Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Σε νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται η Μότορ Οϊλ

Η ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ είναι συγκρίσιμες εταιρείες, γι' αυτό και αναρτούμε τις τρείς τελευταίες ειδήσεις. Η ακόλουθη είναι από την Ναυτεμπορική και είναι του Μ. Καϊταντζίδη:

Η Avin και η Shell θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της δεύτερης στη Μότορ Οϊλ, η οποία προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

H απόκτηση του δικτύου της Shell σε συνδυασμό με τη λειτουργία της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης, ο όμιλος της Μότορ Οϊλ, εισέρχεται σε μία νέα δυναμική φάση ανάπτυξης.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Οϊλ κ. Πέτρος Τζανετάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου.

Τα περιθώρια διύλισης

Σύμφωνα με το στέλεχος της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, στο τρίτο τρίμηνο του 2009 υπήρξε έντονη διακύμανση των τιμών και γενικότερα ήταν ένα «δύσκολο» τρίμηνο για τις εταιρείες του κλάδου. Παρ΄όλ' αυτά, η Μότορ Οϊλ, κατάφερε να προσαρμόσει τη λειτουργία της στο ρευστό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα περιθώρια διΰλισης να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 61,1 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ή 58,8 δολάρια αν δεν υπολογιστεί η επίπτωση από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Πάντως ο κ. Τζανετάκης παρατήρησε ότι τον Οκτώβριο υπήρξε βελτίωση στα περιθώρια διΰλισης, σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ τις πρώτες μέρες Νοεμβρίου, πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο, με έντονη μεταβλητότητα στις τιμές.

Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση του δικτύου της Shell, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την έγκριση της εξαγοράς από τις αρμόδιες αρχές και για την ένταξη της εταιρείας στον όμιλο.

Οπως είπε ο κ. Τζανετάκης στους αναλυτές, η δραστηριότητα του ομίλου στη λιανική, θα συνεχιστεί και με τα δύο σήματα, δηλαδή Αvin και Shell, με δεδομένο ότι το κάθε σήμα προσφέρει μία διαφορετική πρόταση στους καταναλωτές, ενώ δημιουργούνται και συνέργειες από τις οποίες ωφελείται σημαντικά ο όμιλος.

Ακόμη, αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης που αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης ο κ. Τζανετάκης είπε ότι οι εργασίες προχωρούν γρηγορότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ετσι, οι δαπάνες για επενδύσεις, αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ως γνωστόν η νέα μονάδα με δυναμικότητα 60.000 βαρελιών την ημέρα, θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα του διϋλιστηρίου κατά 25% στα 170.000 βαρέλια ημερησίως, ή 9 εκατομμύρια τόνους το χρόνο έναντι των 7,2 εκατομμυρίων τόνων που είναι σήμερα. Κυρίως όμως, με τη νέα μονάδα, το συγκρότημα θα υποκαταστήσει σημαντικές ποσότητες εισαγόμενου μαζούτ, με το οποίο τροφοδοτεί τη μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης για την παραγωγή βενζινών, ενώ θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας περισσότερων τύπων αργού.

Τέλος, σε ερωτήσεις για τη μερισματική πολιτική και τις επιπτώσεις από την έκτακτη εισφορά, ο κ. Τζανετάκης είπε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την πολιτική υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Οσο για την έκτακτη εισφορά επί των κερδών χρήσης 2008, αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Οπως είπε, για τον ακριβή προσδιορισμό αναμένεται η δημοσίευση του νόμου, ενώ παρατήρησε ότι ένα μέρος των κερδών, δεν είναι λειτουργικά, αλλά προέρχονται από την αποτίμηση της αξίας αποθεμάτων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ