Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Νέα στρατηγική σε τρεις άξονες

Από την "Ελευθεροτυπία" αντιγράφουμε το άρθρο το Χρ. Κίτσιου που αφορά στα ΕΛΠΕ και είναι στα πλαίσια της προσέγγισης της Εταιρείας με την μεγάλη εφημερίδα:

ΣΤΡΟΦΗ στην ανάπτυξη ισχυρού δικτύου πρατηρίων σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποχώρηση από μη αποδοτικές δραστηριότητες και μεγάλες επενδύσεις αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων περιλαμβάνει η νέα στρατηγική των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ηδη από πέρσι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ι. Κωστόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι ανελέητος με τις μη βασικές δραστηριότητες που υποαποδίδουν. Τα πρώτα δείγματα ήλθαν κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης. Η μονάδα παραγωγής PVC, πρώτης ύλης για πλαστικά, η οποία υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταματήσει την παραγωγή και εισάγοντας προϊόντα από την Τουρκία, έκλεισε.

Στο στόχαστρο τώρα μπαίνουν οι επενδύσεις των ΕΛΛ.ΠΕ. σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια, αυτόνομα ή μέσω κοινοπραξιών, έχουν αναλάβει έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε Λιβύη και Αίγυπτο, δαπανώντας ετησίως περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες στην «παρθένα» περιοχή της Α. Λιβύης (τα ΕΛΛ.ΠΕ. μετέχουν με 20%) είχε μέχρι τα τέλη του 2006 υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις γεωτρήσεις.

Η διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ. συζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να πουλήσει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Α. Λιβύη, κίνηση από την οποία εκτιμάται ότι θα εισπράξει περί τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν τα φετινά της έσοδα. Στην Αίγυπτο οι έρευνες είναι ακόμη στα σπάργανα, καθώς οι συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο.

Τα ΕΛΛ.ΠΕ. εγκαταλείπουν το φιλόδοξο πρόγραμμα συμμετοχής στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στρέφονται στην ισχυροποίηση του δικτύου πρατηρίων τους στη ΝΑ Ευρώπη. Ηδη συμφώνησαν την απόκτηση του 100% της Opet Aygaz Bulgaria EAD (ΟΑΒ), η οποία διαχειρίζεται δίκτυο 17 νεόδμητων πρατηρίων καυσίμων σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, 3 αποθήκες καυσίμων.

Τα ΕΛΛ.ΠΕ. εξετάζουν την εμπορική είσοδό τους και στην αγορά της Τουρκίας, η οποία διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πρατηρίων αναλογικά με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ. αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Κύκλοι του ομίλου εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για κίνηση που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του έτους.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 17/08/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: