Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Υπογράφηκε η συμφωνία ΕΛΠΕ-Edison


Ανακοινώθηκε χθες σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία η σύσταση εταιρείας ηλεκτρικής νενέργειας μεταξή ΕΛΠΕ και Edison. Όλος ο σημερινός τύπος αναφέρεται στο γεγονός. Εμείς διαλέξαμε το Άρθρο της Μανταλένας Πίου από την Ημερησία.
Tη σύσταση κοινής εταιρείας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά τη ΔΕΗ ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison. Στη «μικρή ΔΕΗ», που στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος της τάξης των 1.500-2.000 MW ή σε μερίδιο 10%-15% της ελληνικής αγοράς, θα συμμετάσχουν επίσης οι εταιρείες ΗΕ&D του ομίλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Χαλκόρ.
Η οριστική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρισμού, που υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Edison Umberto Quadrino, προβλέπει τη σύσταση μίας εταιρείας συμμετοχών 50%-50% ΕΛΠΕ-Edison.
Η κοινή αυτή εταιρεία θα συμμετάσχει με πλειοψηφικό μερίδιο σε εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, θα δημιουργήσει μία 100% θυγατρική εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και θα ερευνήσει τις δυνατότητες επένδυσης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, στην παραγωγή φυσικού αερίου και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια. Στη νέα εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού (Gen Co) η κοινή εταιρεία συμμετοχών ΕΛΠΕ-Edison θα συμμετάσχει με ποσοστό 75%. Το υπόλοιπο 25% του μετοχικού κεφαλαίου της GenCo θα ανήκει στη ΗΕ&D (Eλλάκτωρ-Ιντρακόμ) κατά 23% και στην Χαλκόρ (όμιλος Στασινόπουλου) κατά 2%. Η νέα εταιρεία θα είναι ο αποκλειστικός φορέας ανάπτυξης και συμμετοχής σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ελλάδα, για τους εταίρους.
Μονάδα παραγωγής
Στη νέα εταιρεία τα ΕΛΠΕ θα συνεισφέρουν τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 390MW στη Θεσσαλονίκη και η Εdison το μερίδιο που έχει στην υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου στη Θίσβη, ισχύος 420 MW, καθώς και τις επενδυτικές προτάσεις στη φάση μελέτης για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και το πρότζεκτ για τον λιθανθρακικό σταθμό στον Αστακό. Τα μερίδιο της Edison στην μονάδα της Θίσβης ανέρχεται σε 65%. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στη HE&D και τη Χαλκόρ, οι οποίες και θα το συνεισφέρουν στην GenCo. Προκειμένου να εξισορροπηθούν τα περιουσιακά στοιχεία, η Edison θα καταβάλει στα ΕΛΠΕ το ποσόν των 55 εκατ. ευρώ και οι HE&D και Χαλκόρ θα καταβάλουν στη μητρική εταιρεία συμμετοχών το ποσόν των 30,7 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει αφού εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Σε σχέση με την πρόταση που είχε υποβάλει στο παρελθόν η Edison για συνεργασία με τη ΔΕΗ, ο κ. Quadrino δήλωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον αλλά πως η όποια κίνηση από εδώ και πέρα θα γίνει μέσω της νέας κοινοπραξίας.
Πέραν της ηλεκτροπαραγωγής, η Edison και τα ΕΛΠΕ αποδίδουν ιδιαίτερα στην παραγωγή φυσικού αερίου.
Η Edison, ασχολείται ήδη με τον τομέα αυτό, έχει δικά της κοιτάσματα και συμμετέχει στον αγωγό Αλγερίας- Ιταλίας, Ελλάδας-Ιταλίας (με τη ΔΕΠΑ, της οποίας το 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ), ενώ κατασκευάζει τον μεγαλύτερο υπεράκτιο σταθμό υγροποιημένου αερίου, δυναμικότητας 8,5 δισ. κ.μ., στην Αδριατική, έξω από τη Βενετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει μαζί με τη ΔΕΠΑ τη δυνατότητα ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας να μπορεί να λειτουργεί αμφίδρομα, εξασφαλίζοντας ροή αερίου όχι μόνον από Ελλάδα προς Ιταλία αλλά και από την Ιταλία προς την Ελλάδα.
Τα ΕΛΠΕ εξάλλου έχουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης αερίου στην Αίγυπτο (όπου δραστηριοποιείται και η Edison) και τη Λιβύη.Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ μεγάλο βήμα και για τους δύο ομίλους όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ ο πρέσβης της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαρέτα τόνισε τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ Quadrino είπε στόχος της Edison είναι να καταστεί η Ελλάδα το εφαλτήριο για την επέκταση στα Βαλκάνια, ενώ ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου τόνισε ότι η συμφωνία συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου σε μία αγορά με μεγάλες προοπτικές. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε ότι το νέο σχήμα θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς και ανταγωνιστικής ενέργειας στη χώρα.

Στο Euro2day.gr διαβάσαμε τις απόψεις των ειδικών οικονομικών αναλυτών για το θέμα και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:
Με θετικές κρίσεις υποδέχονται οι αναλυτές την αναγγελία του deal των ΕΛΠΕ με την Edison.
Η EFG Eurobank Sec. εκτιμά πως η Edison είναι έμπειρος παίκτης ο οποίος θα μοιραστεί με τα ΕΛΠΕ τα κόστη και τους κινδύνους που σχετίζονται με την αυξημένη διαφοροποίηση στην ηλεκτρική αγορά.
Μικρή χαρακτηρίζει την επίδραση της είδησης στις αποτιμήσεις της για τα ΕΛΠΕ η Marfin Analysis, ενώ από την πλευρά της η Alpha Finance τονίζει ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας αποκρυσταλλώνει την αξία της και ξεκαθαρίζει το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για ανάμιξη στην ηλεκτρική αγορά και στην αγορά αερίου σε συνεργασία με μεγάλο ευρωπαίο παίκτη.
Κατά τη γνώμη της χρηματιστηριακής, η κρυμμένη αξία της συμφωνίας είναι πιθανό να ξεδιπλωθεί στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το αέριο όπου τα ΕΛΠΕ και η Edison έχουν κοινά ενδιαφέροντα.
Θετική επίδραση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των ΕΛΠΕ εκτιμά ότι θα έχει το deal η HSBC, αν και επισημαίνει ότι η επίδραση στην αποτίμηση θα είναι αμελητέα (π.χ. 0,1 ευρώ ανά μετοχή). Ωφέλιμη για όλα τα μέρη χαρακτηρίζει τη στρατηγική συμμαχία η Proton Sec., καθώς σημαίνει τη "σύντηξη" ενός ισχυρού παίκτη σε μία έως τώρα σχεδόν μονοπωλιακή αγορά.
Παρακάτω θα διαβάσετε το άρθρο της Ναυτεμπορικής για το ίδιο θέμα που περιέχει και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Το άρθρο υπογράφει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης.
Ετοιμο να αξιοποιήσει οποιαδήποτε ευκαιρία προκύψει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια), εμφανίστηκε το νέο σχήμα EΛΠE - Edison κατά τη χθεσινή υπογραφή της οριστικής συμφωνίας για την ίδρυση της μεικτής εταιρείας.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου με συμμετοχή 50-50 και με αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα μέσω του οποίου οι δύο όμιλοι θα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στους συγκεκριμένους κλάδους (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού και φυσικού αερίου), ενώ για άσκηση αντίστοιχης δραστηριότητας στις γειτονικές χώρες, θα προηγείται συζήτηση του ενός μέρους με το άλλο.
Η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια αλλά και η ιταλική δια του πρέσβη κ. Τζιαν Πάολο Σκαράντε, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις προοπτικές που διανοίγονται από τη συνεργασία αυτή, ενώ ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρει μιμητές. Περισσότερο θερμή η πλευρά της Εdison, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τη «δεύτερη πατρίδα της εταιρείας», αλλά και ως ενιαίο χώρο με την Ιταλία, για τις δραστηριότητες στην ενέργεια.
Ο κ. Τ. Χριστοδούλου
Σε ό,τι αφορά το νέο σχήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ κ. Τίμο Χριστοδούλου, αυτό θα αποτελεί εταιρεία συμμετοχών με συμμετοχή 50-50 των δύο ομίλων. Η εταιρεία αυτή θα ελέγχει το 75% μίας εταιρείας με αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή και το 100% μίας δεύτερης, με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πρώτη θυγατρική (ηλεκτροπαραγωγή), τα ΕΛΠΕ θα εισφέρουν τη θυγατρική τους Ενεργειακή Θεσσαλονίκης η οποία ελέγχει και λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 390 μεγαβάτ στη Θεσσαλονίκη. Η Εdison, θα εισφέρει το 65% της συμμετοχής της στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης».
Στη θυγατρική της ηλεκτροπαραγωγής, θα συμμετέχει επίσης και η εταιρεία HEAD (όμιλοι ΕΛΤΕΧ και Ιντρακόμ με 23% και η Χαλκόρ με 2%, καθώς αποτελούν τους εταίρους της Εdison στην «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης».
Για την εξισορρόπηση της αξίας των εισφερομένων περιουσιακών στοιχείων, ο όμιλος ΕΛΠΕ, θα λάβει το ποσό των 55 εκατ. ευρώ από την Edison και η εταιρεία συμμετοχών θα λάβει το ποσό των 30,7 εκατ. ευρώ από τις HED και ΧΑΛΚΟΡ.
Χαρτοφυλάκιο 1.500-2.000 μεγαβάτ
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με τις προοπτικές δημιουργίας νέων μονάδων, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η περίπτωση δημιουργίας λιθανθρακικής μονάδας, την οποία ξεκίνησε η Εdison (περιοχή Αστακού), εξαρτάται από κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και από την αποδοχή του σχεδίου εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών. Οσο για το χαρτοφυλάκιο, οι δύο όμιλοι το προσδιορίζουν σε 1.500-2.000 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.
Σε ερωτήσεις για το ενδιαφέρον που θα έδειχνε το μικτό σχήμα ΕΛΠΕ - Εdison, εφόσον η ΔΕΗ πωλούσε μεμονωμένες μονάδες, ο κ. Κουαντρίνο απάντησε ότι υπήρχε παρόμοια προοπτική, θα την συζητούσε. Πάντως οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι κάθε είδους δραστηριότητα των δύο ομίλων στην Ελλάδα, που θα σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, υποχρεωτικά θα περνάει μέσω της εταιρείας συμμετοχών.
Ειδικότερα για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον κ. Κουαντρίνο, η Εdison είναι σε θέση να καλύψει επιπλέον ποσότητες που ζητά η ελληνική αγορά, καθώς όπως είπε, έχει συμβόλαια 13 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Πέρα από αυτά (κυρίως ποσότητες από Αλγερία, Λιβύη και LNG), η Εdison ως γνωστόν συμμετέχει μαζί με τη στη δημιουργία του Ελληνοιταλικού αγωγού, για τον οποίο ο κ. Φώλιας στον χαιρετισμό του μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου έως το 2012.
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις τους για τη συνεργασία ανάφεραν μεταξύ άλλων:
* Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ.: «Η στρατηγική συμμαχία με την Edison, διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας μας, ώστε να συνεισφέρουμε στην κάλυψη των αυξανομένων ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας. Στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η παρουσία θυγατρικών εταιρειών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗΣ και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δύο μεγάλων Ελληνικών Βιομηχανικών Ομίλων, ενισχύει περαιτέρω το εγχείρημά μας».
* Ουμπέρτο Κουαντρίνο, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison Spa: «Με την επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία, η Edison, διευρύνει τα όρια των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο της Ε.Ε. Η συνεργασία με έναν αναγνωρισμένο και ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο όπως η ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και με εταιρείες κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, όπως η ΕΛΤΕΧ και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μας επιτρέπει, συνενώνοντας τις δυνάμεις μας, να καταστούμε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα».

* Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΕΛ.ΤΕΧ.: «Το σχήμα που δημιουργείται, συγκεντρώνει την εμπειρία, τη γνώση αλλά και την οικονομική υπόσταση που θα του επιτρέψει να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα».
Μοναδική μέχρι στιγμής αντίδραση υπήρξε από τον Συνασπισμό που εξέδωσε ανακοίνωση την οποία αναδημοσιεύουμε από το Athens News Agency - Macedonian Press Agency
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΝ - Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση για τη δημιουργία κοινής εταιρείας ΕΛΠΕ- Edison στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την ανακοίνωση για τη δημιουργία κοινής εταιρείας ΕΛΠΕ- Edison στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, το γραφείο τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η διαμόρφωση κοινής εταιρίας συμμετοχών ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και την Edison στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα νέο μεγάλο βήμα στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και την απόλυτη παράδοση τους σε εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα με την περιθωριοποίηση κάθε ρόλου του ελληνικού δημοσίου.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει μια απαράδεκτη πολιτική στο χώρο της ενέργειας που απώτερο στόχο έχει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και της ίδιας της ΔΕΗ. Αυτές τις επιλογές πληρώνει σήμερα βαρύτατα ο ελληνικός λαός με τις συνεχείς και υπέρογκες ανατιμήσεις στα ηλεκτρικά τιμολόγια.
03/07/08 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά. Αργήσατε και νομίζαμε πως λείπετε.
Πάντως να σχολιάσω ότι τα αστροπελέκια (Αλέφαντος-Καραϊσκάκης)αφού μας άλλαξαν τα πετρέλαια τώρα θα μας αλλαξουν και τα φώτα

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το κίτρινο κουραστικό είναι. Δεν δοκιμάζετε τίποτα άλλο?
Ευχαριστώ!