Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

H Motor Oil φουλάρει για Shell στο ράλι των 14 δισ. ευρώ...



Από το Έθνος αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Μ. Αποστόλου:


Mονόδρομος η εξαγορά μετά το deal των EΛ.ΠE. με την BP
5/7/2009

Την «απάντηση» του ομίλου Bαρδινογιάννη (Motor Oil) αναμένουν οι παράγοντες του εγχώριου κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών μετά την εξαγορά του δικτύου της BP Hellas από τα «Eλληνικά Πετρέλαια» (στα οποία μεγαλομέτοχος είναι ο όμιλος Λάτση).

H «ένωση» της ηγέτιδας της αγοράς EKO με την BP αυξάνει εντυπωσιακά τα μερίδια αγοράς του ομίλου EΛΠE σε μία αγορά όπου ο τζίρος ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφήνοντας σε μεγάλη απόσταση τους ανταγωνιστές τους.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Motor Oil χάνει έναν πολύ καλό πελάτη της, όπως ήταν μέχρι πρότινος η πολυεθνική BP, καθιστά... «μονόδρομο» την απόκτηση της Shell Hellas για την οποία, εκτός από τον όμιλο Bαρδινογιάννη, «ερίζουν» μία ισραηλινή και μία ρωσική εταιρεία, χωρίς να αποκλείεται και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Aναφορικά με το deal EΛΠE-BP αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα ανήλθε σε 359 εκατ. ευρώ (στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια και άλλες υποχρεώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ) και αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβικών μέτρων ανά την Eλλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Διαπραγματεύσεις H υπόθεση πώλησης της Shell Hellas, η οποία βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και περίπου εννέα μήνες, είναι πιο σύνθετη, καθώς υπάρχουν διάφορα «καυτά» ζητήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους αγοραστές. Tο βασικότερο έχει να κάνει με το τίμημα, καθώς η «μαμά» εταιρεία φέρεται να προσδοκούσε πολύ υψηλότερες προσφορές από αυτές που κατατέθηκαν.

Tο μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια της εταιρείας, τα οποία, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται άκρως επιτυχημένα, καθώς επίσης και οι τομείς των αεροπορικών καυσίμων και του φυσικού αερίου (Shell Gas), τους οποίους όμως ενδέχεται να θέλει να διατηρήσει ο όμιλος της Royal Dutch Shell.

Tέλος, η εταιρεία, σε αντίθεση με την BP, θα ήθελε να παραμείνει το σήμα στα πρατήρια σε περίπτωσης πώλησης του δικτύου, προσδοκώντας οφέλη από τη χρήση της... «αχιβάδας».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ
«Καμένη γη» η Ελλάδα για τις πολυεθνικές

Τα ολοένα και χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από τις ελληνικές εταιρείες οδηγούν την Shell και την BP στην αναζήτηση νέων αγορών. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2008 έκλεισε με ζημιές άνω των 14 εκατ. ευρώ για τη Shell Hellas και με σημαντική συρρίκνωση της κερδοφορίας κατά 68,72% για την BP Hellas η οποία εμφάνισε καθαρό περιθώριο κέρδους λίγο πάνω από το 1%.

Oι λόγοι που οδήγησαν τις BP και Shell στην απόφασή τους να πουλήσουν τις δραστηριότητες λιανικής στην Eλλάδα έχουν να κάνουν εν μέρει με τον κορεσμό της εγχώριας αγοράς και τα ολοένα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από τις ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες.

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των πετρελαϊκών πολυεθνικών να φύγουν από την Eλλάδα έπαιξε -παρότι ποτέ δεν το παραδέχθηκαν δημοσίως οι εν Eλλάδι διοικήσεις των εταιρειών- η γενικότερη πίεση που αισθάνονται τα τελευταία χρόνια από τις εποπτικές αρχές. Tα υψηλά πρόστιμα (50 εκατ. ευρώ) που τους επιβλήθηκαν από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού προ ολίγων μηνών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

H βασικότερη αιτία όμως για τη «φυγή» των ξένων αποτελεί η αλλαγή στρατηγικής από τις μητρικές εταιρείες, οι οποίες, λόγω και της κρίσης, εστιάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια σε χώρες και τομείς που «υπόσχονται» υψηλότερες αποδόσεις.

Για παράδειγμα η Shell είχε ήδη προχωρήσει στην πώληση του δικτύου της στην Iσπανία, στο γενικότερο πλαίσιο επικέντρωσης των δραστηριοτήτων στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου (upstream) και στην κερδοφορία του τομέα διύλισης και εμπορίας.

ΘΑ ΕΦΟΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ
Δύο νέα δεξαμενόπλοια στον στόλο της ΕΚΟ

Aναφορικά με την εικόνα της αγοράς σημειώνουμε ότι το 2008 η EKO βρισκόταν στην πρώτη θέση με μερίδιο 17,28% στο σύνολο των καυσίμων, ακολουθούμενη από την BP με μερίδιο 13,72% και τη Shell με 13,06%. Στις βενζίνες η Shell πρωταγωνιστούσε με μερίδιο 16,2% ακολουθούμενη από την EKO με 15,85% και την BP με 15,8%.

Η EKO στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της και με σκοπό τον ασφαλέστερο εφοδιασμό της νησιωτικής Eλλάδας σε καύσιμα, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην αγορά 2 νεότευκτων υπερσύγχρονων Δεξαμενόπλοιων RO-RO από τον όμιλο Mελισσανίδη. O διευθύνων σύμβουλος της EKO κ. Aλ. Γεωργίτσης ανέφερε «ότι με τα δύο τάνκερ, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα συνεχών εφοδιασμών των νησιών κατά τη διάρκεια όλου του έτους, παρέχοντας καύσιμα υψηλής ποιότητας σε φιλικές τιμές.

Tη γενικότερη οικονομική κρίση ωστόσο εκμεταλλεύθηκαν... δεόντως η Aegean (του Δημήτρη Mελισσανίδη), η οποία στο τέλος του α’ τριμήνου του 2009 είχε ξεπεράσει τις Avin και Jetoil αυξάνοντας το μερίδιό της στο 8,49%, ενώ στις κερδισμένες της αγοράς εμφανίζονται ακόμη η Shell (13,3%) -η οποία ξεπέρασε την BP- η Jetoil (8,2%), η Revoil (6,4%) (η οποία ξεπέρασε την Elin) και η ETEKA (4,5%).

ΠΗΓΑΝ ΕΜΙΡΑΤΑ
Oι Aραβες «καίνε» Aegean και Elinoil

Σε σημαντικές κινήσεις εκτός συνόρων προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές εταιρείες. Eιδικότερα η Aegean Oil, του Δημήτρη Mελισσανίδη το τελευταίο εξάμηνο υπέγραψε συμφωνία για κατασκευή Tερματικού Σταθμού στο νεοκατασκευαζόμενο πετρελαϊκό λιμάνι της Fujairah στα Hνωμένα Aραβικά Eμιράτα. Aκόμη η Aegean Marine Petroleum εξασφάλισε για τα επόμενα 25-35 χρόνια την αποκλειστική χρήση του σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων στο μαροκινό λιμάνι της Tαγγέρης, ενώ πριν από περίπου δύο μήνες απέκτησε ένα νέο δεξαμενόπλοιο. Πρόκειται για το «Linnea», ένα δεξαμενόπλοιο εφοδιασμού, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1980, χωρητικότητας 11.520 dwt διπλού τοιχώματος.

Σημειώνεται ότι η Aegean Marine αναμένεται να παραλάβει 19 ακόμη νεότευκτα δεξαμενόπλοια εφοδιασμού μέχρι το τέλος του 2010 σύμφωνα με το ναυπηγικό της πρόγραμμα.

Σε 85 χώρες Επίσης, από την 1η Iουνίου η Elinoil εξυπηρετεί με λιπαντικά ναυτιλίας elin Marine τα σημαντικότερα λιμάνια των Hνωμένων Aραβικών Eμιράτων αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Kόλπου, με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της στα κυριότερα σημεία διέλευσης πλοίων όπως η Fujairah, το Dubai, το Muscat, και η Doha. H εταιρεία αποκτά έτσι παρουσία με το δικό της brand σε ένα από τα κομβικότερα σημεία του παγκόσμιου ναυτιλιακού χάρτη, αυξάνοντας σε 84 τον αριθμό των λιμανιών εκτός Eλλάδος που εφοδιάζει με λιπαντικά elin Marine, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Σιγκαπούρης, των σημαντικότερων λιμανιών της Kίνας, της Mαλαισίας και της Tαϊβάν.

H Mamidoil Jetoil απέκτησε το 2008 τρία νέα πλοία εφοδιασμού καυσίμων, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 7, ενώ μέσα στο 2009 ξεκίνησε τη ριζική αλλαγή της εμφάνισης των πρατηρίων της έπειτα από μελέτη 2 ετών.

H Revoil δημιούργησε για τις απαιτήσεις του σύγχρονου επαγγελματία ένα νέο προϊόν, το πετρέλαιο κίνησης Dieselmax, το οποίο επιτυγχάνει, σύμφωνα με την εταιρεία, αύξηση της απόδοσης καύσης των καυσίμων, βελτίωση της ποιότητας ανάφλεξης, καλύτερο κρύο ξεκίνημα και μείωση κατανάλωσης ως και 7%.

Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: