αλβανία, η ετήσια αύξηση των πωλήσεων την περίοδο 2005-07, ανήλθε σε ποσοστά 81%, 62% και 28% αντιστοίχως. Πέραν των συγκεκριμένων χωρών, τα ΕΛ.ΠΕ. θα συνεχίσουν να βολιδοσκοπούν και νέες αγορές της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στην Τουρκία. Για την ανάπτυξη σε νέες αγορές, εξετάζονται ευκαιρίες εξαγορών δικτύων που βρίσκονται σε λειτουργία.
Αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, τα ΕΛ.ΠΕ. προχωρούν σταθερά στην ανάπτυξη του μικτού σχήματος με την Edison και την HEAD (Ελλάκτωρ), μέσω του οποίου στοχεύουν στη δημιουργία ενεργειακού χαρτοφυλακίου 1.500-2.000 μεγαβάτ. Ηδη ως γνωστόν λειτουργεί η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και κατασκευάζεται η δεύτερη στη Θίσβη Βοιωτίας, η συνεισφορά της οποίας στο EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 6% το 2007.
Τέλος, στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, μετά την πώληση στην γαλλική Gaz de France, ποσοστού 20% επί των δικαιωμάτων σε 6 περιοχές της Λιβύης, με τίμημα 170 εκατ. δολάρια, η στρατηγική του ομίλου εστιάζεται στην συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στην Αίγυπτο. Ως γνωστόν στη χώρα αυτή τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν δικαιώματα 100% στην περιοχή West Obayet (Δυτική Ερημος) και 30% στην περιοχή Εl Mesaha.
Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μ. Πίου:
Για εξαγορές εταιρειών στη Nοτιοανατολική Eυρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Tουρκίας όπου διερευνάται κάθε πιθανή ευκαιρία δραστηριοποίησης, ενδιαφέρονται τα Eλληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες η διοίκηση της εταιρείας στην Eνωση Θεσμικών Eπενδυτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα EΛ.ΠE. βολιδοσκοπούν την εξαγορά αλυσίδας πρατηρίων στη γειτονική χώρα.
Ανάπτυξη H συνεχής ανάπτυξη στα Bαλκάνια αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του ομίλου, ο οποίος επιδιώκει τη διασφάλιση μίας εκ των τριών πρώτων θέσεων σε όλες τις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται.
Mε το εμπορικό σήμα της EKO, τα EΛ.ΠE. έχουν παρουσία στην Kύπρο, τη Bουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔM (όπου έχουν και το διυλιστήριο OKTA), το Mαυροβούνιο, τη Γεωργία και την Aλβανία.
Στόχος είναι ως τα τέλη του 2012 ο συνολικός αριθμός πρατηρίων εξωτερικού να αυξηθεί από 274 (τέλη δεύτερου τριμήνου 2008) σε τουλάχιστον 500. Στόχος του ομίλου είναι ως το 2012 να διπλασιάσει την κερδοφορία, φθάνοντας στο 1 δισ. ευρώ και να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου/αερίου, μετά την πρόσφατη συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων που είχε σε κοινοπραξία στη Λιβύη, ο όμιλος επικεντρώνεται στη συνέχιση των ερευνών στην Aίγυπτο.
Ιδιαίτερη έμφαση τα EΛ.ΠE. δίνουν στην ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη υλοποιείται η συμφωνία με την Edison για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας ηλεκτρισμού με σκοπό την ανάπτυξη ενεργειακού χαρτοφυλακίου της τάξης των 1.500 - 2.000 MW σε θερμικές μονάδες και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠE).
Kατά την παρουσίαση, ο πρόεδρος των EΛΠE, Tίμος Xριστοδούλου, υπογράμμισε το όραμα του ομίλου να εξελιχθεί σε ηγετικό ενεργειακό όμιλο στη NA Eυρώπη, παρέχοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες και διαμορφώνοντας ένα ασφαλές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον .
Αναβάθμιση O διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Kωστόπουλος, ανέπτυξε τη στρατηγική κατεύθυνση, εστιάζοντας στην αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας διύλισης και εμπορίας, στην επέκταση στο εξωτερικό, καθώς και στη βελτιστοποίηση των οργανωτικών δομών.
Tα Eλληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2008 στις 12 Nοεμβρίου, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο X.A.
Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:
Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει το δίκτυο πρατηρίων της Shell εάν η τελευταία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή η ΕΚΟ ΑΒΕΕ θα ενίσχυε σημαντικά τα μερίδια της στην ελληνική αγορά καυσίμων διατηρώντας με άνεση και απόσταση την πρώτη θέση.
Την πρόθεση του ομίλου να εξαγοράσει είτε μερικώς, είτε και συνολικά το δίκτυο της Shell γνωστοποίησαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. κ.κ. Τ. Χριστοδούλου και Γ. Κωστόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Αναλυτών.
Η Shell διαθέτει στην Ελλάδα περί τα 750 πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων, από τα οποία τα 200 είναι αυτά που διαχειρίζεται η ίδια ή διαθέτει και τη γη, ενώ τα 550 ανήκουν σε τρίτους.
Παράλληλα, έχει εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Πέραμα, την Αμφιλοχία, το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τα Χανιά και από κοινού με την BP στη Ρόδο και την Αλεξανδρούπολη.
Η ΕΚΟ ΑΒΕΕ, από την άλλη, διαθέτει εντός Ελλάδος 1.260 πρατήρια, εκ των οποίων τα 35 είναι ιδιόκτητα (Καλυψώ), 12 εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής καυσίμων, 21 σταθμούς ανεφοδιασμού αεροσκαφών στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, 4 εμφιαλωτήρια υγραερίου και μια μονάδα παραγωγής και συσκευασίας λιπαντικών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο 7μηνο του 2008 η Shell κατείχε την πρώτη θέση στην αγορά βενζινών, με μερίδιο 16,4%, και ακολουθούν, η BP με 16,4% και η ΕΚΟ με 15,9%.
Ωστόσο, τον Ιούλιο η ΕΚΟ βρέθηκε από την τρίτη στην πρώτη θέση με μερίδιο 16,6%, ενώ η Shell πέρασε στη δεύτερη θέση με 15,8% και η BP στην τρίτη με 15,3%.
Αναφερόμενοι στις προοπτικές του ομίλου οι κ.κ. Χριστοδούλου και Κωστόπουλος επισήμαναν ότι η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των περιθωρίων διύλισης, γεγονός που, αν διατηρηθεί η ίδια κατάσταση, θα αποτυπωθεί στα λειτουργικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης. Μάλιστα, με τα επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάζει να υλοποιήσει στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη ο όμιλος εκτιμά ότι θα κερδίσει από τη διύλιση επιπλέον 1,5 δολάριο το βαρέλι έως το 2012.
Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. διατύπωσε την πρόβλεψη ότι το 2012 τα κέρδη EBITDA θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ, από 617 εκατ. ευρώ το 2007.
Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η προοπτική να δημιουργηθεί Γραφείο Αντιπροσωπείας στην Τουρκία, με στόχο να διευκολυνθούν και να υποστηριχθούν εξαγωγές καυσίμων στη γειτονική χώρα.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται η υλοποίηση μικρής επένδυσης στο διυλιστήριο της Ιωνίας Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής πολυπροπυλενίου.
Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο: Τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας διύλισης και εμπορίας.
Στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) παρουσίασε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που ακολουθεί και στη δυναμική επέκταση των δραστηριοτήτων του με στόχο την απόδοση μακροχρόνιας αξίας στους μετόχους του. Η παρουσίαση βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της εταιρίας www.hellenic-petroleum.gr.
Ο κ. Ε. Χριστοδούλου, πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας., υπογράμμισε το όραμα της ΕΛ.ΠΕ. να εξελιχθεί σε ηγετικό ενεργειακό όμιλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρέχοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας αξία και απόδοση επενδύσεων, καθώς και συνεισφέροντας στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, ο κ. I. Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., παρουσίασε αναλυτικά την στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου, η οποία εστιάζεται σε τρεις κύριους επιχειρηματικούς και δύο υποστηρικτικούς άξονες. Συγκεκριμένα, στόχος της ΕΛ.ΠΕ. είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας διύλισης και εμπορίας, η διαχείριση του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της για αξία και ανάπτυξη, η επέκταση της διεθνούς διύλισης και εμπορίας, καθώς και η βελτιστοποίηση των οργανωτικών δομών και η κινητοποίηση και συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου.
Είναι ανάγκη να αναδημοσιεύσουμε την σημερινή ανακοίνωση των συναδέλφων της Έρευνας (Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Ελληνικών Πετρελαίων). Εκφράζει την πίκρα, αλλά και την αγανάκτηση των συναδέλφων, που καλούνται πρώτοι να πληρώσουν το μάρμαρο της αναδιάρθρωσης και τους ακροβατισμούς της νέας διοίκησης. Συνάδελφοι Ενώ το προσωπικό του Αμαρουσίου περίμενε τον έτερο εκπρόσωπο των εργαζομένων (εννοεί τον Π. Οφθαλμίδη) να τους ενημερώσει για τα επίμαχα θέματα της πώλησης της Λιβύης και της εξαφάνισης της Έρευνας, αντ' αυτού εμφανίσθηκε σύσσωμο το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ για να αναγγείλουν θυμωμένα ότι "ο κόμπος έφτασε στο χτένι για την Έρευνα" και να απολογηθούν γιατί υπερψήφισε ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ για το κλείσιμό της. Οι συνάδελφοι έμειναν άναυδοι μ' αυτά που άκουσαν και τους έμεινε η εντύπωση, ότι ούτε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος θα είχε την τόλμη να μιλήσει έτσι. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο ΠΣΕΕΠ ανήγγειλε όψιμα τη διοργάνωση ημερίδας για την έρευνα στις χαμένες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες η παρούσα ηγεσία δεν επένδυσε επί πενταετία ούτε ένα ευρώ. Η υποκρισία είναι τόσο μεγάλη που ενώ σχίζουν τα ιμάτιά τους για το "πόσο εγκληματικό είναι για την εταιρεία η απώλεια του τομέα της Έρευνας", δεν το έχουν καταγγείλει ακόμη κι ούτε πρόκειται, γιατί υπερθεματίζουν για τις λανθασμένες επιλογές της Διοίκησης. Κοινοποιείται μάλιστα ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση του προσωπικού ασφαλείας και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει αύξηση τέτοια ώστε να καταλήξει να γίνει προσωπικό εργασίας. (Το προεδρείο του ΠΣΕΕΠ αποφάσισε να ανοίξει μόνο του το θέμα του Προσωπικού Ασφαλείας. Βασικός στόχος είναι να αυξηθούν οι παραδόσεις από το 25% στο 40% όταν γίνονται απεργίες). Εμείς δεν δεχόμαστε παραινέσεις και εκφοβισμούς από συνδικαλιστές που υπερθεματίζουν για λαθεμένες επιλογές της Διοίκησης. Σας πληροφορούμε ότι ο Σύλλογος μας διαθέτει και εντιμότητα και κότσια, όπως το έχει αποδείξει στο παρελθόν.
Ο Πρόεδρος Τάσος Παράσης Ο Γεν. Γραμματέας Παν. Στεριώτης