Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Αναβάθμιση για ΜΟΗ, υποβάθμιση για ΕΛΠΕ, από UBS

Δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής η σύσταση της UBS για υποβάθμιση (sell) της μετοχής των ΕΛΠΕ, δίνοντας ως στόχο την τιμή των 5,5 ευρώ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ανυπαρξίας ουσιαστικών επενδύσεων, αλλά και του υπέρμετρου δανεισμού. Στην ουσία η UBS αμφισβητεί το μέλλον των ΕΛΠΕ, σε αντίθεση με την διοίκηση που κάνει λόγο για κέρδη 1 δισ. ευρώ το 2011 ή το 2012 ή τέλος πάντων κάποια στιγμή στο μέλλον. Δύο άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο (από Euro2day και από Hellenic Business), από τα οποία αναδημοσιεύουμε το δεύτερο:

Στην αναβάθμιση της Motor Oil προχωρά η UBS, ενώ διατηρεί τη σύσταση πώλησης που έχει εκδώσει για τη μετοχή της Ελληνικά Πετρέλαια.
Ειδικότερα, ο οίκος υιοθετεί ουδέτερη στάση απέναντι στη Motor Oil και ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 7,7 ευρώ από τα 6,5 ευρώ προηγουμένως.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η νέα μονάδα διύλισης της Motor Oil θα συμβάλλει ακόμα περισσότερα στα αποτελέσματα της εταιρείας από ό,τι περίμεναν.
Αντίθετα, ο οίκος θεωρεί πως οι μέχρι σήμερα υπερ-αποδόσεις των ΕΛΠΕ είναι αδικαιολόγητες με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία. Οι δραστηριότητες διύλισης της εταιρείας χαρακτηρίζονται «φτωχά τοποθετημένες» και οι αναβαθμίσεις στα διυλιστήρια πραγματοποιούνται πολύ αργά στον οικονομικό κύκλο, επομένως δεν αναμένεται να φέρουν κέρδη. Για αυτό και η UBS διατηρεί τη σύσταση sell όπως και την τιμή στόχο των 5,5 ευρώ.
Τα ΕΛΠΕ κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους όρους των δανείων τους, καθώς εφαρμόζουν ένα μεγάλο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών σε ένα περιβάλλον χαμηλών περιθωρίων στη διύλιση. Επομένως, η εταιρεία δεν θα μπορεί παρά να μειώσει το μέρισμά της, εκτιμά η UBS. Ο οίκος υπολογίζει ότι η εταιρεία χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 500 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επενδύσεων.
Αντίθετα, η Motor Oil είναι κατά τοποθετημένη, με δεδομένο ότι τα περισσότερα από τα επενδυτικά της projects ολοκληρώθηκαν στις αρχές του οικονομικού κύκλου.
Για αυτό η UBS δηλώνει προτίμηση για τη Motor Oil έναντι των ΕΛΠΕ, τόσο εξαιτίας της ρευστότητας όσο και της αποτίμησης. Η Motor Oil διαπραγματεύεται σε discount 28% έναντι του κλάδου, την ώρα που τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν premium 68%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: