Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Έλεγχο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ με αλλαγή διοίκησης

Από την Αυγή αναδημοσιεύουμε:

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει αισθητή την παρουσία της στη διαχείριση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), υπό τη μορφή του Δημοσίου ως μετόχου, καταδεικνύει η απόφασή της για την αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τη σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ καθώς θεωρείται ότι με το παρόν σχήμα διατηρήθηκαν “ισορροπίες” σε σχέση με τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση (Paneuropean-Petrola) στο management της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Δημοσίου έχει αποσταλεί επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη με την οποία ζητείται ο ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής γενικής συνέλευσης έως τις 20 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέας διοίκησης, όπως άλλωστε έγινε και με τις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Οι δύο τελευταίες όρισαν ημερομηνίες, ενώ σιγή ιχθύος τηρείται, μέχρι στιγμής, από πλευράς ΕΛΠΕ και παρά το ότι την Πέμπτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος, που προέρχεται από το περιβάλλον Λάτση (παραιτήθηκε από την Paneuropean Oil συμφερόντων του ομίλου Λάτση για να αναλάβει το Δεκέμβριο του 2007 τη διοίκηση των ΕΛΠΕ) κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του εννεαμήνου στους αναλυτές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής νέας διοίκησης. Εξέφρασε δε “την ελπίδα” να διασφαλίσουν οι μέτοχοι ότι θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα στο μέλλον η διοίκηση των ΕΛΠΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.