Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Ερωτηματολόγιο (...Συνέχεια)



Για όσους αναρωτιούνται τι έγινε με το περίφημο θέμα το «Ερωτηματολογίου», η απάντηση έφθασε στο σπίτι κάθε συναδέλφου, με προσωπική επιστολή του CEO κ. Ι. Κωστόπουλου. Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα περίοδος προσωπικής επαφής με τους εργαζόμενους, έξω από επίσημες ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, επαφές με Σωματεία κλπ.
Το όλο εγχείρημα ήταν μια προσπάθεια υφαρπαγής της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων με τον τίτλο «Η Γνώμη Σας Μετράει», ενώ το επόμενο στάδιο θα ήταν το «Εμείς Το Κάνουμε, Επειδή Μας Το Ζητήσατε».
Πολλές φορές, όταν κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές, προσπαθούν να αποκτήσουν έναν μανδύα, μια επίφαση νομιμότητας, δημοκρατικότητας κλπ. Στην Ελλάδα συνηθίζεται να λέγεται είτε πως είναι ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωση, είτε πως είναι λαϊκή απαίτηση, είτε πως πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί κλπ. Μερικές φορές κάνουν και δημοσκοπήσεις με ερωτηματολόγια του είδους: Ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό; Τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου ή τον Τραμπάκουλα; Με τον τρόπο αυτό βγαίνει τρίτος στις προτιμήσεις ο κατά τα άλλα άγνωστος Τραμπάκουλας.
Επίσης υποβάλλουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, ενώ παραλείπουν άλλες, οδηγώντας τα συμπεράσματα εκεί που θέλουν.
Αλλά και για τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, δεν δίνεται για όλες ξεκάθαρη απάντηση. Μας πληροφορεί ο κ. Κωστόπουλος ότι αξιολογήθηκαν θετικά οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, (παρά την αντίθετη άποψη της SGS), την δέσμευση (;) του προσωπικού με την Εταιρεία, την εικόνα και την κοινωνική ευθύνη του Ομίλου, την θετική άποψη του καθενός για τον άμεσο προϊστάμενο του και το πλαίσιο των αμοιβών και των πρόσθετων παροχών. Αξιολογούνται αρνητικά η επικοινωνία, της στρατηγικής και των στόχων της Εταιρείας, η ενίσχυση της άμεσης επαφής της ηγεσίας με το προσωπικό, η ανάπτυξη ενιαίας κουλτούρας, η διαχείριση της καριέρας και της προσωπικής εξέλιξης και η αντικειμενικότητα της αξιολόγησης της απόδοσης.
Σημ. Θα προσέξατε ότι οι εργαζόμενοι έγιναν προσωπικό, όπως θα έλεγε η Μαντάμ Σουσού, ενώ η Διοίκηση μετεξελίχθηκε σε ηγεσία, όπως θα έλεγε ο Ναπολέων.
Η επιστολή όμως, δεν μας διαφωτίζει καθόλου σε άλλα ερωτήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ενδιαφέρον όπως:
Ερ. 9 Κατά τη γνώμη μου τα ΕΛΠΕ προάγουν τους πιο ικανούς υπαλλήλους
Ερ. 10 Κατανοώ πως αξιολογείται η απόδοση μου
Ερ. 14 Συνήθως τα άτομα στο τμήμα μου επαρκούν για να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας
Ερ. 16 Έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που παίρνει ο Προϊστάμενος μου, η Διοίκηση (Ηγεσία) της Εταιρείας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης μου
Ερ. 62 Πόσο ικανοποιημένος είστε με τα παρακάτω κανάλια επικοινωνίας: Διοίκηση (Ηγεσία) και Γενικές Διευθύνσεις, Διευθυντής, Προϊστάμενος, Intranet.
Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά σε λευκά ερωτηματολόγια.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να πούμε πως το συνολικό ποσοστό των συναδέλφων που απάντησαν ήταν 45%, έναντι του 35% που ήταν η ελάχιστη απαίτηση ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Η επιμέρους συμμετοχή των Διυλιστηρίων ήταν 30% για τα ΒΕΑ (κάτω του ελάχιστου), 60% για ΒΕΘ και 45% για ΒΕΕ. Στο Διοικητήριο τα ποσοστά ανά διεύθυνση ποίκιλαν από 45% ως και 100%, καθώς πολλοί συνάδελφοι σχεδόν οδηγήθηκαν από τους Διευθυντές τους να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, ενώ είχαν δοθεί και δύο παρατάσεις για την συμπλήρωση του.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Οικονομία
Στο 4,2% ο μέσος πληθωρισμός του 2008

Πέμπτη, 01 Ιανουάριος 2009 22:23"

Για εκείνη τη ρήτρα πληθωρισμού θα μας πει κανείς τίποτα?
Άντε γιατί πάμε και για απολογισμό όπου νάναι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο "ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ", ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΣΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ 2009?

Ανώνυμος είπε...

Aμαν, κόλλημα ρε φίλε με τον αιγύπτιο. Πιάσε και κανένα πακιστάνο.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ.