Ερωτήματα προκαλεί η στάση της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων απέναντι στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη να οριστεί ημερομηνία έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρίας έως τις 20 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέας διοίκησης.
Η επιστολή αυτή στάλθηκε πριν από τέσσερις ημέρες και ενώ χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ δεν συζήτησε καθόλου το θέμα αυτό, ως όφειλε, κάτι που έκανε αμέσως χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, ορίζοντας τις ημερομηνίες των έκτακτων συνελεύσεων, σε εφαρμογή της επιστολής των αρμόδιων υπουργών.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο κυριολεκτικά αγνόησε την επιστολή, όταν είναι γνωστό ότι απαιτείται συγκεκριμένη χρονοβόρα διαδικασία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης.
Αντί αυτού καταγράφεται η δήλωση που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 9μήνου στους αναλυτές, από την οποία προκύπτει σαφώς η ενόχλησή του -ενδεχομένως και της πλευράς Λάτση;- για τη μη ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής νέας διοίκησης και ουσιαστικά τη βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο στη διοίκηση του ομίλου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωστόπουλος, που υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, επιδίωξε να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
"Ελπίζω", είπε, "οι μέτοχοι να διασφαλίσουν ότι αυτή η στάση, να διοικηθούν τα ΕΛΠΕ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, θα παραμείνει άμεση προτεραιότητα και στο μέλλον" και σημείωσε μάλιστα ότι επί του παρόντος δεν θέλει να προσθέσει κάτι άλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η εποχή Κωστόπουλου στα ΕΛΠΕ οδεύει προς το τέλος της και η αντικατάστασή του θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Το Δημόσιο θα ορίσει στη θέση του προέδρου άνθρωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί συναίνεση με την πλευρά Λάτση, αλλά στο πρόσωπο ενός ουδέτερου στελέχους που δεν θα "φωτογραφίζει" άμεσα την τελευταία, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του κ. Κωστόπουλου, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την Paneuropean, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Δεκέμβριο του 2007 ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.
Το πόσο σημαντική θεωρείται η περίπτωση των ΕΛΠΕ για την παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το όλο θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου, ενώ τα ονόματα που "παίζουν" θεωρούνται επτασφράγιστο μυστικό. Υπό αυτήν την έννοια, όσες φήμες για ονόματα υποψηφίων ακούγονται στην αγορά δεν έχουν υπόσταση, όπως έλεγαν στο euro2day καλά πληροφορημένες πηγές.
Πάντως, η χθεσινή στάση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ φαίνεται ότι δυσχεραίνει τη συνεννόηση με την πλευρά Λάτση, ενώ αποδεικνύει και τη σταθερή βούληση του Δημοσίου τα ΕΛΠΕ να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.