Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ρεύμα και από τα ΕΛΠΕ

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το άρθρο το Χάρη Φλουδόπουλου σχετικά με την είσοδο των ΕΛΠΕ μέσω της Elpedison στην λιανική ηλεκτρικού ρεύματος . Πάντως φαίνεται πως το άρθρο είναι περισσότερο αφορμή για αναμασήματα προθέσεων που έχουν ξαναειπωθεί παρά για ουσιαστική ενημέρωση:

Μέσα στο Δεκέμβριο, υλοποιήθηκε το βήμα του ομίλου των ΕΛΠΕ μαζί με την Ιταλική Edison στη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού. Έτσι μετά τη Verbund, η κοινή ελληνοϊταλική εταιρεία Elpedison, μπαίνει «σφήνα» στο πελατολόγιο της ΔΕΗ διεκδικώντας μερίδιο από τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πελάτες της Elpedison προέρχονται από τη μέση και τη χαμηλή τάση, ενώ όπως ήταν λογικό, η αρχή έγινε με έναν μικρό αριθμό που αντιστοιχεί σε καταναλώσεις που κυμαίνονται στις 100GWh.

Ωστόσο η είσοδος των ΕΛΠΕ από κοινού με την Edison στη λιανική αγορά που είχε προαναγγελθεί, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κοινή εταιρεία Elpedison δραστηριοποιείται τόσο στην παραγωγή, δηλαδή συμμετέχει στη χονδρεμπορική αγορά, όσο και στην εμπορία και προμήθεια. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για την πρώτη εταιρεία που ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον, στην πρόσκληση που εξέδωσε το υπουργείο ενέργειας για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Πιθανή επιτυχία των ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό θα άνοιγε το δρόμο για την είσοδο στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Σήμερα η Elpedison διαθέτει μια μονάδα παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνει την κατασκευή της δεύτερης στη Θίσβη της Βοιωτίας, όλες με καύσιμο το φυσικό αέριο και συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 800MW.

Εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή, στην αγορά καυσίμων ο όμιλος επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση του δικτύου της BP, ενώ στην περιοχή της Κρήτης έχει ήδη ξεκινήσει να συμμορφώνεται με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μη ανανεώνοντας συμβάσεις πρατηρίων που λήγουν. Ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων έχει ήδη αλλάξει σήμα, μετακινούμενο προς 4 εταιρείες, δηλαδή την Aegean, την Jetoil, την Elinoil και την Avin.