Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Ξεκινά ριζική αναδιάρθρωση στα ΕΛΠΕ

Το "Euro2day" δημοσιεύει το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:
Δημοσιεύθηκε: 13:01 - 08/08/08
Τομή στη λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων συνιστούν οι τελευταίες κινήσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου για τον μετασχηματισμό του ομίλου, που οδηγούν σε πλήρη έλεγχο, σε κεντρικό επίπεδο πλέον, της δραστηριότητας όλων των θυγατρικών εταιριών, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι οποίες δεν αποκλείεται να μετεξελιχθούν σε Business Units.
Για τις κινήσεις αυτές είχε προϊδεάσει πρώτο το euro2day, τον περασμένο Μάρτιο, αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς για συγχώνευση των θυγατρικών υπό τη σκέπη της μητρικής.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day, μετά τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, που λειτουργεί πλέον κεντρικά, και τον τομέα προμηθειών, που σχεδόν έχει ανάλογη λειτουργία, ακολουθούν δύο ιδιαίτερα νευραλγικοί τομείς για τον όμιλο, ο τομέας οικονομικών και ο τομέας ανθρώπινου δυναμικού.
Σήμερα έχει διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό του ομίλου των ΕΛΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών του, απόφαση την οποία υπογράφει ο κ. Κωστόπουλος, σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται επίσημα ο ανασχεδιασμός της οργανωτικής διάρθρωσης στους τομείς οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, προωθείται η εγκατάσταση όλου του ομίλου των ΕΛΠΕ στο κτίριο της οδού Ριανκούρ, η οποία τοποθετείται για το φθινόπωρο του 2009.
"Ποιος σοβαρός όμιλος επιτρέπει στις θυγατρικές του να κάνουν ό,τι θέλουν", ήταν το σχόλιο καλά ενημερωμένης πηγής που μίλησε στο euro2day, σχολιάζοντας καταρχήν τις εξελίξεις αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά συνιστούν τον πρόδρομο για τη συγχώνευση των θυγατρικών με τη μητρική εταιρία, συγχώνευση για την οποία ήδη γίνονται συζητήσεις, αν και δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική μορφή.
Δεν αποκλείεται οι θυγατρικές να μετεξελιχθούν σε Business Units, είτε με αυτόνομη νομική μορφή, είτε και όχι. Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να επιλυθούν και έχουν να κάνουν τόσο με τη μισθολογική κατάσταση που ισχύει στις θυγατρικές όσο και με το πλεονάζον προσωπικό το οποίο ενδεχομένως να προκύψει.
Ενδεικτικά, η συγχώνευση επιβάλλει και προσαρμογή της μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού των θυγατρικών στην αντίστοιχη της μητρικής και αυτό σημαίνει πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος. Επίσης, μια ενοποίηση πιθανόν να δημιουργήσει επιπλέον προσωπικό για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές με την κεντρική λειτουργία των τομέων των οικονομικών και του ανθρώπινου δυναμικού εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση σαν πιλότος, προκειμένου να καταγραφεί το δυναμικό όπου υπάρχει, οι ανάγκες του ομίλου, να εκτιμηθούν τα κόστη που συνεπάγονται αυτές οι κινήσεις και να ακολουθήσουν οι οριστικές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι με την ίδια απόφαση συστήνεται επιτροπή ανθρώπινου δυναμικού, η οποία θα έχει επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Κωστόπουλο, ενώ η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί με νεότερη απόφαση.
"Αυτά είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις για να βάλουμε μια τάξη στον όμιλο", επισήμανε με νόημα η ίδια πηγή που μίλησε στο euro2day.
Στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε σήμερα επισημαίνεται εισαγωγικά ότι ο ανασχεδιασμός στους τομείς οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού γίνεται "ώστε στο νέο σχήμα αφενός μεν να συντονίζονται ή να ελέγχονται κεντρικά όλες οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες των δύο αυτών τομέων, αφετέρου δε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των δραστηριοτήτων στρατηγικής - επιτελικής φύσεως και παροχής κοινών υπηρεσιών σε επίπεδο ομίλου από τις δραστηριότητες εκτελεστικής και διαχειριστικής φύσεως σε επίπεδο επιχειρηματικών μονάδων".
Έτσι, σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα οικονομικού:
Συστήνεται Διεύθυνση Οικονομικής Ενοποίησης Ομίλου, με επικεφαλής τον κ. Ροβέρτο Καραχάνα, και Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Ομίλου, με επικεφαλής την κ. Έλλη Διγενή.
Επίσης, συστήνονται Διεύθυνση Πιστωτικής Πολιτικής και Ελέγχου Ομίλου και Διεύθυνση Φορολογικών Θεμάτων Ομίλου. Δημιουργείται Διεύθυνση Ι Πληροφορικής Ομίλου, στην οποία αναφέρονται η Διεύθυνση Πληροφορικής ΕΛΠΕ, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Μερσιάδη, και οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των Θυγατρικών Εταιρειών του Ομίλου.
Στη Διεύθυνση Ι Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΛΠΕ τοποθετείται επικεφαλής ο κ. Παντελής Τίκκας και σε αυτήν θα αναφέρονται η Διεύθυνση Λογιστικής, η Διεύθυνση Πελατών και Πιστώσεων ΕΛΠΕ και η Διεύθυνση Διοικητικής Λογιστικής και Αναφορών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των διοικητικών υπηρεσιών του ομίλου:
Αναβαθμίζεται η Διεύθυνση Ι Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικών Υπηρεσιών σε Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου, η οποία θα έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού και διοικητικών υπηρεσιών για όλο τον όμιλο, με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Καραλή. Σε αυτήν θα αναφέρονται άμεσα όλες οι επιμέρους οργανωτικές μονάδες προσωπικού και διοικητικής υποστήριξης των θυγατρικών εταιριών του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, συστήνονται Διεύθυνση Οργανωτικής Ανάπτυξης Ομίλου, με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Γκαφάνη, Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, υπό την κ. Σταματία Ψυλλάκη, Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, υπό τον κ. Γιώργο Σπυρόπουλο, Διεύθυνση Προσωπικού & Υποστήριξης Νότιου Τομέα, υπό τον κ. Επαμεινώνδα Λουκόπουλο, Διεύθυνση Προσωπικού & Υποστήριξης Βόρειου Τομέα, υπό τον κ. Γιώργο Ζαγκλιβερινό και Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Διεθνών Δραστηριοτήτων, υπό την κ. Σταματία Ψυλλάκη.
Επίσης, συστήνεται Επιτροπή Εσωτερικής Επικοινωνίας, η οποία θα υπάγεται άμεσα στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου, με ευθύνη τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της στρατηγικής επικοινωνίας με το προσωπικό του ομίλου.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκτιμά ότι "το νέο σχήμα θέτει τις απαραίτητες βάσεις για την ομαλή σταδιακή μετάβαση στη λογική οργάνωσης σε κεντρικές - επιτελικές υπηρεσίες ομίλου, σε κοινές υποστηρικτικές υπηρεσίες για όλο τον όμιλο καθώς και σε υποστηρικτικές υπηρεσίες ανά επιχειρηματική μονάδα, επιτρέποντας έτσι την επίτευξη ουσιαστικών συνεργιών για τη βέλτιστη λειτουργία, την πιο ορθολογική κατανομή αρμοδιοτήτων αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση και εξέλιξη στελεχιακού δυναμικού από όλο τον όμιλο".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΒΕΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΘΗΚΕ? Ο ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΧΠΟΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΚΑΣ.....

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια με την συγχωνευση της ασπροφος τι θα γινει? εχετε ακουσει κατι?