Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Παράνομη απασχόληση εργατών από τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία

Από την Αυγή αναδημοσιεύουμε την σχετική είδηση, αν και την ανέφεραν αρκετά μέσα:
Θεσσαλονίκη: Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες του ΕΚΘ και συνδικάτων για την παράνομη απασχόληση εργατών από τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία σε υπεργολαβία των ΕΛΠΕ, χθες, το υπουργείο Απασχόλησης έδωσε εντολή για την ανάκληση της σχετικής άδειας που δόθηκε στον υπεργολάβο, αφού σε έλεγχο του ΣΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι ο υπεργολάβος παρανομεί.
Πρόκειται για την εταιρεία Tsentroenergomontazh Open Joint Company (στην τέλος της σελίδας της εδώ, αναφέρει για την εργολαβία στα ΕΛΠΕ), η οποία ανέλαβε υπεργολαβικά την κατασκευή κάποιων δεξαμενών στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και έφερε, υποτίθεται εξειδικευμένους εργαζόμενους από τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία, χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το γεγονός ξεσήκωσε την έντονη αντίδραση συνδικάτου Μετάλλου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που προέβησαν σε καταγγελίες και ζήτησαν από την Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων αυτών, αφού όλα έδειχναν ότι ο υπεργολάβος προχώρησε σε εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού.
Στον έλεγχο που διενήργησε το ΣΕΠΕ διαπίστωσε ότι όντως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Ν. 3386/05, στο οποίο στηριζόταν η σχετική άδεια που δόθηκε στον υπεργολάβο και πρότεινε την ανάκλησή της από τον γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής. Το ΣΕΠΕ, απεφάνθη πως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν ήταν εξειδικευμένοι, όπως απαιτείται από τον νόμο, και πως ανάλογοι εργαζόμενοι υπάρχουν και στην ελληνική αγορά.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί ότι η άδεια στον υπεργολάβο δόθηκε από την περιφέρεια Αττικής και όχι την οικεία περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε κάθε περίπτωση, η δικαίωση των συνδικάτων και του ΕΚΘ ήρθε κάπως αργά, αφού η υπεργολαβία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο στάδιο της ολοκλήρωσής της, ελέω και του “γαλάζιου” νομάρχη Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του καλοκαιριού τα έργα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ είχαν σταματήσει προσωρινά ύστερα από παρέμβαση του ΣΕΠΕ, αλλά η νομική υπηρεσία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης παρενέβη για τη συνέχισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: