Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

ΕΛΠΕ: "Γιατί επιλέξαμε την ΒΡ"


Από το Capital αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:


"Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, στο γραφείο μας είχαμε δύο φακέλους έτοιμους για υποβολή, έναν για την BP και έναν για τη Shell". Με αυτά τα λόγια, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων, περιέγραφε τις στιγμές πριν την τελική απόφαση για την εξαγορά του ελληνικού δικτύου της BP, μια κίνηση ταυτόχρονα αμυντική αλλά και επιθετική. Με βάση πάντως τους σχεδιασμούς των ΕΛΠΕ, το σήμα της BP στα πρατήρια της εταιρείας θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι το 2011.
Σύμφωνα με κύκλους των ΕΛΠΕ οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο «mega deal» με τη BP είναι οι εξής; - Καταρχήν με την αγορά του δικτύου της BP δεν δημιουργείται πρόβλημα σε καμία δραστηριότητα της ΕΚΟ η οποία διαθέτει σημαντικά μερίδια αγοράς στο υγραέριο και τα αεροπορικά καύσιμα. Αντίθετα, στην περίπτωση της Shell, ειδικά για το υγραέριο και το aviation, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωνόταν παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να αναγκαζόταν ο όμιλος των ΕΛΠΕ να πουλήσει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, χωρίς –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ομίλου– να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
- Η BP έχει μικρότερο αριθμό εργαζομένων (240) έναντι 480 που διαθέτει η Shell. Ήδη ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΚΟ είναι μεγάλος (περισσότεροι από 600) και με το προσωπικό της BP θεωρήθηκε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα.- Οι εγκαταστάσεις. Εάν το δίκτυο της BP εξαγοραζόταν από κάποιον ανταγωνιστή, οι επιτελείς των ΕΛΠΕ έκριναν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα για τον όμιλο. «Πίσω από τις γραμμές» η ανησυχία αυτή, μπορεί να ερμηνευτεί ότι δεν αφορά τον εγχώριο ανταγωνισμό, αλλά την πιθανή είσοδο ξένου τρίτου μεγάλου παίκτη στην αγορά.
- Τέλος η εταιρική πολιτική της BP μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην ΕΚΟ προσθέτοντας αξία. Στελέχη των ΕΛΠΕ κρίνουν ως θετική τη στρατηγική και τη λειτουργία της BP στην Ελλάδα και κάνουν λόγο για υπόδειγμα παρουσίας πολυεθνικής που εφάρμοσε πετυχημένα το δόγμα «think global, act local». Επισημαίνουν εξάλλου ότι η εταιρεία παρουσιάζει συνεπή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια.
Η συγχώνευση
Με βάση τη συμφωνία, το σήμα της BP θα συνεχίσει να υπάρχει στα πρατήρια, τουλάχιστον μέχρι το 2011. Στο διάστημα αυτό των δύο ετών, τα ΕΛΠΕ θα κληθούν να αποφασίσουν εάν τελικά επιθυμούν να διαπραγματευτούν με τη BP για τη διατήρηση ή όχι του σήματος. Πάντως ο χρόνος είναι ικανός ώστε να κριθεί από πλευράς των Ελληνικών Πετρελαίων εάν είναι προτιμότερο να συγκεντρωθεί το δίκτυο της BP στο σήμα της ΕΚΟ ή ο όμιλος να διαθέτει δύο εταιρείες λιανικής, πρακτική που συνηθίζεται και από άλλες πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη απόφαση, θα κρίνει και εάν θα υπάρξει σύγκλιση μεταξύ ΕΚΟ και BP σε επίπεδο στρατηγικής και μάρκετινγκ, που σήμερα υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών. Επίσης η διατήρηση μέχρι το 2011 των δύο σημάτων, της ΕΚΟ και της BP, λύνει τα χέρια και σε ό,τι αφορά το θέμα των γεωγραφικών επικαλύψεων, καθώς δε θα χρειαστούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον, άμεσες παρεμβάσεις.
Σημειώνεται ότι το δίκτυο της BP περιλαμβάνει περίπου 30 πρατήρια σε ιδιόκτητα οικόπεδα της εταιρείας, 300 πρατήρια σε χώρους που ενοικιάζονται από την εταιρεία, ενώ το 70% των πρατηρίων ελέγχεται από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν πενταετείς συμβάσεις συνεργασίας με τη BP.
Σε σχέση με τα διαδικαστικά, την Πέμπτη αποστέλλεται ο φάκελος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία και αναμένεται να απαντήσει για την έγκριση της εξαγοράς σε διάστημα έως 90 ημερών. Φυσικά τόσο η πλευρά των ΕΛΠΕ όσο και της BP θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία, αλλά ακόμη και εάν η ΕΠΑΝΤ θεωρήσει ότι σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να μειωθεί το μερίδιο αγοράς, με την πώληση δικτύου, αυτό θα γίνει με βάση πάντα τις υποδείξεις της ανεξάρτητης αρχής. Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η απόσχιση από την BP Hellas των κλάδων των αεροπορικών καυσίμων, της ναυτιλίας και των λιπαντικών, που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: