Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΕΛΠΕ: Τα golden boys ζουν και βασιλεύουν!

Το παρακάτω άρθρο του Μανώλη Γαλάνη στο Πρώτο Θέμα, την Κυριακή 2 Μαίου 2010 έκανε εντύπωση, αφενός για την μειωτική αναφορά στο νέο Πρόεδρο των ΕΛΠΕ και αφετέρου για την λεπτομέρεια των αναγραφομένων στοιχείων Τα επόμενα 2 άρθρα ίσως συμβάλλουν σε κάποιους συνειρμούς.


Την ώρα που ο απλός πολίτης αποχαιρετά 13ο και 14ο μισθό, κάποια «πράσινα» μεγαλοστελέχη οργανισμών υπό την εποπτεία του Δημοσίου παίρνουν αμοιβές διπλάσιες από αυτές του πρωθυπουργού!

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ αίσθημα οι παχυλοί μισθοί των «golden boys» του ΠΑΣΟΚ τη στιγμή που ο εφιάλτης της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από τη χώρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού αλλά και της σύνταξης

Τα «πράσινα», πλέον, «golden boys» επιχειρούν να διατηρήσουν τις προκλητικές αποδοχές και τα προνόμιά τους, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διακηρύξεις, επικαλούμενα ως δίχτυ προστασίας τον νόμο περί ανωνύμων εταιρειών. Με ετήσιες απολαβές που αγγίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, οι «εκλεκτοί» της ανοιχτής διαδικασίας επιλογής στελεχών στο opengov δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συστάσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος λαμβάνει «επίδομα» πρωθυπουργίας μόλις 1.500 ευρώ! Μάλιστα, τα ίδια μεγαλοστελέχη δεν διστάζουν να δηλώνουν σε εκπροσώπους της Βουλής ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν την παραμικρή εξήγηση για το ύψος των μισθών τους!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η διοικητική ελίτ εταιρειών -όπου το Δημόσιο έχει τον πρώτο λόγο- τις δραματικές οικονομικές εξελίξεις είναι η περίπτωση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου των «Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε.» και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κ. Τάσου Γιαννίτση, με ετήσιες μικτές αποδοχές ύψους 170.000 ευρώ. Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τη μη επιτυχή απόπειρα εξυγίανσης του Ασφαλιστικού την περίοδο 2000-2001, θα συνεχίσει να λαμβάνει μέχρι τον Μάιο του 2013, οπότε και λήγει η θητεία του, 12.143 ευρώ μισθό μηνιαίως για τις υπηρεσίες του στην προεδρία του μεγάλου ομίλου πετρελαιοειδών. Εντούτοις, ο κ. Γιαννίτσης δεν είναι ο πιο καλά αμειβόμενος στην εταιρεία, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 35% των μετοχών της και διορίζει τα 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, αφού ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. κ. Γιάννης Κωστόπουλος αποζημιώνεται με 238.000 ευρώ τον χρόνο μικτά ή 17.000 ευρώ τον μήνα!
Ο εντυπωσιακός μισθός του «πράσινου» προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. είναι υψηλότερος από τους μισθούς βουλευτών, υπουργών, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Οπως μας πληροφόρησε το πρωθυπουργικό γραφείο, οι τρέχουσες καθαρές μηνιαίες αποδοχές του κ. Παπανδρέου είναι 6.800 ευρώ, προερχόμενα από τη βουλευτική του αποζημίωση, και 1.500 ευρώ ως «επίδομα» πρωθυπουργίας! Στο μεταξύ, ο μισθός του κ. Κωστόπουλου είναι υπερδιπλάσιος από τις μικτές μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις περικοπές που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, και καθορίστηκαν στα 7.190 ευρώ (5.580 ευρώ καθαρά). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 5.490 ευρώ ως βουλευτική αποζημίωση, 1.200 ευρώ ως επίδομα οργάνωσης γραφείου και 500 ευρώ ως επίδομα κίνησης. Ο μισθός του βουλευτή μπορεί να αυξηθεί επιπλέον κατά 750 ευρώ καθαρά από την προβλεπόμενη αποζημίωση για συμμετοχή σε τρεις επιτροπές του Κοινοβουλίου. Με την προσαρμογή αυτή οι ετήσιες μικτές αποδοχές των βουλευτών ανέρχονται σε 111.160 ευρώ, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκεται το εισόδημα και όλων των κοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης.
Παρ’ όλα αυτά, οροφή πιάνουν και οι αποδοχές των επικεφαλής των θυγατρικών εταιρειών των «Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε.», αφού οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΚΟ ΑΒΕΕ -πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Γιαννίτσης- κ. Ιωάννη Ψυχογιού ανέρχονται σε 167.000 ευρώ, ήτοι 11.928 ευρώ μηνιαίως. Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία ενημερώνει τη Βουλή στις 31 Μαρτίου 2010 ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε. κ. Αριστείδης Βακιρλής λαμβάνει 152.404 ευρώ μικτά τον χρόνο για τα διευθυντικά του καθήκοντα στα ΕΛ.ΠΕ. και επιπλέον μηνιαία αποζημίωση ύψους 733,13 ευρώ από την ΑΣΠΡΟΦΟΣ καθώς και 292,5 ευρώ ανά συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Δηλαδή, συνολικά οι ετήσιες αποδοχές του διαμορφώνονται στα 170.857 ευρώ ή 12.204 ευρώ τον μήνα.


«Δεν υποχρεούται...»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που απάντησε το πρώην κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του βουλευτή του Β' Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, αναφορικά με το εάν τα μεγαλοστελέχη των ΕΛ.ΠΕ. δίνουν το καλό παράδειγμα «στο γενικότερο πλαίσιο της περιστολής των κάθε είδους δαπανών». Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της 13ης Απριλίου 2010 προς την αρμόδια υπουργό, ο κ. Γιαννίτσης ξεκαθαρίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «επίερωτήσεων που απευθύνονται στην "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε." ή τις θυγατρικές της, αλλά δεν αφορούν ευθέως θέματα του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών ή του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης, η εταιρεία δεν υποχρεούται να παρέχει απαντήσεις και εξηγήσεις»!
Ο πρώην αναπλητωτής υπουργός Εξωτερικών εφιστά μάλιστα την προσοχή στην κυρία Μπιρμπίλη για τα όρια δικαιοδοσίας του Δημοσίου στην εταιρεία που προΐσταται από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς βάσει της νομοθεσίας «σαφώς ορίζεται ότι η "Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.", ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι συνδεδεμένες με αυτήν θυγατρικές εταιρείες δεν υπάγονται πλέον στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και η επ’ αυτών Κρατική Εποπτεία περιορίζεται και ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν όλες τις ανώνυμες εταιρείες».
Ο ίδιος, με εύσχημο τρόπο, δεν παραλείπει να οριοθετήσει την αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» για τη διατήρηση των αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, όταν σύσσωμη η κυβέρνηση μιλά για κατάργηση των «κόκκινων γραμμών», υπενθυμίζοντας ότι από κοινού με τον κ. Κωστόπουλο μείωσαν τους μισθούς τους τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 15%. Στο μεταξύ, μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ξεκαθάρισε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι «τα golden boys κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ», τα στοιχεία όμως αποδεικνύουν ότι ζουν και βασιλεύουν, καθώς εξακολουθούν να αμείβονται πλουσιοπάροχα. Αν και με απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου καθορίστηκε ως ανώτατος μικτός μισθός στο Δημόσιο το ποσόν των 5.981,40 ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΣΜΗΕ) κ. Γρηγόρης Αντωνόπουλος συνεχίζει να λαμβάνει μισθό 11.000 ευρώ μηνιαίως. Οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου του εποπτευόμενου από το υπουργείο Περιβάλλοντος φορέα ενέργειας, που τοποθετήθηκε στο τιμόνι του, διαμορφώνονται στις 154.000 ευρώ.
Η ετήσια αποζημίωση του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στην οποία, όπως αναγράφεται ρητά στο καταστατικό της, το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 51% στο μετοχικό της κεφάλαιο και η ΔΕΗ με 49% και «λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος», ανέρχεται σε 120.400 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 8.600 ευρώ τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: