Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας από εταιρείες


Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Μανταλένας Πίου, που κάνει λόγο μεταξύ των άλλων και για την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) που θα στελεχωθεί με 20 εργαζόμενους των ΕΛΠΕ. Για το θέμα αυτό το ΑΝΑ αναφέρει επι λέξει: "προβλέπεται η σύσταση 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων οι οποίες πληρούνται όχι με διορισμούς, αλλά με μεταφορά εξειδικευμένου προσωπικού από τα ΕΛΠΕ. Προσωπικό που ασχολείται ήδη με τέτοια θέματα στα ΕΛΠΕ θα μεταφερθεί στο ΣΕΕΣ."


Tην ίδρυση εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών, που θα προσφέρουν στους καταναλωτές εφαρμογές ενεργειακά αποδοτικότερης τεχνολογίας, χωρίς όμως να πληρώνουν οι τελικοί χρήστες, καθώς η χρηματοδότηση των έργων θα εξασφαλίζεται από την ίδια την εταιρεία, προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης, που παρουσίασε χθες και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Το σχέδιο νόμου, το οποίο ενσωματώνει την οδηγία 2006/32/ΕΚ περιέχει και σειρά άλλων ρυθμίσεων όπως τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, τις νέες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης του Δημοσίου κ.λπ. Από την εφαρμογή του, το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει σε εξοικονόμηση ενέργειας 9% ως το 2016, προκειμένου να επιτευχθεί στη συνέχεια ο κοινοτικός στόχος που είναι εξοικονόμηση 20% ως το 2020.
Δαπάνες
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, οι νέες εταιρείες με δικές τους δαπάνες θα αναλαμβάνουν να εγκαθιστούν στον καταναλωτή, οικιακό ή επαγγελματικό, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και θα αποπληρώνονται για το έργο τους από την ενεργειακή εξοικονόμηση που θα επιτυγχάνει ο τελικός χρήστης.
Όταν το έργο αποπληρωθεί και ανάλογα με τη συμφωνία που θα έχει ο καταναλωτής με την εταιρεία, τότε ο καταναλωτής θα μπορεί να απολαμβάνει ο ίδιος όλο το όφελος της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Μελέτες της ΕΕ έχουν δείξει ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης, μπορεί να επιτευχθεί εξοκονόμηση ως και 30% ή και παρά πάνω, ανάλογα με την κατάσταση του κτηρίου.
Η εταιρεία θα μπορεί να χρηματοδοτεί το έργο, είτε με δικούς της πόρους, είτε από τρίτους και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται να λειτουργήσει το Πράσινο Ταμείο, που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο.
Το Ταμείο θα μπορεί να επιδοτεί το ίδιο ή να εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς δημιουργείται αγορά ενεργειακών υπηρεσιών μέσω Χρηματοδότησης από τρίτους σε ενεργειακά έργα.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από ένα μέρος του κύκλου εργασιών της ενεργειακής επιθεώρησης των κτηρίων, καθώς και από κοινοτικά προγράμματα.
Λειτουργία
Ο τρόπος λειτουργίας του πάντως δεν έχει εξειδικευτεί. Την ενεργειακή επιθεώρηση των κτηρίων -μέτρο που έχει ήδη εξαγγελθεί- θα αναλάβουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα είναι κατάλληλα πιστοποιημένοι ή/και διαπιστευμένοι. Θα διεξάγουν ενεργειακούς ελέγχους στα κτήρια και η αμοιβή τους έχει προσδιοριστεί στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες.
Στα μεγαλύτερα κτήρια, επιχειρήσεις κ.λπ, η αμοιβή θα προσδιορίζεται κατόπιν διαπραγμάτευσης. Την αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίοι θα εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για το κτήριο, θα την καταβάλλουν και στις δύο περιπτώσεις οι καταναλωτές.
Ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης τίθενται στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στις προμήθειες, ενώ παράλληλα προβλέπεται η αντικατάσταση ή αναβάθμιση μη ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού.
Οι προμήθειες που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που θα οριστούν, δεν θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη. Θεσπίζεται Ειδική Ετήσια Εισφορά υπέρ του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) που θα καταβάλουν όλες οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την ενέργεια (ηλεκτροπαραγωγικές, φυσικού αερίου, πετρελαίου κ.λπ).
Το ΣΕΕΣ αποκτά αυτοτελή νομική προσωπικότητα ως ΝΠΙΔ και θα απορροφήσει 20 ειδικούς επιστήμονες από τα ΕΛΠΕ. Επίσης θεσμοθετείται η εξαίρεση από την υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου) στις νέες οικοδομές, οι οποίες αποδεδειγμένα θα κάνουν χρήση ΑΠΕ.
Τέλος, δημιουργείται η Διυπουργική Επιτροπή για την Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας - Οικονομικών, Εξωτερικών και Ανάπτυξης, καθώς και η Εθνική Επιτροπή Εξοικονόμησης Ενέργειας, ενώ προβλέπονται και σειρά ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή στην εξοικονόμηση ενέργειας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παλι οι καταναλωτες θα πληρωσουν το μαρμαρο.και οι επιθεωρητες θα οικονομισουν. ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ. αυτα παντως δεν ειναι φοροι ειναι εισφορα στους επιθεωρητες.λες και τρεχουν τα λεφτα απο τα μπατζακια μας.με το 500 στις αυξησεις των συνταξεων που εδωσε η κυβερνηση μας εσωσε.ετακ,ειδικος φορος στα καυσιμα,εκτακτη εισφορα,αμοιβ στους ενεργειακους επιθεωρητες,τι αλλο θα ακουσουμε ακομη???????????
και τι θα πληρωσουμε??????

Ανώνυμος είπε...

asxeto.βρε κασανδρα και οι υπολοιποι δεν βλεπετε τις ανακοινωσεις ?/γιατι δεν τις κανετε αναρτηση??
μονο οτι λεει η εφημεριδα??
καποτε τις αναρτουσατε ολες τι εγνε?/ τι φοβοσαστε?θα σας δω.

Ανώνυμος είπε...

Κλείστε το Blog να πάει στο διάολο...
Η' γράψτε καμμιά μαλακία σαν αυτές που μας συνηθίσατε τόσο καιρό(ξέρετε εσείς) να σχολιάσουμε...
κάτι spicy!!!! με λιγο ίντριγκα, λίγο sex, με δράκους και μάγισσες...
ας είναι και δικαστικό θρίλλερ δεν μας πειράζει.
έλα μου ντε και έχουμε μια αγωνία...
λίγο Rock 'n Roll τέλως πάντων.


''ΜΕΛΙ'' και πούπουλα