Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΠΕ: Στα 150 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Από το Capital αναδημοσιεύουμε:

Πτώση κερδών ανακοίνωσε η Ελληνικά Πετρέλαια για το 2009 σε σχέση με το 2008 με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 150 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. ευρώ το 2008 (-26%). Τα ενοποιημένα συγκρίσιμα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 362 εκατ. ευρώ από 459 εκατ. ευρώ το 2008 (-21%).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον διύλισης και οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αντισταθμίστηκαν μερικώς από τα προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου, που απέφεραν οφέλη άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, τα κέρδη EBITDA και τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 390 εκατ. και 175 εκατ. αντίστοιχα, επηρεαζόμενα θετικά από τις επιπτώσεις των τιμών αργού και προϊόντων στην αποτίμηση των αποθεμάτων.

Με βάση τα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη συνολικά τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση ένα τελικό μέρισμα €0,30 ανά μετοχή. Συμπεριλαμβανομένου του προμερίσματος ύψους €0,15 ανά μετοχή, το συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2009 ανέρχεται σε €0,45 ανά μετοχή, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

Διύλιση, Εφοδιασμός και Εμπορία

Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας το 2009 εμφάνισε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ύψους €269εκ., μειωμένα κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν αρνητικά πρωτίστως από την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και από τη μειωμένη ζήτηση στην Ελληνική αγορά.

Εγχώρια Εμπορία

Η αύξηση του όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο, η βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων και η συγκράτηση των δαπανών οδήγησε σε αύξηση των συγκρίσιμων κερδών EBITDA στον κλάδο Εγχώριας Εμπορίας σε €53εκ. Σημειώνεται ότι, η συμφωνία για την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της BP Hellas (η οποία μετονομάσθηκε σε Ελληνικα Καυσιμα ΑΕΕ) ολοκληρώθηκε στα μέσα-Δεκεμβρίου, ως αναμενόταν, οπότε η επίδραση της εξαγοράς αυτής στα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2009 είναι περιορισμένη.

Διεθνείς Δραστηριότητες

Οι Διεθνείς Δραστηριότητες επηρεάσθηκαν από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στα Βαλκάνια. Ωστόσο, οι όγκοι πωλήσεων διατηρήθηκαν λόγω της λειτουργίας μεγαλύτερου δικτύου πρατηρίων σε σχέση με το 2008 στις επιμέρους αγορές του εξωτερικού, καθώς και των αυξημένων μεριδίων αγοράς. Ως αποτέλεσμα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 3% σε €39εκ.

Πετροχημικά

Στον κλάδο των Πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση και η αύξηση του ανταγωνισμού οδήγησαν στη μείωση κατά 21% των κερδών EBITDA σε €20εκ.

Συμμετοχές

Όσον αφορά τις στρατηγικές συμμετοχές μας στις συνδεδεμένες εταιρείες Elpedison και ΔΕΠΑ, που ενοποιούνται μέσω της καθαρής θέσης, η συνεισφορά στην κερδοφορία του Ομίλου από τους κλάδους Ενέργειας και Φυσικού Αερίου μειώθηκε σε σχέση με το 2008 από την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επαναλειτούργησε τον Οκτώβριο, τις δυσκολίες στην αγορά ηλεκτροπαραγωγής και τη μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Ο κος Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχολίασε: «Το διεθνές και το εγχώριο περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο. Η αγορά της διύλισης επηρεάστηκε ιδιαίτερα στο Γ’ και Δ΄ τρίμηνο του 2009, όπου τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας και η ζήτηση για προϊόντα πετρελαιοειδών παρουσίασε μείωση, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα μας αλλά και αυτά όλων των εταιριών του κλάδου. Ωστόσο, η λειτουργική κερδοφορία μας σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο διεθνώς και στην Ελλάδα ήταν ικανοποιητική, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να ενισχυθεί η απόδοση όλων των επιχειρηματικών κλάδων του Ομίλου.

Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το 2009 ανήλθαν σε €362εκ. και €150εκ. αντίστοιχα, και η χρηματοοικονομική θέση μας παρέμεινε ισχυρή. Επισημαίνεται ότι, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, ο Όμιλος επένδυσε ποσό άνω των €600εκ., που στηρίζουν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις μας.

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική του Ομίλου επετεύχθη σημαντική πρόοδος το 2009 σε όλους τους τομείς:
-Προχώρησαν τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που θα βελτιώσουν την οικονομική και περιβαλλοντική μας απόδοση.
-Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2009 η εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της BP Hellas, η οποία θα προσδώσει στον Όμιλο επιπλέον αξία.
-Σημειώθηκε πρόοδος στις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της ELPEDISON, και η δεύτερη μονάδα της κοινοπραξίας με την EDISON στην Θίσβη αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2010.
-Εξαγοράστηκαν ειδικά δεξαμενόπλοια τα οποία τροφοδοτούν τα δίκτυα πρατηρίων στα νησιά και σε αγορές του εξωτερικού, βελτιώνοντας το επίπεδο υπηρεσιών.»

Ο κος Γιάννης Κωστόπουλος τέλος τόνισε: «Το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον διύλισης παραμένει πολύ δύσκολο και σε συνάρτηση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόσο σε όρους κόστους και τιμών, όσο και ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο Όμιλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: