Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Υπερδιπλασιάζεται η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο

Από την Express αναδημοσιεύουμε:
ΣE υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου από την περιοχή του Πρίνου προσβλέπει η εταιρία Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία πραγματοποιεί γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο με στόχο την αύξηση της παραγωγής της από 1.300 σε 3.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ παράλληλα επιδιώκει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε νέα πεδία.
Η Ενεργειακή Αιγαίου, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευστάθιου Τοπούζογλου και του γεωλόγου πετρελαίων Μαθιού Ρήγα, η οποία ελέγχει πλέον την KavalaOil, ολοκλήρωσε με επιτυχία γεώτρηση σε μήκος 4.400 μέτρων στον Βόρειο Πρίνο, προσβλέποντας σε αύξηση της παραγωγής της και διατήρηση της δραστηριότητάς της στην περιοχή. Eτσι στο επόμενο διάστημα η εταιρία αναμένεται να αρχίσει την άντληση πετρελαίου από τον Βόρειο Πρίνο αυξάνοντας την παραγωγή της από 1.300 σε 3.000 βαρέλια ημερησίως.
Εν συνεχεία το νορβηγικό γεωτρύπανο που έχει νοικιάσει η εταιρία προβλέπεται να επιχειρήσει στο κοίτασμα Ε, που θεωρείται το πλέον ελπιδοφόρο στην περιοχή, με στόχο γεώτρηση σε βάθος 5.500 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι δοκιμές που είχαν γίνει στην περιοχή αυτή, είχαν δώσει ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 3.000 βαρελιών ημερησίως. Επιπλέον 700 βαρέλια ημερησίως εκτιμάται ότι μπορεί να δίνει και η εν εξελίξει γεώτρηση στη θέση PP14 του κοιτάσματος του Πρίνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, με τιμές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι βιώσιμο, ενώ την παραγωγή αγοράζουν, βάσει νόμου, τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Εξάλλου η Ενεργειακή αιγαίου σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει με την εταιρία Calfrac –πρώην Dennison– την απόκτηση του 75% των δικαιωμάτων στις περιοχές Aθως και Αμμώδη. Το υπόλοιπο 25% των περιοχών αυτών ανήκουν στα ΕΛΠΕ. Η συμφωνία εξαγοράς των δικαιωμάτων της πρώην Dennison, βρίσκεται υπό την αίρεση του Yπουργείου Ανάπτυξης. Στις περιοχές αυτές έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στη δεκαετία του 'Α80 χωρίς θετικά αποτελέσματα, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ενεργειακή Αιγαίου από δικές της έρευνες σεισμικών πείθουν ότι αξίζει μία νέα γεωτρητική προσπάθεια.
Εν τω μεταξύ το Yπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, και Εξωτερικών με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτό προβλέπει άλλωστε νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», το περιεχόμενο, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού και θα προβλέπει τη δημιουργία 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), οι οποίες θα πληρωθούν με μεταφορά προσωπικού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στελέχη της παλαιάς ΔΕΠ-ΕΚΥ, του τομέα δηλαδή που ήταν επιφορτισμένος με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα δικαιώματα σε περιοχές προς έρευνα και εκμετάλλευση είχαν προ διετίας περάσει, με νόμο, και πάλι στο Eλληνικό Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία πάντως εξακολουθούν να εγείρουν ζήτημα αποζημίωσής τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Στην περσινή έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό είχαν περιληφθεί εκτιμήσεις κατά τις οποίες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές αξιοποιήσιμες στην εκμετάλλευση πετρελαίου, οι οποίες μπορούν να δώσουν ακόμη και 200.000 βαρέλια ημερησίως, τουτέστιν περί το 40% των συνολικών εγχώριων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: