Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Εθνική - Eurobank με μοντέλο ΕΛΠΕ - Πετρόλα

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Δ. Παπακωνσταντίνου από την "Αξία" του περασμένου Σαββάτου. Γίνεται σ' αυτό λόγος για συνεργασία Εθνικής Τράπεζας και Eurobank κατά το .. πρότυπο ΕΛΠΕ και Πετρόλα. Φαίνεται πως το πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας ΕΛΠΕ-Πετρόλα θα έχει και μιμητές. Τα ΕΛΠΕ ως γνωστόν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους (από το 1958) θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Ακόμη και αν "μαγειρευθούν" κατάλληλα και εμφανισθούν θετικά, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Οι πετυχημένοι managers του Λάτση, έχουν οδηγήσει τα ΕΛΠΕ σε δυσθεώρητα ύψη δανεισμού (1.8 δισ) με πρόσχημα το έργο στην Ελευσίνα, το οποίο αφενός δεν έχει αδειοδοτηθεί και αφετέρου μέχρι στιγμής έχουν ξοδευθεί γι' αυτό μόνον 450 εκατ. ευρώ από τα 1,8 δισ. Είναι γνωστό ότι ο Όμιλος Λάτση παρουσιάζει για το έτος 2008 τεράστια οικονομικά προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν αρκεί μόνον η επικουρία των ΕΛΠΕ,η οποία άλλωστε έχει φθάσει στα όρια της. Χρειάζεται ένας νέος σφριγηλός και υγιής αιμοδότης,ο οποίος δείχνει να είναι η Εθνική Τράπεζα. Μια Τράπεζα, που φαντάζει όπως φάνταζαν και τα ΕΛΠΕ πριν μερικά χρόνια. Αβούλιαχτα. Να όμως που όλα γίνονται. Καλά σαράντα και στην Εθνική! Ακολουθεί το άρθρο:
Το σενάριο του mega deal στον τραπεζικό χώρο, τα πρόσωπα-κλειδιά και οι κρίσιμες παράμετροι.
Σχέδια για κατ' αρχήν συγχώνευση των δραστηριοτήτων στον τομέα του real estate.
Του Δ. Παπακωνσταντίνου

Μια συμφωνία που μπορεί να αλλάξει άρδην την εγχώρια τραπεζική και επιχειρηματική πραγματικότητα σχεδιάζεται το τελευταίο διάστημα από κορυφαία στελέχη μεγάλου χρηματοοικονομικού ομίλου με το "πράσινο φως" του βασικού μετόχου του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Α", τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται παρασκηνιακές συζητήσεις και έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις και διερευνητικές επαφές, οι οποίες οδηγούν στη σύνθεση ενός σεναρίου που ως στόχο έχει την κατ' αρχήν συγχώνευση μια σειράς οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου της Εθνικής με αντίστοιχες του ομίλου Λάτση, στο πρότυπο της συγχώνευσης της Petrola με τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα οποία αρχικά οι δύο πλευρές κατείχαν από 25% και στη συνέχεια η πλευρά Λάτση πήρε και το πακέτο της ΔΕΚΑ για να φτάσει σήμερα στο 36% (ούτε ο ίδιος ο Λάτσης θα τα έγραφε έτσι). Και με απώτερο σκοπό τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank. Κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να αντιτίθεται και η σημερινή διοίκηση της Εθνικής.
Και σύμφωνα με την πλοκή του σεναρίου,η αρχή θα γίνει από το real estate, ώστε να "δεθεί" η σχέση και να ακολουθήσει ο τραπεζικός τομέας.

Το μοντέλο των συζητήσεων
Οι κινήσεις αυτές, λοιπόν, αφορούν ένα σενάριο συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank EFG σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο και ταυτόχρονα - ή πιθανότατα προηγουμένως - μια δεύτερη συγχώνευση της ακίνητης περιουσίας που ελέγχουν οι δύο όμιλοι στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων. Σύμφωνα με τις έως τώρα σκέψεις, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί (κατ' αρχήν για το reeal estate - πάντα στην περίπτωση που ένα τέτοιο σχέδιο πάρει σάρκα και οστά - θα είναι αυτό που ακολουθήθηκε την άνοιξη του 2003 με το σχέδιο συγχώνευσης της Petrola με τα Ελληνικά Πετρέλαια. (Τότε το λέγαν απορρόφηση δι' ανταλλαγής).
Όπως επισημαίνει τραπεζικός παράγοντας που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, η "προ εξαετίας συγχώνευση της Petrola με τα Ελληνικά Πετρέλαια και η δημιουργία ενός ενισχυμένου, ελληνικών συμφερόντων, επιχειρηματικού ομίλου με δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοντέλο για την ευρύτερη συνεργασία του ομίλου Λάτση με τον όμιλο της Εθνικής". (Ο Λάτσης θεωρείται "ελληνικών συμφερόντων", με έδρα και διαμονή την Ελβετία, που παράγει τα κέρδη στην Ελλάδα και τα καταναλώνει στο εξωτερικό).

Οι συγχωνεύσεις

Με τη Eurobank να διαθέτει δύο θυγατρικές στον τομέα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων (Euronank Properties και Lamda Development) και αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων πάνω από 1 δισ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα να δρομολογεί, μέσω σύστασης εξειδικευμένης θυγατρικής, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, το ύψος της οποίας υπερβαίνει επίσης το 1 δισ. ευρώ, γίνεται κατανοητό ότι ενδεχόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει έναν όμιλο με υπό διαχείριση ακίνητα συνολικής αξίας κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις ίδιες τις τράπεζες, το σενάριο προβλέπει τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank (που θα απορροφηθεί) με βασικό μέτοχο του νέου σχήματος τον Σπύρο Λάτση και το Δημόσιο μέσω Ταμείων (τα οποία ενδεχομένως θα αύξαναν τη θέση τους στην Εθνική προ της συγχώνευσης), αλλά και απευθείας, καθώς στο όλο σενάριο κρίσιμο ρόλο θα έχουν και οι νέες προνομιούχες μετοχές της Eurobank που θα κατέχει το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο τραπεζών στο εννεάμηνο του 2008, ενδεχόμενος ενιαίος όμιλος θα διαθέτει συνολικό ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ και θα διαθέτει ένα συνολικό δίκτυο τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων που θα υπερβαίνει τα 3.000 καταστήματα. Παράλληλα, ένας τέτοιος όμιλος θα διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων μεγαλύτερο των 122 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το σύνολο των καταθέσεων του θα ξεπερνά τα 113 δισ. ευρώ. Για να μην αναφερθεί και η δεσπόζουσα θέση στο μετοχολόγιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το πρόσωπο-κλειδί

Καταλυτικό ρόλο στις παραπάνω διεργασίες φαίνεται να διαδραματίζει γνωστός πρώην τραπεζίτης που έχει θητεύσει σε υψηλότατες διοικητικές θέσεις τόσο στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, όσο και σε αυτόν (στη συνέχεια) του ομίλου Λάτση, με τις πληροφορίες να τον χρίζουν ως βασικό υποψήφιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα, στην περίπτωση που το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλάξει (πιθανώς εννοεί τον Φ. Ταμβακάκη). Πρόκειται για πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης του Γ. Παπανδρέου και που είχε παίξει ρόλο και την εποχή κατά την οποία είχε γίνει ο "αρραβώνας" της Εθνικής με την Alpha Bank. Σημειώνεται επίσης ότι στον χώρο των ακινήτων υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομίλων.

Οι κρίσιμες παράμετροι.

Σε ότι αφορά τη δομή του σεναρίου, κρίσιμο ρόλο παίζουν ορισμένες παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Ο όμιλος της Eurobank είναι σαφές ότι αναζητεί συμμαχίες. Και τούτο διότι ο Σπ. Λάτσης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να βάλει το χέρι στην τσέπη για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αν και εφόσον χρειαστεί (είναι προφανές ότι αναζητεί νέα κορόιδα και ότι δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον τις χασούρες της Eurobank). Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, με δεδομένη τη διάρρηξη των σχέσεων του με την κυβερνητική πλευρά, ανεξάρτητα από την ανακωχή που ακολούθησε, είναι σαφές ότι ενδιαφέρεται για μια εξέλιξη στην Εθνική που θα εξασφάλιζε και τη δική του παρουσία στη διοικητική πυραμίδα. Ιδιαίτερα αν ακολουθηθεί το μοντέλο του διαχωρισμού ευθυνών και προσώπων σε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Εξετάζει, λοιπόν, με ενδιαφέρον τις όποιες λύσεις θα εξασφάλιζαν το μέλλον του (πουλάει δηλαδή το μέλλον της Τράπεζας και των εργαζομένων της για να διασφαλίσει το δικό του).
Η παράμετρος του πολιτικού σκηνικού διαδραματίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο υπό συζήτηση Mega Deal, καθώς ενδεχόμενη αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού και πιθανή έλευση του πρώην τραπεζίτη στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς την παραπάνω κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει από την άλλη πλευρά να συνεκτιμηθεί ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε να έχει αυξημένο ρόλο και ποσοστό το ελληνικό Δημόσιο σε ένα τραπεζικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει η Εθνική. Και αυτό είναι κάτι προς εξέταση.

Προτιμά άλλον εταίρο το Δημόσιο

Μία όμως, ακόμη κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει με τη στάση που σήμερα τηρεί το ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό είναι το σημείο-κλειδί που ίσως ανατρέψει ή καταστήσει απαγορευτικό τον όλο σχεδιασμό. Και τούτο καθώς θυμίζουμε ότι οι σχέσεις της πλευράς Λάτση με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ήταν από οριακές έως κακές. Θυμίζουμε επίσης ότι ο κ. Αλογοσκούφης είχε προτρέψει την Εθνική να αγοράσει μετοχικό πακέτο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω διείσδυση της Eurobank σε αυτό (η προηγούμενη φράση δεν σημαίνει ότι έχουν παράπονα από τον Γ. Αλογοσκούφη, αλλά ότι ο νέος Υπουργός θα πρέπει να φανεί τουλάχιστον το ίδιο συνεργάσιμος. Σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, φαίνεται πως τους έκανε 100 χατίρια και πως τους χάλασε ένα).
Μετά την αλλαγή στο ΥΠΕΘΟ, η πλευρά της Eurobank θεωρεί ότι μπορεί να ανοίγεται νέο "παράθυρο" στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στη διυπουργική επιτροπή για την οικονομία, αν ετίθετο θέμα συγχώνευσης της Εθνικής με άλλον τραπεζικό όμιλο θα ήταν σαφώς προτιμητέα μια εκ των άλλων δύο ιδιωτικών τραπεζών και συγκεκριμένα η Πειραιώς (κυρίως) και η Alpha Bank. Και αυτό είναι κάτι που επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί και μάλιστα σοβαρά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

;
;
x+ψ-ω=;

Επειδή δηλώνω άσχετος ποια η τοποθέτηση των μέχρι τώρα επωνύμων στο Blog για να διαμορφώσω άποψη;

Ανώνυμος είπε...

Για ξεκίνα το εσύ και βλέπουμε!