Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

«Πράσινο φως» για κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison

Αναδημοσιεύουμε από τον "Reporter":
Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε η σύσταση κοινοπραξίας από την Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Η κοινή εταιρία θα έχει χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος 1.500-2.000 MW, που αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ελληνικής αγοράς, καθιστώντας την έτσι τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, οι δραστηριότητες της νέας εταιρείας δε θα δημιουργήσουν προβλήματα στον ανταγωνισμό τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και γενικότερα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το νέο σχήμα αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΕΛΠΕ: Εξετάζει πώληση συμμετοχής σε κ/ξ στη Λιβύη

Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Κίτσιου σχετικά με την αποχώρηση των ΕΛΠΕ από την επένδυση της Λιβύης:
Δημοσιεύθηκε: 08:11 - 26/08/08
Την πώληση της συμμετοχής της 20% σε κοινοπραξία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Λιβύη εξετάζει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους με κριτήριο την αποδοτικότητά τους.
Ήδη από πέρυσι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ι. Κωστόπουλος, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι θα είναι ανελέητος με τις μη βασικές δραστηριότητες που υποαποδίδουν.
Τα πρώτα δείγματα ήρθαν κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης. Η μονάδα παραγωγής PVC, πρώτης ύλης για πλαστικά, η οποία υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταματήσει την παραγωγή και εισάγοντας PVC από την Τουρκία, έκλεισε. Το όφελος των ΕΛΠΕ σε επίπεδο EBITDA υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το μεγάλο πεδίο επαναξιολόγησης με βάση την αποδοτικότητα όμως είναι οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια αυτόνομα ή μέσω κοινοπραξιών έχουν αναλάβει έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε Λιβύη και Αίγυπτο δαπανώντας ετησίως περί τα 25 εκατ. ευρώ.
Η στρατηγική της νέας διοίκησης δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη ισχυρού εμπορικού δικτύου στη ΝΑ. Ευρώπη (νέος στόχος η τουρκική αγορά, όπως δήλωσε πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές), ενώ υποβαθμίζεται η σημασία της συμμετοχής των ΕΛΠΕ σε κοινοπραξίες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η πλέον προχωρημένη επένδυση των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η συμμετοχή της με 20% σε κοινοπραξία που έχει αναλάβει έρευνες στην «παρθένα» περιοχή της Αν. Λιβύης και έχει εντοπίσει ένα κοίτασμα πετρελαίου και ένα αερίου. Διαχειριστής της κοινοπραξίας είναι η Woodside Energy η οποία κατέχει και το 45% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ με 35% συμμετέχει η Repsol και με 20% τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να πουλήσει τη συμμετοχή της στην παραπάνω κοινοπραξία με τη Woodside Energy να έχει προβάδισμα ως διαχειριστής.
Τα ΕΛΠΕ υλοποιούν φέτος επενδυτικό πρόγραμμα 350 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά σε αναβαθμίσεις μονάδων διύλισης. Ήδη στο α΄ εξάμηνο δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν, ενώ άλλα 35 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την εξαγορά δικτύων πρατηρίων.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Tι εχει δει η Eπιτροπή Aνταγωνισμού σε όλα τα στάδια της αγοράς

Η "Καθημερινή" αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 27 Αυγούστου. Μερικά συμπεράσματα αναδημοσιεύονται παρακάτω:
Διύλιση
- Λειτουργούν μόνο 2 επιχειρήσεις (ΕΛΠΕ, Μότορ Οϊλ) και η μεγάλη συγκέντρωση εντείνεται από το ότι ελάχιστες εταιρείες μπορούν να κάνουν εισαγωγές. Έτσι οι τιμές είναι καθοδηγούμενες από τις εταιρείες διύλισης.
- Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας. Στην Ελλάδα, όχι.
- Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ανάλυση των επιμέρους στοιχείων κόστους από τις εταιρείες διύλισης, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθεστώτος αβεβαιότητας το οποίο μεταφέρεται και στη χονδρική εμπορία, αλλά και στη λιανική.
Εμπορία
- Αδιαφάνεια στον προσδιορισμό της τιμής χονδρικής, με την οποία αγοράζουν οι πρατηριούχοι από τις εταιρείες.
- Μέσω των συμβάσεων που υπογράφουν οι εταιρείες με τους πρατηριούχους, συχνά τους δεσμεύουν ως προς τη λειτουργία των πρατηρίων και τη διαμόρφωση των τελικών τιμών.
Λιανική (πρατήρια)
- Υπερεπαγγελματισμός στα πρατήρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 7 ανά 10.000 κατοίκους, έναντι 2 ανά 10.000 στη Γερμανία.
- Περιοριστικό ωράριο στα πρατήρια που ωθεί προς τα πάνω τις τιμές. Το ωράριο θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί.
- Προσδιορισμός των κομίστρων στα βυτιοφόρα δημοσίας χρήσεως (Δ.Χ.) με αγορανομικές διατάξεις και απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών βυτιοφόρων.
- Δυσχέρεια πρόσβασης των ανεξάρτητων πρατηρίων στα διυλιστήρια.
- Απουσία πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ.

'Οταν κερδίζουν οι διαχειριστές και "χάνουν" οι μέτοχοι


Η εφημερίδα "Αξία" στο τελευταίο φύλο του Σαββάτου 23/8/2008, έχει μια στήλη στις (ατ)αξίες με τα παράδοξα της εβδομάδας. Ένα από αυτά είναι και το παρακάτω:

Μεγάλη τεχνική εταιρεία, με πλήθος δραστηριοτήτων, με δουλειές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μολονότι κάθε χρόνο ανεβάζει αισθητά τους τζίρους της, ταυτόχρονα μειώνονται τα κέρδη της. Τι άραγε συμβαίνει;

Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμό τόσο σε χρηματιστηριακούς κύκλους, ιδίως τους αναλυτές, αλλά περισσότερο σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στη μετοχή και αδυνατούν να αντιληφθούν τους λόγους της συνεχούς μείωσης κερδών. Να κερδίζουν δηλαδή κατά κύριο λόγο οι μάνατζερ, οι διαχειριστές και να μειώνονται τα κέρδη για τους μετόχους. Διότι περί αυτού πρόκειται.

Μήπως το μάνατζμεντ δεν ασκείται πλέον σωστά; Μήπως οι διαχειριστές κουράστηκαν από τα πολλά λεφτά που έβγαλαν; Μήπως τους ενδιαφέρουν πιο πολύ άλλες δραστηριότητες τους; Οι ξένοι, πάντως, είναι πολύ προβληματισμένοι. Γιατί όταν κερδίζουν οι διαχειριστές και "χάνουν" οι μέτοχοι...

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Η πολιτική χειραγώγηση της αγοράς καυσίμων

Από το "Capital" αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον και επίκαιρο άρθρο το Γ. Κράλογλου:

Ελάχιστοι (μεταξύ των οποίων και εγώ) ήταν εκείνοι που αμφέβαλαν για το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στα καύσιμα.

Οι «αιρετικοί» της άποψης αυτής (ότι δεν θα επιβληθεί τελικά το πλαφόν) πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί σε κάποιο ύψος σοβαρότητας και θα αποφύγει τον πειρασμό να κερδίσει εντυπώσεις με το γελοίο και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος μέτρο του πλαφόν το τελευταίο δεκαπενθήμερο μιας μακράς καλοκαιρινής περιόδου με εμφανέστατη κερδοσκοπία στις βενζίνες (κυρίως) αλλά και στα πετρέλαια.

Το πιστεύαμε αυτό γιατί η κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, έδειχνε ότι είχε αντιληφθεί πολύ καλά τους λόγους της κερδοσκοπίας επειδή επιχειρηματολογούσε πολύ ουσιαστικά, κατακρίνοντας τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όταν κατέφευγαν στο ίδιο γελοίο και αναποτελεσματικό μέτρο για να αποδείξουν ότι «το κράτος είναι εδώ και προστατεύει τον καταναλωτή»...

Αυτά όμως ως αντιπολίτευση. Ως κυβέρνηση ξεπέρασε ακόμη και το ΠΑΣΟΚ σε θρασύτητα, αφού επιλέγοντας το ίδιο ασήμαντο και αναποτελεσματικό μέτρο μίλησε και για δήθεν προστασία της αγοράς μέσα σε μια ελεύθερη οικονομία...

Πιστεύω να συμφωνείτε ότι ελεύθερη οικονομία με κρατικές παρεμβάσεις αγορανομικών αποφάσεων, λόγω αδυναμίας να λειτουργήσει το κράτος ως ελεγκτής των κανόνων της οικονομίας αυτής, είναι φαινόμενο που δεν υπάρχει όμοιό του σε ολόκληρο τον πλανήτη...

Τι έκανε δηλαδή πρακτικά η κυβέρνηση. Αφού είδε ότι δεν την συμφέρει να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα χειραγώγησης της αγοράς καυσίμων και ότι η λαϊκή αντίδραση για την κερδοσκοπία φουντώνει, οδηγήθηκε στη λύση του «τσάμπα μάγκα» (όπως έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) λίγο πριν λήξει η καλοκαιρινή περίοδος και μαζί της η τρέχουσα περίοδος κερδοσκοπίας. Διαφορετικά ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεγάλες ανατροπές στην δήθεν ελεύθερη αγορά καυσίμων μέσα στο δήθεν σύστημα ελεύθερης οικονομίας, καταργώντας την εμφανή παρουσία του κράτους σε κάθε μορφής συναλλαγή στο κύκλωμα παραγωγής - αποθήκευσης - διακίνησης - μεταφοράς και λιανικής πώλησης των καυσίμων στον τελικό καταναλωτή.

Εάν όμως καταργούσε την παρουσία του κράτους στο κύκλωμα αυτό, το πολιτικό κόστος θα ήταν ανεξέλεγκτο και άρα μια τέτοια πολιτική απόφαση θα ήταν «δίκοπο μαχαίρι» αφού με τη σημερινή πολιτική:

* Το κράτος ελέγχει σε μέγιστο βαθμό την παραγωγή μέσα από τα κρατικά ΕΛΠΕ που έχουν το 70% της πίτας της αγοράς. Όλα τα άλλα περί Α.Ε. και εισηγμένης στο χρηματιστήριο και ανεξάρτητης εταιρείας είναι κακόγουστα αστεία όσο οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ είναι προϊόν πολιτικής και κομματικής συναλλαγής με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που το μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να αλλάξει χέρια. τουλάχιστον για μια διετία ακόμη.

* Το κράτος ελέγχει έμμεσα τη διακίνηση των καυσίμων, αφού υποχρεώνει τις εταιρείες να αποθηκεύουν τα καύσιμα τους στα εγχώρια διυλιστήρια (σε εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας) και όσο δεν αφήνει ελεύθερη τη δυνατότητα δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων μέσω πολύπλοκου και απαγορευτικού συστήματος αδειών για δεξαμενές καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό «εξυπηρετεί» και τις εταιρείες και «προστατεύει» το κόστος αφενός της αποθήκευσης καυσίμων και αφετέρου της διύλισης τους, αφού κάνει έτσι και αλλιώς ασύμφορες τις εισαγωγές.

* Το κράτος ελέγχει τη μεταφορά των καυσίμων, προστατεύοντας τα συμφέροντα των ιδιωτών βυτιοφόρων με απαγορευτικές διατάξεις για τη δημιουργία στόλου βυτίων από τις εταιρείες και με αγορανομικές διατάξεις για το κόμιστρο στα βυτία. Το πολιτικό κέρδος εδώ είναι η ειρήνη και η ηρεμία στην αγορά από πιθανή δυναμική κινητοποίηση των ιδιοκτητών βυτίων.

* Το κράτος ελέγχει τη λιανική πώληση «εκβιάζοντας» όποτε εκείνο θέλει τους βενζινοπώλες ότι θα τους υποχρεώσει να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές στην αντλία, αν δεν συνεργάζονται μαζί του και αν κάνουν «αταξίες». Με τον τρόπο αυτό βέβαια, το κράτος δεν έχει στοιχεία για τον πραγματικό υπεύθυνο της κερδοσκοπίας, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν κέρδος το πολιτικό κόστος από μια πιθανή δυναμική και πολυήμερη απεργία.

* Το κράτος ελέγχει απόλυτα τον ελεγκτικό μηχανισμό που τον κινητοποιεί όποτε και αν θέλει και σε όση έκταση θέλει, ενώ σε κάθε περίπτωση επιβολής προστίμων έχει τη δυνατότητα να τα αφήσει μόνο στα χαρτιά... αφού ελέγχει επίσης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η σύσταση της οποίας είναι επίσης προϊόν πολιτικής και κομματικής συναλλαγής με υποχρέωση της επιτροπής να αποφασίζει και να διατάσσει μόνο με υπόδειξη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να αναστατώσει όλη αυτήν την «κρατική αρμονία» η σημερινή κυβέρνηση όταν θεωρεί ότι οι «ιθαγενείς καταναλωτές» θα φάνε την «τσάμπα μαγκιά» του πλαφόν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και αφού οι κερδοσκόποι έχουν γεμίσει τις ντουλάπες τους με τα κλοπιμαία όχι μόνο από τις υψηλές τιμές αλλά και από την νοθεία και από το λαθρεμπόριο που ακόμη ζουν και βασιλεύουν σε όλη την εγχώρια αγορά καυσίμων.

george.kraloglou@capital.gr

Ο πρόεδρος των ΕΛΛ.ΠΕ, Ευθύμιος Χριστοδούλου μιλά στον ΕΤ.Κ

Από τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη του Προέδρου Τ. Χριστοδούλου:

Κυριακή, 22.06.08
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τις επιχειρήσεις να δείξουν έμπρακτα κοινωνική ευθύνη μειώνοντας τις τιμές. Σας ζήτησαν εσάς κάτι τέτοιο;

Κανείς δεν μας ζήτησε τίποτα, διότι από την ανάλυση των τιμών κατανάλωσης προκύπτει πως η συμμετοχή των διυλιστηρίων στη διαμόρφωση της μέσης λιανικής τιμής είναι ελάχιστη. Αν δείτε τα στοιχεία, το περιθώριο διύλισης για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι 0,01 €/λίτρο στην αμόλυβδη και 0,02 €/λίτρο στο ντίζελ. Αντίστοιχα το μικτό περιθώριο εμπορίας για τις εταιρίες και τα πρατήρια είναι 0,12 €/λίτρο στην αμόλυβδη και 0,11 €/λίτρο στο ντίζελ. Οι διαφορές είναι εμφανείς.
Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λέει ότι ο μηχανισμός τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων από τα διυλιστήρια εμποδίζει τις εισαγωγές, άρα και τον ανταγωνισμό.

Νομίζω ότι η διατύπωση είναι μάλλον ανακριβής. Όλες οι εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια, καθώς και οι μεγάλοι τελικοί καταναλωτές, έχουν το δικαίωμα να τηρούν αποθέματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις τους ή σε εγκαταστάσεις τρίτων, που έχουν άδεια λειτουργίας. Αν ορισμένες εταιρίες έχουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους αλλά δεν τους χρησιμοποιούν προτιμώντας την τήρηση αποθεμάτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αυτή είναι επιλογή τους. Προφανώς δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο των αυξομειώσεων των τιμών, κάτι με το οποίο εμείς εκ των πραγμάτων επιβαρυνόμαστε.
Τελικά υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει πιο ανταγωνιστικά η αγορά, με χαμηλότερες τιμές;

Εκτιμώ ότι στο σημείο αυτό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμφωνεί με τις εκτιμήσεις μας από την αμέσως προηγούμενη περίοδο διαβούλευσης αναφορικά με τις στρεβλώσεις της αγοράς. Είναι κοινή διαπίστωση πως υπάρχει υπερβολικός αριθμός πρατηρίων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών, διότι η μικρή πελατεία και οι χαμηλοί όγκοι δε διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων του είδους.
Για παράδειγμα, τα πρατήρια στη Γερμανία είναι μόνο 4.000, έναντι 8.000 στη χώρα μας. Επιπλέον, εάν επιτραπεί η πώληση βενζίνης από τα σούπερ μάρκετ, ενδεχομένως να είχαμε σημαντική μείωση τιμών και σημαντική βελτίωση στο φαινόμενο της νοθείας, όπως στο εξωτερικό.
Με την άνοδο των τιμών βλέπετε μείωση των πωλήσεων της βενζίνης;

Ελάχιστη, ακόμα και σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αφενός λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας και αφετέρου λόγω του ότι η βενζίνη δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελαστικό προϊόν. Πρέπει ίσως να πάει πολύ υψηλά η τιμή, για να αρχίσουν να φαίνονται οι όποιες επιπτώσεις.
Με την ενοποίηση των φόρων είδατε αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης;

Θεωρώ ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το Δημόσιο έχει πράγματι πρόσθετες εισπράξεις. Τώρα όμως έμφαση πρέπει να δοθεί στην πάταξη του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων. Δεν είναι βέβαια τεράστια τα ποσά όπως αρχικά ενομίζετο, αλλά η πολιτεία χάνει έσοδα και διατηρείται η στρέβλωση στην αγορά.
Έχετε καταλήξει με το Δημόσιο για το αν θα υπάρξει αποζημίωση για την επιστροφή των δικαιωμάτων έρευνας πετρελαίου στην Ελλάδα;

Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά για την ώρα δεν προέκυψε κάτι νεότερο. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που προέχει είναι να λυθεί η εκκρεμότητα για τη δημιουργία φορέα, που θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας στον ελλαδικό χώρο.
Έχετε ενδείξεις ή αποτελέσματα ερευνών για την ύπαρξη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο;

Στο Κατάκολο υπάρχουν απολήψιμα περίπου 10-15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που αντιστοιχούν σε 2 εκατομμύρια τόνους. Μικρή ποσότητα εάν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επεξεργάζεται γύρω στα 18 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως.
Στην Επανομή υπάρχουν μικρές ποσότητες φυσικού αερίου αλλά εντοπίστηκαν σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Στην περιοχή του Ιονίου πελάγους όπως και αλλού υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να εμπλακούμε σε διαδικασία ερευνών όποτε διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία.
Έχετε μετανιώσει που αποχωρήσατε από τον Πρίνο;

Θα έλεγα πως όχι. Έχει περάσει αρκετός καιρός άλλωστε και σε τελευταία ανάλυση οι ποσότητες που απομένουν φαίνεται να είναι ελάχιστες και τα αργά αρκετά «βαριά» με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, άσχετα αν απορροφούμε εμείς την όποια παραγωγή.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλες περιοχές στις οποίες συμμετέχουμε, όπου ενδεχομένως να υπάρχει κάτι. Αλλά για λόγους θεσμικούς και κυρίως εθνικής πολιτικής δεν υπάρχουν προοπτικές εκμετάλλευσης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στη Λιβύη και την Αίγυπτο συνεχίζετε τις έρευνες;

Εξακολουθούμε συνολικά να δίνουμε έμφαση στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εκτός Ελλάδος. Η πολιτική μας βεβαίως δεν είναι στατική, αλλά δυναμική και προσαρμόζεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Προέχει βέβαια το συμφέρον της εταιρίας μας και σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου μας.
Επιπρόσθετα θα επεσήμανα ότι έχει αλλάξει η γενική υφή της ιδιοκτησίας του πετρελαίου από τις κρατικές εταιρίες, όπου αυτή η πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται εμφαντικά ως «εθνικός πλούτος». Κλασικό παράδειγμα η Ρωσία.
Έχετε πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση στο διυλιστήριο της Ελευσίνας;
Ναι, και βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την πραγματοποίηση των επενδύσεων.
Αντιλαμβάνομαι ότι, παρά το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένες αναπόφευκτες αντιδράσεις, που εκδηλώνονται με βάση πολιτικά και όχι περιβαλλοντικά κριτήρια, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στον τοπικό πληθυσμό καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των διυλιστηρίων. Πράγματι, πρόκειται για έργο που θα μειώσει τους τοπικούς ρύπους σε ποσοστό 80% και θα συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Οι συζητήσεις με την EDISON για την ηλεκτροπαραγωγή πού βρίσκονται;

Νομίζω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να οριστικοποιηθεί παράλληλα και η μεταξύ μας συμφωνία.
Θα είναι και άλλοι στο σχήμα;

Η EDISON είχε ήδη κάνει μια συμφωνία κοινής συμμετοχής με την Ελληνική Τεχνοδομική. Τώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει το 50%, εκείνοι το υπόλοιπο και προσδοκούμε σε μία ευρύτερη δραστηριότητα συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδος.

Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Νέα στρατηγική σε τρεις άξονες

Από την "Ελευθεροτυπία" αντιγράφουμε το άρθρο το Χρ. Κίτσιου που αφορά στα ΕΛΠΕ και είναι στα πλαίσια της προσέγγισης της Εταιρείας με την μεγάλη εφημερίδα:

ΣΤΡΟΦΗ στην ανάπτυξη ισχυρού δικτύου πρατηρίων σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποχώρηση από μη αποδοτικές δραστηριότητες και μεγάλες επενδύσεις αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων περιλαμβάνει η νέα στρατηγική των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ηδη από πέρσι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ι. Κωστόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα είναι ανελέητος με τις μη βασικές δραστηριότητες που υποαποδίδουν. Τα πρώτα δείγματα ήλθαν κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης. Η μονάδα παραγωγής PVC, πρώτης ύλης για πλαστικά, η οποία υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταματήσει την παραγωγή και εισάγοντας προϊόντα από την Τουρκία, έκλεισε.

Στο στόχαστρο τώρα μπαίνουν οι επενδύσεις των ΕΛΛ.ΠΕ. σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια, αυτόνομα ή μέσω κοινοπραξιών, έχουν αναλάβει έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε Λιβύη και Αίγυπτο, δαπανώντας ετησίως περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες στην «παρθένα» περιοχή της Α. Λιβύης (τα ΕΛΛ.ΠΕ. μετέχουν με 20%) είχε μέχρι τα τέλη του 2006 υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις γεωτρήσεις.

Η διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ. συζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να πουλήσει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Α. Λιβύη, κίνηση από την οποία εκτιμάται ότι θα εισπράξει περί τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν τα φετινά της έσοδα. Στην Αίγυπτο οι έρευνες είναι ακόμη στα σπάργανα, καθώς οι συμφωνίες υπογράφηκαν τον περασμένο χρόνο.

Τα ΕΛΛ.ΠΕ. εγκαταλείπουν το φιλόδοξο πρόγραμμα συμμετοχής στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στρέφονται στην ισχυροποίηση του δικτύου πρατηρίων τους στη ΝΑ Ευρώπη. Ηδη συμφώνησαν την απόκτηση του 100% της Opet Aygaz Bulgaria EAD (ΟΑΒ), η οποία διαχειρίζεται δίκτυο 17 νεόδμητων πρατηρίων καυσίμων σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, 3 αποθήκες καυσίμων.

Τα ΕΛΛ.ΠΕ. εξετάζουν την εμπορική είσοδό τους και στην αγορά της Τουρκίας, η οποία διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πρατηρίων αναλογικά με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ. αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Κύκλοι του ομίλου εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για κίνηση που θα εκδηλωθεί μέχρι το τέλος του έτους.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 17/08/2008

Ο "Επιδειξιομανής" μήνας Αύγουστος

Το παρακάτω άρθρο του Β. Μπόνιου το αντιγράφουμε από το "Κουρδιστό Πορτοκάλι":

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο κατ εξοχήν μήνας των Ελλήνων νεόπλουτων. Όπου νεόπλουτοι, είναι εκείνα τα τσογλάνια που πλούτισαν αίφνης στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μέσα από το αλισβερίσι με την πράσινη και τη γαλάζια εξουσία. Πριν όμως φθάσουμε σ αυτούς τους επιδειξιομανείς σάτυρους, που φοράνε σαν φερετζέ τον βαρύγδουπο τίτλο του "επιχειρηματία", του "εκδότη", του "συμβούλου", του "μάνατζερ", του "αεριτζή", θα πούμε δυο κουβέντες για τον ηλίθιο λαό.

Αρκεί να βρεθεί κανείς σε μια πολυσύχναστη παραλία, για να διαπιστώσει το μέγεθος της ηλιθιότητας του Έλληνα Αποκαλυπτικό του μεγέθους είναι η θεματολογία των συζητήσεων, οι μεταξύ τους διάλογοι. Το τι παπαριά ακούς δεν λέγεται. Μ ένα κινητό κολλημένο στο αυτί μιλάνε διαρκώς για ν ακούνε την φωνή τους, αδιαφορώντας για το περιεχόμενο των λόγων. Οι λέξεις βγαίνουν ακατάσχετα από τα στόματα ποδοπατώντας η μια την άλλη, σαν βαρυποινίτες δραπέτες.

Ακούγοντας τον Έλληνα να μιλάει, μπορείς να δικαιολογήσεις τη ξεφτίλα αυτού του τόπου.

Μπορείς να κατανοήσεις το λόγο που ο πίθηκος της παραλίας, ανέχεται να έχει μια κυβέρνηση που την ευτελίζει ο Χριστοφοράκος της κάθε τετραετίας. Μπορείς να κατανοήσεις το επίπεδο της τηλεόρασης, μια και οι πίθηκοι μιλάνε τη γλώσσα του Τσιλιπουνιδάκη.

Μπορείς να κατανοήσεις το θράσος των ανθρώπων της εξουσίας που παει πακέτο με τον "αυτισμό" των πολιτών.

Για τη ξεφτίλα του Ελληνα πολίτη και της χώρας γενικότερα, ευθύνεται ενας και μόνο ένας παράγοντας. Το γεγονός ότι σήμερα απομακρυνθήκαμε από την φιλοσοφία της Αρχαίας Σπάρτης, του Καιάδα και της λιτής ανατροφής, δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε πίθηκο ν αποκτάει παιδιά-πιθηκάκια. Όταν για να οδηγήσεις ένα γαμημένο αυτοκίνητο χρειάζεται να βγάλεις δίπλωμα, πως είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε ζεύγη ανόητων πολιτών-πιθήκων ν αποκτούν παιδιά; Αυτά τα παιδιά των ανοήτων που πλημμυρίζουν τις παραλίες μεγαλώνουν και γίνονται οι Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν και φορολογούνται. Εκατομμύρια ανόητοι πίθηκοι ταγμένοι να υπηρετούν μες την αμάθεια τους, την "ελίτ" του χρήματος και της γνώσης μια που ακόμη και τα τελευταία νεόπλουτα τσογλάνια το πρώτο που κάνουν όταν γεννιέται το παιδί τους είναι να το γράψουν στο Κολέγιο -ακόμη και με μέσο.

Οι πίθηκοι (ζητάω συγνώμη από τα συμπαθή ζωάκια) που τους ακούς στις παραλίες να συζητάνε γεννούν πολίτες-πιθηκάκια, έτοιμους ν αποτελέσουν το στρατό απο τους δούλους της εξουσίας. Φτηνά ανασφάλιστα εργατικά χέρια, ανεγκέφαλοι ψηφοφόροι, στρατιές ανέργων, συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη, χαμένα κορμιά.

Η ξεφτίλα της μεγάλης μάζας είναι οφθαλμοφανής όπως κι εκείνη των νεόπλουτων οι οποίοι επειδή χαιδεύουν ο ένας το άλλον μέσα από τα ΜΜΕ που έχουν στη κατοχή τους, πιστεύουν οτι αποτελούν τη φυλή των εκλεκτών, ενώ δεν είναι παρά γελοία τσογλάνια, τυχοδιώκτες του κερατά, που επιχειρούν να καθαγιασθούν στη κολυμπήθρα του lifestyle.

Γατί τι άλλο μπορεί να είναι ένας έμπορας όπλων που ζει για τις μίζες που θα αρπάξει πουλώντας ελαττωματικό πολεμικό υλικό στη πατρίδα του; Τι άλλο μπορεί να είναι ο τραβεστί μεσάζοντας που στο βωμό του χρήματος σπρώχνει στην Εθνική Άμυνα της χώρας του, σαπάκια πολεμικά αεροσκάφη με θανατηφόρες ελλείψεις τα οποία πετάνε 25χρονα παλληκάρια, υποψήφιοι νεκροί ήρωες;

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι ο λιγούρης υπουργός, που σαν νεολαίος βρωμούσαν τα χνώτα του και αίφνης κυκλοφορεί σαν κροίσος με νησί;

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι το βλαχαδερό, ο "Μυκόνιαν" εκδότης, οι εργαζόμενοι του οποίου καθημερινά στοιχηματίζουν για το ποιος θ απολυθεί αύριο, λες και είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ενώ ο ίδιος αλλάζει αυτοκίνητα, βίλες και φουσκωτά σαν τα πουκάμισα;

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι ο επιχειρηματίας που ζει μέσα στη χλίδα αντιμετωπίζοντας σαν δουλοπάροικους τους υπαλλήλους του;

Τα παραδείγματα της κοινωνικής ξεφτίλας είναι άπειρα και τώρα που διάγουμε τον Επιδειξιομανή μήνα Αύγουστο, βγαίνουν σαν το σκατό στην επιφάνεια.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ… το αγλάισμα των ανακοινώσεων


Από τον συνάδελφο Γ. Μπενέα προέρχεται η παρακάτω επιστολή:

Οι ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ από κάποια χρονική στιγμή και μετά χρίζουν ψυχιατρικής έρευνας.
Όχι ως προς το περιεχόμενο αλλά ως προς τις μεταλλάξεις και τις συμπεριφορές των συντακτών της.
Αυτά που έγραφα στον ΠΥΡΣΟ και σε άλλα έντυπα το 2004 – 05 και για τα οποία είχα κατηγορηθεί από τους συντάκτες των σημερινών ανακοινώσεων της ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ, ωχριούν μπροστά στις ανακοινώσεις τους που με ρυθμό πολυβόλου εκδίδουν τελευταία.
Βέβαια όταν εγώ τα έγγραφα, γιατί όπως λέει και η παροιμία, «η μέρα η καλή φαίνεται από το πρωί», αυτοί με κατέκριναν.
Φαίνεται πως ήλπιζαν ή προσωρινά είχαν πετύχει μεγάλα πράγματα για πάρτη τους και τα έβλεπαν όλα ρόδινα.
Τώρα που έχασαν τα αυγά και τα καλάθια έγιναν λιοντάρια.
Γι αυτούς τότε ήμουν γραφικός, απείθαρχος, ανεξέλεγκτος, βιαστικός και αλλοπρόσαλλος… τώρα ψάχνουν για συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες αλλά μάλλον είναι αργά γιατί τα πουλιά πέταξαν και δεν γυρίζουν πίσω στην φωλιά.
Τώρα τα βάζουν με την Κυβερνητική Πολιτική, με τις Κυβερνητικές Επιλογές, με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς που είναι εκφραστές της και με την Διοίκηση της εταιρείας, που ως ιδιωτικό μαγαζί πλέον, κάνει τις επιλογές που γουστάρει και καλά κάνει.
Θα έπρεπε να γνώριζαν το «κάλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» αλλά δυστυχώς όπως έχω ξαναγράψει τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ήθελαν το μαγαζί να το δώσουν στον ιδιώτη και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται σε αυτά δεν κατόρθωσαν ή μάλλον δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν.
Όσο για τις φωνές που προειδοποιούσαν αυτοί τις λοιδορούσαν.

Τώρα «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα».
Τώρα το μαγαζί θα ξαναγίνει
Petrola και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε, οι άλλοι τα κεφάλια πάλι μέσα και άντε βρες κουράγιο για να ξανακάνεις αντάρτικο.

ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ beneas13@hol.gr

Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Νέες διευθυντικοποιήσεις ανακοίνωσε η Διοίκηση των ΕΛΠΕ. Εμείς θα κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, με όσα εκ των έσω γνωρίζουμε, αφού το άρθρο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, που δημοσιεύσαμε, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό. Εξάλλου το άρθρο μας ονομάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ και θέλει ακριβώς να καταδείξει λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από την ανακοίνωση.
  1. Αυτοί που διαπληκτίστηκαν με τον συνδικαλιστή Θέμη Κωστόπουλο αναβαθμίστηκαν. Φυσικά αναφερόμαστε στους Ροβέρτο Καραχάνα (που πάτησε, με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, τον συνδικαλιστή) και την κ. Έλλη Διγενή (με την οποία είχε φραστικό επεισόδιο).
  2. Αναβαθμίζονται οι κ. Καραλής (Γενικός Διευθυντής) και Γιώργος Σπυρόπουλος (Διευθυντής). Βέβαια και για τους δύο αναφέρεται ότι θα ασκούν χρέη και όχι ότι αναβαθμίζονται. Εδώ πιθανότατα έπαιξε ρόλο η αποτυχία του catering που αναστάτωσε τους εργαζόμενους. Για τον κ. Σπυρόπουλο το ότι θα ασκεί χρέη Διευθυντή και όχι ότι αναβαθμίζεται δείχνει μία προσπάθεια να μην προκληθεί το κοινό αίσθημα αφού μέσα σε 12 μήνες ο συγκεκριμένος συνάδελφος από απλός εργαζόμενος με πτυχίο ΚΑΤΕΕ κατάφερε μέσος υπάλληλος να γίνει Διευθυντής με μοναδικό έργο την οικονομία που επέτυχε στην λειτουργία του εστιατορίου με την κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του φαγητού.
  3. Ο πρώην Πρόεδρος του Σωματείου, Βασίλης Νικήτας, που έχει μέσω της ΕΛΚΕ-ΠΑΣΚΕ τον έλεγχο του Σωματείου και μέσω της στενής συνεργάτιδας του κας. Ψυλλάκη τον έλεγχο του Προσωπικού φαίνεται να είναι ο αφανής υπερπροσωπάρχης. Καιρός είναι λοιπόν να περιμένουμε κάτι στο Ασφαλιστικό, στον Εσωτερικό Κανονισμό και στην ΣΣΕ. Αυτά τα λέμε όχι γιατί θέλουμε να κινδυνολογήσουμε αλλά γιατί θυμόμαστε ότι ήταν ο πρωτεργάτης της δουλεμπορικής σύμβασης των εργαζομένων της DIAXON. Ήταν αυτός που δημιουργησε τις δύο ταχύτητες ασφαλισμένων στα ΕΛΠΕ και αυτό που σε αγαστή συνεργασία με την κα. Ψυλλάκη πραγματοποίησε τις μισθολογικές ομογενοποιήσεις δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες και οδήγησε εκατοντάδες συναδέλφους από ΒΕΘ και ΒΕΕ στα Δικαστήρια για να βρούν την δικαίωσή τους.
  4. Η κάλυψη της θέσης του Διευθυντή Ι ΒΕΑ από τον κ. Παργινό δείχνει ότι η ομάδα Σκανδαλή μετά την επιστροφή Ψυχογιού επανασυστήνεται δριμύτερη. Παράλληλα αυτή η κίνηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Διυλιστηρίου αφού οι δύο σημαντικότερες Διευθύνσεις αυτή της Λειτουργίας και της Διακίνησης μένουν ακέφαλες.
  5. Βέβαια στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν εδώ. Υπάρχουν αξιολογότατα στελέχη όπως ο κ. Πέππας που καρτερούν την αξιοποίησή τους για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδιάρθρωση.
  6. Όσον αφορά την κα Σύνθια Κουτσουμάρη με την ανακοίνωση διαψεύδονται οι φήμες για την αποχώρησή της.
  7. Τέλος να παρατηρήσουμε το σοβαρότατο σφάλμα παρουσίας της υπογραφής του κου Κωστόπουλου στην εν λόγω ανακοίνωση η οποία κυκλοφόρησε στα email όλων των εργαζομένων και η οποία ευκολότατα μπορεί να υποκλαπεί.

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Ξεκινά ριζική αναδιάρθρωση στα ΕΛΠΕ

Το "Euro2day" δημοσιεύει το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:
Δημοσιεύθηκε: 13:01 - 08/08/08
Τομή στη λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων συνιστούν οι τελευταίες κινήσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου για τον μετασχηματισμό του ομίλου, που οδηγούν σε πλήρη έλεγχο, σε κεντρικό επίπεδο πλέον, της δραστηριότητας όλων των θυγατρικών εταιριών, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι οποίες δεν αποκλείεται να μετεξελιχθούν σε Business Units.
Για τις κινήσεις αυτές είχε προϊδεάσει πρώτο το euro2day, τον περασμένο Μάρτιο, αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς για συγχώνευση των θυγατρικών υπό τη σκέπη της μητρικής.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day, μετά τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, που λειτουργεί πλέον κεντρικά, και τον τομέα προμηθειών, που σχεδόν έχει ανάλογη λειτουργία, ακολουθούν δύο ιδιαίτερα νευραλγικοί τομείς για τον όμιλο, ο τομέας οικονομικών και ο τομέας ανθρώπινου δυναμικού.
Σήμερα έχει διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό του ομίλου των ΕΛΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών του, απόφαση την οποία υπογράφει ο κ. Κωστόπουλος, σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται επίσημα ο ανασχεδιασμός της οργανωτικής διάρθρωσης στους τομείς οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, προωθείται η εγκατάσταση όλου του ομίλου των ΕΛΠΕ στο κτίριο της οδού Ριανκούρ, η οποία τοποθετείται για το φθινόπωρο του 2009.
"Ποιος σοβαρός όμιλος επιτρέπει στις θυγατρικές του να κάνουν ό,τι θέλουν", ήταν το σχόλιο καλά ενημερωμένης πηγής που μίλησε στο euro2day, σχολιάζοντας καταρχήν τις εξελίξεις αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, οι κινήσεις αυτές ουσιαστικά συνιστούν τον πρόδρομο για τη συγχώνευση των θυγατρικών με τη μητρική εταιρία, συγχώνευση για την οποία ήδη γίνονται συζητήσεις, αν και δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική μορφή.
Δεν αποκλείεται οι θυγατρικές να μετεξελιχθούν σε Business Units, είτε με αυτόνομη νομική μορφή, είτε και όχι. Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να επιλυθούν και έχουν να κάνουν τόσο με τη μισθολογική κατάσταση που ισχύει στις θυγατρικές όσο και με το πλεονάζον προσωπικό το οποίο ενδεχομένως να προκύψει.
Ενδεικτικά, η συγχώνευση επιβάλλει και προσαρμογή της μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού των θυγατρικών στην αντίστοιχη της μητρικής και αυτό σημαίνει πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος. Επίσης, μια ενοποίηση πιθανόν να δημιουργήσει επιπλέον προσωπικό για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις αυτές με την κεντρική λειτουργία των τομέων των οικονομικών και του ανθρώπινου δυναμικού εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση σαν πιλότος, προκειμένου να καταγραφεί το δυναμικό όπου υπάρχει, οι ανάγκες του ομίλου, να εκτιμηθούν τα κόστη που συνεπάγονται αυτές οι κινήσεις και να ακολουθήσουν οι οριστικές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι με την ίδια απόφαση συστήνεται επιτροπή ανθρώπινου δυναμικού, η οποία θα έχει επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Κωστόπουλο, ενώ η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί με νεότερη απόφαση.
"Αυτά είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις για να βάλουμε μια τάξη στον όμιλο", επισήμανε με νόημα η ίδια πηγή που μίλησε στο euro2day.
Στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε σήμερα επισημαίνεται εισαγωγικά ότι ο ανασχεδιασμός στους τομείς οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού γίνεται "ώστε στο νέο σχήμα αφενός μεν να συντονίζονται ή να ελέγχονται κεντρικά όλες οι λειτουργίες και οι αρμοδιότητες των δύο αυτών τομέων, αφετέρου δε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των δραστηριοτήτων στρατηγικής - επιτελικής φύσεως και παροχής κοινών υπηρεσιών σε επίπεδο ομίλου από τις δραστηριότητες εκτελεστικής και διαχειριστικής φύσεως σε επίπεδο επιχειρηματικών μονάδων".
Έτσι, σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα οικονομικού:
Συστήνεται Διεύθυνση Οικονομικής Ενοποίησης Ομίλου, με επικεφαλής τον κ. Ροβέρτο Καραχάνα, και Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Ομίλου, με επικεφαλής την κ. Έλλη Διγενή.
Επίσης, συστήνονται Διεύθυνση Πιστωτικής Πολιτικής και Ελέγχου Ομίλου και Διεύθυνση Φορολογικών Θεμάτων Ομίλου. Δημιουργείται Διεύθυνση Ι Πληροφορικής Ομίλου, στην οποία αναφέρονται η Διεύθυνση Πληροφορικής ΕΛΠΕ, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Μερσιάδη, και οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των Θυγατρικών Εταιρειών του Ομίλου.
Στη Διεύθυνση Ι Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΛΠΕ τοποθετείται επικεφαλής ο κ. Παντελής Τίκκας και σε αυτήν θα αναφέρονται η Διεύθυνση Λογιστικής, η Διεύθυνση Πελατών και Πιστώσεων ΕΛΠΕ και η Διεύθυνση Διοικητικής Λογιστικής και Αναφορών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και των διοικητικών υπηρεσιών του ομίλου:
Αναβαθμίζεται η Διεύθυνση Ι Ανθρωπίνων Πόρων και Διοικητικών Υπηρεσιών σε Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου, η οποία θα έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού και διοικητικών υπηρεσιών για όλο τον όμιλο, με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Καραλή. Σε αυτήν θα αναφέρονται άμεσα όλες οι επιμέρους οργανωτικές μονάδες προσωπικού και διοικητικής υποστήριξης των θυγατρικών εταιριών του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, συστήνονται Διεύθυνση Οργανωτικής Ανάπτυξης Ομίλου, με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Γκαφάνη, Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, υπό την κ. Σταματία Ψυλλάκη, Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, υπό τον κ. Γιώργο Σπυρόπουλο, Διεύθυνση Προσωπικού & Υποστήριξης Νότιου Τομέα, υπό τον κ. Επαμεινώνδα Λουκόπουλο, Διεύθυνση Προσωπικού & Υποστήριξης Βόρειου Τομέα, υπό τον κ. Γιώργο Ζαγκλιβερινό και Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Διεθνών Δραστηριοτήτων, υπό την κ. Σταματία Ψυλλάκη.
Επίσης, συστήνεται Επιτροπή Εσωτερικής Επικοινωνίας, η οποία θα υπάγεται άμεσα στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου, με ευθύνη τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της στρατηγικής επικοινωνίας με το προσωπικό του ομίλου.
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ εκτιμά ότι "το νέο σχήμα θέτει τις απαραίτητες βάσεις για την ομαλή σταδιακή μετάβαση στη λογική οργάνωσης σε κεντρικές - επιτελικές υπηρεσίες ομίλου, σε κοινές υποστηρικτικές υπηρεσίες για όλο τον όμιλο καθώς και σε υποστηρικτικές υπηρεσίες ανά επιχειρηματική μονάδα, επιτρέποντας έτσι την επίτευξη ουσιαστικών συνεργιών για τη βέλτιστη λειτουργία, την πιο ορθολογική κατανομή αρμοδιοτήτων αλλά και την περαιτέρω αξιοποίηση και εξέλιξη στελεχιακού δυναμικού από όλο τον όμιλο".

Αύξηση 3% παρουσίασαν τα κέρδη των ΕΛ.ΠΕ το β΄ τρίμηνο


Ενώ όλος ο τύπος προωθεί την άποψη της εταιρείας για αύξηση 25% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, η "Ημερησία" συγκρίνει τα κέρδη με το πρώτο τρίμηνο του 2008 και κάνει λόγο για πραγματική αύξηση 3% των κερδών. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι αν παρουσιάζονταν τα "καθαρά" (Clean) EBITDA, τότε θα μιλάγαμε για μείωση κερδών. Ακολουθεί το άρθρο της Μανταλένας Πίου:


Της Μανταλένας Πίου

Περιορισμένη αύξηση, της τάξης του 3%, παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη των Eλληνικών Πετρελαίων το δεύτερο τρίμηνο του 2008, λόγω των δυσμενών διεθνών περιθωρίων διύλισης και του ισχυρού ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εξαμήνου, πάντως τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 227 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 25% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιθώρια διύλισης των σύνθετων διυλιστηρίων στη Μεσόγειο παρουσίασαν μείωση 57% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007, παρότι ενισχύθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Tο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε την πληρωμή προμερίσματος για τη χρήση 2008 ύψους 15 λεπτών ανά μετοχή.
Άνοδος
H άνοδος των τιμών του αργού και των προϊόντων πετρελαίου, η βελτιωμένη απόδοση των διυλιστηρίων, η ενίσχυση των κλάδων εμπορίας, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, συνέβαλαν καθοριστικά στα κέρδη που παρουσίασε η εταιρεία το «δύσκολο», από πλευράς διεθνούς συγκυρίας, δεύτερο τρίμηνο.
Tα ενοποιημένα κέρδη προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 221 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2007, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ, 35% πάνω.
Σε επίπεδο εξαμήνου, τα κέρδη EBITDA εμφάνισαν αύξηση 17% στα 362 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών άνοδο 37% στα 5,2 δισ. ευρώ. O όγκος πωλήσεων έμεινε σταθερός στους 8,4 εκατ. τόνους.
«Kαταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον διύλισης επιτυγχάνοντας βελτιωμένα αποτελέσματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Tα χαμηλά περιθώρια βενζινών και μαζούτ αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα πολύ υψηλά περιθώρια για το ντίζελ.
Tα κέρδη EBITDA από τη διύλιση έφθασαν στα 191 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, λόγω της αύξησης του αργού και της βελτιωμένης απόδοσης των διυλιστηρίων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Kωστόπουλος.
H ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των EΛΠE στη Θεσσαλονίκη αύξησε τις πωλήσεις κατά 22% στις 396 GWh και σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη EBITDA, που έφθασαν στα 9 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο.
Tα κέρδη από τη συμμετοχή στη ΔEΠA σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στα 12 εκατ. ευρώ. Yψηλότερα κατά 34% στα 13 εκατ. ευρώ ήταν και τα κέρδη EBITDA της θυγατρικής εταιρείας εμπορίου καυσίμων EKO, ενώ η διεθνής εμπορία κατέγραψε κέρδη EBITDA ύψους 12 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43%. H εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα δύο δίκτυα πρατηρίων στη Bουλγαρία.
Μείωση 57%, στα 7 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν τέλος τα κέρδη από τη μονάδα του πολυπροπυλενίου, λόγω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Φαγητό ΒΕΑ

Από πολλούς συναδέλφους λάβαμε emails με θέμα το φαγητό στα ΒΕΑ. Πριν σας μεταφέρουμε τις πληροφορίες μας δημοσιεύουμε μία από αυτές αυτούσια. Όπως θα διαπιστώσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι η επιστολή που δημοσιεύουμε καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος.


Αγαπητοί φίλοι,
Υποθέτω ότι την έχετε κάνει για διακοπές γιατί τα άρθρα σας είναι ελάχιστα τον τελευταίο καιρό. Σε όλους εμάς που δουλεύουμε μέσα μας έχει κάνει εντύπωση που δεν έχετε γράψει κάτι για το εστιατόριο. Όπως ξέρετε το εστιατόριο έχει κλείσει εδώ και 15 μέρες και η ξηρά τροφή πάει σύννεφο Αλλά βλέποντας τα χειρότερα λέμε σαντουιτς και πάλι σάντουιτς. Από την Παρασκευή άρχισε το κέτερινγκ με την εταιρεία "Γευσίνους". Τρεις μέρες τώρα έχουμε να φάμε φαί από το Διυλιστήριο. Τα ντελίβερυ δίνουν και παίρνουν. Πολλά όμως έχουν κλείσει για τον Αύγουστο και η ποιότητα για να καλύψουν την ζήτηση είναι πεσμένη. Δεν θα αργήσει η μέρα που όλοι θα είμαστε μαζικά στο Θριάσιο με δηλητηρίαση. Όμως χίλιες φορές τα βρώμικα παρά τα αίσχη της Γευσίνους. Γεμιστά με ρύζι που είναι είτε ωμό είτε λαπάς είτε κανονικό στο ίδιο πιάτο. Μακαρόνια άγευστα που μερικά ξέχασαν να τα βράσουν και μπριτζόλα που ο σκύλος την έφαγε μετά από μια μέρα νηστικός. Δεν μιλάω για το κατεψυγμένο ψωμί και τον ασβέστη που ονομάζουν φέτα. Όλα αυτά τις πρώτες μέρες. Φαντάσου να περάσει η πρώτη βδομάδα. Το Σωματείο είναι απών αφού θίγεται ο κολλητός τους, κύριος Πέτρος που αν ψάξετε θα βρείτε την κολεγιά του με την Γευσίνους. Όσο για τον Σπυρόπουλο αυτός λέει ότι δέχετε συγχαρητήρια από τα Γραφεία. Τι να υποθέσουμε; Ότι αυτούς τους ταίζουν καλά και σε μας ρίχνουν το κόστος ή ότι μας δουλεύει.
Φίλοι ψάξτε το. Στο εστιατόριο δεν γίνετε καμία εργασία και είναι σίγουρο ότι το εστιατόριο πάει για κλείσιμο. Αυτό είναι φανερό γιατί μας έφεραν και φουρνάκια μικροκυμάτων. Ξέχασα να πω ότι το βράδυ το φαγητό είναι κατεψυγμένο. Ακόμα και να θέλεις να το φας πρέπει να περιμένεις μισή ώρα στην ουρά να το ζεστάνεις. Αλλά τα σκατά είτε ζεστά είτε κρύα είναι σκατά.

Από ότι μάθαμε το Σωματείο με παρέμβαση στον κ. Ρούτση και στον κ. Καραλή πήρε δέσμευση ότι το εστιατόριο θα ξαναλειτουργήσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Φυσικά επρόκειτο για προσπάθεια διακοπής της λειτουργίας του και τον ερχομό catering. Στο βωμό του δήθεν κόστους (στην πραγματικότητα της μίζας) είναι σίγουρο ότι οι γνωστοί υπεύθυνοι θα επιχειρήσουν σύντομα κάτι. Στο χέρι μας είναι να αμυνθούμε επιτιθέμενοι