Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Τα ΕΛΠΕ «εργαλείο» για φτηνά καύσιμα - Nέο σκηνικό μετεκλογικά


Από το ιστολόγιο "ΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ" που ασχολείται κυρίως με την λιανική των καυσίμων, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

Τα ΕΛΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή της βενζίνης, υπογραμμίζουν στελέχη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και κάνουν λόγο για αλλαγή σκηνικού στον πετρελαϊκό όμιλο.

Εκτός από τις αναμενόμενες αλλαγές προσώπων, τα ίδια στελέχη σημειώνουν την ανάγκη για μια επανατοποθέτηση και των σχέσεων μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση που κατέχει το 36% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επανακρατικοποιήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια για να καταπολεμήσει την ακρίβεια στα καύσιμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η κερδοσκοπία στα καύσιμα είναι ένα από τα θέματα που το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει, είτε οφείλεται στα καρτέλ, είτε λόγω ολιγοπωλίου, για να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σχετικά πρόσφατες τοποθετήσεις πριν την προκήρυξη των εκλογών όπως αυτή που εκφράστηκε σε συνέδριο του ΤΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την οποία «ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του ελέγχου των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο.

Ουσιαστική άσκηση του management από το Δημόσιο και όχι από τον εκπρόσωπο του μετόχου της Paneuropean». Ως βραχίονας πάντως για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στην αγορά των καυσίμων, τα Ελ.Πε. αποκτούν νέο ρόλο στον οποίο μοιραία το κράτος θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και λόγο στα τεκταινόμενα του ομίλου.

Κατά συνέπεια, η κυβερνητική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα που θα να επαναπροσδιορίσουν εκ νέου τη σχέση του Δημοσίου με το βασικό μέτοχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ομίλου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τονίζουν ότι τα ΕΛΠΕ δεν είναι ΔΕΚΟ.

Εκτός από τις σχέσεις του Δημοσίου με τον έτερο βασικό μέτοχο, τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον όμιλο είναι πολλά και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές αλλαγές προσώπων στη διοίκηση που είθισται να συνοδεύουν τις κυβερνητικές αλλαγές. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η πρόσφατη παραίτηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΕΚΟ (του πρώην στελέχους της Coca-Cola) Π. Βενιέρη οποίος τοποθετήθηκε μόλις το Μάιο του 2008.

Τα στελέχη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι πρόσφατα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών, στην ΕΚΟ έγιναν μετακινήσεις προσωπικού. Σημείο των καιρών, δηλαδή της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής ήταν και η πρόταση μομφής που κατατέθηκε πρόσφατα και κατά του προέδρου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία οδήγησε στην αποπομπή του. Σχετικά με τη μεγάλη επένδυση του ομίλου στην Ελευσίνα, σε πρώτη ανάγνωση δε φαίνεται να υπάρχει θέμα.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης και Μ. Καρχιμάκης είχαν καταθέσει ερώτηση εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με το μέλλον της Πυρκάλ σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αναβάθμιση του διυλιστηρίου. Ένα άλλο ζήτημα που καίει τον όμιλο αφορά στον περίφημο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Στην περίφημη κοινοπραξία Transbalkan Pipeline τα ΕΛΠΕ και ο όμιλος Λάτση κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από ελληνικής πλευράς ξεπερνώντας το 70% της ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό (24,5%). Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης προκάλεσαν αμηχανία. Τέλος μια ένεση ρευστότητας που ανέμενε ο όμιλος μέσω της μόχλευσης της ΔΕΠΑ δε φαίνεται ότι θα έρθει.