Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ «Αντί να κρυφτούν τολμούν να λασπολογούν»

Από τον Ριζοσπάστη αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:

Ανακοίνωση για τη συκοφαντική επίθεση, που εξαπολύει η διοίκηση των ΕΛΠΕ με τη συμβολή και της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου.
Την τακτική της πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που επιτέθηκε με λάσπη, μέσω ανακοίνωσης, την περασμένη Πέμπτη στα ταξικά σωματεία Μετάλλου Πειραιά (Ν/Ζώνης) και το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας "Η ΜΑΣΙΝΑ" και το ΠΑΜΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ».

Την περασμένη βδομάδα, η διοίκηση των ΕΛΠΕ αλλά και το Σωματείο εξαπέλυσαν με ανακοινώσεις τους κοινή συντονισμένη επίθεση στα Σωματεία και το ΠΑΜΕ και στον αγώνα που δίνουν εδώ και πέντε μήνες, απαιτώντας δουλειά για τους άνεργους τεχνίτες του κλάδου τους και μη εφαρμογή της συνθήκης «ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ» που εφαρμόζεται από τη διοίκηση της επιχείρησης στα έργα επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου ήδη απασχολούνται ξένοι εργαζόμενοι μέσω ιταλικής εταιρείας.

Οπως επισημαίνει η παράταξη την περασμένη Πέμπτη «τελείως συμπτωματικά αλλά προφανώς καθοδηγούμενες από το ίδιο κέντρο, τουλάχιστον δέκα εφημερίδες των βαρόνων του Τύπου και του κεφαλαίου με τα παπαγαλάκια τους έκαναν βρώμικη συκοφαντική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που διεκδικούν τα αυτονόητα με όμοια δημοσιεύματα τα οποία βασίστηκαν στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σωματείο».

«Εδώ υπάρχει δυναμική αντίδραση από ταξικά συνδικάτα και εφόσον δε θέλετε να βοηθήσετε, τουλάχιστον αφήστε τη λάσπη», επισημαίνει το Αγωνιστικό Μέτωπο απευθυνόμενο στην πλειοψηφία του Σωματείου. Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην ανακοίνωση ότι τα Συνδικάτα ζήτησαν να προσληφθούν «τοποτηρητές» (κομισάριοι) για να ελέγχουν τις προσλήψεις επισημαίνει: «Αλήθεια, πού ήσασταν εσείς όταν αυτοί οι "τοποτηρητές" με τον αγώνα τους και τον αγώνα των εργαζομένων στους εργολάβους κατάφεραν αύξηση 18% στο κάθε μεροκάματο των ενοικιαζόμενων εργολαβικών! Εκτός και εάν το γεγονός στεναχώρησε πέρα από τα αφεντικά και εσάς και γι' αυτό δε θέλετε την παρουσία των συνδικάτων μέσα στις εργολαβίες των ΕΛΠΕ!! Η αύξηση αυτή όμως παρέμεινε στους εργαζόμενους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη συντήρηση, αλλά οι "κομισάριοι" που εσείς λέτε είναι άνεργοι».

«Γνωρίζετε, βέβαια, αν και "ποιείτε την νήσσα" ότι η αυθαιρεσία και η παραβίαση των νόμων οργιάζει στους χώρους όπου λειτουργεί η ενοικίαση των εργαζομένων και συγκεκριμένα: Οι υπό ενοικίαση εργαζόμενοι στη συντήρηση δεν έχουν στα χέρια τους τις συμβάσεις εργασίας αλλά τις κρατάει το αφεντικό με κενά ποσά ή διαφορετικά από αυτά που παίρνουν καθαρά στο χέρι. Δεν παίρνουν εκκαθαριστικά, ώστε να ξέρουν και ποιες είναι οι κρατήσεις για το ΙΚΑ που πάντα είναι λιγότερες των προβλεπόμενων. Τα ίδια συμβαίνουν και στο χώρο της καθαριότητας, όπου μετά από εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της δουλειάς, δεν κολλιούνται βαρέα ένσημα. Αυτό και άλλα πολλά συμβαίνουν παντού και αυτονόητο είναι γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες», καταλήγει στην ανακοίνωση η παράταξη.

Στο μεταξύ, χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά με την ανακοίνωση των συνδικάτων Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας, όπου καταγγέλλονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΛΠΕ να αξιοποιήσουν τη Συνθήκη Μπολκεστάιν επιβάλλοντας τρομακτικά διλήμματα στους εργαζόμενους και ανέργους του χώρου: «ή να αποδεχτούμε να εργαζόμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα ή να γίνουμε θύματα δουλεμπορικών γραφείων και εμείς ή να σαπίσουμε στην ανεργία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: