Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Tι εχει δει η Eπιτροπή Aνταγωνισμού σε όλα τα στάδια της αγοράς

Η "Καθημερινή" αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 27 Αυγούστου. Μερικά συμπεράσματα αναδημοσιεύονται παρακάτω:
Διύλιση
- Λειτουργούν μόνο 2 επιχειρήσεις (ΕΛΠΕ, Μότορ Οϊλ) και η μεγάλη συγκέντρωση εντείνεται από το ότι ελάχιστες εταιρείες μπορούν να κάνουν εισαγωγές. Έτσι οι τιμές είναι καθοδηγούμενες από τις εταιρείες διύλισης.
- Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας. Στην Ελλάδα, όχι.
- Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ανάλυση των επιμέρους στοιχείων κόστους από τις εταιρείες διύλισης, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθεστώτος αβεβαιότητας το οποίο μεταφέρεται και στη χονδρική εμπορία, αλλά και στη λιανική.
Εμπορία
- Αδιαφάνεια στον προσδιορισμό της τιμής χονδρικής, με την οποία αγοράζουν οι πρατηριούχοι από τις εταιρείες.
- Μέσω των συμβάσεων που υπογράφουν οι εταιρείες με τους πρατηριούχους, συχνά τους δεσμεύουν ως προς τη λειτουργία των πρατηρίων και τη διαμόρφωση των τελικών τιμών.
Λιανική (πρατήρια)
- Υπερεπαγγελματισμός στα πρατήρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 7 ανά 10.000 κατοίκους, έναντι 2 ανά 10.000 στη Γερμανία.
- Περιοριστικό ωράριο στα πρατήρια που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές. Το ωράριο θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί.
- Προσδιορισμός των κομίστρων στα βυτιοφόρα δημοσίας χρήσεως (Δ.Χ.) με αγορανομικές διατάξεις και απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών βυτιοφόρων.
- Δυσχέρεια πρόσβασης των ανεξάρτητων πρατηρίων στα διυλιστήρια.
- Απουσία πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: