Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Προκαταρκτική μελέτη για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη



Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Δ. Διαμαντίδη. Υπενθυμίζουμε παλαιότερη ανάρτηση όπου ο συγκεκριμένος αγωγός είχε χαρακτηρισθεί ως "Αγωγός... μεγάλων καθυστερήσεων" και η έναρξη κατασκευής του είχε προσδιορισθεί για τέλη του 2008 με αρχές του 2009. Τώρα, ως χρόνος έναρξης κατασκευής αναφέρεται η αρχή του 2011:



Στα μέσα Ιουλίου κατατίθεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ η προκαταρκτική μελέτη της Trans Balkan Pipeline για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση δεξαμενών στην περιοχή του Άβαντα και την κατασκευή ενός μικρού λιμένα στην περιοχή του Απαλού.
Αυτό επισήμανε ο Χρ. Δήμας, γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ. - Θράκη, η οποία συμμετέχει στο ελληνικό σκέλος της «Trans Balkan Pipeline BV», κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τα μέλη (φορείς του Έβρου) της Επιτροπής Διαβούλευσης του αγωγού.
Η Επιτροπή Διαβούλευσης έχει θέσει ως προτεραιότητα στις δράσεις της την πραγματοποίηση ερευνών για τις επιπτώσεις του αγωγού πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην ιχθυοπανίδα, στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και στο χερσαίο περιβάλλον. Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2009 για την Επιτροπή Διαβούλευσης προσεγγίζει το ένα εκατ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν και οι μελέτες που έχουν προγραμματιστεί.
Κατασκευή το 2011 Στόχος είναι η έναρξη της κατασκευής να υλοποιηθεί στις αρχές του 2011 και ήδη η «Trans Balkan Pipeline BV» έχει αρχίσει να εξετάζει τα ζητήματα απαλλοτριώσεων-απόκτησης των εκτάσεων γης, που θα εκτελεστεί το έργο.
Η προτιμητέα χάραξη βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας του Έβρου και ειδικότερα κάτω από τον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς χωρίς όμως να θιγεί το προστατευόμενο οικοσύστημα.
Ο αγωγός φτάνοντας ανατολικά της Αλεξανδρούπολης θα κινείται στη συνέχεια υποθαλάσσια και οι πλατφόρμες, που θα προσεγγίζουν τα δεξαμενόπλοια θα βρίσκονται στα 11 χλμ. από την ακτή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελάχιστη οπτική όχληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: