Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ο κ. Γιαννίτσης προτάθηκε για πρόεδρος των ΕΛΠΕ (upd)

Πιό κοντά στην πραγματικότητα, το άρθρο του Capital. Όταν ζητήθηκε ο ορισμός ημερομηνίας για να γίνει ΔΣ που θα καλέσει την έκτακτη γενική συνέλευση, ο κ. Χριστοδούλου αναπόλησε το προηγούμενο ΔΣ που ήταν και το τελευταίο του και ένιωσε κάτι. Ακολουθεί το άρθρο:

Ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός Απασχόλησης, είναι το προτεινόμενο πρόσωπο για την θέση του προέδρου του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εισήγηση έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες και φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και επισήμως η τοποθέτησή του.

Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ θα συνεδριάσει την Τετάρτη, για να ορίσει την ημερομηνία της έκτακτης γενικής συνέλευσης η οποία και θα επικυρώσει την εκλογή του κ. Γιαννίτση, ενώ η επίσημη παραίτηση του κ. Τίμου Χριστοδούλου αναμένεται τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει η αντίληψη ότι η παραμονή στην θέση αυτή ενός προσώπου απόλυτα συνδεδεμένου με τον όμιλο Λάτση είναι θέμα που αποδέχθηκε μεν η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά θεωρείται παράτυπο καθώς δεν έχει κινηθεί μέχρι τώρα σωστά η όλη συμφωνία μετοχοποίησης.
Το θέμα αυτό έχει πράγματι απασχολήσει σοβαρά τη σημερινή κυβέρνηση και η αντίληψη που έχει επικρατήσει είναι ότι πρέπει να διορθωθεί η παρατυπία. Αυτό φέρνει πολύ κοντά την αλλαγή και του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, αλλά και την επανεξέταση της πολιτικής βούλησης σχετικά με το management στον ακόμη ελεγχόμενο από το κράτος γιγαντιαίο πετρελαϊκό όμιλο.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ελλ.Πε.: Ο Τάσος Γιαννίτσης για νέος Πρόεδρος

Από το Πρώτο Θέμα αναδημοσιεύουμε το άρθρο το Σ. Χιωτάκη:

Ο πρώην υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης εμφανίζεται ως ο επόμενος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, του protothema.gr, το διοικητικό συμβούλιο των Ελλ.Πε. θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί, με τις πληροφορίες περί της τύχης του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου να εμφανίζονται αντιφατικές και με την εκτίμηση για πιθανότητες 50-50 να φαίνεται ότι δικαιώνονται.

Το πρωί το protothema gr. (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=52924&category_id=34) μετέδωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου κ. Τίμος Χριστοδούλου.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Ελλ.Πε. κ. Τίμος Χριστοδούλου

Σειρά για αναδημοσίευση έχει το άρθρο που υπογράφει ο Σωτήρης Χιωτάκης στο Πρώτο Θέμα. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει και άλλο παρόμοιο άρθρο στην Αξία. Στο συγκεκριμένο άρθρο, όπως θα δείτε, γίνεται αναφορά σε "φραστική επίθεση δέχθηκε ο κ. Χριστοδούλου στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων", αναφερόμενο προφανώς στον Α. Αθανασόπουλο και όχι στον Π. Οφθαλμίδη. Να θυμίσουμε μόνο ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έγινε την προπερασμένη Πέμπτη 19/11/2009, ενώ η παραίτηση του κ. Χριστοδούλου φέρεται να έγινε προχθές την Τετάρτη 25/11/2009, δηλ. μιλάμε για ευθιξία με καθυστέρηση 6 ημερών (αρκετή πιστεύουμε, για έναν ευπατρίδη).

Σύμφωνα με όσα εμείς γνωρίζουμε και με την όποια επιφύλαξη, τα πράγματα έχουν ως εξής:
Εδώ και 10-15 ημέρες περίπου, άρχισαν να κυκλοφορούν στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου ανώνυμα κείμενα που καταφέρονταν κατά του εκπροσώπου των εργαζομένων Α. Αθανασόπουλου και του Γραμματέα του Σωματείου Σ. Θεοφίλη. Το περιεχόμενο των κειμένων παρέπεμπε κατευθείαν στο πρόσωπο του Γενικού Διευθυντού Ανθρώπινου Δυναμικού Π. Καραλή, μιάς και τους ισχυρισμούς αυτούς τους έχει προωθήσει ο ίδιος στο παρελθόν, έχοντας μάλιστα μηνυθεί για αυτούς. Αυτά λοιπόν τα ανώνυμα κείμενα, στην έναρξη του περασμένου διοικητικού συμβουλίου, τα είχε ο κ. Χριστοδούλου σε φακέλους με το λογότυπο των ΕΛΠΕ και τα μοίρασε σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Α. Αθανασόπουλος, ο ένας από τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων, μόλις είδε το περιεχόμενο, είπε απευθυνόμενος στον κ. Χριστοδούλου: "Ντροπή σας να ενεργείτε σαν ταχυδρόμος μεταφέροντας συκοφαντικά μηνύματα". Η απάντηση του κ. Χριστοδούλου ήταν "μη μου μιλάς εμένα έτσι" και στην συνέχεια εξεστόμισε, ως διορισμένος εκπρόσωπος του Δημοσίου που ήταν, την περίφημη φράση: Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
Στην συνέχεια, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς να διαβάσουν το περιεχόμενο των φακέλλων, τους επέστρεψαν στον κ. Χριστοδούλου, δείχνοντας έτσι την αποδοκιμασία τους και η συνεδρίαση συνεχίσθηκε.
Ακολουθεί το άρθρο:

Την παραίτησή του έχει υποβάλει, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση του protothema.gr, εδώ και μερικές ημέρες ο πρόεδρος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τίμος Χριστοδούλου.

Η εξέλιξη είχε ως αφορμή την φραστική επίθεση που δέχτηκε ο κ. Χριστοδούλου στην διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να διατηρήσει στην θέση τον κ. Χριστοδούλου, ο οποίςο φαίνεται ότι στα 75 χρόνια του ολοκληρώνει μια μακρά πορεία σε κορυφαίες θέσεις της πολιτικής, της οικονομίας και του επιχειρείν.

Η θέση του προέδρου, όπως και των άλλων έξι μελών της διοίκησης που ορίζονται από το Δημόσιο, έχει ήδη προκηρυχθεί και πρόκειται να πληρωθεί μέσω της διαδικασίας εξέτασης βιογραφικών από ενδιαφερόμενους.

Την θέση του διευθύνοντος συμβούλου κατέχει σήμερα ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από το Δημόσιο, αλλά προέρχεται από τον έτερο των βασικών μετόχων, τον επιχειρηματικό όμιλο Λάτση.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, η παραμονή του κ. Κωστόπουλου στα συγκεκριμένα καθήκοντα παραμένει μια ανοικτή υπόθεση.

ΕΛΠΕ: Παραίτηση Τίμου Χριστοδούλου

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:

Την παραίτηση του υπέβαλε ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τίμος Χριστοδούλου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αλλαγή διοίκησης στον όμιλο. Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος δεν έχει παραιτηθεί, καίτοι έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.

Η παραίτηση του κ. Χριστοδούλου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα και ως τότε φαίνεται ότι θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του κ. Κωστόπουλου, εντούτοις φαίνεται ότι το "αντάρτικο" που έχει κηρυχθεί με "έπαθλο" τη θέση του CEO θα έχει αρκετό δρόμο ακόμη.

Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείουν η εκκρεμότητα στα ΕΛΠΕ να παραταθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραμένει στον αέρα η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, την οποία ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών και ΠΕΚΑ, προκειμένου να εκλεγεί η νέα διοίκηση.

Ήδη, τελειώνει ο Νοέμβριος και ακόμη δεν είναι γνωστό αν και πότε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΠΕ που θα ορίσει τις ημερομηνίες της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν πλέον για έκτακτη γενική συνέλευση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, όπως έχει ζητηθεί από το Δημόσιο. Το όλο θέμα, που φαίνεται να έχει αποδειχτεί "καυτή πατάτα", το χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου, δίνοντας και τον τόνο στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στα ΕΛΠΕ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο τα ΕΛΠΕ. αυτήν τη στιγμή δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό έκτακτης γενικής συνέλευσης, προκαλώντας πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Αντίθετα, ο ΔΕΣΜΗΕ όρισε ως ημερομηνία για την έκτακτη γενική συνέλευση τις 2 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκλεγεί η νέα διοίκηση.

Η ΔΕΠΑ, επίσης, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 16 Δεκεμβρίου και η ΔΕΗ στις 15 (για τον βασικό μέτοχο) και 17 Δεκεμβρίου (για τους μικρομετόχους), ενώ ήδη ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του κ. Αρθούρου Ζερβού. Στη ΔΕΣΦΑ δεν προβλέπεται η ίδια διαδικασία, καθώς η διοίκηση ορίζεται απευθείας από την πολιτική ηγεσία, γεγονός το οποίο πιθανολογείται ότι μπορεί να γίνει και πριν από τη ΔΕΠΑ.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Μας χαιρέτισε (με την καλή έννοια, φυσικά)

Μας χαιρέτισε -με την καλή έννοια, πάντα - ο αειθαλής πρόεδρος των ΕΛΠΕ που παραιτήθηκε. Οι εργαζόμενοι θα περάσουν τον χειμώνα που έρχεται, με ένα παλτό λιγότερο. Περισσότερα το Σαββατοκύριακο.

Ετεροβαρής η συμφωνία της BP με την ΕΛΠΕ

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου, σχετικά με την συμφωνία ΕΛΠΕ-BP. Φαίνεται πως για μια ακόμη φορά, ο κερδισμένος της υπόθεσης είναι η Eurobank που δανείζει (πάλι) τα πλούσια - κατά τ' άλλα - ΕΛΠΕ με 350 εκατ. ευρώ:

Αναθεωρήσεις εκ των υστέρων προκύπτουν στη συμφωνία ΕΛΠΕ και BP, γεγονός το οποίο δημιουργεί ερωτήματα μήπως έχει καταστεί ετεροβαρής.

Πιο συγκεκριμένα, στο διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, που έγινε την προηγουμένη Πέμπτη, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία εισήγηση της διοίκησης του ομίλου για την τροποποίηση της έγκρισης παροχής εγγύησης της ΕΛΠΕ σε σύμβαση δανείου για τη χρηματοδότηση του δικτύου και των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της BP.

Ενώ το αρχικό ποσό του δανείου που είχε εγκριθεί τρεις μήνες πριν ήταν 250 εκατ. ευρώ, τώρα αυτό φθάνει στα 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διέρρευσε ότι ανατρέπεται και η αρχική συμφωνία για τη διατήρηση της σημαίας της BP στα εξαγοραζόμενα πρατήρια από τα τρία στα εννέα χρόνια.

Τρεις ημέρες μετά την επιστολή που έστειλε στα ΕΛΠΕ η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας να οριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να εκλεγεί η νέα διοίκηση του ομίλου, η παρούσα διοίκηση αντί αυτού επέλεξε να δεσμεύσει τον όμιλο με επιπλέον δανεισμό για την εξαγορά της BP Hellas, ανατρέποντας και όσα η ίδια είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι, ενώ συμφώνησε να καταβάλει επιπλέον τίμημα για τη χρήση του σήματος της BP έως το 2018.
Ας δούμε τα γεγονότα. Στην επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για την εξαγορά του δικτύου της BP αναφερόταν ότι το τίμημα είναι 359 εκατ. ευρώ, που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων της εξαγοραζόμενης εταιρίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Στις 27 Αυγούστου το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ ενέκρινε τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου 250 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της, Hellenic Petroleum Finance, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος της εξαγοράς. Στις 19 Νοεμβρίου η διοίκηση των ΕΛΠΕ προτείνει το δάνειο αντί 250 εκατ. ευρώ να φθάσει το ποσό των 350 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει πως το σύνολο του ποσού της εξαγοράς θα καλυφθεί με δανεισμό. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα μέλη του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για τις λεπτομέρειες της εξαγοράς της BP Hellas. Η πρόταση της διοίκησης των ΕΛΠΕ έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Και δεν φτάνει η δανειακή επιβάρυνση του ομίλου των ΕΛΠΕ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, προκύπτει και ένα νέο στοιχείο για τη χρήση του σήματος της BP. Υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ και της BP σε συνάντηση με δημοσιογράφους το καλοκαίρι ανέφεραν ότι η σημαία της BP θα διατηρηθεί στα εξαγοραζόμενα πρατήρια έως το 2012.

Το κόστος της χρήσης για τα τρία χρόνια είχε συμφωνηθεί στα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος, ήτοι 15 εκατ. επιπλέον του κόστους της εξαγοράς, που αθροιστικά ανέβαινε στα 374 εκατ. ευρώ. Μόλις προχθές διέρρευσε από πηγή που δεν επιδέχεται διάψευση πως η χρήση του σήματος θα φτάσει έως το 2018, με τα ΕΛΠΕ να πληρώνουν 0,20 ευρώ το λίτρο για τις καταναλώσεις της BP, ποσό που υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος, τα οποία είχαν συμφωνηθεί για τα πρώτα τρία χρόνια!

Καθόλου άσχημα για την BP. Η συγκεκριμένη μάλιστα διασφάλισε και τις θέσεις εργασίας για 240 εργαζομένους της, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στην BP Hellas, επιχείρηση η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει αυτόνομη εμπορική εταιρία, υπό τη στέγη των ΕΛΠΕ.

Τι αγόρασαν τελικά τα ΕΛΠΕ;

Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι τα 1.200 πρατήρια της BP εξαρχής μειώνονται κατ' αρχάς σε 1.100, γιατί τα 100 τα υποχρεώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποδεσμευτούν, για να μην υπάρξουν μονοπωλιακά φαινόμενα σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές και αν συνεχιστεί η επιθετική πολιτική μεσαίων εταιριών που αποσπούν από το δίκτυο της BP πρατήρια, τελικά πόσα θα μείνουν στην BP Hellas;

"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του ομίλου μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική μας", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Κωστόπουλος στο επίσημο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση της εξαγοράς. Είναι τελικά;

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Συνομιλίες για το νέο ΔΣ

Από την Ημερησία αναδημοσιεύουμε:


Ως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει λήξει η εκκρεμότητα σχετικά με την ανασύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τα 6 από τα 7 μέλη του Δ.Σ που ορίζει το Δημόσιο θα αντικατασταθούν.
Οσον αφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Γιάννη Κωστόπουλο, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι παραμένει, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το όλο θέμα γίνονται συζητήσεις με τον όμιλο Λάτση, που ως γνωστόν μέσω της Peneuropean ελέγχει γύρω στο 36% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ενώ το Δημόσιο έχει γύρω στο 34%. Τέλος, δεν απαιτείται γενική συνέλευση για την ανασύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ.

Στην ουσία, αυτό που έχει γίνει, είναι ότι ζητήθηκε από το ΥΠΕΚΑ ρητά και κατηγορηματικά να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση για να ορισθεί νέα διοίκηση. Η νυν διοίκηση όμως επιμένει να διαρρέει ότι θα αλλάξουν μόνον τα μέλη του ΔΣ και ο CEO θα παραμείνει.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Έλεγχο του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ με αλλαγή διοίκησης

Από την Αυγή αναδημοσιεύουμε:

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει αισθητή την παρουσία της στη διαχείριση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), υπό τη μορφή του Δημοσίου ως μετόχου, καταδεικνύει η απόφασή της για την αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τη σημερινή διοίκηση των ΕΛΠΕ καθώς θεωρείται ότι με το παρόν σχήμα διατηρήθηκαν “ισορροπίες” σε σχέση με τη συμμετοχή του ομίλου Λάτση (Paneuropean-Petrola) στο management της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Δημοσίου έχει αποσταλεί επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη με την οποία ζητείται ο ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής γενικής συνέλευσης έως τις 20 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέας διοίκησης, όπως άλλωστε έγινε και με τις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ. Οι δύο τελευταίες όρισαν ημερομηνίες, ενώ σιγή ιχθύος τηρείται, μέχρι στιγμής, από πλευράς ΕΛΠΕ και παρά το ότι την Πέμπτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος, που προέρχεται από το περιβάλλον Λάτση (παραιτήθηκε από την Paneuropean Oil συμφερόντων του ομίλου Λάτση για να αναλάβει το Δεκέμβριο του 2007 τη διοίκηση των ΕΛΠΕ) κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του εννεαμήνου στους αναλυτές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής νέας διοίκησης. Εξέφρασε δε “την ελπίδα” να διασφαλίσουν οι μέτοχοι ότι θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα στο μέλλον η διοίκηση των ΕΛΠΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

"Βγήκαν τα μαχαίρια" για την ηγεσία στα ΕΛΠΕ

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου, που αποτελεί απάντηση στο προηγούμενο:

Ερωτήματα προκαλεί η στάση της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων απέναντι στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη να οριστεί ημερομηνία έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρίας έως τις 20 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέας διοίκησης.

Η επιστολή αυτή στάλθηκε πριν από τέσσερις ημέρες και ενώ χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ δεν συζήτησε καθόλου το θέμα αυτό, ως όφειλε, κάτι που έκανε αμέσως χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, ορίζοντας τις ημερομηνίες των έκτακτων συνελεύσεων, σε εφαρμογή της επιστολής των αρμόδιων υπουργών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο κυριολεκτικά αγνόησε την επιστολή, όταν είναι γνωστό ότι απαιτείται συγκεκριμένη χρονοβόρα διαδικασία για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης.

Αντί αυτού καταγράφεται η δήλωση που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 9μήνου στους αναλυτές, από την οποία προκύπτει σαφώς η ενόχλησή του -ενδεχομένως και της πλευράς Λάτση;- για τη μη ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής νέας διοίκησης και ουσιαστικά τη βούληση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο στη διοίκηση του ομίλου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωστόπουλος, που υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, επιδίωξε να στείλει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

"Ελπίζω", είπε, "οι μέτοχοι να διασφαλίσουν ότι αυτή η στάση, να διοικηθούν τα ΕΛΠΕ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, θα παραμείνει άμεση προτεραιότητα και στο μέλλον" και σημείωσε μάλιστα ότι επί του παρόντος δεν θέλει να προσθέσει κάτι άλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η εποχή Κωστόπουλου στα ΕΛΠΕ οδεύει προς το τέλος της και η αντικατάστασή του θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Το Δημόσιο θα ορίσει στη θέση του προέδρου άνθρωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί συναίνεση με την πλευρά Λάτση, αλλά στο πρόσωπο ενός ουδέτερου στελέχους που δεν θα "φωτογραφίζει" άμεσα την τελευταία, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του κ. Κωστόπουλου, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την Paneuropean, προκειμένου να τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Δεκέμβριο του 2007 ως εκπρόσωπος του Δημοσίου.

Το πόσο σημαντική θεωρείται η περίπτωση των ΕΛΠΕ για την παρούσα κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το όλο θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το Μαξίμου, ενώ τα ονόματα που "παίζουν" θεωρούνται επτασφράγιστο μυστικό. Υπό αυτήν την έννοια, όσες φήμες για ονόματα υποψηφίων ακούγονται στην αγορά δεν έχουν υπόσταση, όπως έλεγαν στο euro2day καλά πληροφορημένες πηγές.

Πάντως, η χθεσινή στάση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ φαίνεται ότι δυσχεραίνει τη συνεννόηση με την πλευρά Λάτση, ενώ αποδεικνύει και τη σταθερή βούληση του Δημοσίου τα ΕΛΠΕ να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Μήνυμα Κωστόπουλου για το management των ΕΛΠΕ

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:

“Μήνυμα” προς το βασικό μέτοχο ενόψει της διαδικασίας επιλογής νέας διοίκησης που ξεκίνησε από το Δημόσιο, προκαλώντας αρκετά ερωτήματα στην αγορά, έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γ. Κωστόπουλος.

“Ως επικεφαλής του ομίλου σας λέω ότι διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλαμε πολλές προσπάθειες να διοικηθούν τα ΕΛ.ΠΕ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά. Πετύχαμε με πολύ κόπο καλά αποτελέσματα και βελτιώσαμε την ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Ελπίζω οι μέτοχοι να διασφαλίσουν ότι αυτή η στάση θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα και στο μέλλον” τόνισε με νόημα κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου, ο κ. Κωστόπουλος, συμπληρώνοντας πως επί του παρόντος δεν θέλει να προσθέσει κάτι άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποστείλει για τα Ελληνικά Πετρέλαια προκήρυξη τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και για αυτή του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου. Ενώ, όμως στις λοιπές ενεργειακές εταιρείες έχει ήδη φτάσει επιστολή των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας για τη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. που θα εκλέξει τη νέα διοίκηση (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα, μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τελικά η αλλαγή στα ΕΛ.ΠΕ. να αφορά στα μέλη του Δ.Σ. που ορίζονται από το Δημόσιο. μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο, χωρίς ωστόσο η αλλαγή να “αγγίξει” τον κ. Κωστόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που συνάγεται είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και βασικού μετόχου, κάτι που προφανώς δεν είχε συμβεί πριν την έκδοση της προκήρυξης για τους δύο επικεφαλής του ομίλου.

Ηλεκτρισμός

“Ήμασταν τυχεροί που είχαμε βλάβη στη μονάδα της Θεσσαλονίκης καθώς το περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού ήταν αρνητικό και η ζήτηση έχει επηρεαστεί από την κρίση”, σημείωσε αναφορικά με το θέμα της παραγωγής ενέργειας από τα ΕΛ.ΠΕ ο Ανδρέας Σιαμισίης, γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών. Αλλά και η συνεισφορά της ΔΕΠΑ είναι μέχρι στιγμής 24 εκατ. ευρώ και βρίσκεται κάτω από τα μεγέθη του 2008.

Ο όμιλος εξετάζει επίσης αλλαγές στη δομή των γραμμών χρηματοδότησης, εξετάζοντας την υποκατάσταση βραχυχρόνιων δανείων με μακροχρόνιο μη τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, οι μισές περίπου εκ των οποίων αφορούν μεσοπρόθεσμα δάνεια, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν ανακυκλούμενα ετήσια δάνεια.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτήσει την επένδυση του ομίλου στην Ελευσίνα, διοχετεύοντας έως και 400 εκατ. δολάρια, ενώ είναι πιθανό πως θα ακολουθήσει ένας σημαντικός αριθμός αντίστοιχων επενδυτικών κινήσεων τους προσεχείς μήνες.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η αλλαγή των κεντρικών γραφείων του ομίλου θα γίνει πριν το τέλος του έτους και εκτός από τη διοίκηση θα “μετακομίσουν” η ΕΚΟ και το εμπορικό της BP. Τέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που θα προσφέρει εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

Μεγάλη αύξηση κερδών από τα ΕΛ.ΠΕ. στο εννεάμηνο

Από την Ναυτεμπορική αναδημοσιεύουμε:
Σε 201 εκατομμύρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το 9μηνο, έναντι 143 εκατομμυρίων του 2008, αυξημένα κατά 41%.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε στον τομέα της διύλισης κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ θετικά λειτούργησε το πρόγραμμα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επίτευξης υψηλότερου μέσου περιθωρίου διύλισης.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών το 9μηνο, ανήλθε σε 4,89 δισ. ευρώ έναντι 7,98 δισ. το 2008. Η μείωση είναι αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των διεθνών τιμών προϊόντων και αργού.

Το ΕΒΙΤDA αυξήθηκε κατά 17% σε 349 εκατ., έναντι 298 εκατ., ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 3,74 δισ. (-3%), ο καθαρός δανεισμός σε 1,22 δισ. (-11%),και η δανειακή μόχλευση σε 33%.

Ως προς τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, το ΕΒΙΤDA ανήλθε σε 332 εκατ. (+2%), τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 188 εκατ. (+10% )και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανά μετοχή σε 0,61 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των συγκρίσιμων κερδών και ΕΒΙΤDA, λαμβάνονται υπ' όψιν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα 9μήνου, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση, επεσήμαιναν ότι τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών και ήταν πολύ καλύτερα συγκρινόμενα με τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.

Στον κλάδο διύλισης εφοδιασμού και εμπορίας, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 245 εκατ., αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στην εγχώρια εμπορία, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 25%, λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων ανά πρατήριο, τη βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων και τη συγκράτηση των δαπανών.

Οι διεθνείς δραστηριότητες επηρεάσθηκαν από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες στα Βαλκάνια. Ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων και τα μερίδια στις αγορές του εξωτερικού, ενισχύθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω της ανάπτυξης των δικτύων πρατηρίων.

Τα πετροχημικά

Στον κλάδο των πετροχημικών, η διεθνής οικονομική ύφεση έχει συμπιέσει τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2009. Ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των συνθηκών αγοράς σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν στις αρχές του έτους.

Τέλος, στις στρατηγικές συμμετοχές σε συνδεδεμένες εταιρείες, η συνεισφορά στην κερδοφορία από τους κλάδους ενέργειας και φυσικού αερίου επηρεάστηκε από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επαναλειτούργησε τον Οκτώβριο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα 9μήνου επιτεύχθηκαν σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, όπου τα διεθνή σύνθετα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα επίπεδα του 2003.

Ο κ. Κωστόπουλος ολοκλήρωσε επισημαίνοντας: «Το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον διύλισης παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητάς μας».

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Λουκέτα και πωλητήρια διεθνώς σε διυλιστήρια

Από την Αξία του περασμένου Σαββάτου 14/11/2009, αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Σ. Χιωτάκη:

Γιατι "καίγονται" τα ΕΛΠΕ για την επένδυση στην Ελευσίνα Ο Λάτσης βλέπει Total; Shell και άλλους να βγάζουν στο σφυρί απαξιωμένες μονάδες χαμηλότερων δυνατοτήτων - Το παρασκήνιο με τις θέσεις της διοίκησης και η "επίδειξη δύναμης" από τη Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων

Οι προ τριημέρου ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από την Motor Oil ίσως ήταν οι σημαντικότερες στη νεότερη ιστορία των διυλιστηρίων στη χώρα μας! Πολύ απλά, γιατί ήρθαν σε μία συγκυρία που θέλει από τη μια να βγαίνουν προς πώληση το ένα μετά το άλλο στο εξωτερικό διυλιστήρια ξεπερασμένης τεχνογνωσίας και από την άλλη τα Ελληνικά Πετρέλαια να καίγονται κυριολεκτικά για την επένδυση των 2 δισ. ευρώ στην Ελευσίνα. Η εταιρεία των Βαρδινογιάννηδων ανακοίνωσε στο τρίτο τρίμηνο πτώση της τάξης του 20% στα καθαρά κέρδη, όταν τα άλλα διυλιστήρια του εξωτερικού, όπως η Petroplus, η Nestle, η Repsol, η Saras και η ER, ανακοίνωσαν είτε ζημιές είτε υποχώρηση έως και κατά 90% της κερδοφορίας τους το ίδιο διάστημα.

Τα νούμερα της Motor Oil
Η Motor Oil δούλεψε με υπερδιπλάσια περιθώρια κέρδους σε σχέση με τα άλλα σύνθετα διυλιστήρια της Μεσογείου, δηλαδή αυτά που έχουν μονάδες υδρογονοπυρόλυσης και μπορούν να παράξουν πιο προηγμένα προϊόντα, μεταξύ δε αυτών και το ντίζελ, στο οποίο είναι ελλειμματική η αγορά. Η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ των προηγούμενων χρόνων αποδίδει, πόσω μάλλον που ήδη από το 9μηνο η μητρική υπερκέρασε τα συνολικά κέρδη της περσινής χρονιάς, με τους μετόχους να τρίβουν τα χέρια τους ως προς την εξασφαλιζόμενη υψηλή - και πάλι - μερισματική απόδοση. Ο δε όγκος πωλήσεων πετρελαιοειδών αυξανόταν από τα 6,5 στα 7,1 εκατ. μετρικούς τόνους, σε μια αγορά οπυ συνολικά "τρέχει" με 2,5% περίπου.
Το διυλιστήριο της Κορίνθου λειτουργεί με τον δείκτη Nelson (όσο μεγαλύτερος τόσο με μεγαλύτερες δυνατότητες στην παραγωγική διαδικασία παραπέμπει) σχεδόν στο 12 και με τη δρομολογημένη επένδυση σε νέα μονάδα επεξεργασίας αργού να δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο να υποκαταστήσει τις μεγάλες εισαγωγές που πραγματοποιούσε η εξαγοραζόμενη Shell Ελλάς από δική της παραγωγή. Την ίδια ώρα τα Ελληννικά Πετρέλαια, των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί, επείγονται να ρίξουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να φτάσουν τον συνολικό δείκτη Nelson των τριών διυλιστηρίων τους από το... 6,9 στο 9,0! Γιατί καίγονται τα ΕΛΠΕ να κάνουν την επένδυση;
Μόνον τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν βγεί στο σφυρί - "από το Μάνστεστερ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία", όπως λέει χαρακτηριστικά ειδική ανάλυση της Merril Lynch - μονάδες συνολικής δυναμικότητας σιύλισης 1,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, δηλαδή περίπου... τεσσάρων Ελλάδων!

Ινδοί για τα διυλιστήρια της Shell
Μόνο η Shell έχει βγάλει στο σφυρί 3 διυλιστήρια - μιλά με την... ινδική Essar!, - άλλα τρία αναμένεται να βγάλει η Total, ενώ πωλητήρια έχουν μπει ή είναι πιθανό να μπουν σε μονάδες της Ineos, της ERG, της Petroplus, της ΕΝΙ και της OMV. Ποιό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των μονάδων που βγαίνουν προς πώληση; Μα το ότι είναι... Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν δείκτη Nelson από 4,7 μέχρι και 9,0 - εκεί που θέλουν να φτάσουν τα Ελλ.Πε. με την επένδυση στην παλιά Petrola...
Γιατί θέλουν να "ξεφορτωθούν" οι πετρελαϊκοί όμιλοι αυτές τις μονάδες; Γιατί σε περίοδο συμπιεσμένων περιθωρίων αυτές δεν φέρνουν κέρδη. Όλη η περίοδος της οικονομικής κρίσης έχει το εξής χαρακτηριστικό: το αργό, το οποίο το προμηθεύονται τα διυλιστήρια για να φτιάξουν προϊόντα, είναι σαφώς υπερτιμημένο βάσει των νόμων προσφορών και ζήτησης, καθώς επηρεάζεται σαφώς από το χρηματιστηριακό παιχνίδι, με τα συμβόλαια δεκαετίας να κινούνται πάνω από τα 100 δολλάρια.
Λόγω της κρίσης, οι πετρελαϊκές δεν μπορούν να μετακυλίσουν ικανό τμήμα αυτού του υπερτιμήματος στην κατανάλωση και, προφανώς, δεν είναι εφοπλιστές να παίζουν με το λεγόμενο cash and carry: να "παρκάρουν" δηλαδή σε καράβια ποσότητες αργού αγορασμένες σε τρέχουσες τιμές και ταυτόχρονα να αντισταθμίζουν (hedging) με πονταρίσματα στα συμβόλαια σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Τα ΕΛΠΕ, λοιπόν, αγωνιούν να μη βρεθούν σε... θέση πώλησης. Στα στρατηγεία του Σπύρου Λάτση στη Ζυρίχη προφανώς η λογική είναι πιο τραπεζική: αν κάτι δεν "τραβάει", πουλιέται στην καλύτερη δυνατή τιμή, προκειμένου να μη μας μείνει στα χέρια ως "καυτή πατάτα".
Όλα αυτά με φόντο τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέποντια για όλη την ερχόμενη 10ετία (!) στη χώρα μας (μ.ό. ανάπτυξης μόλις 0,5% είναι η πρόβλεψη της Morgan Stanley, που αποκάλυψε στην αρχή της εβδομάδας το axiaplus.gr).
Με την επένδυση στην Ελευσίνα, τα ΕΛΠΕ μπορούν να σταθούν με καλύτερα περιθώρια ή να τα πουλήσει ο Λάτσης με υψηλότερο τίμημα.

Dealάρουν Λάτσης - κυβέρνηση για τη διοίκηση;
Και κάποιοι στην αγορά το πάνε πιο μακριά: βλέπουν ένα πιθανό deal με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Ενα deal που από τη μια θα βάζει την προώθηση της επένδυσης και από την άλλη μια περισσότερο αρεστή στο κυβερνών κόμμα διοίκηση.
Εξ ου και η προ ημερών προκήρυξη των θέσεων της διοίκησης, που προκάλεσε έκπληξη στην πιάτσα, καθώς υπήρχε η άποψη ότι Λάτσης και Δημόσιο τα είχαν βρει για να εκλέγεται πια ο μάνατζερ από τη γενική συνέλευση (όπου ο Λάτσης θα εμφανιζόνταν επισήμως με 38%, αλλά με τα αμοιβαία του θα ξεπερνούσε το 40%, με το Δημόσιο στο 35%), έστω και αν είχε παρέλθει η 5ετία εντός της οποίας προβλεπόταν από τη σύμβαση πώλησης των ΕΛΠΕ η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας. Και η προκήρυξη προκάλεσε πανικό στη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Εκεί όπου οι... όχι και τόσο κακές γλώσσες θέλουν 100% να αλλάζει ο πρόεδρος, κ. Τίμος Χριστοδούλου, και άλλα 5 από τα μέλη του Δ.Σ. που ορίζει το Δημόσιο, ενώ δίνουν 50-50 την παραμονή του κ. Γιάννη Κωστόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου...

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Σε νέα φάση ανάπτυξης εισέρχεται η Μότορ Οϊλ

Η ΜΟΗ και τα ΕΛΠΕ είναι συγκρίσιμες εταιρείες, γι' αυτό και αναρτούμε τις τρείς τελευταίες ειδήσεις. Η ακόλουθη είναι από την Ναυτεμπορική και είναι του Μ. Καϊταντζίδη:

Η Avin και η Shell θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της δεύτερης στη Μότορ Οϊλ, η οποία προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2010.

H απόκτηση του δικτύου της Shell σε συνδυασμό με τη λειτουργία της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης, ο όμιλος της Μότορ Οϊλ, εισέρχεται σε μία νέα δυναμική φάση ανάπτυξης.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Οϊλ κ. Πέτρος Τζανετάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου.

Τα περιθώρια διύλισης

Σύμφωνα με το στέλεχος της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, στο τρίτο τρίμηνο του 2009 υπήρξε έντονη διακύμανση των τιμών και γενικότερα ήταν ένα «δύσκολο» τρίμηνο για τις εταιρείες του κλάδου. Παρ΄όλ' αυτά, η Μότορ Οϊλ, κατάφερε να προσαρμόσει τη λειτουργία της στο ρευστό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα περιθώρια διΰλισης να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 61,1 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, ή 58,8 δολάρια αν δεν υπολογιστεί η επίπτωση από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Πάντως ο κ. Τζανετάκης παρατήρησε ότι τον Οκτώβριο υπήρξε βελτίωση στα περιθώρια διΰλισης, σε σχέση με το Σεπτέμβριο, ενώ τις πρώτες μέρες Νοεμβρίου, πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο, με έντονη μεταβλητότητα στις τιμές.

Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση του δικτύου της Shell, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την έγκριση της εξαγοράς από τις αρμόδιες αρχές και για την ένταξη της εταιρείας στον όμιλο.

Οπως είπε ο κ. Τζανετάκης στους αναλυτές, η δραστηριότητα του ομίλου στη λιανική, θα συνεχιστεί και με τα δύο σήματα, δηλαδή Αvin και Shell, με δεδομένο ότι το κάθε σήμα προσφέρει μία διαφορετική πρόταση στους καταναλωτές, ενώ δημιουργούνται και συνέργειες από τις οποίες ωφελείται σημαντικά ο όμιλος.

Ακόμη, αναφορικά με την εξέλιξη της επένδυσης που αφορά στην κατασκευή της νέας μονάδας ατμοσφαιρικής απόσταξης ο κ. Τζανετάκης είπε ότι οι εργασίες προχωρούν γρηγορότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ετσι, οι δαπάνες για επενδύσεις, αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ως γνωστόν η νέα μονάδα με δυναμικότητα 60.000 βαρελιών την ημέρα, θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα του διϋλιστηρίου κατά 25% στα 170.000 βαρέλια ημερησίως, ή 9 εκατομμύρια τόνους το χρόνο έναντι των 7,2 εκατομμυρίων τόνων που είναι σήμερα. Κυρίως όμως, με τη νέα μονάδα, το συγκρότημα θα υποκαταστήσει σημαντικές ποσότητες εισαγόμενου μαζούτ, με το οποίο τροφοδοτεί τη μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης για την παραγωγή βενζινών, ενώ θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας περισσότερων τύπων αργού.

Τέλος, σε ερωτήσεις για τη μερισματική πολιτική και τις επιπτώσεις από την έκτακτη εισφορά, ο κ. Τζανετάκης είπε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει την πολιτική υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Οσο για την έκτακτη εισφορά επί των κερδών χρήσης 2008, αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Οπως είπε, για τον ακριβή προσδιορισμό αναμένεται η δημοσίευση του νόμου, ενώ παρατήρησε ότι ένα μέρος των κερδών, δεν είναι λειτουργικά, αλλά προέρχονται από την αποτίμηση της αξίας αποθεμάτων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

Προμέρισμα 0,20 ευρώ από τη Motor Oil

Από την Ημερησία της 13/11/2009 αναδημοσιεύουμε:

Tη διανομή προσωρινού μερίσματος ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2009 ανακοίνωσε χθες η Motor Oil.

To ποσό υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10% επί των μερισμάτων, με βάση τη σχετική νομοθεσία. Η έναρξη πληρωμής του προμερίσματος και η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος θα πραγματοποιηθούν πριν από τις 19 Δεκεμβρίου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Motor Oil: Κέρδη 125,9 εκατ. το εννεάμηνο

Από την Ημερησία της 12/11/2009 αναδημοσιεύουμε:

Καθαρά κέρδη ύψους 125,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο ανακοίνωσε χθες η Motor Oil, έναντι 133,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου. Η εταιρεία απέδωσε την υποχώρηση των κερδών στην πτώση των διεθνών περιθωρίων διύλισης.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 2,82 δισ. ευρώ από 4,33 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2008, αντανακλώντας τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Τα περιθώρια διύλισης μειώθηκαν στα 68,1 δολ. ανά μετρικό τόνο, έναντι 96,7 δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μείωση επηρέασε τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία έπεσαν στα 198,7 εκατ. ευρώ από 243, 5 εκατ. ευρώ, το 9μηνο του 2008. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Motor Oil ήταν μέσα στο εύρος των εκτιμήσεων των περισσότερων αναλυτών.

Συμφωνία
Τον Σεπτέμβριο η Motor Oil έκλεισε συμφωνία με τη Royal Dutch Shell για την εξαγορά του δικτύου των περίπου 700 πρατηρίων της Shell Hellas, με τίμημα 219,1 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία ανεβάζει το μερίδιο της Motor Oil στην εγχώρια αγορά καυσίμων στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά το σχήμα ΕΚΟ-ΒΡ θα προκύπτει από τη συμφωνία εξαγοράς του δικτύου των πρατηρίων της ΒΡ στη χώρα μας από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η μετοχή της Motor Oil έχει ενισχυθεί κατά 56% από τις αρχές του χρόνου, ξεπερνώντας σε άνοδο τον γενικό δείκτη του Χ.Α. ο οποίος στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει κερδίσει γύρω στο 48%.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

"Σπάει" το μονοπώλιο στο φυσικό αέριο ο Μυτιληναίος

Από το Capital αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:

Τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου εκτός ΔΕΠΑ φέρνει στο τέλος του μήνα ο όμιλος Μυτιληναίου.

Σε μια κίνηση με την οποία για πρώτη φορά σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στην αγορά ο όμιλος θα φέρει στα τέλη του μήνα φορτίο LNG 65.000 κυβικών μέτρων το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει από το μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου αερίου την ιταλική Eni.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μιλώντας ως επίτιμος ομιλητής στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη» έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τον ΔΕΣΦΑ και ο όμιλος έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χωρητικότητα στις εγκαταστήσεις του Διαχειριστή στη Ρεβυθούσας.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ποσότητα αυτή θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της μονάδας CHP που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ως συμπληρωματική ποσότητα στο αέριο που προμηθεύεται ο όμιλος βάσει της σύμβασης με την ΔΕΠΑ.

Επιπλέον, καθώς η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με εξάμηνη καθυστέρηση, σήμερα οι τιμές spot στην αγορά του αερίου είναι χαμηλότερες, τάση η οποία από πολλούς θεωρείται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ενισχύοντας το εμπορικό πλεονέκτημα του LNG.

Ο κ. Μυτιληναίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την αύξηση των επενδύσεων.

Όπως είπε είναι αναγκαίο να δοθεί οριστικό τέλος στη ρυθμιστική αβεβαιότητα και την κατάσταση αδιαφάνειας και προτιμησιακών συμπεριφορών που παρατηρείται από τους φορείς που αποτελούν τις ανεξάρτητες αρχές.

Τόνισε ότι θα πρέπει να απλουστευτούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να περιοριστεί η γραφειοκρατία επισημαίνοντας πως από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αλλαγές στον κώδικα λειτουργίας της αγοράς οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια.

Χαρακτηριστικά η μονάδα συμπαραγωγής έχει χαρακτηριστεί case study καθώς έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας δεν μπορεί να λάβει άδεια γιατί δεν έχει ενταχθεί η τεχνολογία στον κώδικα.

Για την εύρυθμη λειτουργία του χονδρεμπορίου τόνισε ότι θα πρέπει η ημερήσια αγορά να λειτουργεί με τρόπο διαφανή και αδιάβλητο. “Φαινόμενα οριακών τιμών κάτω του κόστους παραγωγής των μονάδων δεν τιμούν κανέναν από τους συμμετέχοντες.”

Αναφερόμενος στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι “έχουμε φτάσει το κόστος το βιομηχανικού ρεύματος να είναι υψηλότερο έως και 50% έναντι των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., ενώ ειδικά για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τις οποίες το ρεύμα αποτελεί παράγοντα βιωσιμότητας σε όρους κόστους έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ποσοστά”.

Στα γενικότερα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι οι ελληνικές ενεργειακές επιλογές μεσομακροπρόθεσμα είναι περιορισμένες.

Όπως είπε, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομές των ΑΠΕ που προϋποθέτουν επανάσταση στον τομέα της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονα συνεπάγονται σοβαρό οικονομικό κόστος ώστε να υποστηριχθούν οι επιχορηγήσεις και τα feed in tariffs και άρα απαιτείται εντονότερη πολιτική βούληση για την κατανομή αυτού του κόστους.

Επιπλέον απαιτείται, η μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες βάσης εκτιμώντας ότι τη δεκαετία 2010 - 20 θα χρειαστούν τουλάχιστον 5.000 έως 7.000 μεγαβάτ σταθμών συμπαραγωγής αιχμιακών και κυρίως συνδυασμένου κύκλου καθώς επίσης και η αύξηση της χωρητικότητας της Ρεβυθούσας και η δημιουργία energy terminals που θα προσφέρουν πλουραλισμό έναντι του αερίου από τους αγωγούς το οποίο επιπλέον βαρύνεται από το γεωπολιτικό ρίσκο.

Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει επίσης η αναφορά του κ. Μυτιληναίου στο θέμα της εξέλιξης της δευτερογενούς αγοράς δικαιωμάτων CO2, σημειώνοντας πως η μελλοντική εξέλιξη των τιμών δικαιωμάτων θα αντανακλά το μέγεθος της κοινωνικής πίεσης και τη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. "Τα δικαιώματα στο μέλλον θα είναι λίγα και ακριβά,” είπε χαρακτηριστικά.

"Στο πλαίσιο αυτό και με την Ευρώπη να έχει αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, έχει τεθεί εν αμφιβόλω το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής."

Τέλος ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο πυρηνικών, λιθανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων εκτός της Φλώρινας, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα αποφάσιζε ριζική αλλαγή μίγματος καυσίμου θα είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα κεντρικής πολιτικής απόφασης.

“Όταν οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά είναι αστεία η συζήτηση για λιθάνθρακα,” είπε.


Τα ΕΛΠΕ «εργαλείο» για φτηνά καύσιμα - Nέο σκηνικό μετεκλογικά


Από το ιστολόγιο "ΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ" που ασχολείται κυρίως με την λιανική των καυσίμων, αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

Τα ΕΛΠΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή της βενζίνης, υπογραμμίζουν στελέχη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και κάνουν λόγο για αλλαγή σκηνικού στον πετρελαϊκό όμιλο.

Εκτός από τις αναμενόμενες αλλαγές προσώπων, τα ίδια στελέχη σημειώνουν την ανάγκη για μια επανατοποθέτηση και των σχέσεων μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση που κατέχει το 36% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επανακρατικοποιήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια για να καταπολεμήσει την ακρίβεια στα καύσιμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η κερδοσκοπία στα καύσιμα είναι ένα από τα θέματα που το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει, είτε οφείλεται στα καρτέλ, είτε λόγω ολιγοπωλίου, για να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σχετικά πρόσφατες τοποθετήσεις πριν την προκήρυξη των εκλογών όπως αυτή που εκφράστηκε σε συνέδριο του ΤΕΕ στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την οποία «ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του ελέγχου των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο.

Ουσιαστική άσκηση του management από το Δημόσιο και όχι από τον εκπρόσωπο του μετόχου της Paneuropean». Ως βραχίονας πάντως για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στην αγορά των καυσίμων, τα Ελ.Πε. αποκτούν νέο ρόλο στον οποίο μοιραία το κράτος θα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και λόγο στα τεκταινόμενα του ομίλου.

Κατά συνέπεια, η κυβερνητική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα που θα να επαναπροσδιορίσουν εκ νέου τη σχέση του Δημοσίου με το βασικό μέτοχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ομίλου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τονίζουν ότι τα ΕΛΠΕ δεν είναι ΔΕΚΟ.

Εκτός από τις σχέσεις του Δημοσίου με τον έτερο βασικό μέτοχο, τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον όμιλο είναι πολλά και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές αλλαγές προσώπων στη διοίκηση που είθισται να συνοδεύουν τις κυβερνητικές αλλαγές. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η πρόσφατη παραίτηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΕΚΟ (του πρώην στελέχους της Coca-Cola) Π. Βενιέρη οποίος τοποθετήθηκε μόλις το Μάιο του 2008.

Τα στελέχη του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι πρόσφατα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών, στην ΕΚΟ έγιναν μετακινήσεις προσωπικού. Σημείο των καιρών, δηλαδή της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής ήταν και η πρόταση μομφής που κατατέθηκε πρόσφατα και κατά του προέδρου του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία οδήγησε στην αποπομπή του. Σχετικά με τη μεγάλη επένδυση του ομίλου στην Ελευσίνα, σε πρώτη ανάγνωση δε φαίνεται να υπάρχει θέμα.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης και Μ. Καρχιμάκης είχαν καταθέσει ερώτηση εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με το μέλλον της Πυρκάλ σε περίπτωση που υλοποιηθεί η αναβάθμιση του διυλιστηρίου. Ένα άλλο ζήτημα που καίει τον όμιλο αφορά στον περίφημο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Στην περίφημη κοινοπραξία Transbalkan Pipeline τα ΕΛΠΕ και ο όμιλος Λάτση κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο από ελληνικής πλευράς ξεπερνώντας το 70% της ελληνικής συμμετοχής στον αγωγό (24,5%). Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης προκάλεσαν αμηχανία. Τέλος μια ένεση ρευστότητας που ανέμενε ο όμιλος μέσω της μόχλευσης της ΔΕΠΑ δε φαίνεται ότι θα έρθει.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Τα ΕΛΠΕ αναζητούν κι άλλο κτήριο στο Μαρούσι


Τα ΕΛΠΕ αναζητούν κτήριο που να γειτνιάζει με εκείνο της οδού Χειμμάρας 8, στο Μαρούσι, για να χρησιμοποιηθεί και αυτό για την στέγαση των υπηρεσιών που θα μετακομίσουν εκεί.

Εν τω μεταξύ, εμφανές είναι το άγχος για την μεταστέγαση στην "υπό αναχώρηση" Διοίκηση. Φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα τηρηθούν οι χρονικές δεσμεύσεις.

Αυτό πάντως που ακούγεται στην αγορά, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακρίβεια του, είναι πως άν με κάποιο τρόπο δεν ολοκληρωθεί η μεταστέγαση, θα χάσει λεφτά η Eurobank.

Αιφνιδιασμός από την προκήρυξη για μέλη διοίκησης στα ΕΛΠΕ

Από την Καθημερινή αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της Χρύσας Λιάγγου:

«Oυδέν σχόλιον» είναι η επίσημη απάντηση του ομίλου των EΛΠE σχετικά με την προκήρυξη για την αντικατάσταση της διοίκησης της μητρικής εταιρείας, αλλά και των θυγατρικών της AΣΠPOΦΩΣ και EKO. Γεγονός είναι ωστόσο ότι η προκήρυξη αιφνιδίασε τον όμιλο Λάτση που έχει εξασφαλίσει μέσω της Paneuropean συμμετοχή στα EΛΠE σε ποσοστό 37,2% έναντι ποσοστού 35,5% που ελέγχουν από κοινού το Δημόσιο και η ΔEKA. O αιφνιδιασμός συνδέεται κυρίως με το πρόσωπο του κ. I. Kωστόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου των EΛΠE και τις διοικήσεις των AΣΠPOΦΩΣ και EKO που δεν διορίζονται από τον μέτοχο αλλά από τη διοίκηση της μητρικής εταιρείας. Aντιθέτως, η πλευρά της Paneuropean δείχνει να κατανοεί την ανάγκη αντικατάστασης των μελών του Δημοσίου στο δ.σ. των EΛΠE, αφού πρόκειται για πρόσωπα επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι των EΛΠE υποστηρίζουν ότι για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν μπορεί παρά να επιλεγεί πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης των δύο μετόχων. Kάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι σχετικές επαφές ξεκίνησαν αμέσως μετά την προκήρυξη που αναρτήθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Θυμίζουν την αποτελεσματική συνεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της επιλογής μάνατζμεντ στα EΛΠE, την οποία συνδέουν με τα όσα προβλέπει η σύμβαση για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας το 2003.

H σύμβαση αυτή ορίζει ότι: «H διοίκηση της εταιρείας παραμένει υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Tο δικαίωμα αυτό του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να καταργηθεί μόνο μετά την πάροδο πενταετίας και εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας».

Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου της σύμβασης με την πάροδο της 5ετίας το καλοκαίρι του 2008 και ενώ στο τιμόνι της εταιρείας βρισκόταν ο κ. Παναγιώτης Kαβουλάκος (διευθύνων σύμβουλος) και ο κ. Tίμος Xριστοδούλου (πρόεδρος) υπήρξε παραίτηση του κ. Kαβουλάκου και αντικατάστασή του από τον κ. Iωάννη Kωστόπουλο βασικό στέλεχος του ομίλου Λάτση. Eίχε προηγηθεί παραίτηση του κ. Kωστόπουλου από εκπροσώπου της Paneuropean και τοποθετήθηκε στο δ.σ. και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ως εκπρόσωπος του Δημοσίου. H εξέλιξη αυτή κρίθηκε τότε από την αγορά ως πολύ αποτελεσματικός χειρισμός σε ένα ευαίσθητο θέμα που συνδέεται με την ενίσχυση του ιδιώτη μετόχου σε μία πρώην ΔEKO.

Mε βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η αγορά ανέμενε αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου στα EΛΠE με παρόμοια συναινετική διαδικασία των μετόχων και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της θητείας του κ. Kωστόπουλου το 2013. H προκήρυξη της θέσης του από τώρα αιφνιδίασε και προκάλεσε ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Aντιστοίχως δεν έχει απαντηθεί η αντικατάσταση των διοικήσεων στις AΣΠPOΦΩΣ και EKO (ως θυγατρικές, οι διοικήσεις διορίζονται από το μάνατζμεντ της μητρικής εταιρείας). Tο Δημόσιο εκπροσωπείται στο δ.σ. της εταιρείας με 7 μέλη που αναμένεται να αλλάξουν στο σύνολό τους. Mε δύο μέλη εκπροσωπείται ο όμιλος Λάτση, δύο οι μικρομέτοχοι και δύο οι εργαζόμενοι.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Μια προκήρυξη θέσεων με... ουρά

Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Α. Καλαϊτζόγλου:
Το Δημόσιο φαίνεται ότι εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας, το 2003, και της συγχώνευσής της με την Πετρόλα του ομίλου Λάτση. Η συμφωνία αυτή μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί τυπικά, όχι όμως και επί της ουσίας. Για το θέμα αυτό, πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τηρούν σιγήν ιχθύος, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και τώρα συνεργασία με τον όμιλο Λάτση για την επιλογή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΛΠΕ προσώπου κοινής αποδοχής. Το θέμα ανέκυψε μετά την ανάρτηση από το γραφείο του πρωθυπουργού στο http://www.euro2day.gr/article/555281/26156.linkτης προκήρυξης για την αντικατάσταση των διοικήσεων σε σειρά εταιρίες και εποπτευόμενους φορείς στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ και οι θυγατρικές ΕΚΟ και Ασπροφός. Για λίγο δημιουργήθηκε μία ασάφεια σχετικά με το ποια πλευρά, το Δημόσιο ή ο κ. Λάτσης, ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, καθώς και τις διοικήσεις στην ΕΚΟ και την Ασπροφός. Ειδικά για τις τελευταίες διατυπώθηκαν ερωτήματα για το αν το Δημόσιο επιλέγει τις διοικήσεις ή η διοίκηση των ΕΛΠΕ, καθώς είναι θυγατρικές της.
Η ασάφεια αυτή εντάθηκε από το γεγονός ότι τυπικά οι όροι της σύμβασης του 2003 εφαρμόζονται μετά την παρέλευση 5ετίας και αυτό συνέβη από το καλοκαίρι του 2008. Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2007 είχε προηγηθεί η παραίτηση του κ. Πάνου Καβουλάκου και η αντικατάστασή του από τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, ως εκπρόσωπο του Δημοσίου και αφού ο τελευταίος είχε παραιτηθεί πρώτα από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA, συμφερόντων του ομίλου Λάτση. Προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα ανατρέξαμε στη σύμβαση του 2003 (δίνεται ολόκληρη στο Συνοδευτικό Υλικό), η οποία ορίζει με σαφήνεια: "Η διοίκηση της εταιρίας παραμένει υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Το δικαίωμα αυτό του ελληνικού δημοσίου μπορεί να καταργηθεί μόνο μετά την πάροδο πενταετίας και εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας". Μετά την παρέλευση της 5ετίας, το καλοκαίρι του 2008, η Paneuropean εμφανίζεται να κατέχει στα ΕΛΠΕ ποσοστό 36,014%, έναντι 35,48% του Δημοσίου (το 8,020% ανήκει στη ΔΕΚΑ). Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες εταιρίες συμφερόντων Λάτση που να κατέχουν μικρότερα ποσοστά των ΕΛΠΕ, πάντως έως τώρα δεν έχουν εμφανιστεί και πολύ περισσότερο δεν έχει φανεί πρόθεση ενίσχυσης του ποσοστού της Paneuropean στα ΕΛΠΕ πιθανόν για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Σε κάθε περίπτωση, ενώ αναμενόταν από την αγορά να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, όπου ο κατέχων ποσοστό 50% συν μία μετοχή θα πάρει το μάνατζμεντ και φυσικά το δικαίωμα του ορισμού διοίκησης, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Αντίθετα είναι ανεπίσημα γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και ομίλου Λάτση για τον ορισμό στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του κ. Κωστόπουλου, που υπήρξε επί χρόνια βασικό στέλεχος του Λάτση, και δη της Πετρόλα. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική επιστολή Αλογοσκούφη - Φώλια για το θέμα αυτό. Προφανώς, επειδή η "συγκατοίκηση" δεν προκαλούσε προβλήματα, ίσχυε η συμφωνία Δημοσίου - Λάτση. Οπότε, το Δημόσιο είχε το δικαίωμα να ορίζει τα 7 μέλη από το 13μελές Δ.Σ. των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου), τα 2 ο όμιλος Λάτση, 2 προέρχονταν από τους μικρομετόχους και 2 από τους εργαζομένους. Ο κ. Κωστόπουλος συγκαταλεγόταν στα 7 μέλη του Δημοσίου. Αυτά βέβαια μέχρι πριν από τις εκλογές. Με την αλλαγή της κυβέρνησης και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή των γενικών γραμματέων, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Δηλαδή, ανάρτηση στο Διαδίκτυο της προκήρυξης και επιλογή με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτήν. Όμως, είχε δημιουργηθεί ήδη ένα κεκτημένο για τα ΕΛΠΕ και αυτό ήταν εύλογο ότι θα δημιουργούσε σύγχυση και ασάφεια για το αν έπρεπε το Δημόσιο να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία και για τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αν υπήρξε ενημέρωση των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων για την ιδιαίτερη περίπτωση των ΕΛΠΕ. Γνώριζαν πριν βγει η προκήρυξη στον αέρα τα περί συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και την ιδιότυπη συγκατοίκηση; Θα ακολουθηθεί ενδεχομένως η ίδια διαδρομή ή το ελληνικό δημόσιο θα εμμείνει στους όρους της σύμβασης, καθώς δεν ασκήθηκε έως τώρα το δικαίωμα του ομίλου Λάτση; Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι στην προκήρυξη περιλαμβάνονται εκτός από τα ΕΛΠΕ (για τις θέσεις του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των άλλων πέντε μελών του Δ.Σ.) και οι θυγατρικές ΕΚΟ και Ασπροφός δίνει μία πρώτη ερμηνεία για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ανάρτηση της προκήρυξης σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα και "κατέβηκε" η σελίδα για να επανέλθει επ’ ολίγον χωρίς την ΕΚΟ και την Ασπροφός, αλλά τελικά και οι δύο θυγατρικές του ομίλου συμπεριλαμβάνονται τώρα ανάμεσα στις εταιρίες για τις οποίες αναζητούνται οι επικεφαλής μάνατζερ.

Δριμύτατη επίθεση κατά της Νομαρχίας από Επιτροπή Αγώνα

Από την ηλεκτρονική εφημερίδα MagoulaOnline αναδημοσιεύουμε:
Νέα δριμύτατη επίθεση κατά της νομαρχίας Δυτικής Αττικής αλλά και κατά του νομάρχη κ. Αριστείδη Αρκουδάρη προσωπικά, εξαπέλυσε η επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Η ανακοίνωση της επιτροπής επιρρίπτει ευθύνες και ανοχή στις υπηρεσίες της νομαρχίας σχετικά με τις εργασίες επέκτασης των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες και αυθαίρετες.
Παρακάτω δημοσιεύουμε εξ ολοκλήρου την ανακοίνωση της επιτροπής.
Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής συνεχίζει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα με νέες χαριστικές πράξεις και ενέργειες υπέρ της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Νομιμοποιεί όλες τις αυθαίρετες και παράνομες εργασίες της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ύστερα από υπόδειξη της ίδιας της εταιρείας, εμποδίζει με κάθε τρόπο τον περιβαλλοντικό έλεγχο των αδειών που εκδίδει η ίδια για την επέκταση του διυλιστηρίου αγνοώντας ακόμη και τον Συνήγορο του Πολίτη. Αντί να σφραγίσει το παράνομο εργοτάξιο του ΑΚΤΟΡΑ στην Βλύχα, του επιτρέπει 6-μηνη λειτουργία. Προσέρχεται με προκλητική καθυστέρηση για να διενεργήσει αυτοψία για την διαπίστωση νέων παράνομων και αυθαίρετων εργασιών. Συγκεκριμένα:
1. Με την έκδοση των 32/09 και 36/09 οικοδομικών αδειών, η Δ/νση Ανάπτυξης της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής νομιμοποίησε όλες τις αυθαίρετες και παράνομες εργασίες στον χώρο της εδαφικής επέκτασης του διυλιστηρίου. Τις εργασίες αυτές είχε διαπιστώσει και καταγγείλει σε όλες τις αρχές η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, ενώ χρειάστηκαν 2 εισαγγελικές παραγγελίες του Αστυνομικού Τμήματος προς την Δ/νση Πολεοδομίας για να σπεύσει να τις βεβαιώσει!
Παρανόμως, από τον Σεπτέμβριο, η Δ/νση Ανάπτυξης αρνείται να χορηγήσει στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ αντίγραφα των Διαγραμμάτων (Κάλυψης και Τοπογραφικού) καθώς και των Τεχνικών Εκθέσεων των οικοδομικών αδειών που εξέδωσε με το πρωτάκουστο επιχείρημα ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν βιομηχανικά απόρρητα ! Το ίδιο εξακολουθεί να πράττει και μετά την όχληση του Συνήγορου του Πολίτη (16533/2.10.09) που ζητεί να δοθούν τα έγγραφα.
Η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί καθ’ υπόδειξη της ίδιας της εταιρείας, η οποία με την από 30/7/09 επιστολή της προς τις Νομαρχιακές υπηρεσίες τους υποδεικνύει τι να πράξουν: «Επισυνάπτουμε το νομικό υπόβαθρο το οποίο δύναται να επικαλεστούν οι υπηρεσίες σας για την μη παροχή προς τρίτους οποιονδήποτε στοιχείων που αφορούν την αδειοδότηση του έργου Εκσυγχρονισμού – Αναβάθμισης του Διυλιστηρίου της Ελευσίνας»! Είναι προφανές ότι η Νομαρχία εμποδίζει τον περιβαλλοντικό έλεγχο των αδειών που εκδίδει προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση εν κρυπτώ και παραβύστω… Άραγε, τι έχουν να κρύψουν;
2. Στις 29/10/09 ειδοποιήσαμε εγγράφως τον Νομάρχη και όλες τις αρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες ότι στην ΠΕΤΡΟΛΑ εκτελούνται παρανόμως εργασίες τοποθέτησης αντιδραστήρα και ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί αυτοψία για την διαπίστωση των καταγγελλομένων και να προβούν σε άμεση διακοπή εργασιών. Όλως περιέργως επί 7 συνεχείς ημέρες δεν είχε βρεθεί μεταφορικό μέσον για την πραγματοποίηση της αυτοψίας! Ήδη, η ΠΕΤΡΟΛΑ έχει υψώσει παρανόμως 4 αντιδραστήρες χωρίς καμιά αυτοψία να έχει κοινοποιηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα.
3. Ύστερα από τεκμηριωμένες καταγγελίες μας η Δ/νση Ανάπτυξης της Νομαρχίας είχε διαπιστώσει ότι οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις της εταιρίας ΑΚΤΩΡ στην Βλύχα είναι παντελώς παράνομες. Χωρίς άδεια εγκατάστασης, χωρίς άδεια λειτουργίας και πολεοδομικά αυθαίρετες. Κατά παράβαση των Περιβαλλοντικών Όρων του διυλιστηρίου η εταιρία ΑΚΤΩΡ, ενεργώντας για λογαριασμό της ΠΕΤΡΟΛΑ, μετέφερε χιλιάδες τόνους μπάζα και χώματα από τον χώρο της επέκτασης του διυλιστηρίου και τα απέρριψε στον Λόφο της Βλύχας. Και μάλιστα σε έκταση δασική και σε περιοχή που από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ελευσίνας και Μάνδρας καθορίζεται ως χώρος πρασίνου.
Στις 13 Οκτωβρίου η Δ/νση Ανάπτυξης της Νομαρχίας, όχι μόνο δεν σφράγισε το παράνομο εργοτάξιο του οποίου ανέχτηκε καταχρηστικός την λειτουργία για 5 μήνες αλλά του χορήγησε επιπλέον 6 μήνη προθεσμία για … μεταφορά σε άλλη «κατάλληλη» μεν, απροσδιόριστη δε θέση!
4. Είναι προφανές ότι οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες έχουν τεθεί στην υπηρεσία της υλοποίησης της εδαφικής επέκτασης και γιγάντωσης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Δεν ενεργούν αυτόβουλα. Οι ευθύνες του Νομάρχη Δυτικής Αττικής είναι πλέον αυταπόδεικτες και του πιστώνονται εξ ολοκλήρου. Στην σύντομη ιστορία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο ίδιος προτίμησε να τον μνημονεύουμε εξαιτίας αυτού του κατορθώματος του…

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΠΕ: Ζητείται Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος

Στο site του Πρωθυπουργού, διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο, όπου μεταξύ των άλλων, προκηρύσσονται και οι θέσεις του Διευθύνοντος και του Προέδρου των ΕΛΠΕ:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους στο πλαίσιο των παρακάτω οργανισμών, καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας το βιογραφικό τους για το συγκεκριμένο οργανισμό της προτίμησης τους, συμπληρώνοντας για διευκόλυνση τους την φόρμα.
Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται, μπορεί να συμπληρώσει την φόρμα που αναφέρεται.



















Προσοχή όμως, διότι επιτρέπονται μέχρι ΔΥΟ προτιμήσεις.


Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ιθαγένεια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Έτσι για παράδειγμα, αν κάποιος είναι γεννημένος στην Αίγυπτο και έχει Βρεττανικό Διαβατήριο, θα πρέπει να έχει και Ελληνική Ιθαγένεια, για να έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Υπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαιοειδών Υγραερίων & Άλλων Πηγών Ενέργειας στη BP HELLAS

Το παρακάτω δελτίο τύπου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Υπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαιοειδών Υγραερίων & Άλλων Πηγών Ενέργειας στη BP HELLAS ενάντια στις πραγματοποιηθείσες και σχεδιαζόμενες απολύσεις στις υποστηρικτικές της BP εταιρείες: IBM-BTO, Bovis και Johnson Controls.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Μάξιμος Μπόλλας, συμμετείχε στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Υπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαιοειδών Υγραερίων & Άλλων Πηγών Ενέργειας ενάντια στην απαράδεκτη και αντεργατική πολιτική των διοικήσεων των εταιρειών ΕΛ.ΠΕ και BP.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης ο Μάξιμος Μπόλλας δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις διοικήσεις των ΕΛ.ΠΕ και BP, οι οποίες με πρόσχημα την εξαγορά της BP από τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε 5 απολύσεις και σχεδιάζουν δεκάδες άλλες στις υποστηρικτικές της BP HELLAS εταιρείες ΙΒΜ-ΒΤΟ, Bovis και Johnson Controls.

Ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που θέτουν τα υπερκέρδη των εταιρειών πάνω από τις ζωές των ανθρώπων, θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στην εργασία, καμία νέα απόλυση και άμεση ανάκληση των απολύσεων που ήδη έχουν γίνει στις υποστηρικτικές της BP HELLAS εταιρείες ΙΒΜ-ΒΤΟ, Bovis και Johnson Controls».

30/10/09 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ