Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

“Κλωτσούν” τα ΕΛΠΕ

Από την Αξία αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Σ. Χιωτάκη:

Του Σωτήρη Χιωτάκη
chiotaki@otenet.gr
Το προ δύο εβδομάδων δημοσίευμα της "Αξίας" για την σοβαρότητα του ζητήματος των ερευνών πετρελαίου στο Θρακικό Πέλαγος επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από την στάση που τηρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο ζήτημα.

Σύμφωνα με κορυφαίες διοκητικές πηγές, ο όμιλος δεν πρόκειται να δώσιε την έγκρισή του στην Ενεργειακή Αιγαίου για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εάν δεν λάβει συγκεκριμένες τραπεζικές αλλά και νομικές εγγυήσεις που θα τον καλύπτουν έναντι οποιασδήποτε εξέλιξης όπως λ.χ. μία οικονομική ή και περιβαλλοντική ζημιά κατά την εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών.

"Μπορεί η Ενεργειακή Αιγαίου να έχει εκτελέσει με επιτυχία τις γεωτρήσεις στον Πρίνο", αναφέρουν, "αλλά τόσο τα μέχρι σήμερα οικονομικά της μεγέθη όσο και το ότι μιλάμε για έρευνες που εκ των πραγμάτων έχουν και μία διπλωματική διάσταση, δεν επιτρέπουν μία διαφορετική αντιμετώπιση".
Με δεδομένο, δε, ότι το Δημόσιο έχει ήδη δώσει την απαιτούμενη έγκριση στην Ενεργειακή Αιγαίου, τα Ελληνικά Πετρέλαια φαίνεται να περιμένουν και μία σαφή "οδηγία" από τον βασικό μέτοχο για τα δέοντα. Η κυβέρνηση βεβαίως είναι ενήμερη, καθώς η Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία ελέγχεται από τον μηχανικό πετρελαίου Μαθιό Ρήγα και τον εφοπλιστή Στάθη Τοπούζογλου, συναντήθηκε πρόσφατα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.
Να θυμίσουμε ότι η Ενεργειακή Αιγαίου έχει συμφωνήσει με την Calfrac να αποκτήσει το 70% από το συνολικά 75% των δικαιωμάτων που κατέχει εδώ και περίπου 25 χρόνια η καναδική εταιρεία στην παραχώρηση που περιλαμβάνει περιοχές στον Άθω, στον Αμμώδη (κοντά στην Καβάλα) αλλά και στον Μπάμπουρα - μια πειροχή "απαγορευτική" για οποιεσδήποτε σκέψεις, καθώς βρίσκεται ανατολικά της Θάσου και, προφανώς, παρακολουθείται ως ...μαλακό υπογάστριο από την Τουρκία.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, πάντως, προτίθενται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την απόκτηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που αναμένεται να βγάλει εντός του επομένου διμήνου η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Στην βαλκανική αυτή χώρα, τα Ελλ.Πε. δραστηριοποιούνται ήδη μέσω δικτύου εμπορίας καυσίμων.

Και, μιας και ο λόγος για την εμπορία καυσίμων, αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αποδέσμευση περίπου 100 πρατηρίων στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από το κοινό σχήμα Ελλ.Πε. - BP (θα πρέπει να συνηθίσουμε, προφανώς, στο όνομα "Eλληνικά Καύσιμα AE") ήδη αρκετά βενζινάδικα έχουν περάσει σε ανταγωνιστές, με πρώτους κερδισμένους την Avin, την Aegean, την Elinoil και την Jetoil.

Αλλά ενδιαφέορν έχουν και δύο ακόμη εξελίξεις περί τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, αν και ...προβλεπόμενες για τους γνώστες της ενεργειακής αγοράς: πρώτον, τα Ελλ.Πε., σε συνεργασία με την ιταλική Edison, δηλαδή με την κοινή εταιρεία elpedison, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως έπραξαν και στην προ μηνών διαδικασία, για την μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Και δεύτερον, η elpedison trading βγήκε ήδη στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού! Σύμφωνα με αρμόδια πληροφόρηση, έχει αποσπάσει από την ΔΕΗ εμπορικούς πελάτες στην μέση και στην χαμηλή τάση και, συγκεκριμένα, τραπεζικά καταστήματα, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ενώ λογικά θα ηλεκτροδοτεί σταδιακά όλο και περισσότερα πρατήρια της EKO και της BP.

Ήδη οι πελάτες της έχουν μία κατανάλωση της τάξης των 100 γιγαβατωρών, ενώ η elpedison trading έχει καταστεί η 5η εταιρεία που έχει βγει ήδη στην λιανική, μαζί με τις VerbundaptEnerga (θυγατρική της αυστριακής Verbund), Aegean Power (συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη), Atel (συμφερόντων Πάνου Ζερίτη) καθώς και εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Σάμι Φάις.