Από το site της εφημερίδας "Αξία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Σ. Χιωτάκη:
Θα μπορούσε η πολιτική εκκρεμότητα που έχει προκύψει στην Σερβία με τις έκτακτες εκλογές της 11ης Μαϊου να αλλάξουν την προδιαγεγραμμένη πορεία της πώλησης του διυλιστηρίου NIS στην Gazprom Neft και να ξαναβάλουν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο παιχνίδι; Δύσκολο, πολύ δύσκολο, αλλά όσο το θέμα δεν κλείνει, στον Ασπρόπυργο μπορεί να έχουν κάποιες κρυφές ελπίδες.
Την Πέμπτη η υπηρεσιακή σέρβικη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υιοθετήσει την ενεργειακή συμφωνία-πακέτο με την Ρωσία, η οποία προβλέπει συμμετοχή της Σερβίας στο μεγαλεπήβολο project του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και πώληση του σέρβικου διυλιστηρίου της NIS στον πετρελαϊκό βραχίονα της Gazprom.
Η συμφωνία Ρωσίας - Σερβίας υπογράφηκε τον Ιανουάριο, ωστόσο η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού τον Μάρτιο με φόντο το πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο έχει σταθεί εμπόδιο στο να ψηφισθεί ο σχετικός νόμος από την Βουλή. Κάτι ανάλογο δεν έγινε ούτε στην τελευταία κυβερνητική συνεδρίαση, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Bozidar Djelic να δηλώνει ότι το σέρβικο Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση ενέργειες πέραν αυτών που υπαγορεύονται από την καθημερινότητα.
Ο ίδιος ο κ.Djelic, που ανήκει στην φιλελεύθερη πλευρά του σερβικού πολιτικού συστήματος, είχε βρεθεί προ ημερών στην Αθήνα και είχε συζητήσεις σε υπουργικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το axiaplus.gr, ο Σέρβος αξιωματούχος εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του ότι, αν και ο ίδιος θεωρούσε ότι η ιδιωτικοποίηση της NIS θα έπρεπε να περάσει από έναν δυτικό επιχειρηματικό φορέα (σ.σ. τα Ελληνικά Πετρέλαια διεκδίκησαν το διυλιστήριο μαζί με την MOL), εντούτοις εκτιμά ότι το ποτάμι πολύ δύσκολα θα αλλάξει η ροή.
Αλλά στο τέλος του μήνα η σερβική κυβέρνηση είχε λάβει επιστολή από τον υπουργό ενέργειας της Ρωσίας κ. Viktor Khristenko, στην οποία σαφώς εκφραζόταν η ενόχληση της ρωσικής πλευράς από το γεγονός ότι οι Σέρβοι κρατούσαν σε εκκρεμότητα το ζήτημα. "Η Σερβία χρειάζεται τον αγωγό πολύ περισσότερο από εμάς και για αυτό θα έπρεπε να ήταν η πρώτη που θα είχε επικυρώσει την συμφωνία", είναι το πνεύμα της παρέμβασης του Khristenko.
Όπως και να έχει οι Σέρβοι είναι θορυβημένοι όσο το ζήτημα παραμένει ανοικτό και ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου κ. Predrag Bubalo κατά τις οποίες "η αναβολή της επικύρωσης της συμφωνίας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Σερβίας".
Σημειώνεται ότι η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων κατά την τελευταία εβδομάδα έχει κινηθεί από τα επίπεδα των 8,30 ευρώ προς εκείνα των 9 ευρώ. Πάντως, η ελληνική υπόθεση στο σχέδιο South Stream προχωρεί καλά και σήμερα στην Μόσχα, σε συνέχεια της προ ημερών συνάντησης του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Export κ. Alexander Medvedev με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Χρήστο Φώλια στην Αθήνα, συνεδριάζει η μικτή ελληνορωσική ομάδα που προωθεί την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την συμμετοχή και της χώρας μας στο σχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου