Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Εφιάλτης το μπλακ-άουτ για τη ΔΕΗ


Παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο της Μανταλένας Πίου από την "Ημερησία". Το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ είναι οι τιμές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα του Αγίου Δημητρίου ΙΙΙ, ισχύος 300 MW, εκτός συστήματος ελέω Siemens και της ρωσικής Power Machines και δίχως τη δυνατότητα εισαγωγής ρεύματος από την Ιταλία και την Τουρκία, η ΔΕΗ αντιμετώπισε οριακά τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.
Βέβαια, για να καλυφθούν οι 10.160 MW που ήταν αιχμή φορτίου της περασμένης Τρίτης (και το μέχρι στιγμής ρεκόρ έτους) έπρεπε οι 120 μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές που έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία με τη ΔΕΗ να περικόψουν τις δραστηριότητές τους στις επικίνδυνες, από πλευράς θερμοκρασιών ώρες 11π.μ.-3μ.μ. και να σταματήσουν τη λειτουργία τους τα αρδευτικά αντλιοστάσια προκειμένου να εξοικονομηθούν γύρω στα 200 MW. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη «καυτή» ημέρα του καλοκαιριού, όταν θα έρθει ο πραγματικός καύσωνας.
Το στρεβλό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται από το 2001 και η ανεπαρκής προετοιμασία της ΔΕΗ έχουν αναγκάσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια να ζει κάθε καλοκαίρι με τον εφιάλτη του μπλακ άουτ και των περικοπών ρεύματος.
Απαγόρευση
Οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν πρακτικά απαγορεύσει στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες επενδυτές στην αγορά, που τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται με ρυθμούς 3%-4% ετησίως. Εδωσαν όμως από το 2003 τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αντικαταστήσει παλαιές μονάδες, ευκαιρία που οι διοικήσεις της ΔΕΗ δεν εκμεταλλεύτηκαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα οι εργασίες για την πρώτη από τις μονάδες αντικατάστασης, το εργοστάσιο συνδυασμένου κύκλου στο Αλιβέρι, να ξεκινήσουν στα τέλη του 2007!
Οι δύο ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα, των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που εντάχθηκε στο σύστημα τις προηγούμενες ημέρες, μαζί με τους αιχμιακούς αεριοστροβίλους της Τέρνα δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ εμμέσως επιδοτεί τη λειτουργία τους, καθώς είναι υποχρεωμένη να αγοράζει, από τη χονδρική αγορά μέσω ΔΕΣΜΗΕ, την ενέργεια που παράγουν στις οριακές τιμές του συστήματος, που ξεπερνούν τα 113 ευρώ/mwh και να πουλά την ίδια ενέργεια στη λιανική σε πολύ χαμηλότερες τιμές, γύρω στα 55-60 ευρώ/mwh. Νέες μονάδες ιδιωτών θα ενταχθούν στο σύστημα από τα τέλη του 2009 και μετά, που σημαίνει ότι το πρόβλημα επάρκειας θα υπάρχει τουλάχιστον για ένα ακόμα χρόνο και πιθανότατα και το 2010.
Πανάκριβο ρεύμα
Επιπρόσθετα, όλες οι νέες μονάδες χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές αυξάνονται όσο περίπου του πετρελαίου. Οσο θα διευρύνεται η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμων, τόσο θα αυξάνεται το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα εισαγωγής πανάκριβου ρεύματος, από τις γειτονικές της χώρες.
Την περίοδο αιχμής διάλεξε η ΔΕΗ να κάνει τις εργασίες συντήρησης στο υποβρύχιο καλώδιο Ελλάδας- Ιταλίας, με αποτέλεσμα ούτε αυτό να λειτουργεί ακόμη. Οσο για τον ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει καν υπογράψει την εμπορική συμφωνία με την Τουρκία για να πάρει τα 200 MW μέσα στο καλοκαίρι.
Εμπλοκή της Siemens
H υπόθεση με τις 2 λιγνιτικές μονάδες στον Αγιο Δημήτριο που ανέλαβαν να αναβαθμίσουν η Siemens και η Power Machines και δεν τις έχουν παραδώσει ακόμα, έχει επαναληφθεί πολλές φορές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από πέρυσι το καλοκαίρι -ορισμένοι υποστηρίζουν από τον Μάιο του 2007- γνώριζε η ΔΕΗ για τις αστοχίες υλικού και τα άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Siemens στην κατασκευή του εξοπλισμού αποφάσισε να δώσει παράταση στη γερμανο-ρωσική κοινοπραξία, χωρίς μάλιστα να ζητήσει τις ρήτρες καθυστέρησης των 3,3 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω χειρισμοί που συνδικαλιστές της ΔΕΗ καταγγέλλουν ως σκάνδαλο, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θολό τοπίο στο πρόγραμμα αναβάθμισης μονάδων της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: