Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Αύξηση 3% παρουσίασαν τα κέρδη των ΕΛ.ΠΕ το β΄ τρίμηνο


Ενώ όλος ο τύπος προωθεί την άποψη της εταιρείας για αύξηση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, η "Ημερησία" συγκρίνει τα κέρδη με το πρώτο τρίμηνο του 2008 και κάνει λόγο για πραγματική αύξηση 3% των κερδών. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι αν παρουσιάζονταν τα "καθαρά" (Clean) EBITDA, τότε θα μιλάγαμε για μείωση κερδών. Ακολουθεί το άρθρο της Μανταλένας Πίου:


Της Μανταλένας Πίου

Περιορισμένη αύξηση, της τάξης του 3%, παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη των Eλληνικών Πετρελαίων το δεύτερο τρίμηνο του 2008, λόγω των δυσμενών διεθνών περιθωρίων διύλισης και του ισχυρού ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εξαμήνου, πάντως τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 227 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 25% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιθώρια διύλισης των σύνθετων διυλιστηρίων στη Μεσόγειο παρουσίασαν μείωση 57% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007, παρότι ενισχύθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε την πληρωμή προμερίσματος για τη χρήση 2008 ύψους 15 λεπτών ανά μετοχή.
Άνοδος
H άνοδος των τιμών του αργού και των προϊόντων πετρελαίου, η βελτιωμένη απόδοση των διυλιστηρίων, η ενίσχυση των κλάδων εμπορίας, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, συνέβαλαν καθοριστικά στα κέρδη που παρουσίασε η εταιρεία το «δύσκολο», από πλευράς διεθνούς συγκυρίας, δεύτερο τρίμηνο.
Tα ενοποιημένα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 221 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ, 35% πάνω.
Σε επίπεδο εξαμήνου, τα κέρδη EBITDA εμφάνισαν αύξηση 17% στα 362 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών άνοδο 37% στα 5,2 δισ. ευρώ. O όγκος πωλήσεων έμεινε σταθερός στους 8,4 εκατ. τόνους.
«Kαταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον διύλισης επιτυγχάνοντας βελτιωμένα αποτελέσματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Tα χαμηλά περιθώρια βενζινών και μαζούτ αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα πολύ υψηλά περιθώρια για το ντίζελ.
Tα κέρδη EBITDA από τη διύλιση έφθασαν στα 191 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, λόγω της αύξησης του αργού και της βελτιωμένης απόδοσης των διυλιστηρίων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Kωστόπουλος.
H ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των EΛΠE στη Θεσσαλονίκη αύξησε τις πωλήσεις κατά 22% στις 396 GWh και σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη EBITDA, που έφθασαν στα 9 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο.
Tα κέρδη από τη συμμετοχή στη ΔEΠA σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στα 12 εκατ. ευρώ. Yψηλότερα κατά 34% στα 13 εκατ. ευρώ ήταν και τα κέρδη EBITDA της θυγατρικής εταιρείας εμπορίου καυσίμων EKO, ενώ η διεθνής εμπορία κατέγραψε κέρδη EBITDA ύψους 12 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43%. H εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα δύο δίκτυα πρατηρίων στη Bουλγαρία.
Μείωση 57%, στα 7 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν τέλος τα κέρδη από τη μονάδα του πολυπροπυλενίου, λόγω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΑ ΞΕΝΟΦΩΝ? ΠΟΤΕ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ CLEAN EBITDA. ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΥΙΛΗΣΗΣ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ Γ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΤΑ CLEAN EBITDA? ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙΣ "ΓΡΑΜΜΗ" ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ. ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΕΙΤΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΟΤΙ ΤΟ Β'ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2007 ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΥΙΛΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ. ΣΤΡΩΣΟΥ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ BLOGGS. ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ ΠΡΟΣΕΧΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΣΗ ΧΟΛΗ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΣ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΙΣ.