Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Εκπέμπει SOS η αγορά των βιοκαυσίμων

Από την Ισοτιμία της 21/3/2010 αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο της Ρίτας Ζαχαριάδου:

Αρρυθμία επικρατεί στην πολλά υποσχόμενη αγορά των βιοκαυσίμων, με αποτέλεσμα οι νέες βιομηχανικές μονάδες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας. Την ώρα που οι άλλες μεσογειακές χώρες - Ισπανία, Ιταλία, ακόμη και η Πορτογαλία - έχουν δρομολογήσει βάσει της ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας την παραγωγή και διάθεση βιοντίζελ με σημαντικά οικονομικά οφέλη, η ελληνική πολιτεία δείχνει αδυναμία να εφαρμόσει κανόνες λειτουργίας σε μια νέα αγορά όπου κυριαρχεί η ασάφεια ως προς το θεσμικό πλαίσιο και ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.



Η αγορά βιοκαυσίμων ελέγχεται από το κράτος, που έχει καθορίσει το ύψος της ετήσιας παραγωγής σε 182 χιλιάδες κυβικά βιοντίζελ, εκ των οποίων μόλις 56 χιλιάδες έχουν παραχθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων να οριστεί η κατανομή μεριδίου που αναλογεί σε κάθε επιχείρηση. Σήμερα η Ελλάδα αξιοποιεί μόλις το 20% της δυναμικότητας της και έχει ως κύριους πελάτες τις εταιρείες διύλισης. Η ολιγωρία και αναβλητικότητα σε αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία ενός σταθερού νομικού πλαισίου με κανόνες και διαφάνεια οδηγούν σε μαρασμό έναν κλάδο πριν ακόμη δώσει δείγματα των νέων προοπτικών που έχει προβάλει πανελλαδικά.
Όπως επισημαίνει στην "Ι" ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GF Energy Σωτήρης Φώλιας, από το 2005 έχουν ζητήσει οι εταιρείες τον έλεγχο της δυναμικότητας των μονάδων που λειτουργούν και συμμετέχουν στην αγορά βιοκαυσίμων με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει το Υπουργείο. Με την επωνυμία "GF Energy" οι δύο επιχειρηματίες Αχιλλέας Φώλιας, ιδρυτής και πρόεδρος της Goody's και Μαρίνα Οφλούδη - Γιαβρόγλου, διευθύνουσα σύμβουλος της βιομηχανίας "Μύλοι Σόγιας ΑΕ" με ποσοστά συμμετοχής 49% και 51% αντίστοιχα, έθεσαν τις βάσεις λειτουργίας μιας νέας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων - δυναμικότητας 130.000 τόνων - η οποία έχει ξεκινήσει και λειτουργεί από τις αρχές του 2009 και παράγει κοντά στους 25.000 τόνους. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε στα 15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το ποσό των 10 εκατ. ευρώ αφορά την επιδότηση βάσει του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για μια σύγχρονη και πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεί εναλλακτική διέξοδο για τους παραγωγούς καλλιεργειών οι οποίες προορίζονται για βιοκαύσιμα. Οι συνέργιες που προκύπτουν είναι πολλαπλές καθώς οι "Μύλοι Σόγιας" προμηθεύουν με πρώτη ύλη τη νέα επιχείρηση και διαθέτουν ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις στην Κορινθία.
"Τα διυλιστήρια που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βιοκαυσίμων, εξαιτίας και της μειωμένης ζήτησης που αντιμετωπίζουν έχουν περιορίσει σημαντικά την παραλαβή του βιοντίζελ, με αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη αγορά να αντιμετωπίζει προβλήματα", επισημαίνει στην "Ι" ο Σωτήρης Φώλιας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ενώ οι εταιρείες διύλισης θα έπρεπε να απορροφούν το 7% της παραγωγής του ντίζελ - δηλαδή γύρω στα 182 εκατ. λίτρα - η σημερινή απορροφητικότητα δεν ξεπερνά τα 56 εκατ. λίτρα. ΑΠό τις 13 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά στον κλάδο η πλειονότητα βρίσκεται σε οριακή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της αναβλητικότητας της κυβέρνησης. Ενώ από τις αρχές του 2009 όφειλαν τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών να ορίσουν τις κατανομές, εντούτοις μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκαν στη δημοσιότητα οι σχετικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αντίστοιχα επηρεάζεται και το αγροτικό εισόδημα, αφού παραγωγοί πρώτης ύλης δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. Από το 2006 που ξεκίνησε η εγχώρια παραγωγή πρώτης ύλης οι καλλιέργειες έφτασαν στα 20-30 χιλιάδες στρέμματα και για το 2010 εκτιμάται ότι θα καλύψουν εκτάσεις 700 χιλιάδων στρεμμάτων, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση ως προς τις χρονικές δεσμεύσεις και το νομικό πλαίσιο. Διέξοδο και για το αγροτικό εισόδημα - μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές - αναμένεται να αποτελέσουν τα βιοκαύσιμα καθώς η πρώτη ύλη προέρχεται από ελαιοκράμβη, ηλιόσπορο και σόγια. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Έλληνες αγρότες απολαμβάνουν τιμή που φτάνει έως και 370 ευρώ/τόνο όταν στην Ευρώπη για το ίδιο προϊόν η τιμή δεν ξεπερνά τα 220 ευρώ. Η ολιγωρία από την πλευρά της πολιτείας να δοθούν έγκαιρα στη δημοσιότητα οι κατανομές - με τρόπο αντικειμενικό - ως προς τα ποσοστά που θα αναλαμβάνει η κάθε επιχείρηση έδωσε τη δυνατότητα για δημιουργία ευκαιριακών εισαγωγών που επηρέασαν δραστικά τη λειτουργία των ελληνικών παραγωγικών μονάδων. Από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αφορά και τον ανταγωνισμό από χώρες πέραν του Ατλαντικού, αφού εκτός από τις ΗΠΑ το προϊόν εισάγεται στην Ευρώπη και από χώρες της Λατινικής Αμερικής με επιδότηση που φτάνει τα 300 δολ. τον τόνο.

Τα οφέλη
Αρκετές ελληνικές βιομηχανίες έχουν δρομολογήσει τη λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών Ελινόιλ με παραγωγική μονάδα στη ΒΙΠΕ Βόλου και πρώτη ύλη σπορέλαια, δυναμικότητας 40.999 τόνων βιοντίζελ ετησίως, η ΕΛΒΥ, η Vertoil και η Π.Ν. Πέττας ΑΒΕΕ στην Πάτρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το συναλλαγματικό όφελος από την παραγωγή βιοκαυσίμων στη χώρα μας έως το 2012 θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ. Ανάλογα προβλέπεται ότι το αγροτικό εισόδημα που θα παράγεται από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών θα φτάνει ετησίως τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποδόσεις από τις καλλιέργειες μπορεί να φτάνουν ετησίως τα 10.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: