Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Λεβέντη για ΠΥΡΚΑΛ και Πετρόλα


Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 6 Φεβρουαρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης έκανε την παρακάτω ερώτηση στην Βουλή (πηγή ΑΝΑ):

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Και η Πυρκάλ ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα)
Και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν προσφύγει ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα) στην Ελευσίνα. Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Τασούλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη για το θέμα. Ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε ότι αν και η εταιρεία είναι κρατική (πρόκειται για την τέως Πυρκάλ), έλαβε την απόφαση να προσφύγει στο ΣτΕ τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς ενάντια στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που προτείνουν την επέκταση. Ακόμα, διαβεβαίωσε πως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν προτίθενται να παραχωρήσουν καμία έκταση τους για επέκταση των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα).
Ο κ. Λεβέντης υπενθύμισε ότι το υπέδαφος κάτω από την έκταση που ανήκει στην Πυρκάλ έχει διαποτιστεί από πετρέλαιο που διαρρέει από τις εκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα). Ακόμα, στηλίτευσε τους γνωστούς εκβιασμούς των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα) "ή μας αφήνετε να επεκταθούμε, ή δεν παίρνουμε μέτρα για απορρύπανση" και προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, με ολόκληρο το Θριάσιο να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της γειτνίασης δύο εγκαταστάσεων που υπάγονται στην Οδηγία Σεβέζο για τις επικίνδυνες βιομηχανίες. Ο κ. Τασούλας δήλωσε πως είναι υπόψη του Υπουργείου η έκταση των διαρροών, τονίζοντας μάλιστα πως αυτές είναι επιφανειακές, σε βάθος περίπου μισού μέτρου. Κατέληξε πως αναμένει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνοντας: "θα πρέπει φρονίμως να αναμένουμε την απόφαση, και αναλόγως να πράξουμε".

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΕΕΠ ΝΙΩΘΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΒΛΑΚΑΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΓΩ ΠΕΙΣΘΗΚΑ ΟΤΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΣΤΥΡΙΞΑ ΜΕ ΤΟΝ ΨΗΦΟΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΕΕΠ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΡΟΒΙΒΑΣΤΩ ΣΕ ΗΛΗΘΙΟΣ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ [ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ] ΑΦΗΣΤΕΤΗΝ ΚΑΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Σσσσσσσσσσσσσσσσσσ!!!!!!!!!!
Σιγά, η πατρίδα κοιμάται!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΚΕ
04/02/2009
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες λόγων και έργων, διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που είχαν να κάνουν με την τότε επερχομένη εκλογική διαδικασία της ψήφισης-έγκρισης του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού της παρούσης διοίκησης του Σωματείου μας. Η ΕΛΚΕ, πάντα με την σύμφωνη όσο και ομόφωνη γνώμη όλων των μελών και φίλων που την αποτελούν, επέλεξε να περιμένει την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας και αφουγκραζόμενη την ετυμηγορία των συναδέλφων, να τοποθετηθεί. Ηλθε λοιπόν η ώρα της αποτίμησης και εκτίμησης του αποτελέσματος, το οποίο και κρίνουμε ως τη βούληση του κάθε απλού εργαζόμενου στα Ελληνικά Πετρέλαια και ως τέτοια και μόνο την εκλαμβάνουμε, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία αν και ήταν η πρώτη φορά που ακολουθήθηκε μια τέτοια διαδικασία..

Με ειλικρινή διάθεση, καθαρή και τίμια θέση, εμείς ως ΕΛΚΕ, ως κίνηση εκπορευόμενη και συμπορευόμενη ΑΠΟ και ΜΕ τα συμφέροντα του κάθε απλού εργαζόμενου στα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν έχουμε παρά να κρίνουμε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας ως εντυπωσιακό. Ουδέποτε μια ψήφιση-έγκριση οικονομικού-διοικητικού απολογισμού, είχε πάρει το χαρακτήρα δημοψηφίσματος, αλλά φυσικά αυτό δεν αποτέλεσε δική μας επιλογή. Αυτό ήταν επιλογή άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων οι οποίες προφανώς αποσκοπούσαν στη δημιουργία κλίματος κρίσης και αποσταθεροποίησης της παρούσης αντιπροσωπευτικής διοίκησης του ΠΣΕΕΠ, η επιλογή όμως αυτή τελικά και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν τις δικαίωσε. Και πως θα μπορούσε άλλωστε.

Στον ένα χρόνο που η ΕΛΚΕ συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Σωματείου μας, συνεργάστηκε αρμονικά, αγωνίστηκε δυναμικά, έδωσε καθαρό στίγμα και ψυχή. Δεν βρέθηκε ποτέ στο δίλλημα να επιλέξει λύσεις εύκολες, ούτε μπήκε ποτέ στη διαδικασία να λειτουργήσει με τις γνωστές μικροπολιτικές σκοπιμότητες του πρόσφατου παρελθόντος, παρά προσπάθησε να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για δίκαιη και ισομερή εκπροσώπηση του κάθε συναδέλφου, από όπου κι αν αυτός ιδεολογικά προερχόταν. Ήμασταν σίγουροι πως το ένστικτο του εργαζομένου δεν θα λάθευε. Πως τα αντανακλαστικά του θα λειτουργούσαν ως προς τη σωστή κατεύθυνση και φυσικά, όπως και μοιραία για κάποιους, για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθήκαμε.

Αντιλαμβανόμαστε πως η έλλειψη ψυχραιμίας, η υπέρμετρη αλαζονεία και η εκ των ανωτέρω αφόρητη πίεση είναι κακοί σύμβουλοι. Παρ’ όλα αυτά όμως και πάλι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το γιατί για κάποιους η άσκηση εξουσίας αποτελεί μονόδρομο. Γιατί να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως αρωγοί τίμιων και ειλικρινών προθέσεων, παρά μόνο αν ηγούνται αυτοί. Δεν είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως η λασπολογία, η λοιδορία και η συκοφαντία, οδηγούν σε απαξίωση θεσμών και αξιών που θα έπρεπε να υπηρετούν. Οι καιροί αλλάζουν και εξελίσσονται μα αυτοί επιμένουν να ελίσσονται. Δικαίωμα τους φυσικά, μα και δικό μας δικαίωμα επίσης είναι να διαφυλάξουμε όλα αυτά που με τόσο κόπο και αγώνα, ως εργαζόμενοι κερδίσαμε.

Γιατί κερδίσαμε Συνάδελφοι. Στον ένα αυτό χρόνο κερδίσαμε σε αξιοπρέπεια. Αποδεσμεύσαμε τον εργαζόμενο από την κομματική ομηρία. Του δώσαμε το δικαίωμα να διεκδικήσει, να αγωνιστεί, να οραματιστεί. Του δώσαμε την ευκαιρία να συμμετέχει, να αποφασίζει και να κρίνει. Του θυμίσαμε την υποχρέωση να αποβάλλει κάθε τι μικρό, ταπεινό, αναχρονιστικό και να αναβαθμίσει το μέχρι πρότινος καταρρακωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, σε ισχυρή, δυναμική και συμπαγή πλειοψηφία. Στο στείρο, πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχει ανατροπή. Η ανατροπή είναι μπροστά, εκεί που πάντα η ΕΛΚΕ θα κοιτάζει. Εκεί που πάντα θα αγωνίζεται, εκεί που πάντα θα προσβλέπει.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤ

Ανώνυμος είπε...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
05/02/09

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η διαδικασία επικύρωσης του Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού του ΠΣΕΕΠ ολοκληρώθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα .
Το μήνυμα προς όλους εκείνους που λυσσαλέα προσπάθησαν να τορπιλίσουν τις διαδικασίες , να παραπλανήσουν το προσωπικό , να διχάσουν τους εργαζόμενους στρέφοντας μερίδα κάποιων εναντίων των υπολοίπων , ήλθε μέσα από τις κάλπες σαφές και ξεκάθαρο .
Η γνωστή πλέον σε όλους "συνδικαλιστική σύμπραξη" των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚ , οι οποίες αντί να συνδράμουν με την αναλογική τους παρουσία στο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ , έχει επιδοθεί σε μια εξευτελιστική και ανεύθυνη αντιπολίτευση που άγγιξε τα όρια της γελοιότητας .
Το 35% που κατάφεραν με τόσο κόπο να συγκεντρώσουν, κινητοποιώντας θεούς και δαίμονες είναι ποσοστό που δεν τους τιμά ούτε αυτούς ούτε τις παρατάξεις που εκπροσωπούν .
Βέβαια πως καταφέρνουν, αυτές οι δυο παρατάξεις , πολιτικά αντίθετες και συμφωνούν σε όλα τα θέματα είναι απορίας άξιο !
Ή μήπως κάποιοι διαφωνούν αλλά απλά "σύρονται" να συμφωνήσουν και για ποιούς λόγους ?
Η Νέα Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση όλο αυτό το διάστημα επέλεξε την στάση της σιωπής αρνούμενη να ακολουθήσει τις υποτιθέμενες ΄΄μεγάλες΄΄ παρατάξεις .
Άφησε τους συναδέλφους να κρίνουν και δικαιώθηκε για μια ακόμη φορά .
Το "όχι" που ακούστηκε σε όλον τον Όμιλο στον συνδικαλισμό του τσιμπουκιού και του ύφους των 100 καρδιναλίων είναι ηχηρό σαν χαστούκι .
Σας ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε .
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας .

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Απολογισμοί, μηνύματα και ανοχές. Η άλλη όψη του νομίσματος.



Από πού να το πρωτοπιάσουμε! Εδώ πρόκειται για την κάπα του τσοπάνη και όχι για ένα αμάνικο πουλόβερ! Εδώ τεκταίνονται σενάρια συνδικαλιστικής τρέλας! Αλλά ας ξεκινήσουμε από την τρέχουσα επικαιρότητα και όπου μας πάει. Χρεώνομαι εκ των προτέρων το κουραστικό και λίγο μακρόσυρτο του κειμένου και ελπίζω να μπορέσω να βάλω την άποψή μου σε μια τάξη ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών και καταλογισμού δόλου ή σκοπιμότητας. Εξ άλλου προσωπικές απόψεις θα εκφράσω και σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να έχει διαφορετική άποψη. Όλοι πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν! Εγώ στην λογική φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά, παιδιόθεν «αντί» και τώρα μετά φόβου θεού και καχύποπτα «ενωτικός», και για να μην βρεθώ προ εκπλήξεων, θα ξεκινήσω ανάποδα! Και θα αναφωνήσω «Γιώργο χάσαμε», όπως ο Αρσένης από το Σημίτη! Πρόθεσή μου δεν είναι να κρίνω πρόσωπα και καταστάσεις αλλά να εκφράσω παράπονα που απορρέουν από τον τρόπο που εγώ εισπράττω τα μηνύματα ή αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα.

Ας ξεκινήσουμε με γενικές προσωπικές απόψεις. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λοιπόν ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που έπρεπε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και αυτό διότι όπως έχει αποδείξει η βάση στις τελευταίες εκλογές έχει αισθητήριο που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Το προεδρείο καλά θα κάνει να μην προσπαθεί να απαξιώσει την φωνή εννιακοσίων μελών που δεν το ψήφισαν στις σωματειακές εκλογές και να δέχεται αγόγγυστα την κριτική των παρατάξεων που εκπροσωπούν αυτούς τους εννιακόσιους. Απ την άλλη οι παρατάξεις αυτές μην έχουν ενοχές αν σήκωσαν λίγο πάρα πάνω το θέμα του ψήφου διαμαρτυρίας φορτώνοντας το προεδρείο με μια άγκυρα 36 τόνους βαριά να έχει να πορεύεται και να βαδίζει αργά και σταθερά για να μπορούμε και εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Να μετανιώνουν όμως για ότι είναι να κάνουν αύριο και δεν έχουν ούτε την πρόθεση ούτε την δύναμη να το κάνουν. Ποιο είναι αυτό? Ένα βήμα μπροστά προς την ενότητα. Και πέντε δεν μας βλάπτουν αλλά περιμένουμε το πρώτο και τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. Μα θα μου πεις δύο κεφάλια στην ίδια σκούφια δεν χωράνε! Πως δεν χωράνε? Εδώ εμείς έχουμε απαίτηση να χωρέσουν εικοσιένα στην ίδια σκούφια και εσείς αρνείσθε να μπείτε δύο? Η ανακοίνωση του προεδρείου εμένα δεν μου άρεσε! Ούτε της ΝΔΣΚ. Δείχνουν ασέβεια στο αποτέλεσμα και έμμεσα στα μέλη που τοποθετήθηκαν αρνητικά. Χτυπούν τις αντίστοιχες παρατάξεις όμως και όχι ευθέως τα μέλη τους. Της ΕΛΚΕ ήταν καλλίτερη. Περιμένουμε από Ενιαίους και Μέτωπα να στρογγυλέψουν λίγο τα πράγματα. Τέλος θα έλεγα-και ας μου επιτραπεί- κλείστε αυτή την σελίδα γρήγορα και πάμε για άλλα πιο σπουδαία και πιο μεγάλα!

Υπάρχουν πάντα δύο όψεις στο νόμισμα. Στην μία είναι αυτοί που κέρδισαν-ή νομίζουν ότι κέρδισαν- και στην άλλη αυτοί που έχασαν. Μόνο που το κοίταξαν βιαστικά το νόμισμα και θεώρησαν- ο καθένας για την πάρτη του-ότι η κορώνα που κερδίζει αφορά αυτούς. Δεν καταλάβατε καλά μάγκες μου. Ξανακοιτάξτε το άλλη μια φορά. Δεν είναι κορώνα. Πυρσός είναι και κάτω από αυτόν γράφει με μικρά γράμματα ΠΣΕΕΠ. Εσείς όλοι είστε από την άλλη μεριά που γράφει ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ. Και ας γίνουμε σαφέστεροι.
Σύμφωνα με το καταστατικό «Την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών συγκαλεί το ΔΣ κάθε χρόνο, μετά την παρέλευση ενός έτους από την προηγούμενη, για την έγκριση και τον έλεγχο του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής.»
Διαβάστε προσεκτικά και κατά λέξη τι γράφει. Κληθήκαμε να εγκρίνουμε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό «του διοικητικού συμβουλίου» και όχι της εκτελεστικής όπως πολύ νομίζουν. Καθώς και την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής που έκανε τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης από την διοίκηση του Σωματείου. Στο σύνολό της. Αποστολές σοβαρές και θεσμοθετημένες δηλαδή. Και όχι να κάνουμε ένα γκάλοπ να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας! Δηλαδή με απλά λόγια να τοποθετηθούμε αν το Δ.Σ στο σύνολό του, και με τον ρόλο που είχε ο καθένας εντολοδοτηθεί να υπηρετήσει, πορεύτηκε σωστά τον χρόνο που πέρασε. Ακόμα δηλαδή και να κρίνουμε αν το ρόλο που είχαν οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εντός του ΔΣ, της αντιπολίτευσης ας πούμε, διότι δεν το προβλέπει έτσι ο κανονισμός, της διασφάλισης της νομιμότητας θα έλεγα εγώ, τον έπαιξαν σωστά και αυτοί. Και έχουμε το οξύμωρο οι εκλεγμένοι της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να καταψηφίζουν πρώτοι τον ίδιο τους το ρόλο! Να καταγγείλουν τα πεπραγμένα του προεδρείου ναι, ήταν δικαίωμά τους και υποχρέωση , και να είναι και καυστικοί, και να λεν τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να βαφτίζουν το πραξικόπημα ατόπημα -και κυρίως οι παρατάξεις τους που θα είχαν και ένα λόγο παραπάνω- διότι εδώ οι παρατάξεις είναι ότι το κόμμα για μια κυβέρνηση. Και κριτική μπορεί να της κάνει. Πόσο μάλλον αν είσαι το κόμμα της αντιπολίτευσης. Τα μέλη του ΔΣ όμως? Οι εκλεγμένοι αυτών των παρατάξεων? Είναι κάτι σαν τους βουλευτές της κυβέρνησης. Και δεν μιλάμε εδώ για παραταξιακή πειθαρχεία αλλά για ηθική πειθαρχία των εκλεγμένων απέναντι στο ρόλο που εντολοδοτήθηκαν να υπηρετήσουν μέσα στο θεσμό. Να καταψηφίσουν τους εαυτούς τους? Είναι δυνατόν? Έπρεπε να καταγγείλουν μεν τα κακώς κείμενα, εν ανάγκη με ξεχωριστές ανακοινώσεις οι εκλεγμένοι από τις παρατάξεις τους, αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να συστήσουν υπερψήφιση του απολογισμού δράσης τους εντός του οργάνου, διαφοροποιούμενοι από τις παρατάξεις τους, εν ονόματι του θεσμού, η οποία δράση-στο σύνολό της η έστω η δική τους τουλάχιστον- κατά γενική ομολογία έχει θετικό πρόσημο. Παρά ταύτα καταψήφισαν! Μεταξύ άλλων και τους ίδιους τους του εαυτούς. Όχι. Δεν συνάδει. Αν και επειδή καμιά φορά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα δεν μπορεί να χρεωθεί σαν ατόπημα αλλά σαν μια προσπάθεια αποστολής ισχυρότερου μηνύματος προς το προεδρείο. Αναγκαστικά έτσι το εκλαμβάνω και σαν τέτοιο το αξιολογώ. Ας είναι. Κληθήκαμε λοιπόν εμείς να τους κρίνουμε όλους, και τους 21. Και όχι μόνο τους εννέα της εκτελεστικής, η οποία σημειωτέον είναι υποδεέστερο όργανο από το Δ.Σ το Γενικό Συμβούλιο και την Γενική Συνέλευση. Το λέει και η λέξη άλλωστε. Εκτελεστική γραμματεία. Είναι δηλαδή εκτελεστικό όργανο ανώτερων οργάνων που είναι το ΔΣ, το Γενικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση. Αυτή εισηγείται στην ουσία και περιμένει έγκριση από τα ανώτερα όργανα. Και με την εξουσιοδότηση αυτών πράττει ότι πράττει. Όμως εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!!! Διαβάστε από το καταστατικό τι είναι η εκτελεστική γραμματεία. «Η Εκτελεστική Γραμματεία μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. και αναπτύσσει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της εξουσιοδότησής της από αυτό, σύμφωνα με το Καταστατικό και το Νόμο. Στην Εκτελεστική Γραμματεία ανήκει ειδικότερα η αρμοδιότητα της προετοιμασίας και αρχικής επεξεργασίας των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ., της προετοιμασίας των εισηγήσεων του Δ.Σ., σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτού, επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, η σύνταξη του προϋπολογισμού, απολογισμού και Ισολογισμού, η πρόσληψη, η απόλυση και ο καθορισμός των όρων εργασίας του προσωπικού του Σωματείου.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Εκτελεστική Γραμματεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τίθενται στη συνέχεια υπόψη του Δ.Σ για τελική διαμόρφωση και έγκριση.»
Προσοχή στις τελευταίες δυόμιση γραμμές του άρθρου!
Τώρα πως γίνεται και η εκτελεστική γραμματεία τα έχει καπελώσει όλα, αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Απόρροια αυτής της πονεμένης ιστορίας –που έχει να κάνει και με τα καπετανιλίκια, αλλά και με τις υπό όρους συμμαχίες, προς τι άραγε? Ουδείς αναμάρτητος!- είναι ότι τελικά μας εκπροσωπεί μια μειοψηφία του 47,17%-άσχετα με τις 11 έδρες- ενώ το μήνυμα των Σωματειακών εκλογών αλλά και το πνεύμα του νομοθέτη επέβαλε στη συγκεκριμένη περίπτωση την ύπαρξη και μιας τουλάχιστον άλλης παράταξης στην εκτελεστική όπου η εκπροσώπηση κατά περίπτωση θα ανέβαινε στο 60% στην μία περίπτωση και στο 87% στην άλλη. Βεβαίως στο ΔΣ που είναι ανώτερο όργανο εκπροσωπούμαστε κατά 100% και αν όλα λειτουργούσαν ιδανικά κανένα πρόβλημα. Έλα όμως που όπως είπαμε τα έχει καπελώσει όλα το προεδρείο, με την ψευδεπίγραφη πλειοψηφία του 47,17%-άσχετα αν το μέτρο τους δίνει 11 έδρες-και επομένως κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία αναγκαζόμαστε να προτείνουμε διευρυμένη εκπροσώπηση και στην εκτελεστική-περισσότερη από ότι είναι τώρα τουλάχιστον-και καταλήγουμε στην λαϊκή ρήση «μπείτε όλοι μέσα». Διότι αυτό έχει καταστεί πλέον μια ανάγκη. Απλά και μόνο για ένα λόγο. Διότι μας εκπροσωπεί η μειοψηφία. Πάει λοιπόν περίπατο η απλή αναλογική και αυτό που βιώνουμε είναι τελικά μια υπερενισχυμένη αναλογική που δεν διαφέρει σε τίποτα από το πολιτικό σύστημα. Λιγότεροι ψήφοι, περισσότερες έδρες και μέσω αυτού άλωση του θεσμού και των οργάνων.
Ότι αποφασίζει λοιπόν ο καπετάνιος της εκτελεστικής, αφού έχει 11, το φέρνει στο ΔΣ και Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Πάει περίπατο το ΔΣ. Είδαμε τι έγινε με την διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου για την νέα σύμβαση. Το κατάπιε αμάσητο η Εκτελεστική το ΔΣ. Αποφασίζει για να κυριολεκτούμε το 47% των ψήφων για το σύνολο, έστω και αν το 53% διαφωνεί!!!!!!!!!! Υποκατέστησε στην ουσία ο βαστάζος τον αναβάτη! Αυτός ο ίδιος είναι στην ουσία και εκτελεστική και ΔΣ. Θα μου πεις αν ήταν όλοι μέσα στην εκτελεστική το ίδιο δεν θα ήταν? Όχι! Διότι η εκπροσώπηση θα ήταν πιο αναλογική, οι ευθύνες επιμερισμένες σε περισσότερους και υπό κάποιες συνθήκες συγκρότησης η εκτελεστική ενδέχεται να μην συγκέντρωνε καν-τουλάχιστον εύκολα- την πλειοψηφία των 11. Και αφού αναλογικά το προεδρείο έχει και στο Γενικό συμβούλιο περισσότερους συμβούλους πάει περίπατο και αυτό. Πως λέγεται όλο αυτό το σύστημα? Μία λέξη μόνο το εκφράζει αλλά οι διαχειριστές μας έχουν απαγορέψει να λέμε κακά λόγια.

Τι λέγαμε λοιπόν? Α ναι. Όλοι κερδίσατε?!!!! Θα σας πω εγώ λοιπόν που σας ψήφισα τι κερδίσατε ο καθένας και ποιο μήνυμα σας έστειλα. Γιατί από ότι αφουγκράζομαι στην αποκωδικοποίηση, ενώ το παίρνετε σωστά και ολόκληρο το μήνυμα, το μεταφράζετε σαν να υπήρχε σιγή ασυρμάτου. Το μεταφράζετε παραταξιακά αντί σωματειακά και προσωπικά αντί συλλογικά! Η το μεταφράζετε σωστά αλλά σε εμάς το μεταφέρετε λάθος. Τρισχειρότερο αυτό! Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Στο προεδρείο, εκφραστή καλώς ή κακώς όλου του ΔΣ και κατ επέκταση του Σωματείου-και έμμεσα στις παρατάξεις που απαρτίζουν την εκτελεστική- συσπειρώθηκαν όλα τα μέλη με την ψήφο των οποίων είχατε εκλεγεί και πολύ σωστά έπραξαν οι συνάδελφοι.
Επιπρόσθετα στα πλαίσια στήριξης του ΔΣ στο σύνολό του ,του θεσμού δηλαδή και όχι της εκτελεστικής, πήρατε ένα 12% από τις δύο άλλες παρατάξεις και ένα 3% από Μαστρογιανναίους, Πορεία και λοιπές δυνάμεις . Επομένως πόντο δεν κερδίσατε εσείς. Σας κέρδισε όλους ο θεσμός, το Σωματείο! Διότι ένα τέτοιο ποσοστό εμπεριέχεται και στις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στην εκτελεστική και θα έπραττε αναλόγως αν στην εκτελεστική ήταν οι άλλοι και όχι εσείς. Ένα 25% θα λέγαμε δηλαδή στο σύνολό του έχει συνειδητά το θεσμό ψηλότερα από τις παρατάξεις και δεν μπαίνει σε γραμμές ούτε με το βούρδουλα ούτε με το καλάμι. Από τους άλλους λοιπόν –τους εκτός εκτελεστικής-ο ένας στους τέσσερεις δεν πειθάρχησε στην γραμμή και λειτούργησε συλλογικά και θεσμικά. Και σας έδωσε εξόφθαλμα είτε ψήφο ανοχής είτε ακόμα καλλίτερα για εσάς ψήφο εμπιστοσύνης, διάρκειας ενός έτους βεβαίως -βεβαίως και μετά θα σας καλέσει να ξανακάνετε ταμείο. Και αυτό αντί να το εκτιμήσετε σαν υγιή θεσμική διεργασία, εσείς είχατε την αλαζονεία να προσπαθήσετε άμεσα να το ιδιοποιηθείτε, να ενσωματώσετε δηλαδή στην δύναμή σας αυτήν του Σωματείου-ρε θεομπαίχτες κλέβετε την δική σας τσέπη αλλά στην άλλη που τα βάζετε υπάρχει τρύπα- με την παραίνεση «αφήστε τους άλλους πίσω και ελάτε με εμάς να πάμε μπροστά!!!!!!» ή «η ανατροπή είναι μπροστά». Γιατί αυτά που βιώνουμε τώρα τι είναι? Δεν είναι ανατροπές? Έχει και άλλες? Όχι άλλες ανατροπές συνάδελφοι! Δεν θα τις αντέξουμε! Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Είκοσι χρόνια χωνεύουμε τις ανατροπές της αλλαγής. Όχι άλλες επί του παρόντος. Χαλαρά και βλέπουμε! Καλά είμαστε και έτσι! Δόξα το θεό! Όχι άλλες ανατροπές! Τη στιγμή μάλιστα που δεν μας προϊδεάζετε για τι είδους ανατροπές έχετε στο μυαλό σας. Περιττό να σας πω πως και το νόμισμα των ανατροπών έχει και αυτό δύο όψεις. Στην τρέχουσα επικαιρότητα η αλαζονεία είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων αφού την προσάπτει ο ένας στον άλλον, και το κόλλησα και εγώ πάνω στο προεδρείο για την προσπάθεια χρησικτησίας της ψήφου μου και άντε τώρα να δούμε ποιος δεν είναι αλαζόνας τελικά! Διότι δεν μπορεί! Ή όλοι είμαστε αλαζόνες η κάποιοι λένε ψέματα! Σκοπίμως και δολίως! Το μήνυμα των εκλογών όμως άλλο ήταν. Τόσο αυτών όσο και των σωματειακών πριν ενάμισυ χρόνο. Επιμένετε να μην καταλαβαίνετε. Και ευχαρίστως θα το κάναμε, να συμπορευτούμε δηλαδή, αν και εδώ που τα λέμε παράλληλα πορευόμαστε, δεν σας αρκεί αυτό? Μόνοι μας έχουμε μπει στο τσουβάλι με τις γάτες! Τώρα θέλετε να μας βάλετε στο μαντρί με τα άλογα? Τι θέτε τέλος πάντων που έλεγε και ο Γκιωνάκης? Αφού δεν σας ανήκουμε, όπως ψευδώς μεταφράζετε τα μηνύματα, και θέλει αγώνα να καταφέρετε η προσωρινή ανοχή να γίνει μόνιμη εμπιστοσύνη, δεν είναι δα και ακατόρθωτο, αφού την ανοχή μας με τον ψήφο εμπιστοσύνης που σας δώσαμε την έχετε, και μέχρι εκεί επί του παρόντος, διότι φοβόμαστε μήπως τότε γίνετε αυθαίρετοι και ασύδοτοι! Δεν φοβόμαστε τα άλογα! Το λύκο που κρύβει ο καθένας μας μέσα του φοβόμαστε! Διότι είπαμε. Εμείς προβατάκια του θεού είμαστε. Έως και γαλόπουλα κατά περίπτωση. Και δεν μας κάθεται καλά ούτε το δόντι ούτε το μαχαίρι!

Και ενώ μερικοί έτσι σκεφτήκαμε και έτσι πράξαμε, κάποιοι άλλοι πιο δύσπιστοι και από το Θωμά-όχι αυτόν με τα άλογα ρε, τον άλλον με τα γαϊδούρια-είπαν να στείλουν ένα μήνυμα και ας είχαν και απώλειες 12%. Εμείς σου λέει θα το στείλουμε και ας μείνουμε μόνο δύο. Θα το στείλουμε με πρώτους, έστω και μόνους, παραλήπτες εμάς τους ίδιους! Και όμως φίλε μου. Ήταν 36%. Ο ένας στους τρείς δηλαδή. Μεγάλο ποσοστό φίλε μου! Το προεδρείο να μας αναλύσει το 36% διότι τα χοντρά ποσοστά όπως το 63% τα καταλαβαίνουμε και μόνοι μας. Στα ψιλά κολλάμε. Διότι δεν μπορεί. Και εδώ υπάρχει κάποιο μήνυμα. Αυτό ξεχάσατε να μας το μεταφράσετε. Κάνετε ότι δεν το βλέπετε! Θα σας είμαστε υπόχρεοι. Κάντε μια προσπάθεια! Και το λέω μεγάλο ποσοστό το 36%, άξιο ανάλυσης, διερεύνησης και αποκωδικοποίησης, διότι σε παλαιότερες εποχές, με πιο δύσκολες συγκυρίες το ποσοστό αυτό ήταν και δεν ήταν 5%. Βέβαια τότε στους διοικητικούς απολογισμούς τα ΝΑΙ πήγαιναν από χέρι σε χέρι –μη σου πω πως ήταν και σημαδεμένα ή ότι είχαν και την κάλπη έτοιμη από το βράδυ και σε άλλη ψηφίζαμε και άλλη καταμέτραγαν-και έβγαινε 95% ΝΑΙ ,3% ΟΧΙ και τα υπόλοιπα άκυρα και λευκά! Όλοι ευχαριστημένοι! Για σκεφτείτε να ήταν και η ΠΑΣΚΕ στο προεδρείο. Πόσο θα ήταν το ποσοστό του ναι? 80%? Ίσως και 90% σου λέω εγώ. Και τι μήνυμα θα πέρναγε? Τελείως διαφορετικό! Τώρα? Τώρα παρά το ότι κέρδισε το ΣΩΜΑΤΕΙΟ με 63%-αναμενόμμενα σωστό και επιβεβλημένο- εγώ φίλε κοιτάζω το 36% και ανησυχώ. Όποιος κάνει πως δεν το βλέπει θα βρεθεί ξεσκέπαστος υπό βροχή. Εσείς αποφασίζετε. Δικαίωμά σας να το δείτε κατάματα και να το αποκωδικοποιήσετε προς το συμφέρον όλων. Παρά το ότι είστε μειοψηφία! Η δημοκρατία είναι μεγαλόψυχη. Το συνδικάτο ακόμα περισσότερο. Υπό μία προϋπόθεση. Να κάνουν νταραβέρια με σεμνούς, καλοπροαίρετους και όχι δεδομένους. Διότι αν υποψιαστούν ότι………….. ε ρε γλέντιαααααααααα!!!!!!


Ευθαρσώς και επωνύμως
Ο Φίλης Κωνσταντίνος

Υ.Γ.
Εκλεγμένος συνδικαλιστής δεν υπήρξα ποτέ. Ένα απλό μέλος πάντα ήμουν. Και πάντα από την θέση αυτή, και την κατά περίπτωση οπτική γωνία που διατίθεται προς επόπτευση, βλέπω τα πράγματα. Η άδολη προσπάθεια προσέγγισης πραγμάτων και καταστάσεων πολλές φορές μπορεί να είναι και ατυχής. Αν τώρα δεν είδα τόσο καθαρά και τα μεταφέρω λάθος ζητάω και συγνώμη. Ένα είναι σίγουρο. Ακόμα παραμένω δύσπιστος και καχύποπτος. Τριάντα χρόνια τώρα. Ο λύκος και αν εγέρασε την γνώμη δεν αλλάζει!

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ συγνώμη για το αφύσικα μεγάλο σχόλιο αλλά το έστειλα εδώ και 24 ώρες ακριβώς και δεν το ανάρτησαν. Επειδή άρχισε να μπαγιατεύει- η αποψή μου για την ανακοίνωση της ΕΛΚΕ είναι εμβόλιμη σήμερα ενώ δεν αναφερόταν στο κυρίως κείμενο χθές λόγω του ότι δεν είχε κυκλοφορήσει-αναγκάστηκα να το κραμάσω σαν σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος! Η άποψή μου για την ανακοίνωση της ΝΔΣΚ όχι της ΕΛΚΕ. Αυτή ήταν χθεσινή και είχα τοποθετηθεί ήδη.

Ανώνυμος είπε...

Η Ανακοίνωση της ΝΔΣΚ γιατί κάνει λόγο για ΔΑΚ και όχι για ΔΑΚΕ;;;

Ανώνυμος είπε...

Γιωρκάκη γιατι ο ΠΑΟΚ λεγεται MΠΑΟΚ ?
Γιωρκακη εσυ πιανεσαι για Δεξιος?
Το άλλο με τον Θωμα..το ξερεις?

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ρωτάς;
Θα μου χορηγήσεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων;;;

Ανώνυμος είπε...

Ομορφο πρασινο σγουρο Αγορι, ξεκαβαλισε το καλαμι, γιατι εχει ο καιρος γυρισματα.
Απο Επαναστατες του καναπε και του φραπε χορτασαμε...αρκετα με τα δηθεν και την ανατροπη της τσιχλοφουσκας...δεν προκειται να ''ψηλωσεις'' αλλο...