Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Ενδιαφέρον LUKOILγια ΕΛΠΕ


Από το ειδησεογραφικό site "Quote.Ru" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Μαξίμ Εβιγκίντσεβ, το οποίο κάνει αναφορά σε συζήτηση που είχε ο πρόεδρος της LUKOIL Βαγκίτ Αλεκπέροβ με δημοσιογράφους και γίνεται νύξη για ενδεχόμενο αγοράς των ΕΛΠΕ από την ανωτέρω εταιρεία:

Η LUKOIL εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη κατά το τρέχον έτος. Αυτό είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη, 29 Απριλίου ο επικεφαλής της εταιρείας Βαγκίτ Αλεκπέροφ. "Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί το 2008" - είπε. Σύμφωνα με αυτόν, η δυναμικότητας διύλισης, η οποία μπορεί να αποκτήσει LUKOIL, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 8 εκατομμύρια τόνους.

Το σύνολο της κατεργασίας του Ομίλου της LUKOIL το 2007 σε δικά τους εργοστάσια στη Ρωσία και στο εξωτερικό ανήλθε σε 52,2 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που είναι πάνω κατά 6,7% σε σύγκριση με το 2006. Η κατεργασία πετρελαίου στα δικά της διυλιστήρια στη Ρωσία το 2007 αυξήθηκε κατά 7,7% - δηλ. στους 42,55 εκατ. τόνους, λόγω στην αναβάθμιση και την επέκταση της ικανότητας διύλισης, καθώς λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης του ρωσικού πετρελαίου. Ιδιαίτερη αύξηση του όγκου κατεργασίας σημειώθηκε στο διυλιστήριο του Νίζνυ Νόβγκοροντ. Όγκος της κατεργασίας των διυλιστηρίων της εταιρείας εκτός Ρωσίας αυξήθηκε κατά 2,5% και ανήλθε σε 9,62 εκατ. τόνους.

Η LUKOIL εδώ και καιρό σχεδίαζε να εισέλθει στην διύλιση στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Νωρίτερα ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ ανέφερε ότι η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεων της στη Δυτική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αποτρεπτική η έλλειψη ικανότητας διύλισης. Επί του παρόντος, οι ξένες εταιρείες (που κατέχει η LUKOIL) βρίσκονται στην Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για εξαγορές στο εξωτερικό - στην μέση μιας κρίσης ρευστότητας, όπου οι ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων και εμπορίας στην Ευρώπη μπορεί να χρειάζονται επειγόντως χρήματα, κάτι που τους εξωθεί να πουλήσουν μέρος της δυναμικότητας τους. Οι πιο ελκυστικοί στόχοι για εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να γίνουν η σερβική εταιρεία πετρελαιοειδών NIS και διυλιστήριο στην Ολλανδία: και οι δύο δεν βρίσκονται μακριά από την βάση της LUKOIL.

Σύμφωνα με αναλυτές το πρόγραμμα της LUKOIL για την επέκταση της δυναμικότητας διύλισης πετρελαίου και εμπορίας πετρελαιοειδών στη Ρωσία και στο εξωτερικό, προβλέπει επενδύσεις ύψους συνολικά 25 δισ. δολλάρια ΗΠΑ κατά τα επόμενα εννέα έτη από το 2008 έως το 2017 (σχεδόν 3 δισ. δολάρια ετησίως). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων διυλιστηρίων της εταιρείας μέχρι 10 εκατομμύρια τόνους ανά έτος, την ουσιαστική αναβάθμιση τους, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη παραγωγή των προϊόντων πετρελαίου, καθώς και μια σημαντική επέκταση της εταιρίας στη λιανική αγορά της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι, παρόλο που η δήλωση V. Alekperov είναι προκαταρκτικού χαρακτήρα, αυτή (η δήλωση), για μια ακόμη φορά υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εστιάζει στην διύλιση πετρελαίου και τις λιανικές πωλήσεις των προϊόντων πετρελαίου, δηλαδή τα τμήματα της αγοράς, της αποδοτικότητας και το καθαρό προϊόν τα οποία έχουν πρόσφατα υπερβεί τον εθνικό μέσο όρο και η LUKOIL έχει ήδη σημειώσει σημαντική αύξηση στα έσοδα και καθαρά κέρδη. Επιπλέον, η εταιρεία, όπως πιστεύουν οι αναλυτές, θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από τις αναμενόμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, το οποίο εξετάζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση. Ειδικοί επαναλαμβάνουν τη σύσταση για "αγορά" μετοχών της εταιρείας, δίνοντας ως τιμή στόχο τα 111$/μετοχή για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με αναλυτή του επενδυτικού Ομίλου "Kapital" Βιτάλι Κριούκοφ, η LUKOIL είναι πιθανόν να αγοράσει τα Ελληνικά Πετρέλαια, διυλιστήρια πετρελαίου στην Ελλάδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των πρόσφατων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, εντός των οποίων επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία για τη μακροχρόνια συνεργασία της στον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας. Έτσι, η συμφωνία για την απόκτηση από την LUKOIL ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών πρέπει να είναι μια λογική επέκταση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε. Ως πρώτη ύλη για επεξεργασία στο διυλιστήριο θα χρησιμοποιηθεί το πετρέλαιο που παράγεται στη Ρωσία. Σε μακροπρόθεσμη περίοδο ο εφοδιασμός μπορεί να υλοποιηθεί εν μέρει από το Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του fund UFG Asset Management Florian Fenner είπε ότι η Lukoil έχει ηγετική θέση μεταξύ των ρωσικών εταιρειών με βάση το μέγεθος των ξένων περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με τη LUKOIL επενδυτικό πρόγραμμα, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2007, ο όγκος των επενδύσεων σε διυλιστήρια στην 2008-2017 που επεξεργάστηκε. ανέρχεται σε 6,3 δισ. δολλάρια, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. δολλάρια θα επενδυθούν στο εξωτερικό σε εταιρείες πετρελαίου. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η LUKOIL θα επικεντρωθεί στην διύλιση και είναι ήδη ιδιοκτήτης διυλιστήριων στο Πλοϊέστι (Ρουμανία), Μπουργκάς (Βουλγαρία) και την Οδησσό (Ουκρανία). Επιπλέον, ο F. Fenner πιστεύει ότι ο αριθμός των πρατηρίων της LUKOIL στην Ευρώπη θα αυξηθεί σε συνάρτηση με την πολιτική της γεωγραφικής διαφοροποίησης των αγορών.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αναλυτή του επενδυτικού Ομίλου "AntantaPioglobal" Τιμούρ Χαϊρουλίνα, η LUKOIL ενδιαφέρεται για επέκταση στο τμήμα μεταποίησης και εμπορίας, μέσω του οποίου η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει περισσότερα με κάθε τόνο πετρελαίου που εξάγει. Η LUKOIL ενδιαφέρεται για διυλιστήρια πετρελαίου στην Ιταλία και πιθανότατα στην περιοχή αυτή θα αποκτηθεί και άλλη εγκατάσταση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αγορά του ενεργητικού των εν λόγω εταιρειών δεν προσμετρά μόνο στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της συναλλαγής, αλλά στην διαπραγμάτευση και σε πολιτικό επίπεδο.

Η LUKOIL είναι μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρίες πετρελαίου στη Ρωσία. Το εγκεκριμένο κεφάλαιο της είναι 21,2 εκατομμύρια ρούβλια και διαιρείται σε 850 563 255 κοινές μετοχές. Το 63,3% των μετοχών της εταιρίας είναι ονομαστικές στην εκμετάλλευση ING Bank (Ευρασία). Το 20% των μετοχών το κατέχειη Lukoil ConocoPhillips. Η LUKOIL, το 2007, εξόρυξε 96,6 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ποσότητα που είναι 1,5% υψηλότερη από το 2006, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών που παρήγαγαν 94,1 εκατ. τόνους (αύξηση 2,9%). Η παραγωγή εμπορεύσιμου αερίου από τον Όμιλο της LUKOIL το 2007 αυξήθηκε κατά 2,5% - έως 13 δισεκατομμύρια 955 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων (λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια στην εξόρυξη που διενεργείται από ανεξάρτητους οργανισμούς) το 2007 αυξήθηκε κατά 1,5% και ανήλθε σε 2 178 000 bbl. ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: