Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Τι έγινε; Το Δημόσιο μποϊκοτάρει το βιο-diesel;


Από το Πρώτο Θέμα της 2/5/2010 αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Ρίτας Ζαχαριάδου:

Ενώ τα βιοκαύσιμα υπόσχονται όφελος 170 εκατ. ευρώ από συνάλλαγμα και τόνωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 300 εκατ. ευρώ, η κρατική ολιγωρία οδηγεί τον νέο και πολλά υποσχόμενο κλάδο σε στραγγαλισμό


Η κρατική ολιγωρία και η αδιαφορία σύρουνέναν ακόμη κλάδο της οικονομίας, τα βιοκαύσιμα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας προτού καλά-καλά δώσει τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης. Αρρυθμία επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην πολλά υποσχόμενη αγορά των βιοκαυσίμων, με αποτέλεσμα οι νέες βιομηχανικές μονάδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, την ώρα που σε άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) έχουν δρομολογήσει αναπτυξιακά σχέδια βάσει της ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας. Τις αμφιβολίες του για την πρόθεση της πολιτείας να υποστηρίξει την ανερχόμενη βιομηχανική δραστηριότητα, έναν κλάδο με πολλές θετικές προεκτάσεις και στον αγροτικό τομέα, εκφράζει στο «business stories» ο κ. Αχιλλέας Φώλιας, εκ των βασικών μετόχων της «GF Energy».
«Εμείς ως επιχειρήσεις τον περασμένο χρόνο απορροφήσαμε ελληνικές αγροτικές καλλιέργειες συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας και τον ανάλογο ΦΠΑ. Οι καθυστερήσεις από την πολιτεία για την κατανομή των ποσοστώσεων και η μη επιστροφή του ΦΠΑ αφήνουν μετέωρη την αγορά των βιοκαυσίμων». Την ίδια στιγμή η κρατική ολιγωρία στερεί τη δυνατότητα προγραμματισμού στις επιχειρήσεις για τον επόμενοχρόνο, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες και στον αγροτικό τομέα. Η αγορά των βιοκαυσίμων ελέγχεται από το κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομίας και Περιβάλλοντος θα πρέπει να ορίσουν από κοινού την κατανομή ώστε και η Ελλάδα να ανταποκριθεί στους ρυθμούς ανάπτυξης και να παράξει τα μερίδια που της αναλογούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρκεί να σημειώσετε ότι από 182.000 κυβικά βιοντίζελ μόλις 56.000 απορροφήθηκαν, εξαιτίας της 10μηνης ολιγωρίας της πολιτείας να ορίσει τις ποσοστώσεις ανά εταιρεία. Σήμερα η Ελλάδα αξιοποιεί μόλις το 20% της δυναμικότητάς της και έχει ως κύριους πελάτες τις εταιρείες διύλισης.

Διέξοδος στο αγροτικό εισόδημα
ΑΠΟ ΤΟ 2006 που ξεκίνησε η εγχώρια παραγωγή πρώτης ύλης οι καλλιέργειες έφτασαν στα 20.000-30.000 στρέμματα, ενώ για το 2010 εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή θα καλύψει εκτάσεις 700.000 στρεμμάτων. Ηλιόσπορος, ελαιοκράμβη και σόγια είναι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, προϊόντα τα οποία κατά κύριο λόγο παράγονται στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Διέξοδο και για το αγροτικό εισόδημα μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) -κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές- αναμένεται να αποτελέσουν τα βιοκαύσιμα εφόσον τεθούν τα όρια και οι ποσοστώσεις από την πολιτεία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες αγρότες απολαμβάνουν τιμή που φτάνει έως και 370 ευρώ/τόνο, όταν στην Ευρώπη για το ίδιο προϊόν η τιμή δεν ξεπερνά τα 220 ευρώ.

Αθέμιτος ανταγωνισμός με εισαγωγές
ΑΠΟ ΤΑ πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι και ο ανταγωνισμός από χώρες πέραν του Ατλαντικού, αφού εκτός από τις ΗΠΑ το προϊόν εισάγεται στην Ευρώπη και από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με επιδότηση που φτάνει τα 300 δολάρια τον τόνο.
Πανελλαδικά, δραστηριοποιούνται 13 επιχειρήσεις στον κλάδο, οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα τις συνέπειες της ολιγωρίας, ενώ αρκετές είναι και οι ελληνικές βιομηχανίες που έχουν δρομολογήσει τη λειτουργία μονάδων.
Σε λειτουργία βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών «Ελινόιλ», με παραγωγική μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και πρώτη ύλη σπορέλαια δυναμικότητας 40.000 τόνων βιοντίζελ ετησίως, η ΕΛΒΥ, η «Vertoil» και η «Π.Ν. Πέττας ΑΒΕΕ» στην Πάτρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το συναλλαγματικό όφελος από την παραγωγή βιοκαυσίμων στη χώρα μας έως και το 2012 θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ οι μελλοντικές επιδοτήσεις μπορεί να φτάσουν έως και τα 22 εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται λοιπόν ότι το αγροτικό εισόδημα που θα παράγεται από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών θα φτάνει ετησίως τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποδόσεις από τις καλλιέργειες μπορεί να φτάσουν ετησίως τα 10.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Η χρήση καυσίμων ντίζελ που παράγονται από φυτικά έλαια δεν είναι νέα διαδικασία. Η ιδέα της χρησιμοποίησης καυσίμων βασισμένων σε φυτικά έλαια χρονολογείται από το 1895, όταν ο δρ Ρούντολφ Ντίζελ ανέπτυξε την πρώτη μηχανή ανάφλεξης με συμπίεση, σχεδιασμένη να λειτουργεί με φυτικά έλαια.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ GOODY’S + ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ = GF ENERGY
Με την επωνυμία «GF Energy» δύο Μακεδόνες επιχειρηματίες έθεσαν τις βάσεις λειτουργίας μιας νέας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων -δυναμικότητας 130.000 τόνων-, η οποία έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του 2009, παράγοντας περίπου 25.000 τόνους. Η οικογένεια του προέδρου της «Goody's» κ. Αχιλλέα Φώλια (41%) από κοινού με την οικογένεια της κυρίας Μαρίνας ΟφλούδηΓιαβρόγλου (51%), ιδιοκτήτρια της βιομηχανίας «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.», αποτελούν τους βασικούς μετόχους της εταιρείας «GF Energy», που στελεχώνεται και από τη νέα γενιά επιχειρηματιών, τους Σωτήρη Φώλια και Σ. Γιαβρόγλου, οι οποίοι σήμερα έχουν αναλάβει τη βασική διαχείριση της νέας μονάδας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε στα 17 εκατ. ευρώ και ένα τμήμα αυτής θα καλυφθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται για μια σύγχρονη πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα, φιλική προς το περιβάλλον, και αποτελεί μια εναλλακτική διέξοδο για τους παραγωγούς καλλιεργειών οι οποίες προορίζονται για βιοκαύσιμα. Οι συνέργειες που προκύπτουν από την παράλληλη λειτουργία της μονάδας των «Μύλων Σόγιας», που προμηθεύει με πρώτη ύλη και τη νέα επιχείρηση, είναι πολλαπλές. Και ενώ η εμπλοκή των δύο επιχειρηματικών οικογενειών στην πολλά υποσχόμενη αγορά των βιοκαυσίμων αρχικά φάνηκε ως μία άκρως ενδιαφέρουσα κίνηση, δύο χρόνια μετά τα μηνύματα δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Οπως σχολιάζει ο κ. ΧρήστοςΦώλιας, «δεν αρκούν η αφοσίωση, ο επαγγελματισμός και η διαρκής προσπάθεια για να πετύχει κάποιος σε αυτό τον τόπο». Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις για τη νέα του επαγγελματική επιλογή, καθώς πολλοί ενέπλεξαν το όνομά του στην επιχειρηματική προσπάθεια κάνοντας λόγο ακόμα και για παρατυπίες που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα ενώ η επιχείρηση διακρίθηκε για τη χρήση της τεχνολογίας Desmet Ballestra στην παραγωγική διαδικασία.