Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Προσφυγή στο ΣτΕ για το λιθάνθρακα

Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" αναδημοσιεύουμε:
Αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ / Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Νομαρχία Δυτικής Αττικής και ο Δήμος Ελευσίνας. Οι ίδιοι φορείς έχουν ήδη καταθέσει και αίτηση ακύρωσης της άδειας παραγωγής της συγκεκριμένης μονάδας, η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε για το Μάιο του 2009.
Στο μεταξύ αυτήν την εβδομάδα κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των φορέων της περιοχής κατά της εγκατάστασης της μονάδας. Σήμερα ο νομάρχης Δυτικής Αττικής δίνει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη σχεδιαζόμενη μονάδα, ενώ την Τετάρτη θα κλείσουν η Νομαρχία και οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής και θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας και συναυλία διαμαρτυρίας στην είσοδο της Ελευσίνας απέναντι από τη Χαλυβουργική.
Την ίδια ώρα νέα στοιχεία έρχονται στο φως από την Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής. Oπως έγινε γνωστό:▪ Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας ενέκρινε ομόφωνα τη Μελέτη Πολεοδόμησης της ευρύτερης περιοχής της Χαλυβουργικής η οποία καθορίζει ως χώρο πρασίνου το χώρο που προορίζεται για την εγκατάσταση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού.▪ Το υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχθηκε, ύστερα από πιεστικά ερωτήματα, ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ η άδεια παραγωγής ενέργειας ισχύος 100 MW που είχε δοθεί από το 1974 στη Χαλυβουργική. Οι μονάδες αυτές, ηλικίας άνω των 30 ετών, σχεδιάζεται τώρα να τεθούν σε λειτουργία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για να καλυφθούν οι αιχμές του καλοκαιριού.
Η Επιτροπή έχει στραφεί δικαστικά και κατά της επέκτασης του διυλιστηρίου της πρώην Πετρόλα, ενώ επισημαίνει ότι ο χώρος όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, ανήκει στο Δημόσιο και όχι στα ΕΛΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: