Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Παραίτηση Τίμου Χριστοδούλου

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τίμος Χριστοδούλου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αλλαγή διοίκησης στον όμιλο. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος δεν έχει παραιτηθεί, καίτοι έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.

Η παραίτηση του κ. Χριστοδούλου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα και ως τότε φαίνεται ότι θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του κ. Κωστόπουλου, εντούτοις φαίνεται ότι το "αντάρτικο" που έχει κηρυχθεί με "έπαθλο" τη θέση του CEO θα έχει αρκετό δρόμο ακόμη.

Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείουν η εκκρεμότητα στα ΕΛΠΕ να παραταθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραμένει στον αέρα η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, την οποία ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών και ΠΕΚΑ, προκειμένου να εκλεγεί η νέα διοίκηση.

Ήδη, τελειώνει ο Νοέμβριος και ακόμη δεν είναι γνωστό αν και πότε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΠΕ που θα ορίσει τις ημερομηνίες της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν πλέον για έκτακτη γενική συνέλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, όπως έχει ζητηθεί από το Δημόσιο. Το όλο θέμα, που φαίνεται να έχει αποδειχτεί "καυτή πατάτα", το χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου, δίνοντας και τον τόνο στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στα ΕΛΠΕ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο τα ΕΛΠΕ. αυτήν τη στιγμή δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκαλώντας πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Αντίθετα, ο ΔΕΣΜΗΕ όρισε ως ημερομηνία για την έκτακτη γενική συνέλευση τις 2 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκλεγεί η νέα διοίκηση.

Η ΔΕΠΑ, επίσης, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 16 Δεκεμβρίου και η ΔΕΗ στις 15 (για τον βασικό μέτοχο) και 17 Δεκεμβρίου (για τους μικρομετόχους), ενώ ήδη ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του κ. Αρθούρου Ζερβού. Στη ΔΕΣΦΑ δεν προβλέπεται η ίδια διαδικασία, καθώς η διοίκηση ορίζεται απευθείας από την πολιτική ηγεσία, γεγονός το οποίο πιθανολογείται ότι μπορεί να γίνει και πριν από τη ΔΕΠΑ.