Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλη αύξηση κερδών από τα ΕΛ.ΠΕ. στο εννεάμηνο

Από την Ναυτεμπορική αναδημοσιεύουμε:
Σε 201 εκατομμύρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το 9μηνο, έναντι 143 εκατομμυρίων του 2008, αυξημένα κατά 41%.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον τομέα της διύλισης κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ θετικά λειτούργησε το πρόγραμμα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επίτευξης υψηλότερου μέσου περιθωρίου διύλισης.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 9μηνο, ανήλθε σε 4,89 δισ. ευρώ έναντι 7,98 δισ. το 2008. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των διεθνών τιμών προϊόντων και αργού.

Το ΕΒΙΤDA αυξήθηκε κατά 17% σε 349 εκατ., έναντι 298 εκατ., ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 3,74 δισ. (-3%), ο καθαρός δανεισμός σε 1,22 δισ. (-11%),και η δανειακή μόχλευση σε 33%.

Ως προς τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 332 εκατ. (+2%), τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 188 εκατ. (+10% )και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανά μετοχή σε 0,61 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των συγκρίσιμων κερδών και ΕΒΙΤDA, λαμβάνονται υπ' όψιν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα 9μήνου, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση, επεσήμαιναν ότι τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών και ήταν πολύ καλύτερα συγκρινόμενα με τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.

Στον κλάδο διύλισης εφοδιασμού και εμπορίας, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 245 εκατ., αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην εγχώρια εμπορία, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 25%, λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο, τη βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων και τη συγκράτηση των δαπανών.

Οι διεθνείς δραστηριότητες επηρεάσθηκαν από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στα Βαλκάνια. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων και τα μερίδια στις αγορές του εξωτερικού, ενισχύθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω της ανάπτυξης των δικτύων πρατηρίων.

Τα πετροχημικά

Στον κλάδο των πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση έχει συμπιέσει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2009. Ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των συνθηκών αγοράς σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του έτους.

Τέλος, στις στρατηγικές συμμετοχές σε συνδεδεμένες εταιρείες, η συνεισφορά στην κερδοφορία από τους κλάδους ενέργειας και φυσικού αερίου επηρεάστηκε από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επαναλειτούργησε τον Οκτώβριο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα 9μήνου επιτεύχθηκαν σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, όπου τα διεθνή σύνθετα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα επίπεδα του 2003.

Ο κ. Κωστόπουλος ολοκλήρωσε επισημαίνοντας: «Το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον διύλισης παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς μας».