Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΠΕ: Εξασφάλισαν γραμμές χρηματοδότησης 750 εκατ. ευρώ

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου:

Δύο συμφωνίες για γραμμές χρηματοδότησης που θα καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε η διοίκηση του ομίλου στη διάρκεια του conference call για τα αποτελέσματα του 2010.

Η πρώτη συναλλαγή που ολοκληρώθηκε προ δύο εβδομάδων και σχετίζεται με την απόκτηση της BP (Ελληνικά Καύσιμα), έχει ύψος €350 εκατ. και διάρκεια 3 ετών. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από την τραπεζική αγορά και η ζήτηση έφτασε τα €460 έως € 470 εκατ. Ωστόσο τελικά το ποσό περιορίστηκε από τα ΕΛΠΕ στα €350 εκατ. ώστε να ταυτίζεται με τις επενδυτικές δαπάνες του project. Η δεύτερη γραμμή χρηματοδότησης που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και διαμόρφωσης των όρων φτάνει τα €400 εκατ. με 12ετή διάρκεια. Με τις δύο νέες συμφωνίες οι συνολικές γραμμές χρηματοδότησης του ομίλου φτάνουν τα €2,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα €850 εκατ. είναι μεσοπρόθεσμα.

Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση, η εταιρεία παρακολουθεί την αγορά τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Βάσει του πλάνου που καταρτίστηκε από το 2007, στόχος των ΕΛΠΕ είναι η διασφάλιση επαρκών πόρων, η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης πέραν του τραπεζικού δανεισμού και η επίτευξη των καλύτερων δυνατών από πλευράς αποδοτικότητας όρων.

Όπως ειπώθηκε, στο τέλος του έτους το καθαρό χρέος του ομίλου φτάνει το €1,4 δισ. ενώ αναμένεται να παρουσιάσει σχετική αύξηση μέσα στο 2010. Για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας αναμένεται να επενδυθούν φέτος περί τα €600 εκατ. Σημειώνεται ότι ο όμιλος εξετάζει και άλλες συμφωνίες χρηματοδότησης στην αγορά.

Σε σχέση με το πρόγραμμα μετασχηματισμού, το δ΄ τρίμηνο απέδωσε εξοικονόμηση ποσού €17 εκατ. ανεβάζοντας στο σύνολο του έτους την εξοικονόμηση που επιτεύχθηκε στα €54 εκατ. Πρόκειται για το ποσό που προέκυψε από τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την καλύτερη λειτουργία του τομέα της διύλισης, τη νέα στρατηγική μαρκετινγκ/ διαχείρισης περιθωρίου/ βελτιστοποίησης των logistics στην ΕΚΟ, το νέο πρόγραμμα ανεφοδιασμού του ομίλου καθώς και το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά για το 2010 μόνο από τη βελτιστοποίηση στον τομέα της διύλισης αναμένεται να εξοικονομηθούν €33 εκατ. έναντι €18 εκατ. το 2009.

Σε σχέση με την μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο, η διοίκηση τόνισε ότι αναμένεται να προκύψουν οφέλη από τις συνέργειες στις υποστηρικτικές δραστηριότητες και από την προώθηση της συνεργασίας στις εμπορικές δραστηριότητες εξαιτίας της συστέγασης της διοίκησης του ομίλου, με την ΕΚΟ και την Ελληνικά Καύσιμα.

Για την έρευνα και παραγωγή ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα έρευνες σε δεύτερο σημείο στην περιοχή W. Obayed της Αιγύπτου καθώς ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις. Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν ενδιαφέροντα, ωστόσο δεν έγιναν περαιτέρω ανακοινώσεις.

Για την αγορά των καυσίμων η διοίκηση εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αριθμού των πρατηρίων που έχουν σήμερα ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, πέραν των μειώσεων που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Λέσβο. Τέλος επιβεβαιώθηκε και επισήμως ότι ο όμιλος έχει εισέλθει στην αγορά της λιανικής του ηλεκτρισμού όντας ο δεύτερος καθετοποιημένος παίκτης της αγοράς μετά τη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: