Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μήνυμα Κωστόπουλου για το management των ΕΛΠΕ

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:

“Μήνυμα” προς το βασικό μέτοχο ενόψει της διαδικασίας επιλογής νέας διοίκησης που ξεκίνησε από το Δημόσιο, προκαλώντας αρκετά ερωτήματα στην αγορά, έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Κωστόπουλος.

“Ως επικεφαλής του ομίλου σας λέω ότι διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλαμε πολλές προσπάθειες να διοικηθούν τα ΕΛ.ΠΕ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά. Πετύχαμε με πολύ κόπο καλά αποτελέσματα και βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Ελπίζω οι μέτοχοι να διασφαλίσουν ότι αυτή η στάση θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα και στο μέλλον” τόνισε με νόημα κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου, ο κ. Κωστόπουλος, συμπληρώνοντας πως επί του παρόντος δεν θέλει να προσθέσει κάτι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποστείλει για τα Ελληνικά Πετρέλαια προκήρυξη τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και για αυτή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου. Ενώ, όμως στις λοιπές ενεργειακές εταιρείες έχει ήδη φτάσει επιστολή των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. που θα εκλέξει τη νέα διοίκηση (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα, μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τελικά η αλλαγή στα ΕΛ.ΠΕ. να αφορά στα μέλη του Δ.Σ. που ορίζονται από το Δημόσιο. μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο, χωρίς ωστόσο η αλλαγή να “αγγίξει” τον κ. Κωστόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που συνάγεται είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και βασικού μετόχου, κάτι που προφανώς δεν είχε συμβεί πριν την έκδοση της προκήρυξης για τους δύο επικεφαλής του ομίλου.

Ηλεκτρισμός

“Ήμασταν τυχεροί που είχαμε βλάβη στη μονάδα της Θεσσαλονίκης καθώς το περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού ήταν αρνητικό και η ζήτηση έχει επηρεαστεί από την κρίση”, σημείωσε αναφορικά με το θέμα της παραγωγής ενέργειας από τα ΕΛ.ΠΕ ο Ανδρέας Σιαμισίης, γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών. Αλλά και η συνεισφορά της ΔΕΠΑ είναι μέχρι στιγμής 24 εκατ. ευρώ και βρίσκεται κάτω από τα μεγέθη του 2008.

Ο όμιλος εξετάζει επίσης αλλαγές στη δομή των γραμμών χρηματοδότησης, εξετάζοντας την υποκατάσταση βραχυχρόνιων δανείων με μακροχρόνιο μη τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, οι μισές περίπου εκ των οποίων αφορούν μεσοπρόθεσμα δάνεια, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν ανακυκλούμενα ετήσια δάνεια.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτήσει την επένδυση του ομίλου στην Ελευσίνα, διοχετεύοντας έως και 400 εκατ. δολάρια, ενώ είναι πιθανό πως θα ακολουθήσει ένας σημαντικός αριθμός αντίστοιχων επενδυτικών κινήσεων τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η αλλαγή των κεντρικών γραφείων του ομίλου θα γίνει πριν το τέλος του έτους και εκτός από τη διοίκηση θα “μετακομίσουν” η ΕΚΟ και το εμπορικό της BP. Τέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που θα προσφέρει εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ ετησίως.