Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Στην τελική ευθεία το σχήμα ΕΛΠΕ και Edison για ηλεκτροπαραγωγή

Από την οικονομική εφημερίδα "Express" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Πηνελόπης Μητρούλια:

THN οριστική του μορφή λαμβάνει σταδιακά το κοινό σχήμα των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison στην ηλεκτροπαραγωγή και το οποίο θα λάβει το όνομά του έως το τέλος του έτους.
Οι δύο εταιρίες κατέθεσαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις για την αλλαγή των αδειών παραγωγής της «Ενεργειακής Θεσσαλονίκης», η οποία ανήκε στα ΕΛΠΕ, και της «Ηλεκτροπαραγωγικής Θίσβης», που ανήκε στην Edison.
Με βάση το νέο σχήμα 75% των δύο μονάδων περνά στην Edison Nederland BV, η οποία αποτελεί κοινή εταιρία της Edison και των ΕΛΠΕ), ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο εισέρχεται και η «Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη» (ΗΕ&D) του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, στην «Ενεργεική Θεσσαλονίκης» η Edison Nederland BV θα έχει το 75%, η HE&D το 22,5% και η Χαλκόρ το 2,5%. Στην «Ηλεκτροπαραγωγική Θίσβης» το μετοχικό σχήμα θα διαμορφώνεται ως εξής: Edison Nederland 75%, HE&D 22,5% και Χαλκόρ 2,50%.
Σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στην ΡΑΕ, η θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης» ζητεί την τροποποίηση της άδειας παραγωγής για το εν λειτουργία εργοστάσιο ισχύος 390 MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο με μετατροπή της μετοχικής σύνθεσης ως εξής:
- Προηγούμενη μετοχική σύνθεση: Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ 51% και H Hellenic Petroleum International AG 49%.
- Νέα μετοχική σύνθεση: Edison Nederland BV 75%, Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη Α.Ε. 22,5%, Xαλκόρ Α.Ε. 2,5%.
Η ελεγχόμενη από την Edison εταιρία «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» ζητεί την αλλαγή της άδειας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 421,6 MW ως εξής:
- Προηγούμενη μετοχική σύνθεση: Edison International Holding NV 65%, Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη 30%, Xαλκόρ Α.Ε. 5%.
- Νέα μετοχική σύνθεση: Edison Nederland BV 75%, Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη ΑΕ 22,5%, Xαλκόρ Α.Ε. 2,5%.
Η συνεργασία των δύο πλευρών προβλέπει και τη συγκρότηση εταιρείας εμπορίας στην οποία η holding των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison θα έχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Το κοινό σχήμα θα επιδιώξει τη δημιουργία ενεργειακού χαρτοφυλακίου ισχύος 1.500 - 2.000 MW.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει ανταρτικο στην ομοσπονδια;

Ανώνυμος είπε...

Κάτι γίνεται εκεί αλλά δεν τους παίρνεις κουβέντα. Απο την ανακοίνωση σήμερα φαίνεται ότι κάτι ετοιμάζουν.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ ΑΛΑΖΑΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΛΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ

Ανώνυμος είπε...

τι αποφασεις πηραν ο οδηγος και ο σερβιτορος στην παραγκα ;

Ανώνυμος είπε...

Θα ετοίμαζαν αρχιοδηγούς.

Ανώνυμος είπε...

'ΠΕΡΙ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ". ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΤΡΩΓΑΝΕ ΚΑΙ ΠΙΝΑΝΕ ΟΙ ΟΡΦΑΝΟΝΙΚΗΤΑΙΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΤΣΙΑ(ΕΥΦΡΑΙΜ) ΚΑΙ ΤΟΝ "ΛΑΣΚΟΠΟΝΕΜΕΝΟ"?ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ 3ΜΕΡΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ Ο "ΞΑΝΘΟΣ"?ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ? ΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΩ 2 ΠΙΑΤΑ ΦΑΙ ΚΑΙ 5 ΜΕΡΕΣ ΣΥΝΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ?

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 9,53

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 11¨¨¨15 ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.